Prije 187 godina umro zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac

Maksimilijan Vrhovac rođen je u Karlovcu 23. studenog 1752, a umro je na današnji dan 1827. u Zagrebu.maksimilijan-vrhovac

Bio je zagrebački biskup i jedna od središnjih osoba kulturnog i političkog života u Hrvatskoj potkraj 18. stoljeća. Jedan je od idejnih začetnika hrvatskog narodnog preporoda. 1794. godine u Zagrebu osniva tiskaru koja uglavnom tiska naslove na hrvatskom jeziku.

Bio je mecena mnogim umjetnicima, uvijek uz naglasak da se promovira "ilirska" kultura. 1827. godine osniva Društvo skladnoglasja za Hrvatsku, koje od 1925. djeluje pod imenom Hrvatski glazbeni zavod.

Maksimilijana Vrhovca se često povezuje s masonima, jer je uhićen zbog sumnje u vezu s urotom Ignjata Martinovića 1795. godine, a 1913. godine je u Zagrebu bila osnovana i slobodnozidarska loža pod imenom "Maksimilijan Vrhovac", no te sumnje nikada nisu dokazane.

mojzagreb.info

 

Grad ZagrebPrilog je dio programskoga sadržaja financiranoga od strane Grada Zagreba.
 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.