Projekt "Sjećanja na prvi svjetski rat kroz božićno primirje" zagrebačkih osmoškolaca

Proteklih mjesec dana učenici iz 10 osnovnih škola grada Zagreba sudjelovali su u projektu Sjećanje na Prvi svjetski rat kroz Božićno primirje kojim se, u organizaciji Veleposlanstva Ujedinjene kraljevine Velike Britanije i sjeverne Irske u RH, Grada Zagreba i British Councila Hrvatska, bozprimobilježilo 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Učenici su se kroz Projekt upoznali s događanjima i posljedicama rata te, tzv. Božićnim primirjem, iznimnim stvarnim događajem kada su britanski, njemački, francuski i belgijski vojnici obustavili paljbu, izašli iz rovova i na neutralnom terenu blizu mjesta Ypres u Belgiji odigrali nogometnu utakmicu, izmjenjivali fotografije svojih obitelji i njima kitili božićna drvca.

U četvrtak, 11. prosinca, u 11,30 sati, u sportskoj dvorani Osnovne škole Kajzerica, Žarka Dolinara 9, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, britanski veleposlanik David Slinn i direktor British Councila Conor Snowden na završnoj će svečnosti, školama sudionicama Projekta, uručiti skulpture koje je posebno za ovu prigodu osmislila i izradila akademska kiparica Valerija Polanec.

Nakon prigodne svečanosti, učenici osnovnih škola i brojne osobe iz javnog života odigrati utakmicu u sjećanje na Božićno primirje i utakmicu u Ypresu.

Projekt je obuhvatio cijeli niz tematskih jedinica kao što su povijest, strani jezici, kreativno pisanje, drama na engleskom jeziku, dnevnički zapisi, medijski studiji, umjetnost i dizajn, građanski odgoj, sport… Svaka je škola odabrala jednu od tematskih jedinica koju je prilagodila interesima i mogućnostima svojih učenika, a predstavit će ih na radnom dijelu završne svečanosti u četvrtak, 11. prosinca, u 10,00 sati, prije završne svečanosti.

Davor Denkovski, savjetnik gradonačelnika
Ured gradonačelnika

 

Grad ZagrebPrilog je dio programskoga sadržaja financiranoga od strane Grada Zagreba.
 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.