Julije Klović

Julije KlovićKlovićJulije Klović ili Don Giulio Clovio de Croatia (1498.-1578.) smatra se posljednjim velikim predstavnikom klasične europske minijature. Njegova djela ukrašavaju mnoge slavne galerije: Uffizi u Firenci, Museo di Capodimente u Napulju, Biblioteca Marciana u Veneciji, Galleria Sabanda u Torinu, Bibliothek del Albertina u Beču, Louvre u Parizu, Towneley Public Library i Pierpont Morgan Library u New Yorku (koja je u posjedu djela «Officium Virginis», od 228 stranica, njegovog slavnog i najboljeg remek-djela u kojem je 30 vrijednih minijatura naslikanih njegovom rukom), British Museum i Soane's Museum u Londonu, Dvorac Windsor (Kraljevska knjižnica). Njegov je učenik bio El Greco, koji ga je portretirao u svom djelu «Progon trgovaca iz hrama» (zajedno s likovima Rafaela, Michelangela i Tiziana taj se portret nalazi pri dnu lijeve stranice djela), koje se sada čuva u The Minneapolis Institute of Arts (The William Hood Dunwoody Fund). Od njegovih prijatelja spomenimo Michelangela. Klović se potpisivao s: Georgivs Jvlivs Clovivs Croata.

Klović

Klović

Klović

Klović

 Njegov se grob nalazi nedaleko Michelangelova Mojsija u crkvi S. Pietro (Sv. Petar) u Vincoliju u Rimu, i na njemu je natpis «Pictor de Croatia» (Slikar iz Hrvatske).

Klović

 

Radi više podataka vidjeti Julio Clovio Croata, protector del Greco Foven od Branka Kadića, članak Marjane Vučić objavljen u American Croatian Review, [Julije Klovic] i [Fontes Clovianae].

croatianhistory.net
Preveo: D.J.L.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.