Ono što se do jučer proglašavalo ekstremizmom, ksenofobijom, čak fašizmom, postalo je glavnom europskom strujom

Svjedoci smo nove seobe naroda kakve su se kontinuirano događale tijekom “vascijele” Jovićpovijesti. Prema Europi nadiru milijuni s Bliskog i sa Srednjeg istoka i iz Afrike. Sve je to zasluga proizvođača ratova, kojima ljudski životi ne znače apsolutno ništa.

Evo Turska napada Siriju, Rusija je uz sirijski režim, ali zato SAD streljivom opskrbljuje Tursku kako bi tako iznova zadobio njezino u jednom trenutku narušeno prijateljstvo, zbog čega Turska umalo nije ušla u savez s Rusijom. Turska želi potporu Europe u svojim zavojevačkim akcijama, a kako te potpore nema i EU čak prijeti sankcijama, ona šalje prema Kontinentu beskrajne kolone nesretnika.

Grčki ministar veli kako su ljudi sredstvo turske političke agende, ali bez pobližeg objašnjenja.

Naravno, izbjeglice ne moraju znati niti znaju čemu služi njihov egzodus. Nitko to pouzdano ne zna, ali mnogi misle kako je ipak to dio nekog (geopolitičkog) plana. Postoje tri “izma” kojima masovna seoba naroda savršeno odgovara. Recimo, globalizmu koji bi htio svijet bez granica, bez nacionalnih država i nacija, multikulturno društvo, društvo različitosti. Sorosi (otac i sin) čak i apeliraju na Europu: migrante morate primiti i još ih financiraju.

Na drugom ili na prvom mjestu je islamizam. Arapi su, tako pjeva crnogorski pjesnik i vladika, s mačem i Kuranom Migrantidošli do francuskoga brijega. Turska je osvajala Europu ratovima, zaustavila se pod Bečom, a sada to pokušava stanovništvom. Takav je plan otkrio prije par godina sam Tayyip Erdogan koji, po svemu, stoji i iza, za sada poražene, Islamske države. I onaj treći, cionizam rado bi smanjio pritisak na izraelsku državu od nekih dvjesto milijuna susjeda.

A u samoj Europi dogodio se silan preokret. Kao da se Stari kontinent osvijestio i shvatio ozbiljnost situacije. Masa migranata opasnost je za tradicionalnu europsku kulturu, za miran život građana pa i za socijalne fondove. Odjednom umjesto otvorenih vrata, dobrodošlice, ljudskih prava i solidarnosti vidimo grčevitu obranu (shengenske) granice, policiju, vojsku, pendreke, suzavac i puške. Suspendirano je azilantsko pravo. Grčka koja je za sada najisturenije bojište dobiva milijardu eura za obranu. I u Hrvatskoj su sada svi složni: ako zatreba i vojsku na granicu, nego što.

Kako je to sve u politici relativno ili, rekao bi Machiavelli, konstelacijsko, stavovi zemalja Višegradske skupine na čelu s Mađarskom postali su općeprihvaćeni. Orban je imao pravo. Ono što se do jučer proglašavalo ekstremizmom, ksenofobijom, čak fašizmom postalo je glavnom europskom strujom.

Josip Jović
Slobodna Dalmacija

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.