U organizaciji Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Zavoda za primijenjenu fiziku,Hrvatske sekcijevatroslav lopasic IEEE i nakladnika Kiklos u dvorani B1 FER-a u Zagrebu, Unska 3, Zagreb u četvrtak 8. prosinca 2011. godine od 10 do 14 sati održat će se Znanstveni skup o stotoj godišnjici rođenja Vatroslava Lopašića (1911.−2003.) klasika hrvatske fizike. Profesor Vatroslav Lopašić bio je ugledan profesor fizike na Filozofskom fakultetu, Visokoj pedagoškoj školi, Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, Tehničkom fakultetu te Elektrotehničkom fakultetu. Akademske godine 1959/60. V. Lopašić bio je dekan ETF-a. a 1950., uz Ivana Supeka, Mladena Pajića, Josipa Lončara, Dragu Grdenića i Željka Markovića, jedan od osnivača Instituta Ruđer Bošković, te pročelnik III. odjela (za elektroniku) tog Instituta. (djlJ

Program skupa

Otvaranje skupa (Voditelj: Zvonko Benčić)

10:00 – 10:15 Aleksa Bjeliš – rektor Sveučilišta u Zagrebu, Nedjeljko Perić – dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Lahorija Bistričić – predstojnica Zavoda za primijenjenu fiziku

Predavanja (Voditeljica: Lahorija Bistričić)

10:15 – 10:35   Metronom (Višnja Henč-Bartolić), Monokord (Tomislav Gjurić)

10:35 – 10:55   Zbirka – Tošoteka – Pokusi (Miroslav Sedlaček)

10:55 – 11:10   Pionirska uloga profesora Vatroslava Lopašića u razvoju Zavoda za primijenjenu fiziku (Vladimir Knapp)

11:10 – 11:25   Sustvaratelj − znanstvenik i nastavnik (Branko Hanžek)

11:25 – 11:40   Profesor Vatroslav Lopašić i glagoljica (Darko Žubrinić)

11:40 – 12:10   Stanka uz kavu i sokove

Predstavljanje monografije Vatroslav Lopašić – klasik hrvatske fizike (Voditelj: Zvonko Benčić)

12:10 – 13:10    Žarko Dadić, recenzent, Višnja Henč-Bartolić, recenzent, Branko Hanžek, autor, Zvonko Benčić, autor

Glazbeni program (Voditelj: Branko Somek)

13:10 – 13:25    Josipa Bainac, sopran, Davor Ljubić, klavir (A. Cesti: Intorno al idol mio, F. Schubert: Serenada, D. Pejačević: Pjesma

13:25                   Druženje uz kavu, sokove i kolače u klubu AMAC FER-a

Monografija (430 str.) s CD-om Vatroslav Lopašić – klasik hrvatske fizike moći će se kupiti uz prigodnu cijenu od 150,00 kn.

Organizacijski odbor: Aleksa Bijeliš, Lahorija Bistričić, Žarko Dadić, Branko Hanžek, Višnja Henč-Bartolić, Nedjeljko Perić, Tomislav Petković, Branko Somek, Aleksander Szabo.

Predstavljanje monografije s CD-om: „Vatroslav Lopašić – klasik hrvatske fizike“ autora Branka Hanžeka i Zvonka Benčića

U povodu stote obljetnice rođenja prof. dr.sc. Vatroslava Lopašića priređena je monografija o tom istaknutom profesoru i fizičaru.

Monografija najprije sadrži opsežan tekst o životopisu, nastavnoj, stručnoj i znanstvenoj djelatnosti Vatroslava Lopašića. U vatroslav lopasictom tekstu se posebno iscrpno prikazuje njegova nastavnička djelatnost te djelovanje u mnogim ustanovama i društvima. U idućem dijelu monografije opširno se prikazuje njegova doktorska disertacija, a onda su u posebnom odsječku knjige opisani njegovi radovi iz fizike. Nadalje, u svezi s Lopašićevim tekstovima koji nisu fizikalni, posebno se ističu opisi njegovih matematičkih zagonetki, a onda reakcije na Anićev rječenik hrvatskog jezika te bilješke uz pjesme Branka Bezie.

Posebnu skupinu čine tekstovi koji se odnose na predavanja iz fizike i pokuse koje je za njih brižljivo pripremao, a onda slijedi skupina o udžbenicima iz fizike koje je napisao Vatroslav Lopašić što zapravo nadopunjuje skupinu tekstova o predavanjima. Lopašić je bio i suradnik Ujevićeve Hrvatske enciklopedije i to petog sveska u kojem je napisao dio opširnog makročlanka Elektrika, pa se to opširno prikazujje u posebnom tekstu. Kako je taj svezak izuzetno rijedak jer su ga komunističke vlasti uništavale dobro je da se u ovoj Spomenici donosi pretisak Lopašićevih članaka iz tog sveska.

Posebnu skupinu članaka čine teksovi koji su objavljeni o Vatroslavu Lopašiću u raznim prilikama, a onda slijedi vrlo opširna skupina uspomena i sjećanja na profesora Lopašića što su sve uglavnom kratki ali vrijedni tekstovi.Te su tekstove pisali njegovi studenti, suradnici i kolege, pa se iz njih vidi dobro pojedine pojedinosti iz života i djelovanja Vatroslava Lopašića a posebno opisi raznih zgoda s njegovih predavanja.

Na kraju je donesena potpuna bibliografija radova Vatroslava Lopašića. Urednik je dobro koncipirao strukturu ove monografije da bi se profesora Vatroslava Lopašića sagledalo sa svih aspekata. Zato je Lopašić u ovoj knjizi osvjetljen sa svih strana, pa se dobiva cjelovit uvid u njegovu znanstvenu i stručnu djelatnost kao i u njegovu osobnost. Tekstovi koji se odnose na životopis, znanstvenu, stručnu i nastavničku djelatnost, te opisi njegovih radova su pisani temeljito i dokumentirano, dok su sjećanja pisana na temelju osobnog uvida u Lopašićevu djelatnost, posebno predavačku i u njima se iznose mnoge nepoznate pojedinosti iz života i rada Vatroslava Lopaića. Iz svih tih uspomena se vidi koliko se Lopašić trudio da mu predavanja budu kvalitetno praćena s pokusima. Ovom monografijom je po prvi put na dostojan način prikazan cjelokupni lik Vatroslava Lopašića.

Akademik Žarko Dadić

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.