Program edukacije i sprečavanja nastanka osteoporoze

Osteoporoza, kao bolest koja zahvaća osobe starije životne dobi, sa sobom nosi čitav niz rizika, rekla je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe u Klaićevoj Štefica Karačić, dodavši kako smatra da će korisnici obuhvaćeni programom od njega imati višestruke koristi, dok je tajnik Rotary cluba Zagreb 1242 Eduard Vasilj, uz zahvalu Gradu Zagrebu i Hrvatskom društvu za osteoporozu, naglasio da su se upravo tim ciljem vodili pri pokretanju projekta.Osteoporoza

Riječ je o inicijativi ravnatelja KBC-a Zagreb doc. dr. sc. Zlatka Giljevića - programu edukacije i sprečavanja nastanka osteoporoze u visokorizičnoj populaciji kroz predavanja, besplatno mjerenje mineralne gustoće petne kosti te davanja specijalističkog nalaza korisnicima zagrebačkih domova za starije i nemoćne osobe, uz upute o preventivnim mjerama ili liječenju. Sredstva za provođenje projekta u iznosu oko 50.000,00 kuna osigurao je Rotary club Zagreb 1242, a suradnici na programu su članovi Hrvatskog društva za osteoporozu sa svojim liječnicima, tehničarima i opremom. Kako se čulo, cilj je senzibilizirati javnost uz promociju spoznaje o načinima prevencije u visoko rizičnoj populaciji od gotovo 2700 pokretnih i polupokretnih korisnika domova za starije i nemoćne u gradu Zagrebu.

Istaknuvši kako je primarni cilj ovog humanitarnog projekta prevencija bolesti te zaštita zdravlja starijih osoba, zamjenica Sandra Švaljek naglasila je i važnost partnera prilikom organizacije i provođenja ovakvih programa: Ovakva suradnja s institucijama civilnog društva bitna je, ne samo nama u Gradskoj upravi koji bi htjeli osigurati što bolji standard svih naših građana, već se pomaže onima kojima je to uistinu potrebno. Zamjenica je dodala i kako će programi na korist osoba s invaliditetom i osoba s posebnim potrebama uvijek naići na potporu Grada Zagreba.

Osteoporoza je jedna od najčešćih metaboličkih bolesti današnjice i zahvaća od 8 do 10% populacije, najčešće starije životne dobi. Obzirom na učestalost i posljedice, predstavlja važan društveno-ekonomski i javno-zdravstveni problem, jer se samo 1/3 bolesnika nakon osteoporotičnog prijeloma rehabilitira u potpunosti. Pravodobno otkrivanje i liječenje smanjuje učestalost prijeloma za 50%, a još značajniji učinak ima preventivno djelovanje kroz edukaciju populacije umirovljenika, što izravno doprinosi smanjenju smrtnosti te povećanju kvalitete života kroz održanje radne sposobnosti i životne vitalnosti.

zagreb.hr/mojzagreb.info

 

Grad ZagrebPrilog je dio programskoga sadržaja financiranoga od strane Grada Zagreba.
 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.