U tijeku potpisivanje peticije "Zaustavite Indexovo širenje mržnje prema vjernicima"

Na Index.hr-u objavljen je članak pod naslovom: „Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“. Mržnja, isključivost, nesnošljivost i pomanjkanje sposobnostiIndex.hrza dijalog prema svima koji su imalo drukčijeg mišljenja od portala Index.hr opće je poznata, ali razina netolerancije i mržnje od vremena do vremena ipak iznenadi, kaže se u popratnom tekstu uz peticiju "Zaustavite Indexovo širenje mržnje prema vjernicima", a koju je do sad potpisalo više od 16.000 ljudi.

Danas kada smo na TV-u gledali prijenos nekrofilskih orgija u kojima je sudjelovao vrh katoličke crkve... Količina popustljivosti koju imamo prema katoličkoj crkvi je nevjerojatna... kad tijelo ostavite crkvi, ono isto tako završava kod bolesnika, ali ovi će vas bolesnici strpati u staklenu kutiju i s vama uokolo paradirati... Pun trg ljudi koji pjesmom i prijenosom slave dolazak putujućeg leša patuljastog jednorukog sveca – kaže Hrvoje Marjanović, autor spomenutog teksta.

Komentar se odnosi na dolazak tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića, hrvatskog kapucina, jednoga od dvojice zaštitnika Godine milosrđa koju je proglasio papa Franjo, u organizaciji Hrvatske kapucinske provincije. Dolazak tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb jedinstveni je događaj koji se uklapa u Godinu milosrđa i 130. obljetnicu rođenja toga hrvatskog sveca, objašnjava se u tekstu uz peticiju.

Naslov članka kao i sadržaj teksta predstavljaju izravnu povredu dostojanstva i ponižavanje građana RH koji su iz vjerskih ili bilo kojih drugih uvjerenja prisustvovali programu održanom prigodom dolaska tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb osobno ili prateći ga putem HRT-a. Osim toga, naslov i sadržaj članka vrijeđaju i omalovažavaju moralne osjećaje građana te diskriminiraju više od 86 % građana RH na temelju njihova vjerskog opredjeljenja.

Stoga vas pozivamo, stoji u tekstu uz peticiju, da potpišete ovu peticiju i od Pučke pravobraniteljice, gđe Lore Vidović, i Agencije za elektroničke medije zatražite da reagiraju sukladno svojim ovlastima te:

  • Upozore javnost na sve učestaliju pojavu diskriminacije na temelju vjerskog uvjerenja.
  • Izvrše radnje kojima će se ovaj konkretan slučaj diskriminacije i njezine posljedice ukinuti budući da audiovizuanim medijskim uslugama nije dopušteno poticati, širiti mržnju i diskriminaciju na temelju vjere ili drugog uvjerenja (čl. 12 Zakona o elektroničkim medijima).
  • Predlože pokretanje kaznenog, prekršajnog ili disciplinskog postupka na temelju povrede prava građana na temelju njihova vjerskog opredjeljenja.

POVEZNICA

Peticija: Zaustavite Indexovo širenje mržnje prema vjernicima

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.