Preorana istina

 

Zašto se tako ponižavamo? Jesmo li stvarno pomislili da bi kaloričan ručak na Brijunima trebao okrenuti ploču nakon svih manipulacija na kojima je o Domovinskom ratu Carla preorala ratnu istinu? Carla del Ponte na Brijunima! Točno tamo gdje je, prema njenu mišljenju, Tuđman stvorio zločinačku organizaciju, o čemu su na njenim omiljenim vrpcama čak i cvrčci svjedočili! Carla kao poštovana gošća hrvatske države, iste države koja je, po njoj, nastala na zločinačkom pothvatu osmišljenom na Brijunima!

Glavna haaška tužiteljica, kao kraljevski ugošćen gost, osoba je koja se upinje dokazati da je upravo na istom brijunskom otočju Tuđman prije 12 godina osnovao zločinačku organizaciju i s njom ušao u Oluju! I nitko je nije dočekao na obali Fažane i pitao je kako može zemlju koja je bila okupirana i jedva se okupacije riješila pretvarati u zločinačku organizaciju.

I nitko nije donio dva transparenta na kojima bi bila ispisana tri sela u kojima nije željela procesuirati zločine! Nego je hrvatska država organizirala skup regionalnih državnih odvjetnika na Brijunima da bi se dogodilo i to da, kako izvješćuje Novi list, “premjer nije dobio priliku za dulji razgovor s haaškom tužiteljicom pa je svoj boravak na Brijunima skratio za puna dva sata”!

Imali li kutka na kugli zemaljskoj na kojoj je moguće da s premijerom jedne države njegov gost, osim na kurtoaznoj razini, faktično odbije razgovarati? Razumijem Sanaderovu želju da, ako je ikako moguće, ishodi Gotovinin odlazak kući do suđenja i on tu čini što je god moguće. Nudi čak i osobna jamstva za dopuštenje da Gotovina suđenje čeka na slobodi, što znači da sav svoj ugled zalaže! Ali na ova Carlina poniženja šuti i oporba, i nevladine udruge, i mediji, i branitelji i cjelokupna javnost!

U kakvoj mi to zemlji živimo, u kojoj smo šutljivi domaćini ženi koja se upinje dokazati da smo za Oluju stvorili zločinačku organizaciju, da su u zločinačkoj organizaciji, osim državnog vrha, i svi drugi znani i neznani? Što ako Gotovina bude osuđen i zločinačka organizacija bude prihvaćena kao termin, zar je nemoguće da se po logici te haaške presude krene po Hrvatskoj u masovna uhićenja i suđenja svim drugim “znanima i neznanima”?

Glede konspirativnog skupa na Brijunima čulo se da se Bajić jedva izvukao od srpske težnje da njihovi zločinci kazne odslužuju doma, no u istom dahu valja reći da nismo čuli da je Srbija tamo jedan korak najavila dalje u uhićenju Mladića, niti je Crna Gora obećala suđenje za mrcvarenje hrvatskih zarobljenika. Niti da je Carla na tome inzistirala! Niti da je Srbiju pitala zašto se za Ovčaru sudi samo trećerazrednim zločincima!

Na eksplicitnu Sanderovu ponudu da ne samo da Vlada države Hrvatske jamči za generala Gotovinu nego i on osobno daje jamstva pa da barem u tom kontekstu gospođa da pristanak da Gotovina čeka suđenje na slobodi, ona je odmahnula rukom! Premda zna da bi zbog sporosti Haaškog suda Gotovina po svoj prilici do prve presude bio na robiji ukupno dulje od četiri godine!

Kaloričan brijunski ručak sastavljen od ribe i divljači, kako je pedantno izvijestio malograđanski hrvatski tisak, poslužen ženi koja drži da je Hrvatska nastala kao plod zločinačke organizacije, neće biti od pomoći. Teška diplomatska borba, diskrecija nasuprot javne predstave, marljivi školovani lobiji koji 24 sata na dan traže pravdu za malu Hrvatsku i traže u tom poslu saveznike po svijetu, to mi se čini kao put koji jamči uspjeh.

Carla nije dala svoj glas za puštanje Gotovine da čeka suđenje kod kuće. Jesmo li našli mehanizam koji bi joj dao do znanja da okrene ploču? Jesmo li našli saveznike u svijetu koji bi joj to objasnili onako kako Rusija objašnjava svijetu srpsku istinu o Kosovu? Ne, mi joj dovikujemo: “Carla, dođi na Brijune, skuhali smo ti paštu!”

Tihomir Dujmović
Večernji list 

 

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.