Zanimljivo je pratiti kako se protiv ideje zakonskog rješavanja srpskih optužnica pristiglih u Hrvatsku, poglavito protiv hrvatskih branitelja, stvaraju slične političke koalicije kakve smo imali početkom devedesetih. Umjesto jasne osude agresorskih zahtjeva, koji su valjda bez presedana u svijetu, prvo se među određenim krugovima u Hrvatskoj, a onda i među stranim čimbenicima relativiziraju stvari s ciljem slamanja otpora svakom pokušaju obrane hrvatske suverenosti.

Vrlo ilustrativan primjer potpuno naopako postavljenje logike je i članak u ljubljanskom Delu prenesen u nastavku. Članak je zanimljiv i zato što daje jasan uvid u osovinu koja se stvorila na relaciji Beograd - Josipović, Bajić - Bruxelles, ali i zato što daje i uvid u političku konstrukciju s kojim se još jedan novi pravosudni skandal želi opravdati i skrenuti s vrlo trivijalnog pitanja: Kako se srpski agresor danas uopće osudi proganjati vukovarske branitelje?(mm)

Potpuni gubitak kompasa

Iako je dosadašnja izrazito negativna i podla predizborna kampanja HDZ-a, u kojoj su, između ostaloga, šefa oporbene koalicije Kukuriku Zorana Milanovića (SDP) označili kao obiteljskog nasilnika, nanijela štetu HDZ-u, on s njome nastavlja. Tako je i dalje u prvom planu nepotreban predizborni zakon, s kojim HDZ i njegova predsjednica Jadranka Kosor žele proglasiti ništavnim srbijanske optužnice jna vukovarza ratne zločine. Zlouporabu zakona za izbornu kampanju su dosad osudile gotovo sve stranke, a isti je naišao i na sasvim očito neodobravanje ne samo tužiteljskog vrha Srbije i Hrvatske, nego i Bruxellesa.

Iz prijestolnice EU su upozorili službeni Zagreb da bude oprezan kod prihvaćanja zakona, jer takvi akti, prihvaćeni isključivo radi izbora, mogu imati ozbiljne posljedice za regiju – ugroziti dragocjeni dijalog i suradnju u kažnjavanju ratnih zločina. Zagreb je uz to dobio i ništa manje diskretno upozorenje da je upravo to područje (ratnih zločina i regionalne suradnje) obuhvaćeno monitoringom, kojim će Unija sve do ulaska Hrvatske nadzirati ispunjavanje uvjeta za članstvo. Pritom su se već pojavila prva upozorenja da bi prihvaćanje zakona, kojim se ometa obrada ratnih zločina i onemogućava suživot u regiji, moglo uzrokovati zastoj u ratifikaciji pristupnog ugovora u najskeptičnijim članicama EU.

Hrvatska Vlada je već prihvatila zakon, koji srbijanske optužnice i druge pravne akte protiv hrvatskih državljana zbog ratnih zločina proglašava ništavnima, te ga je odmah poslala u Sabor. Bez obzira na upozorenja, Kosor optužnice protiv više od deset hrvatskih državljana – među njima su potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks i ratni zločinci Branimir Glavaš i Tomislav Merčep – i dalje zlorabi u predizborne svrhe. Naime, optužnice, koje su u Hrvatsku dospjele još u kobajic vukceviclovozu, „nenadano" su se tek sada pojavile, i zato mnogi sumnjaju da je riječ o spretno izvedenoj akciji vladajuće stranke na preusmjeravanju pozornosti s korupcijskih afera HDZ-a na uvijek „priručni" Beograd.

Zakon će koristiti zločincima

Kosor je također prečula i poziv predsjednika države Ive Josipovića da problem optužnica riješi u dijalogu sa Srbijom, što se u prošlosti pokazalo iznimno učinkovitim. Takve poruke su joj poslane i iz Beograda, ali je premijerka ostala nepokolebljiva, jer je, kako izgleda, već preduboko zagazila u besmisleni i izmišljeni predizborni rat s „vanjskim neprijateljem". Kosor se nije dala uvjeriti ni kada je Josipović zastupnike javno pozvao na neprihvaćanje štetnog zakona, i kada se još k tome i vrh ovdašnjeg tužiteljstva oglasio s ocjenom da je isti štetan.

Glavni državni tužitelj Mladen Bajić je upozorio Vladu da dospjele optužnice nisu ništa drugo do posljedica dogovora dvaju pravosuđa da se slučajevi bivših srbijanskih vojnih sudova dostave Hrvatskoj, gdje će ih ovako ili onako razriješiti, te dodao da i srbijanska strana o njima ima nedoumice. Bajić je otišao još korak dalje i upozorio vlast da će zakon koristiti samo ratnim zločincima na slobodi, i da se josipovic_tadicnjime ometa i prekida daljnja suradnja tužiteljstava dviju država. I to je premijerka prečula.

Nema kraja političkoj ludosti

No očajne političke ludosti time još ni izdaleka nisu završile. Ugledni član HDZ-a Josip Đakić je na jednom od stranačkih skupova nabrojao i preinačio neka od imena predviđenih ministarskih kandidata oporbenog bloka koja zvuče srpsko, zbog čega je ocijenio da oporba sastavlja „srbijansku, a ne hrvatsku vladu". Odjekivao je i napad ministra zdravstva Darka Milinovića (HDZ) na predstavnike spolnih manjina, kada je na nedavnoj turneji zajamčio da njegova stranka neće dozvoliti istospolne brakove, i to ne zbog žena, već zbog nerođene djece koja se ne mogu braniti (od gayeva i lezbijki).

S obzirom na to da su do izbora ostala još dva mjeseca, mnogi se pitaju koliko duboko će HDZ još zagaziti u istovrsne očajne i neproduktivne pokušaje nagovaranja birača.

Rok Kajzer
Delo

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.