Potvrđeno postojanje masovne grobnice uz potok Kustošak sa žrtvama komunističkog terora

Na lokaciji „Uz potok Kustošak“ probnim iskapanjima i pronalaskom posmrtnih ostataka potvrđeno je postojanje masovne grobnice te su ekshumirani posmrtni ostaci četiri osobe, žrtve poslijeratnog razdoblja, izvijestilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, u razdoblju od 4. do 20. rujna 2019. godine, provela je terenska istraživanja na području Kustošije u Gradu Zagrebu. Na lokaciji „Uz potok Kustošak“ probnim iskapanjima i pronalaskom posmrtnih ostataka potvrđeno je postojanje masovne grobnice s obzirom na prikupljena saznanja o njenom postojanju. Ekshumirani su posmrtni ostaci četiri osobe, žrtve poslijeratnog razdoblja. U ekshumaciji prvi su put, temeljem potpisanog Sporazuma Ministarstva hrvatskih branitelja i Sveučilišta u Zagrebu iz siječnja ove godine, sudjelovali studenti završnih godina studija antropologije i arheologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Iskapanja u Zagrebu 01

S obzirom na slijed u daljnjem postupanju, slijedi stručna antropološka obrada posmrtnih ostataka na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu te priprema za njihovo dostojno i trajno zbrinjavanje.

Terenske aktivnosti na području Grada Zagreba nastavak su istraživanja koje je Ministarstvo hrvatskih branitelja započelo tijekom 2018. godine pri čemu su tada ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 427 osoba žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Ministarstvo hrvatskih branitelja zahvaljuje svim nadležnim sudionicima uključenima u ovaj proces istraživanja, posebno nadležnoj 2. Policijskoj postaji PU Zagrebačke koji su kroz kvalitetnu zajedničku suradnju na terenu dali svoj doprinos uspješnom provođenju ovih aktivnosti.

Iskapanja u Zagrebu 02

Ministarstvo hrvatskih branitelja svoje aktivnosti provodi temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, kaže se u priopćenju ministarstva Tome Medveda.

Mi ćemo dodati da nam se čini posebno vrijednim sudjelovanje studenata Zagrebačkog sveučilišta u terenskim aktivnostima. Nažalost, zbog broja masovnih grobnica, mnogi danas mladi ljudi moći će dobar dio svoga radnog vijeka provesti u iskapanjima žrtva Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja diljem Hrvatske i u susjednim zemljama, posebice u Sloveniji. No, samo tako Hrvatska može naći svoj mir i okrenuti se budućnosti, slično kao što roditelji i rodbina nestalih u Domovinskom ratu mogu naći svoj mir samo kada se nađu posmrtni ostatci njihovih najmilijih.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.