Dejan Jović: Pokrećemo i istraživanje o 1990-im u Hrvatskoj

Ovo je logičan kraj dugogodišnje ideje o suradnji, rečeno je na potpisivanju protokola o znanstvenoj i kulturnoj suradnji Srpskog narodnog vijeća i Instituta za savremenu istoriju iz Beograda, upriličenom 17. septembra u prostorijama SNV-a u Zagrebu, Dejan Jovićizvijestile su Novosti SNV-a.

- Ovim protokolom institucionalizirana je naša dugogodišnja suradnja - rekao je Dejan Jović, urednik specijaliziranog časopisa ‘Tragovi’, ističući da to omogućava brojne zajedničke aktivnosti.

- Moći ćemo zajednički koristiti arhive i fondove, organizirati konferencije i okrugle stolove, omogućiti da autori iz Hrvatske budu bolje prezentirani u Srbiji i obratno - rekao je Jović.

- Srbi iz Hrvatske su biser u srpskom narodu. Tri svjetski najpoznatija Srbina su krajišnici: Nikola Tesla, Milutin Milanković i Mihajlo Pupin jer je vojna krajina postojala i u današnjoj Vojvodini - rekao je direktor Instituta Predrag J. Marković, ističući da su Srbi važan i nezaobilazan faktor u povijesti Hrvatske, navodi se dalje u vijesti Novosti.

Predstavnici SNV-a i Instituta međusobno su razmijenili veliki broj knjiga.

- U skorije vrijeme očekujemo više konkretnih poteza. Donirali smo knjige jedni drugima, a pobrinut ćemo se da knjige autora iz Instituta budu dostupne u prodaji zbog interesa građana. Uskoro ćemo imati predstavljanje knjige o Kordunu, pokrećemo i istraživanje o 1990-im u Hrvatskoj i u tom smislu razmišljamo da pokrenemo zajednički istraživački projekt s Institutom - rekao je Jović.

Osim veleposlanice Srbije Mire Nikolić, potpisivanju su nazočili Kosta Nikolić, Ivana Pantelić i Dragomir Bondžić s Instituta za savremenu istoriju, kao i predstavnici SNV-a.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.