Nepojmljivo da netko tko zastupa velikosrpske stavove može biti savjetnik hrvatskog predsjednika

Udruge ratnih žrtava u BiH ogorčene su zbog prikaza knjige "Humanitarna intervencija i uništenje Jugoslavije" Davida GibbsaDejan Jović što ga je u časopisu "Politička misao" objavio glavni savjetnik hrvatskog predsjednika Dejan Jović te traže Josipovićevo očitovanje. Za Jovića je ta knjiga "odlična, originalna i uvjerljiva", a zapravo "radi se o propagandnom traktatu u kojem se negira genocid u Srebrenici, Bošnjaci se optužuju da su provocirali masakre, vlada u Sarajevu da je granatirala vlastite gradove i ljude, a za to su optuživali Srbe". Prema knjizi – "Jugoslavija je uništena, a Srbi su žrtve neprijateljskih zapadnih sila". Milošević nije bio balkanski krvnik nego borac protiv širenja NATO-a. Na te je optužbe Dejan Jović odgovorio: "Ako kažete za neku knjigu da je odlična, to ne znači da se slažete sa svime što je u njoj napisano". Međutim, da bi se vidjelo da i sam razmišlja kao Gibbs, ne treba se on slagati s tom knjigom nego sa samim sobom.

Nezaboravan je njegov tekst "Tri faktora zbog kojih se raspala Jugoslavija" objavljen u beogradskom "Vremenu", nakon kojeg je svakom čestitom Hrvatu koji ga je pročitao bilo nepojmljivo da netko tko zastupa velikosrpske stavove i Srbiju iskupljuje za stravične zločine može biti savjetnik hrvatskog predsjednika. Dakle, po Joviću, bivša je država nestala nakon ujedinjenja Njemačke po "pravu naroda na samoodređenje", te zaključuje: "Time je narušeno načelo status quo u Evropi, a to znači – i dovedena u pitanje i sigurnost. Ivo Josipović, Vesna Teršelič i Stjepan MesićAko je mogla nestati jedna socijalistička država (Istočna Njemačka), onda može i druga (Jugoslavija)."

A u ovoj drugoj nacionalni lideri nisu htjeli izbore na razini Jugoslavije, demokracija se svela na brojanje glasova, poticao se teror nad manjinama, proizvodio strah koji ih je prisiljavao na iseljavanje ili odmetnišvo, a prisjećanje na prošlost služilo je mobiliziranju za rat. Tako se manje ili više izravno opravdava srbijanska agresija, pa Jovićev prikaz Gibbsove knjige, koji je izazvao gnjev u BiH, nije novost. O njegovoj tezi da je za raspad Jugoslavije kriv nasilni nacionalizam, o blaćenju Domovinskog rata, o tvrdnji da je u Hrvatskoj bio građanski rat, o tome da Hrvatska u EU ne smije ući prije Srbije, BiH i Crne Gore, najozbiljnije su pisali i ljevičarski novinari i mediji u Hrvatskoj... Kako objasniti činjenicu da je takva osoba Josipovićev glavni analitičar? Mogao bi to učiniti sam predsjednik. Uskoro su predsjednički izbori, a Josipović će se, najavio je, opet kandidirati. Bilo bi pošteno da pred glasače iznese stavove Dejana Jovića kao svoj politički program, da ne bude licemjeran, da na sinjskoj Alki ne bude hrvatski domoljub i nacionalist, a u Beogradu i Sarajevu dodvorica tamošnjih vlasti, da u prigodama ne prima hrvatske ratnike i ne slavi ratne obljetnice dok njegov savjetnik o Domovinskom ratu govori kao velikosrpski agresorski propagandisti.

Milan Ivkošić,
iz Tjedne inventure, Večernji list

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.