HRT - televizija s halal certifikatom

 

Baš kad se čovjek ponadao da kronična ili intrinzična kakogod, averzija hrvatskih medija prema Hercegovcima i svemu što vodi porijeklo iz Hercegovine doživljava svoj sumrak, dogodio se Dossier.hr, poluprofesionalni tv magazin - više polu nego profesionalni. U prošloj epizodi su udarili po Mostaru točnije, tzv. hrvatskom dijelu grada. Prilog je toliko tendenciozno i subjektivno udario po Hrvatima u Mostaru da čovjek pomisli da je na HRT-u počeo raditi Alija Behram i to onaj iz najboljih dana. Onda nam dođu sa HRT-a i kažu da se kod njih „ne naručuju prilozi". Novinar je na samom početku priloga povukao paralelu Vukovara i Mostara. Dok samo spomenom u doslovno dvije riječi spominje da je cijeli grad bio poput Vukovara, on spominje isključivo njegovu istočnu stranu „koja je bila pod opsadom oko godinu dana" gdje se „svakodnevnica svela na puko preživljavanje".

Iako je loše bilo i na „zapadnoj" strani, „još je gore bilo s druge strane Bulevara...". To potkrjepljuje snimkama RTVMO, što nas je i navelo na to da je sami Alija Behram radio prilog. U tome smjeru je išao i cijeli „objektivni" prilog u udarnom terminu HRT-a. Da se razumijemo, ne kanimo na ovom skromnom mjestu justificirati patnje građana Mostara, bilo koje nacionalnosti, osobito onih na „istočnoj" strani, što potencira prilog. Da je kojim slučajem prilog profesionalno i objektivno napravljen ne bi riječi rekli. Ovako kao Mostarcima koji su cijeli rat bili u Mostaru, dužnost nam je prozboriti koju u svoju obranu, jer ni čim nismo zaslužili takav tretman od strane države kojima mi Hercegovci, u trgovinskoj razmjeni dadošmo oko 4 mlrd EURA samo u prošloj godini.

Nije zaobišao spomenuti „nakaradni zvonik do neba", „Križ na Humu - politička provokacija", „diskriminacija u dvije škole pod jednim krovom". Odabir sugovornika je bio također simptomatičan: negacijsko „stajalište" je branio izvjesni Zoran Zovko, jedan od zapovjednika HVO; a „objektivnu", afirmacijsku stranu, skakač, umjetnik i samozvani glumac Saša Oručević. Novinar profesionalac, nadajući se Pulitzeru upitao je Zovku, dakle ratnog zapovjednika HVO-a „šta bi napravio da mu se kćer uda za „drugu vjeru". Isto kao da piromana upita „šta bi ako bi ga natjerali da se zaposli kao vatrogasac".Skakać, u Mostaru više nego poznat po svome „umjetničkom izričaju", (o tome nećemo... ali se još sjećamo zadnjeg njegovog „umjetničkog izričaja" nakon utakmice Turska - Hrvatska, prošle godine),  bio je više u skladu s naumom pseudo novinara. Jadan on, Hrvati mu ne daju da pređe na drugu stranu, a isto tako, jadnome, muka dođe kad vidi grb HZHB u Domu zdravlja.

Kao „treća" strana priče bio je neki Markovina, za kojeg je i sam novinarčić rekao da je za rata pobjegao u Split, postavši jedan iz mase stručnjaka za geopolitičko stanje u BiH, a koji žive u inozemstvu. Nedostajao je samo kojekakav iskompleksirani opinionist sa indeks.hr, koji bi zajedno s njima pljuvanjem po Hercegovcima liječio potisnute komplekse iz osnovne ili srednje škole. Da je novinar profesionalac koliko nije, ispitao bi sve teze koje su mu naveli sugovornici. Saznao bi tako da je grb u Domu zdravlja u biti grb hrvatskoga naroda, koji ga je renovirao nakon razaranja... Renoviranje u kojem je bošnjačka elita odbila sudjelovati, jer su ulagali u centar Safeta Mujića. Saznao bi da je „nakaradni zvonik" zavjet župe Sv. Petra i Pavla. Naime, kada su Srbi zapalili staru crkvu i pola samostana, na misi u hodniku samostana, koja se dogodila nakon oko dva/tri mjeseca od tog barbarskog čina, župnik malobrojnim župljanima reče „ne klonite duhom, jer će doći vrijeme kada ćemo sagraditi još veću crkvu i još veći zvonik i vrata pakla je neće slomiti"; dakle odgovor na srpsku agresiju, a ne provokacija Muslimanima.

Saznao bi da je Križa na Humu „Križ Jubileja" kakvih je 2000. god. sagrađeno na tisuće u svijetu, u skladu s kršćanskom tradicijom obilježavanja Jubileja. Ne smeta budistima na K2, ne smeta muslimanima u Indoneziji i Etiopiji, no smeta HRT-ovim novinarima i Aliji Behramu. Saznao bi da je projekt „dvije škole pod jednim krovom" plod stručnjaka iz UNESCO-a, u skladu sa kojekakvim njihovim konvencijama, a kojeg je podržao OHR. Saznao bi da je u toj školi, riječ je o Staroj gimnaziji, u najjačem jeku muslimansko-hrvatskog rata u Mostaru direktor škole bio - Musliman, pola nastavnog kadra bili su Muslimani, a školu su, na šovinističkoj hrvatskoj strani, pohađala i djeca muslimanske vjeroispovijesti. Koliko je Hrvata direktora škola bilo na „istočnoj" strani? Koliko je danas tih direktora? Koliko je đaka Hrvata bilo za rata na „istočnoj" strani? Utisak kojeg gledatelj ima nakon ovog krajnje tendencioznog priloga je da je grad Mostar podijeljen, a da su za to prvenstveno krivi Hrvati sa „zapadne" strane. Mogao je „novinar" primjerice prebrojati da su na toj „zapadnoj" strani sagrađene 3 džamije, a koliko je kapela obnovljeno ili sagrađeno na istočnoj?

Ponavljamo da nam cilj nije justificirati, pravdati, braniti, i sl. ništa i nikoga, no, ljuti nas ignorancija i subjektivni tendencionizam kojim „hram hrvatskog duha" kontinuirano blati nas Hercegovce. Gdje su sada udruge sa ljudska prava ili Lepi Aca da osude tu blagu demagogiju. Na kraju, unutar emisije, nakon spomenutog priloga, netko izreče da su za podjelu najkrivlji mafijaši i ratni profiteri, koji su se povukli iz mostarske javnosti i konce vode sa izvana, došavši čak i do hrvatskog Sabora, očigledno aludirajući na Radu Bošnjaka, nama „omiljenog" inžinjera prava, doratnog vozača viljuškara. Novinar ili komentator, maltene, nazvaše ga seljakom, što nas podsjeti na jednu našu staru, sa kojom završavamo ovo: bolje biti seljak k'o Rade Bošnjak, nego Korade Ivan.

Supersajt.info

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.