Unutarstranački izbori u HDZ-u

Unutarstranački izbori u HDZ-u i određivanje datuma parlamentarnih izbora teme su koje su bile najzastupljenije među HDZ-ovim zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Saborski zastupnik HDZ-a Davor Ivo Stier, za kojeg se nagađa da će se natjecati za predsjednika stranke, izjavio je Ivo Stierda će, kada god u HDZ-u budu izbori, alternativa ovom stranačkom vodstvu biti spremna, ali se nije izjasnio hoće li on biti na čelu te alternative.

Nakon izbora, dodao je, moramo ujediniti stranku i iz unutarstranačkih izbora izaći jači i pobijediti na parlamentarnim izborima. Upitan je li HDZ otišao previše u centar i bi li on koalirao s Milanom Bandićem, rekao je da je već više puta iznio svoje mišljenje o ovoj vladajućoj koaliciji.

- Kao što znate nisam zadovoljan ovakvom vladajućom koalicijom. Neka ova vladajuća koalicija odradi taj posao do kraja, a hrvatski građani će onda odlučiti na izborima. Do tada će HDZ imati unutarstranačke izbore i naše članice i članovi odlučit će s kojim ćemo timom i kojom politikom izaći na parlamentarne izbore.

Miro Kovač, koji je neizravno najavio kandidaturu za predsjednika stranke, ustvrdio je da su im birači na europskim i Kovačpredsjedničkim izborima jasno rekli da su nezadovoljni, zbog čega je HDZ-u potrebna rekonstrukcija. Poručio je da se u vezi održavanja unutarstranačkih izbora mora poštivati Statut stranke.

- Nikakvih manipulacija ne smije biti, moramo održati unutarstranačke izbore na proljeće. Moramo se presložiti, a taj presloženi HDZ će pobijediti na izborima za Sabor, uvjeren je Kovač.

Na pitanje znači li to da Andrej Plenković vodi stranku u krivom smjeru kazao je da su im na europskim i predsjedničkim izborima birači jasno rekli da su nezadovoljni.

- Mi smo dva puta posrnuli i nešto moramo promijeniti, rekao je Kovač i dodao da je u kontaktu s Davorom Ivom Stierom, ali i drugim kolegama u HDZ-u, "jer oni su ozbiljni ljudi i žele da HDZ bude čvrst, snažan i programatski jasan".

- Mora se znati što je HDZ, mi ne možemo biti supermarket. Moramo biračima poslati jasnu vrijednosnu poruku da ćemo ih vratiti u naše okvire. Jedini je put Tuđmanova paradigma i mi ćemo u tome uspjeti, kaže Kovač.

Govoreći o predstojećim izborima, potpredsjednik HDZ-a i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je novinarima u Hrvatskom saboru da će se najprije morati odrediti datum unutarstranačkih izbora u HDZ-u.

- To očekujem vrlo skoro, vjerojatno do kraja mjeseca, a možda i prije, kazao je Butković. Odgovarajući na pitanja novinara kazao je da je uvijek bolje imati stranačke izbore iza parlamentarnih.

- Tako je uvijek i bilo, ali sada je zbog pada Vlade došlo do situacije da su izbori bili prije. U svakom slučaju zalažem se da izbori budu kada su i predviđeni, da ne bude nikakvog odgađanja, kazao je Butković i priznao da će se kandidirati na neku od stranačkih funkcija.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.