Komunikacijski kanali prazni ili prepuni?

 

Pa iako Hrvatska posljednjih dana zasigurno ulaže značajne napore da bi naložila kotlove Balkan Expressu koji bi je kao «lokomotivu regiona» trebao odvesti u «nove pobjede», nekima čini se ni to nije dovoljno. Oni traže još bolju i kvalitetniju suradnju Hrvatske i Srbije. Tako je primjerice predsjednik Mesić na regionalnoj konferenciji Igmanske inicijative u Zagrebu doslovno zavapio kako ne smijemo zatvarati oči pred činjenicom da hrvatsko-srpski odnosi trenutno stagniraju i poetično prisnažio kako su kanali komunikacije Hrvatske i Srbije prazni te da izostaju razgovori o međusobnim odnosima. A da kanali ne bi dugo ostali, kako to predsjednik lijepo reče prazni, šef srbijanske (ne) diplomacije Vuk Jeremić itekako se potrudio da tako ne ostane.

Pa je Jeremić te iste kanale napunio svojim nazovimo to tako izjavama (a mogli bismo se izraziti i slikovitije), ustvrdivši u intervjuu novinskoj agenciji Tanjug da je Hrvatska odgovorna što odnosi između dviju država nisu na razini kakva je potrebna “da bi regija funkcionirala harmonično”. Pritom je naveo nekoliko optužbi na račun Hrvatske, no ključna je zamjerka što ne odustaje od tužbe za genocid. Prema njegovim riječima, Hrvatska s tom tužbom nema nikakve šanse za uspjeh jer je upravo ona «etnički očistila svoj prostor od srpskoga stanovništva». Kao što se iz priloženog vidi Srbija i dalje ostaje pri svojoj retorici kojom ne samo da izjednačava krivnju Srba i Hrvata za Domovinski rat, nego sustavno imputira Hrvatskoj odgovornost za etničko čišćenje.

Tako će na kraju još zaista ispasti da su jedino etničko čišćenje koje se devedesetih godina na ovim prostorima dogodilo počinili upravo Hrvati. No, Srbi itekako znaju što i kako pričaju. Uostalom, nemaju li oni pokriće za svoju «diplomaciju» u Haaškim presudama koje su donjete u svrhu izjednačavanja žrtve i agresora? Ono što je pohvalno jest malo jača reakcija koju je ovoga puta na Jeremićeve provokacije uputilo hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova. Tako je MVP u ponedjeljak u svom priopćenju najoštrije odbacilo izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića o etničkom čišćenju srpskog stanovništva u Hrvatskoj i istaknulo kako negiranje odgovornosti Srbije za zbivanja u nedavnoj prošlosti, uključujući i tezu da "Srbija nije ugrozila ničiji suverenitet i teritorijalni integritet", potvrđuju da se ta zemlja još nije suočila sa svojom nedavnom prošlošću i ulogom koju je imala u raspadu bivše države.

Ministar Jandroković istaknuo je kako Republika Hrvatska neće dopustiti ovakvo manipuliranje činjenicama i krivotvorenje novije hrvatske povijesti, tim više što je dobro poznato tko je odgovoran za rat na području zemalja bivše Jugoslavije, pa tako i za agresiju na Republiku Hrvatsku. Zanimljivo, predsjednik Mesić koji se uobičajeno nalazi pozvanim komentirati ono što jest, ali i ono što nije na njemu  komentiratii, ovoga puta koliko mi znamo suzdržao se od bilo kakve izjave. Samo, nije do kraja jasno je li to zato što su komunikacijski kanali kako on to tvrdi još uvijek prazni ili ovoga puta čak i za njegov ukus - prepuni.

M.M.B.

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.