Hrvatski baden meinhof

Sredinom prosinca prošle godine aktivisti političke stranke Radničke fronte, kojoj je na čelu Mate Kapovićsveučilišni profesor Mate Kapović, poznat po egzaltiranoj mržnji prema svemu hrvatskome, oskvrnula je spomen-ploču 11-orici poginulih hosovaca u Jasenovcu. Na nju su zalijepili plakat na kojemu stoji natpis 'Kada trune kapitalizam, smrdi na fašizam', kojim vrijeđaju branitelje i HOS.

„Ustaševanje i fašizacija Hrvatske se ne događaju zato što su neki ljudi ljubitelji povijesti, u kojoj pogotovo vole koljače koji su služili 'nadmoćnoj njemačkoj rasi'. Fašizacija se događa kako bi se unaprijed diskreditirale sve pozitivne tekovine bivše Jugoslavije - npr. radnička prava, javno i dostupno zdravstvo i obrazovanje, demokracija na radnom mjestu itd. Ta diskreditacija povijesti se pak odvija zato da nikome danas više ne bi palo na pamet tražiti društvo jednakosti, solidarnosti i socijalne pravde. Takav će odmah biti prozvan Jugoslavenom i komunistom, a u konačnici će, ako zagusti, na njega pustiti i neofašističke horde, koje – iako pričaju o velikoj hrvatskoj slavi i istrebljenju 'nižih vrsta' - zapravo služe tome da se kapital očuva na vlasti.

Dok Todorić i ostali kapitalisti žive u dvorcima i voze se helikopterima, a obična raja bježi iz zemlje ili kopa po Radnicka fronta2kontejnerima, one će, koji bi se možda mogli pobuniti protiv takvog lopovskog sistema, kontrolirati neofašistički plaćenici. Pravi smisao fašizacije je da i dalje ostanete kapitalističko roblje, a utjehu nalazite u vikanju “Hrvatska, Hrvatska!', dok vam fašistička čizma razbija zube“, stoji u priopćenju koje je uputila javnosti Radnička fronta nakon što je zalijepila plakat u Jasenovcu.

Radnička fronta, kako vidimo, ne skriva svoju nostalgiju za bivšom državom koja je zapravo bila tamnica hrvatskoga naroda, a svoju nesklonost prema Hrvatskoj prikrivaju vrlo lošim paravanom, nepravdama kapitalističkoga RFRadnička fronta, kako vidimo, ne skriva svoju nostalgiju za bivšom državom koja je zapravo bila tamnica hrvatskoga naroda, a svoju nesklonost prema Hrvatskoj prikrivaju vrlo lošim paravanom, nepravdama kapitalističkoga sustava. Aktivisti Radničke fronte, vrlo marginalne i ekstremne ljevičarske političke stranke, skrili su se iza svojih plakata, nisu se otkrili ni imenom ni pojavom, vjerojatno se plašeći eventualne policijske reakcije koje, na žalost, nije bilo, jer nemaju nikakva prava dirati spomenike niti vrijeđati žrtvu poginulih hrvatskih branitelja. Iako su se kukavički skrili iza plakata i imena svoje stranke, s obzirom na to da je riječ tek o skupini aktivista, eventualna policijska akcija lako bi došla do podataka o ovim noćnim ljevičarskim „teroristima“.sustava. Aktivisti Radničke fronte, vrlo marginalne i ekstremne ljevičarske političke stranke, skrili su se iza svojih plakata, nisu se otkrili ni imenom ni pojavom, vjerojatno se plašeći eventualne policijske reakcije koje, na žalost, nije bilo, jer nemaju nikakva prava dirati spomenike niti vrijeđati žrtvu poginulih hrvatskih branitelja. Iako su se kukavički skrili iza plakata i imena svoje stranke, s obzirom na to da je riječ tek o skupini aktivista, eventualna policijska akcija lako bi došla do podataka o ovim noćnim ljevičarskim „teroristima“.

No njihovim krajnje bezobraznim primjerom povela se tzv. Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska koju predvodi Mladi ljudskopravasistanoviti Mario Mažić. Aktivisti te udruge pred kraj prošle godine, također su u okrilju mraka, prelijepili spomen-ploču svojim plakatima navodeći da su to učinili 'u cilju obrane temeljnih vrijednosti Republike Hrvatske, u izostanku adekvatne reakcije institucija vlasti u zemlji'. U svome priopćenju među ostalim su istaknuli kako je na 'ploči istaknut tekst ‘Za dom spremni’ koji, kao što je to potvrdio i Ustavni sud Republike Hrvatske, predstavlja manifestaciju rasističke ideologije i veliča fašistički režim NDH'. Zaključuju kako ovaj tekst na ploči vrijeđa žrtve i da je potrebno poduzeti nužne radnje kako bi se ploča uklonila. Budući da Vlada g. Andreja Plenkovića nije do danas poduzela nikakve značajne radnje i nije pokazala niti minimum političke hrabrosti u zaštiti vrijednosti temeljnih načela Republike Hrvatske, Inicijativa je, bez oštećivanja ploče, istu prekrila pismom članovima udruga koje su ju postavile'.

Ubrzo nakon toga članovi Inicijative privedeni su na obavijesni razgovor te su se izjasnili o svome čini. Policijska uprava Novska predmet će proslijediti Dorhu na postupanje te postoji mogućnost da ih se tereti za kazneno djelo. Na njihovo uhićenje reagirala je Antifašistička liga RH, odnosno Zoran Pusić i Eugen Jakovčić, dajući Inicijative mladih za ljudska prava punu podršku i tražeći od Vlade RH da zauzme jasan stav oko znakovlja koji veličaju ustaški zločinački režim i da se ploča s natpisom 'ZDS' u najkraćemu vremenu ukloni iz Jasenovca'.

Aktivisti tzv. Inicijative mladih za ljudska prava prije par godina postavili su na kninskome području ploču s isprikom Crnosrpskim civilima koji su izbjegli tijekom oslobodilačke operacije Oluja. Ne skrivaju zapravo svoju veliku mržnju prema Hrvatskoj i njezinoj novijoj povijesti. Poput Radničke fronte, rehabilitiraju zločinački komunistički jugoslavenski sustav. Ohrabreni nedjelovanjem represivnih tijela na njihove noćne akcije, najavljuju i nove ispade. Pitanje je, dakle, hoće li se iz ovih krugova uskoro regrutirati noćni bombaši koji će rušiti hrvatske spomenike, što bi bilo na tragu i 90-ih , odmah nakon proglašenja hrvatske samostalnosti, kada su operativni srpske zloglasne službe KOS organizirali postavljanjem dinamita na Mirogoju ili pod židovsku općinu, htijući prikazati Hrvatsku fašističkom državom koja ne zaslužuje samostalnost. Srećom, hrvatske su službe razotkrile tu podvalu i uhitile neke od srbijanskih agenata.

Pitanje je, dakle, trebaju li hrvatske sigurnosne i represivne službe već sada djelovati protiv ovih ljevičarskih oskrnavitelja hrvatskih spomenika i hoće li oni u svojim operacijama prijeći u sljedeću fazu – korištenjem dinamita minirati spomenika. Nema nikakve sumnje da ih nepostojanje bilo kakve reakcije na sadašnje primitivne ispade može ohrabriti i na taj korak. Imaju potporu i u retorici nekih ekstremnih političkih stranaka kao što je Nova ljevica čiji čelnik , povjesničar Dragan Markovina, u programskim ciljevima svoje stranke, navodi borbu protiv klerikalizacije i ustašizacije Hrvatske. Time se na tipično komunistički način konstruira neprijatelj i stvara podloga za djelovanje, kako dnevno na demonizaciji Hrvatske i Hrvata, tako i noćno na oskvrnuću spomen-obilježja braniteljima koje u svakome trenutku može prerasti i u bombaški ljevičarski terorizam za koji potencijalnih terorista ima, čini se, sasvim dostatno u spomenutim udrugama i strankama, koliko god zasad djeluju kao bijedna kukavelj.

Ivica Marijačić
Hrvatski tjednik

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.