Objavio popis aboliranih pripadnika vojske 'RSK'

Umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža - Orkan objavio je knjigu Vojska Krajine u Pounju i na Banovini – zapisi komšija u kojoj je objavio i popis imena 590829više od 7.000 pripadnika vojske tzv. Republike Srpske Krajine, piše Večernji list.

U vrijeme neposredno nakon objave Registra branitelja smatrao sam kako je važno da javnost sazna tko su bili oni koji su se borili protiv hrvatskih branitelja, objasnio je Pandža. Pandža, koji je ujedno i predsjednik Agencije za istraživanje i dokumentaciju ratnih sukoba, kazao je kako se radi o knjizi sačinjenoj od službenih, originalnih i do sada neobjavljenih srpskih dokumenata iz ere tzv. Republike Srpske Krajine koji su nađeni nakon Oluje.

Smatra da je riječ o ljudima koji su tijekom Domovinskog rata bili paravojno organizirani i angažirani u borbi protiv Hrvatske, a na mnoge od njih primijenjen je Zakon o općem oprostu donesen u Saboru 1996. Knjiga dokumentira istinu o srpskoj pobuni u ovom dijelu Hrvatske, a na pravosudnim tijelima je da ispitaju njihov sadržaj. Trebali bi jer kazneno djelo ratnog zločina ne zastarijeva, rekao je Orkan.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.