Objavljujemo pismo s više od 200 potpisa upućeno HRT-u u kojem se još jednom traži od te kuće da se drži svoje zakonom propisane uloge, a to je objektivno izvještavanje javnosti, kao i promicanje nacionalnih vrijednosti.

 

 

 

Pismo 200 potpisnika Programskom vijeću HRT-a

 

Poštovani,

HRTiznenađeni smo viješću po kojoj ste raspravljali o pokrenutom postupku razrješenja glavne urednice Informativnog programa HTV-a, Hloverke Novak Srzić. Utvrdili ste da je ravnatelj HTV-a Blago Markota (koga ste inače smijenili) pokrenuo postupak njezina razrješenja te zaključili kako od Ravnateljstva o tom postupku treba tražiti mišljenje u roku od tri dana, a od Hloverke Novak Srzić očitovanje u roku od sedam dana. Ovaj zaključak donijeli ste jednoglasno.

Jasno nam je da niste uopće razmatrali dva pisma koja smo uputili HTV-u. Očito je da ste se time svrstali uz one o kojima pišemo u svom drugom pismu HTV-u:

„Zato je zaista nevjerojatno kako ljudi nasjedaju podvalama toga rigidnoga komunističkog "štaba" instaliranog na HTV-u, a koji čine Denis Latin, Aleksandar Stanković i mnogi pridošli drugovi.“

A da je to tako potvrdila je reakcija voditelja emisije „Nedjeljom u 2“ (27. rujna 2009.) Aleksandra Stankovića na skandaloznu izjavu njegova gosta Igora Mandića da je u 90.-tim godinama prošlog stoljeća, odnosno „nakon što su izbačeni iz ustava trećina Srba ili ubijena, trećina Srba raseljena, trećina lojalizirana i Pavelić mirno spava“. Doduše, voditelj Stanković je nakon što je Mandić spomenuo Pavelića konstatirao da je Mandić „upotrijebio teške riječi kad je govorio o položaju Srba u Hrvatskoj nakon 1991. i usporedio to s naumom Ante Pavelića“, ali je nakon Mandićeva novog i odlučnog zaključka da je „Tuđmanova politika išla za time da riješi srpsko pitanje u Hrvatskoj, isto kao što je Hitler htio riješiti pitanje Židova“, odnosno da je „na isti način Tuđman riješio pitanje Srba u Hrvatskoj“, izostala voditeljeva reakcija na tu izjavu.

Zar takva Stankovićeva reakcija zapravo ne pokazuje koga se može optužiti da „HRT nije katedrala već tamnica hrvatskog duha“ što je glavna optužba protiv gđe Hloverke Novak Srzić? Zato Vas pozivamo, da umjesto zahtjeva za smjenom gđe Hloverke Novak Srzić razmotrite odgovornost g. Stankovića za ovakvo izjednačavanje suvremene Republike Hrvatske s nacističkom Njemačkom! Njegovo nereagiranje je zapravo slaganje s takvom tvrdnjom, a to je kleveta najgore vrste kojom su povrijeđeni svi gledatelji HTV-a, isti oni koji su od države primorani vašoj televiziji plaćati «pristojbu». A HTV im to vraća ovakvim uvredama!

Već smo konstatirali da je sve to u funkciji predsjedničkih izbora, tj. u funkciji još većeg favoriziranja pojedinih predsjedničkih kandidata. To nam je pokazao i predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović, kojega otvoreno podržavaju čak i neki članovi Programskog vijeća, a koji je jedan od onih koje vaša kuća favorizira preko svake mjere i ukusa. Naime, i on se uključio u zahtjeve za smjenom gđe Novak Srzić:

"svaki građanin koji je zadnjih mjeseci gledao HTV-ov središnji dnevnik mogao je i bez nekog velikog istraživanja zaključiti koga preferira gospođa Novak-Srzić".

Trebamo li vas podsjetiti da je upravo Josipović onaj kandidat kojeg je HTV postavio kao posljednjega u redosljedu nastupanja na vašoj televiziji. O tome se oglasilo i Hrvatsko kulturno vijeće:

„Iako smo već predugo svjesni bijede hrvatske demokracije ipak nismo očekivali da će se vladajući u Hrvatskoj usuditi dovesti u pitanje jednakopravnost kandidata u predsjedničkoj kampanji. U tom smislu najteža je situacija na HRT -u gdje se događa nastavak ideologijskih ratova nezamislivih na javnoj televiziji i na kraju sramotna programska podjela u redoslijedu nastupanja pojedinih predsjedničkih kandidata.

Treba li reći da je SDP-ov kandidat Josipović, inače izvan svake logike prezastupljen u svim medijima, dobio mogućnost da nastupi posljednji što je ozbiljna prednost do koje se dolazi ili sretnim ždrijebom (što ovaj put nije bio slučaj, barem ne javno) ili nepoštenim i zakulisnim favoriziranjem protiv kojega dižemo svoj glas zajedno s većinom hrvatskog naroda koja to isto gleda i osjeća.“

Hrvatskoj javnosti dužni ste objasniti, u najmanju ruku, na koji je način HTV dobio spomenuti redoslijed u predstavljanju kandidata.

S obzirom na ovakvo činjenično stanje očito je da ste predložili smjenu gđe Hloverke Novak Srzić samo zato što smatrate da tzv. javna televizija treba dati potporu predsjedničkom kandidatu SDP-a.

U kontekstu, kako HKV kaže, „ideologijskih ratova“, trebali biste uzeti u obzir i sljedeću vijest:

„Europska pučka stranka, koja ima najviše zastupnika u Europskom parlamentu, osudila je u utorak promicanje komunističkih simbola u nekim zemljama članicama, spominjući kao primjer Sloveniju zbog imenovanja ulica po Josipu Brozu Titu i odlikovanja jednog dužnosnika bivše jugoslavenske tajne službe.

- U kontekstu 20. obljetnice demokratskih promjena u Europi, kada se demokratska Europa prisjeća važnosti događaja od prije dvadeset godina, zastupnička skupina EPP-a u Europskom parlamentu odbacuje sustavno ohrabrivanje promidžbe komunističkih simbola i diktatora u nekim zemljama članicama. Primjerice, u Ljubljani, glavnom gradu Slovenije, jedna ulica imenovana je po diktatoru Josipu Brozu Titu ove godine, a slovenski predsjednik Danilo Tuerk prošli je tjedan odlikovao Tomaža Ertla, bivšeg šefa tajne komunističke policije UDBA - kaže se u priopćenju EPP-a.

- To nije samo revidiranje povijesti i stvaranje podjela u društvima, nego i postavljanje loših primjera za mlade naraštaje. To usporava ozdravljenje društava što je ključni cilj dovršetka tranzicije prema demokraciji. To šalje posebno negativnu poruku domaćoj i međunarodnoj javnosti kao i mlađim naraštajima - ističe šef zastupničke skupine EPP-a Joseph Daul.

- Žalimo zbog odlikovanja bivšeg šefa tajnih službi Slovenije. To je kao da ste odlikovali čelnika STASI-a u istočnoj Njemačkoj - zaključuje Daul.“

Ponovo ćemo Vas podsjetiti na upozorenje dano u našemu drugom pismu:

„U općoj zbrci koja se ovih dana odvija na HTV-u (da li slučajno upravo sada pred izbore?) to zanimljivo društvance vidi svoju priliku da zauzme Informativni program HTV-a i tako bitno odredi tijek i ton izbora za Predsjednika Republike Hrvatske, a jednako tako i za nešto kasnije parlamentarne izbore.“

U tom kontekstu prirodno se nameće zaključak da HTV preferira Ivu Josipovića koji je bio član SK još od 1980. godine (prema „Slobodnoj Dalmaciji“ od 31. 10. 2009. u Partiju je ušao zbog tuge za Titom) zbog njegova mišljenja kako je Tito pozitivna ličnost (vidjeti Index.hr, utorak 16. rujna 2008. - prenio Portal Dragovoljaca Domovinskog rata RH 8. prosinca 2009.):

„Ne bih mogao odgovoriti je li on bio heroj ili zločinac, jer to su preopćenite kvalifikacije. Imao je svoje i dobre i loše strane, ali on je za mene u konačnici pozitivac,“

Jeste li se i vi napadima na gđu Hloverku Novak Srzić, zapravo uključili u borbu za HTV koja će isključivo biti dostupna zagovornicima lika i djela jednog od najvećih zločinaca dvadesetoga stoljeća?

Uvjereni smo da naše pismo u sadržajnom smislu ima potporu ne samo nas potpisnika (a potpisali smo i nedavno pismo sličnoga sadržaja) nego i velikog dijela naroda koji sa zaprepaštenjem promatra drsko vrijeđanje najdubljih hrvatskih osjećaja, koje već predugo traje bez ikakvih sankcija odnosno posljedica po one koji to čine. I, umjesto da se postavi pitanje čudne i problematične djelatnosti jednog Stankovića ili Latina na HRT-u, postavlja se problem Hloverke Novak-Srzić, a u tu prozirnu hajku ukljućuje se javno, ništa manje nego i jedan predsjednički kandidat (Josipović), što je skandal nezabilježen u svijetu demokracije. Ovo je slučaj koji ukazuje da je demokracija u Hrvatskoj ozbiljno ugrožena. Upozoravamo stoga članove Programskog vijeća da stanu u obranu krvlju stečene demokracije koja, nažalost, upravo na HRT-u pokazuje dramatične oblike ugroženosti.

Zagreb, 9. 12. 2009.

Dr. sc. Mato Artuković, viši znanstveni suradnik

Duško Abramović, Mississauga, Canada

Nevena Abramović, Mississauga, Canada

Domagoj Artuković, student

Francika Artuković, dipl. ing.

Hrvoje Artuković

Ivana Artuković

Jozo Artuković, umirovljenik

Mirjana Artuković, službenica

Mirna Artuković, studentica

Stanislav Artuković, student

Don Miljenko Babaić

Marijan Babić, ing.

Aneli Bacelj, dipl. ljudsko pravo, Švedska

Daniel Bacelj, novinar, Švedska

Josip Bacelj, umirovljenik, Švedska

Neda Bacelj, političarka Švedske

Ivan Balić, službenik

Akademik Slaven Barišić

Andrija Baltić, dipl. ing.

Tomislav Beram, Predsjednik Hrvatskog Medjudrustvenog odbora za zajednicku suradnju Sydney Australia

Ante Bevanda, Cleveland, SAD

Marica Bevanda, Cleveland, SAD

Mr. sc. Nikola Bićanić

Franc Bilić, prof.

Vlatko Bilić, dipl. ing. arh.

Pero Blazević, Cleveland, SAD

Gojko Borić, novinar i publicist

Damir Borovčak, dipl. ing., samostalni publicist

Niko Bosković, dipl. ing.

Mr. sc. Tomislav Bradić

Ante Brčić, novinar

Ivan Brdar, Cleveland, SAD

Andrijana Brekalo, dipl. ing.

Tvrtko Brekalo, dipl. iur.

Ivica Brešić, mag. oecc.

Kristijan Brkljačić, dipl. ing.

Anton Bruketa, poduzetnik, Cleveland, SAD

Janko Bučar, dipl. pravnik i književnik

Prof. dr. sc. Marin Cikeš

Joso Cindrić, Cleveland, SAD

Mr.sc. Ferdo Colak, prof. (Njemačka)

Davor Cvitanić, dipl. ing.

Fanika Cvitanić, dipl. ing.

Joško Čelan, novinar i publicist

Srećko Čuljak, dipl. eoc.

Tihomir Čuljak, dipl. eoc.

Prof. dr. sc. Vera Čuljak

Jadranka Čuljak-Duvnjak, odvjetnica

General Ljubo Ćesić Rojs

Prof. dr. sc. Vlado Dadić

Prof dr. dr.h.c. Nikola Debelić

Julije Derossi, književnik

Zlata Derossi, prof.

Davor Dijanović

Admiral Davor Domazet Lošo

Dragi Ante Doljanin

Franjo Dragaš, Hrvatski Institut za Preporod Kulture; Filip-Jakov

Tomislav Držić, prof., novinar i urednik "Hrvatskog lista"

Prof. Malkica Dugec, hrvatska pjesnikinja

Ante Duvnjak, ing. građ.

Drago Duvnjak, dipl. ing.

Ivo Dužević, dr. med., psihijatar, psihoterapeut

Matija Filajdić

Nikola Franić, Cleveland, SAD

Dunja Gaupp, menađer prodaje

Osvin Gaupp, dipl. el. ing.

Ivo Gelo, Cleveland, SAD

Stana Gelo, Cleveland, SAD

Danica Glavaš

Vlado Glavaš

Robert Gložinić

Tomo Gložinić, dipl. pravnik

Prof. dr. sc. Ana Marija Grancarić

Frano Grbavac, poduzetnik

Mate Grbavac, student

Ante Grbić, Zadar

Ante Grbić, student

Antonia Grbić, student

Radojka Grbić

Josip Grgić, mag. oec.

Dr. sc. Branko Hanžek

Petar Hinić, Hrvatska kulturna zajednica, Stuttgart

Anđela Hodžić, ing. informatike

Elamer Hodžić, student

Karolina Hrastović, vjeroučiteljica

Branko Hrkač, sam. lik. Umjetnik

Katarina Iskra, med. sestra, Stuttgart

Kornelija Ivoš, službenica

Gordana Jaksetić, dipl. ing. mat.

Mr. sc. Julije Jakšetić

Dr. sc. Zvonimir Janović, sveučilišni profesor u m.

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.

Luka Javor

Akademik Dubravko Jelčić

Dr. sc. Milan Jelić, ekonomist u m., Argentina

Tomislav Jurkić, dipl. ing.

Damir Kalafatić, dipl. ing. kemije, u m.

Marija Kalafatić, dipl. ing. kemije, u m.

Ivan Katić, industrijalac, Cleveland, SAD

Ljiljana Katić, dipl. učitelj i teolog

Slavko Katić industrijalac, Cleveland, SAD

Prof. dr sc. Drago Katović

Prof. dr sc. Vladimir Katović

Ivan Klarić, umirovljenik, Zagreb

Alojzije Kokorić, ing.

Nedjeljko Kovacavić, Cleveland, SAD

Stjepan Kovač, prevoditelj

Mate Kovačević, novinar i publicist

General Marinko Krešić, predsjednik udruge Hrvatski generalski zbor

Tomo Kucinić, Cleveland, SAD

Ruža Kutleša prof.

Prof. Ive Livljanić, hrvatski veleposlanik u m.

Ivica Luetić, novinar

Prof. dr. sc. Mate Ljubičić

Mario Mađer, dipl. ing.

Marijan Majstorovic, novinar i publicist

Blažena Magdić

Ivan Magdić, umirovljeni časnik HV

Prof. dr. sc. Ljubo Marangunić

Ivan Marić

Marko Marić

Matko Marić

Željka Marić

Ana Marijić

Ivana Marijić

Katarina Marijić

Marija Markić, CTC

Slobodan Markić, P. Eng.

Miško Maslać, Cleveland, SAD

Dr. sci Josip Matjan, dipl. ing.

Andrija Mažić

Mr. sc. Lujo Medvidović, odvjetnik

Jela Medvidović-Grbavac, obrtnik

Josip Miljak, predsjednik HČSP

Luka Mitrović

Vlado Mitrović

Nikola Mulanović, umirovljenik

Ante Madunić, odvjetnik

Andrija Marić, poduzetnik, Cleveland, SAD

Ivo Masina, Cleveland, SAD

Milka Masina, Cleveland, SAD

Dr. sc. Miroslav Medimorec

Marko Milinković, Varaždin

Petar Mladinić, prof.

Ninoslav Mogorović, predsjednik Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva 'Krasna zemljo'

Prof. dr. fra Andrija Nikić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Mostaru sa 1101 clanom

Prof. dr. sc. Milan Nosić

Alfred Obranić, predsjednik HDPZ-a

Michael Pack, za Hrvatski Svjetski Kongres – UK

Dr. ing. Marijan Papić

Josip Papković

Ivo Paradžik, umirovljenik

Prof. dr. sc. Davor Pavelić

Branislav Pazman, ing elektrostrojarstva

Ljerka Pazman,viši fizioterapeut

Ankica Pečarić, prof.

Akademik Josip Pečarić

Dragutin Perić, Cleveland, SAD

Mr. sc. Marina Periša, prof.

Mr. sc. Damir Pešorda, kolumnist i profesor

Alojzije Petračić, umirovljenik

Prof. dr. sc. Ivan Petrović

Akademik Stanko Popović

Zoran Pranjković dipl. ing. građ.

Damir Primorac, Belgija

Mile Radas, Cleveland, SAD

Jela Radas, Cleveland, SAD

Ivo Radeljak, Cleveland, SAD

Ing. Nijo Radočaj, industrijalac, Cleveland, SAD

Vid Raguž - VIDRA, dragovoljac DR-a, Dubrovnik

Nedjeljko Razov, Cleveland, SAD

Sonja Razov, Cleveland, SAD

Dr. Stjepan Razum

Milan Ribičić, dr. vet. med.

Božidar Ručević, dipl. ing.

Ivan Sarić

Neda Sarić-Rosandić, bivša veleposlanica, Cleveland, SAD

Gordana Smitka, poduzetnica

Marijan Smitka, umirovljenik

Barbara Stanić, pjevačica

Stjepan Jimmy Stanić, estradni umjetnik

Ivan Starčević, dipl. ing. ele. u m,

Miljenko Stojić, teolog, književnik i novinar

Jaroslav Stučka, umirovljenik

Ante Susnjara, Cleveland, SAD

Ante Šare, dipl. ing. el., sveučilišni nastavnik u mirovini i Predsjednik HUV-a

Oskar Šarunić, novinar i snimatelj

Dražen Šepl, dipl. soc. rad.

Ivanka Šimat, mr. pharm.

Marko Šimat, dipl. ing.

Mijo Šimić, dipl. ing.

Mr.sc. Ljubomir Škrinjar

Mr. sc. Đuro Škvorc

Miran Tadić, Cleveland, SAD

Benjamin Tolić, filozof i publicist

Ivana Tanovitski, prof.

Prof. dr. sc. Zdravko Tomac

Željko Tomašević, dipl. iur, pričuvni časnik HV

Mile Tominac, poduzetnik

Damir Tučkar, dipl. ing.

Prof. dr. sc. Kosta Urumović

Franjo Valentić, Cleveland, SAD

Ðuro Vidmarovic, veleposlanik u mirovini

Zdravko Vlaić, dipl. ing.

Prof. dr. sc. Zlatko Vrljičak

Marijana Vukadin, tajnica uprave

Petar Vulić, književnik

Daniel M. Zakarija,dia,aia (Chicago)

Mladen Zelić, dipl. ing elektrotehnike, prof. matematike i fizike

Marija Zelic-Artuković, dipl. ing.

Blago Zovko, Cleveland, SAD

Branko Zovko, Cleveland, SAD

Drago Zovko, dipl. iur.

Marko Zovko, Cleveland, SAD

Ante Žanetić, bivši direktor australske banke, po profesiji učitelj i bivši igrač splitskog Hajduka, olimpijska zlatna medalja Rim 1960, kao i srebrena EURO 1960 Paris

Čet, 28-05-2020, 16:54:22

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.