Šamar društvenom ukusu otvara 2. Gornjogradski književni festival

U petak, 3. listopada, u 20 sati u Caffe galeriji Lav, Opatička 2, Teatar poezije otvara 2. Gornjogradski književni festival predstavom Majakovski/Šamar Gornjogradskifestival1društvenom ukusu.

Autor Šamara društvenom ukusu, Goran Matović – „najistaknutiji zagovornik pjesničkog teatra u Hrvatskoj“, uz podršku Irene Šekez Sestrić, Nataše Vorobjove Hržić i Arsena Dedića, Majakovskipokušava proniknuti u intimnu dramu V. V. Majakovskog.

Predstava je građena udjelom govora, filma i glazbe.

Šamar društvenom ukusu ima formu potresne ispovijesti velikog pjesnika – novatora i predstavlja osebujne montaže ulomaka iz djela V. V. Majakovskog.

Goran Matović sa svojim suradnicima krenuo je od kraja. Krenuo je od onog užasnog podatka: 14. travnja 1930. u 10 i 15 minuta Majakovski se ustrijelio u svojoj sobi u Lubjanskom prolazu revolverom koji mu je dvanaest godina ranije služio kao rekvizit u filmu Ne za novac rođen. Šamar društvenom ukusu nudi uvid u intimnu dramu velikog pjesnika.

Pjesnik je ostavio dvije zagonetke – zagonetku samoubojstva i pitanje je li se prije usmrtio pjesnik Majakovski ili Majakovski čovjek.

Louis Aragon podsjetio je da je njegovo prezime izvedeno od riječi „ majak“ – svjetionik, te ga je proglasio svjetionikom koji, stojeći na vrhu stoljeća, osvjetljava put kojim korača život.

Josip Sever sjajno je prepjevao Majakovskog. Njegovi prijevodi otkrivaju „ živog“ pjesnika, daju ljepotu, vitalnost i uvjerljivost Šamaru društvenom ukusu.

Damir Denkovski

 

Grad ZagrebPrilog je dio programskoga sadržaja financiranoga od strane Grada Zagreba.
 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.