Hrvati i njihovi potomci rasuti su po svijetu kao zvijezde po nebeskom svodu. Neki od njih vidljiviji su od drugih, kao i zvijezde, barem za neko vrijeme. Za vas sam prikupio crtice iz života onih koje sam tako rekavši „u hodu“ zapazio i o njima iz raznih izvora ponešto zabilježio. Poneke sam od njih i poznavao. A ovdje ih vi možete sve upoznati i vidjeti da u tom našem rodu i narodu ima stvarno nadarenih, radišnih i uspješnih pojedinaca diljem kugle zemaljske. Lijepo je (do)znati tko su ti naši sunarodnjaci i biti ponosan na njih. Svatko je od njih na svoj način obogatio svijet...

Među ovim kratkim životopisima pročitat ćete o ljudima vrlo različitih zvanja i iz raznih krajeva svijeta. Ali sve ih povezuju hrvatski korijeni. Svi su bili ponosni na ono što su ponijeli iz domovine ili naslijedili od svojih roditelja, djedova i baka – od domaćih jela i obiteljskih tradicija do hrvatske kulture općenito. Ali ima i još nešto što oni imaju zajedničko: prepoznali su svoje talente i imali životne ciljeve, te bili radišni, strpljivi i uporni u njihovu ostvarenju. Znali su da prirodna nadarenost nije dovoljna za velika postignuća. To je samo temelj na kojemu treba graditi, ustrajno radeći, ono što želimo u životu postići. Bili oni znanstvenici, glumci, pjevači, športaši... njihova je zvijezda zasjala i postala vidljiva jer su „brusili“ sami sebe, i to uz velike napore i žrtve.

Ante Čuvalo, Hrvati u svijetu – 101 životopis za školarce (i roditelje), CroLibertas Publishers, 2017.

Joseph D. Petrovich (1924. – 1977.)
oskarovac

Joseph Donald Petrovich rođen je 8. srpnja 1924. godine u Lansingu, Michigan. Otac mu je bio Petar Petrović, koji je iz rodne mu Srijemske Mitrovice došao u Ameriku 1913., a majka, Magdalena rođena Šimunić, rođena je u Americi od hrvatskih roditelja. Već u ranim godinama bilo je očito da Joseph (Joe) ima dara za risanje i uz podršku svojih roditelja poslije srednje škole završio je umjetničku školu (Meinzinger Art School) u Detroitu. Joe PetrovichDošla su i ratna vremena i Joe je bio američki vojnik, odnosno narednik, tijekom Drugog svjetskog rata, a zatim se oženio i imao šestero djece.

Petrovich je radio u promidžbenoj tvrtki Jam Handy u Detroitu, bio je animator raznih TV reklama, crtao za vojne priručnike i stripove u novinama Stars and Stripes. Zatim je Joe, s dvojicom prijatelja, utemeljio tvrtku The Cartoon Factory, kojoj su kasnije promijenili ime u Maxwell-Petok-Petrovich Productions.

Godine 1971. Joe je animirao film The Crunch Bird (Ptica koja drobi), koji je u travnju 1972. dobio Oscara u kategoriji kratkog animiranog filma. Bio je to kratak film, ali njegov koncept i umjetnički izražaj bili su prepoznati i nagrađeni od kolega umjetnika.

Imajmo na umu, tad se animacija radila rukom i svaki pomak na filmu bio je rađen na pojedinačnim prozirnim listovima. Za ovaj film od dvije minute Petrovich je trebao nacrtati više od 3500 stranica. Puno je to vremena i strpljenja, ali sve što se radi s ljubavlju nije teško i na kraju donese dobre plodove.

Naš Joe je, nažalost, umro premlad. Bilo je to 27. ožujka 1977. godine. Ali on je obogatio ovaj svijet svojim talentima i djelima, te svojom djecom i velikom ljubavlju. Možemo dodati da je njegov unuk, Matthew Ducan, pošao putem svog djeda i postao je animator crtanih filmova i to na način kako je radio njegov djed Joe.

Stariji članovi hrvatske zajednice u Detroitu još se dobro sjećaju Josipove majke koja je uvijek radila za dobrobit mjesne hrvatske katoličke župe, kao i oca mu Petra, uvijek nasmijana lica i vesele naravi. Njegov brat Frank, sa suprugom Anom i tri kćerke, bili su (i ostali) jedna od najdjelatnijih hrvatskih obitelji u ovoj hrvatskoj zajednici. Joe je dobio Oscara u Hollywoodu, a cijela obitelj Petrović zaslužuje priznanje radi svojih doprinosa i djelatnosti među Hrvatima u Detroitu već nekoliko generacija..

dr. Ante Čuvalo

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.