Zašto nas maltretiraju temama iz prošlosti koje su davno trebale biti zatvorene

Pitam kako neki političari iz SDP-a i SDP-u bliski kolumnisti (Jelena Lovrić) Milanovićevo napuštanje obilježavanja „Bljeska“ zbog HOS-ovaca s majicama na kojima su njihova ratna znakovlja nazivaju Šola„državničkim potezom“. Nije, to je prije svega licemjeran potez, potom i ponovni Milanovićev udar na temelj moderne, demokratske države Hrvatske, a to su Domovinski rat i simboli. Naime, konzultirao sam se s ustavnopravnim stručnjacima bliskima SDP-u (!) koji su mi rekli sljedeće. HOS-ova ratna znakovlja, zbog kojih je Milanović demonstrativno napustio skup, legalizirana su, ozakonjena i smiju ih nositi, pa i na majicama, i to u prigodama svečanosti i komemoracija poput ove u Okučanima. Račanova vlada to nije dokinula. Nije ni Sanaderova. A, evo licemjerja, nije ni Milanovićeva.

Dakle, Milanović je četiri godine bio na vlasti, imao saborsku većinu, no to što je HOS-ovcima zakonski dopušteno u tim prigodama niti on nije išao kao premijer dokidati. Zato to nije bio „državnički potez“, već potez licemjerja, djetinjastog ponašanja i političkog lešinarenja koji možemo sažeti u jednoj rečenici: Zoki, zašto taj zakon koji HOS-ovcima u takvim prigodama to dopušta u četiri godine svog mandata nisi dokinuo, zabranio, a sada protestiraš protiv toga? Narod kaže da je šutnja odobravanje, a Milanović je četiri godine svog mandata šutio, da bi sada u Okučanima izveo igrokaz, politički lešinario i vratio nas u jeku koronavirusa i užasne gospodarske krize na teme ustaša i partizana od kojih je ljudima muka. Tako je bacio sjenu na poginule hrvatske branitelje, među kojima su i HOS-ovci, koji su u “Bljesku” dali svoj život za slobodnu i demokratsku Hrvatsku, a ne za NDH, i sebe stavio u prvi plan.

Rkmanov ‘antifašizam’

Milanović inače, od inauguracije, sustavno podriva temelje hrvatske države, kao i njezine simbole, poigrava se s himnom, tijekom himne napušta komemoraciju (ako je htio i otići, mogao je iskazati poštovanje prema himni i onima Boro Rkmanpokojnima pod čijim su zvucima ginuli, pa čekati da prođe intoniranje himne). Potom je pobacao sve biste hrvatskih velikana s Pantovčaka, što je atak na memoriju koja je esencija zdrave domoljubne svijesti i pamćenja.

I kada čovjek pomisli da su nas ti gnjavatori ustašama i partizanima poput Milanovića ostavili na miru, eto, ovaj tjedan javio se SDSS i opet napada HOS-ovce u Vukovaru i opet traže ustaše kojih u Vukovaru nema, ali četnike sam vidio na svoje oči pri proslavi pravoslavnog Božića. U ime SDSS-a istupio je Boro Rkman i pozvao naše vlasti da se odrede je li RH sljednica fašističke NDH ili antifašističke. Pozivam Boru Rkmana da pročita Ustav, tamo mu sve piše, kao i o zakonu o HOS-u.

Zadnja osoba koja se ima pravo ne pozivanje na antifašizam je baš Boro Rkman. Njega sam upoznao 2001. godine kada ga je današnji gradonačelnik Osijeka Vrkić doveo na lijepo plaćeni i komotni posao u Glasu Slavonije, što me je kao urednika bilo zgrozilo. Naime, Boro Rkman bio je kao novinar tzv. SAO Krajine zadužen za velikosrpsko ratno huškanje protiv Hrvatske. I tada je na okupiranom području, od lista Vojska krajine do Vukovarskih novina, pisao, kao RSi danas, protiv „ustaša i ustašije“, dakle hrvatskih branitelja, i prijetio „dugim cijevima“, bio je izravno upregnut u velikosrpsku ideju.

Na okupiranom području u Sisačko-moslavačkoj županiji bio je na četničkim skupovima za Vidovdan rame uz rame uz ratne zločince, od Mile Martića do Kapetana Dragana, i veličao uspjehe srpske vojske protiv „ustaša“, a u poseban trans je pao kada se pojavio ratni zločinac Kapetan Dragan nazvavši ga „legendarnim“, koji je „sve svoje ciljeve ispunio“. Možda je Rkman pod „ciljevima koje je ispunio“ mislio i na pokolj hrvatskih civila. I nakon svega, nikome ništa, eto velikosrpskog ratnog huškača meni u Glas Slavonije. Kada sam ga pitao o svemu što je radio, bilo je to na desku, rekao mi je bahato da je, uglavnom, sve radio iz uvjerenja.

Ali nije to sve, da je dobio nakon svega posao u “ustaškim“, “Glavaševim“ novinama (e za to moraš imati obraz ko džon). Naime, u Sisačko- moslavačkoj županiji gdje je Rkman ratnohuškači dejstvovao, ubijeno je 1600 hrvatskih civila i 560 hrvatskih vojnika i policajaca, među kojima i HOS-ovci, tada već integrirani u Hrvatsku vojsku, Rkman je 18 godina nakon oslobođenja od njegovih četnika postao – sisačko-moslavački dožupan! Što, dakle, radi Rkman? Isto što je radio i “legendarni Kapetan Dragan“, podriva temelje Republike Hrvatske istim sredstvima kao i onda, i još se takav lik s takvom prošlošću poziva na antifašizam!?

Ali nisu problem meni Rkmani kojih je SDSS prepun, problem su naši, razni Milanovići i drugi političari, pa i iz HDZ-a, koji ne samo da su im to omogućili, već nas maltretiraju temama iz prošlosti koje su davno trebale biti zatvorene. Ali ne, njima trebaju ustaše i partizani kako bi Rkmani i Milanovići sačuvali “radna mjesta“. Zato, a ne mogu zaključiti bez cinizma, čuvajmo i ustaše i partizane kako bismo sačuvali radna mjesta. U podrivanju hrvatske države...

dr. sc. Ivica Šola
Slobodna Dalmacija

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.