Donosimo dva priopćenja koja su nam došla u redakciju u svezi 2. kruga predsjedničkih izbora, ono predsjedničkog kandidata iz 1. kruga prof. dr. Miroslava Tuđmana i ono stranke HSP-a dr. Ante Starčević. I dok se u dijelu javnosti lome koplja izaći ili ne izaći na izbore, što je istovremeno praćeno opravdanim razočarenjem zato što se izbor sveo na "manje zlo", primjećujemo kako tzv. "Novi lijevo-liberalni savez" nema tih problema. Naime, Jutarnji list piše kako glavne oporbene stranke SDP, HNS i IDS "nisu ni slutile koliko će njihovi pregovori o stvaranju nove Koalicije za promjene odmah nakon novogodišnjih praznika dobiti na značaju i aktualnosti". Zato smo uz spomenuta dva priopćenja dodali i tekst iz Jutarnjeg lista, kojeg potpisuje glavni urednik Mladen Pleše, čisto da bi se znalo kako su neki zamislili našu skoriju budućnost.(mm)

 

Drugi krug predsjedničkih izbora

Glavna značajka političkoga programa Miroslava Tuđmana je jasna poruka da neće biti kontinuitet ni Mesićeve ni Sanaderove politike, te da se radi zaštite političke, gospodarske i teritorijalne suverenosti Republike Hrvatske odluke moraju donositi u Zagrebu, a ne u Bruxellesu, Londonu ili Haagu.. Podsjetimo ovdje na neke od ključnih stavova toga programa: Hrvatska treba biti zemlja u kojoj će se dobro i dostojanstveno živjeti; zato EU treba biti samo sredstvo za postizanje naših političkih i gospodarskih interesa. Hrvatima u BiH treba pomoći da ostvare jednakopravnost kroz treći entitet. Treba uspostaviti moderno tržišno-socijalno gospodarstvo, treba se zalagati za istinu i pravdu te za kršćanska načela u pristupu obitelji i pravu na život. Predsjednik RH treba biti predsjednik svih hrvatskih državljana.

Ivo JosipovićSuprotno tome, predsjednički kandidat prof. dr. Ivo Josipović u svojim istupima daje ocjenu pet Mesiću i njegovom desetgodišnjem predsjednikovanju. Najvažnijim Mesićevim potezom smatra smjenu i progon hrvatskih generala, zagovara tezu da je Mesić "demokratizirao Hrvatsku" i da demokracija počinje 3. siječnja 2000. Kako Hrvatska nakon deset godina nema strateške partnere u svijetu a ni u Europi, kako se podanički odnosi prema tužiteljstvu u Haagu (što je i haški Sud osudio) to je jasno da su takvi stavovi nastavak služinskog odnosa prema Europskoj uniji, a napose odnosa prema tužiteljstvu Suda u Haagu. Karakteristična je njegova poruka da će Hrvatska postati sva "crvena" i da će on osigurati takvoj Hrvatskoj "novu" pravdu! Tvrdnja da je on svjetlo i da će se obračunati s tamom, uporabom državnog aparata protiv "paraobavještajnih struktura" preostalih iz vremena tuđmanizma kojima "će stati za vrat" poznata je SKH retorika, nespojiva s demokracijom. Mentalitet "crvene pravde" vraća Hrvatsku u daleku prošlost "Zapadnog Balkana" te zatvara svaku mogućnost istinskog političkog pluralizma. Prof. dr. Ivo Josipović takvim svojim izjavama implicite najavljuje obračun, ne s korupcijom, nego sa slobodnom misli u Republici Hrvatskoj.

Politički program predsjedničkog kandidata Milana Bandića, što ga on u javnim nastupima i televizijskom sučeljavanju iznosi razlikuje se od stavova prof. dr. Ive Josipovića. U prvom redu, Milan Bandić ima pozitivan stav prema suverenoj Hrvatskoj proizašloj iz Domovinskog rata, daje potporu hrvatskim braniteljima i generalima, ne poziva se na kontinuitet Mesićeve politike, a podržao je i osnivanje trećeg entiteta za Hrvate u Bosni i Hercegovini. Napose, uz socijalnu osjetljivost, Milan Bandić deklarira bliskost kršćanskim vrijednostima. Teško je međutim procijeniti kako će se njegove riječi pretvarati u djela.

Stoga u ovom prijelomnom trenutku, kada je u pitanju očuvanje državnog suvereniteta Republike Hrvatske, preporučujemo glasačima da suspregnu emocije i pokažu političku zrelost, te izvrše svoju građansku dužnost - izađu na izbore. Da Ivi Josipoviću uskrate svoj glas, a da glasaju za Milana Bandića. Milan Bandić javno zagovara dijelove političkog programa koji bar štiti elementarni interes hrvatske države i njezinih građana, i daje nadu "Da LIJEPA ostane NAŠA". Neizlazak na izbore čini nas suodgovornim za budućnost Hrvatske.

prof. dr. Miroslav Tuđman

 

Priopćenje glasnogovornika stranke Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević povodom drugog kruga predsjedničkih izbora 10. siječnja 2010. godine

Analizirajući tijek dosadašnjeg dijela predsjedničke predizborne kampanje u 2. izbornom krugu smatramo potrebitim obratiti se članstvu, simpatizerima te hrvatskoj javnosti.

HSP dr. Ante Starčević prva je politička stranka koja je u 2. krugu dala potporu nezavisnom predsjedničkom kandidatu Milanu Bandiću i u tom trenutku iznenadila hrvatsku javnost. Događanja unazad nekoliko dana pokazala su da je takva odluka predsjednice Ruže Tomašić i stranačkog vodstva bila više nego opravdana i pravovremena.

U kratkom razdoblju svoju potporu nezavisnom kandidatu Milanu Bandiću dale su koordinacije braniteljskih udruga diljem Hrvatske od Iloka do Dubrovnika i stranke sa hrvatskim predznakom u BiH te predstavnik bošnjačke manjine u Saboru RH. Svoju potporu dali su i hrvatski umjetnik Marko Perković – Thompson i hrvatski vitez i uznik Zvonko Bušić. Također je znakovit i trenutak prijema Milana Bandića kod kardinala Josipa Bozanića te sve glasnija potpora određenih crkvenih velikodostojnika. Za HSP dr. Ante Starčević iznimno je važno što su predsjedničkom kandidatu kojeg ona podupire svoju potporu dale one institucije čije stavove HSP dr. Ante Starčević cijeni i uvažava. A to su branitelji i njihove obitelji, udruge proistekle iz Domovinskog rata, katolička crkva i iseljeništvo.

U ovakvim sudbonosnim trenucima svaka ozbiljna politička stranka mora se izdići iznad svojih uskih stranačkih okvira, te jasno i glasno artikulirati svoje stavove i odrediti se prema ponuđenim programima predsjedničkih kandidata.

Predsjednički kandidat SDP-a na početku 21. stoljeća zaziva „Crvenu Hrvatsku“ i otvoreno se deklarira kao agnostik u državi u kojoj se preko 90 % stanovništva izjašnjavaju kao katolici.

U današnje vrijeme Hrvatskoj trebaju političari, a pogotovo njen budući predsjednik, koji trebaju biti most spajanja među ljudima, a ne crta razdjelnica. Iz navedenih razloga HSP dr. Ante Starčević svoju potporu daje nezavisnom predsjedničkom kandidatu Milanu Bandiću koji u svojim istupima i kroz svoj rad sebe definira kroz bogoljublje, domoljublje i čovjekoljublje. Time je bliži izvorišnim osnovama programa HSP dr. Ante Starčević i nauku našeg Oca Domovine dr. Ante Starčevića.

I stoga hrvatski, katolički i napaćeni narode izađi na izbore i preuzmi sudbinu Hrvatske u svoje ruke.

prof. Ante Tepeš

 

Novi lijevo-liberalni savez spreman je preuzeti vlast

Glavne oporbene stranke SDP, HNS i IDS zasigurno nisu ni slutile koliko će njihovi pregovori o stvaranju nove Koalicije za promjene odmah nakon novogodišnjih praznika dobiti na značaju i aktualnosti.

Nakon prvog javnog istupa Ive Sanadera poslije ostavke jasno je da će se dogoditi teški potresi unutar HDZ-a i vladajuće koalicije te da je pad Vlade Jadranke Kosor možda bliži nego što se to moglo pretpostaviti.

Prihvatljiva formula

Stoga ne čudi što su još jučer mogući koalicijski partneri počeli s novom rundom ubrzanih konzultacija. Inače, pregovori su, potvrdili su glavni akteri za Jutarnji list, gotovo pri kraju: većina nesuglasica i problema, koji su priječili formalizaciju tzv. kukuriku koalicije, otklonjena je. Uvjereni su da će novi savez pod imenom Koalicija za promjene te na krilima pobjede Ive Josipovića na predsjedničkim izborima prisiliti HDZ-ovu Vladu da podnese ostavku, a novog šefa države da raspusti Sabor i raspiše nove izbore.

SDP, kao nesumnjivi vođa nove koalicije, preuzeo je inicijativu te iznio svoje prijedloge potencijalnim partnerima. Prema prvim procjenama, riječ je o svima prihvatljivoj formuli za formiranje nove vlasti.

Potpora umirovljenika

Jedan od istaknutijih političara HNS-a to je i potvrdio.

- Socijaldemokrati su svojom platformom zadovoljili gotovo sve ambicije i želje HNS-a. Radimir Čačić je spreman prihvatiti mjesto potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo, a Vesna Pusić funkciju ministrice vanjskih poslova.

Uz to, SDP je spreman narodnjacima prepustiti istaknuta mjesta na izbornim listama koja bi im omogućila da dobiju čak šest zastupničkih mjesta u Saboru. To je ponuda koju, dakako, HNS ne može odbiti. No SDP nije bio tako velikodušan bez razloga.

Zoran Milanović pokazao je da poštuje izborni rezultat Vesne Pusić, ali je tom ponudom zapravo spriječio formiranje moguće koalicije centra o kojoj se razmišljalo u HNS-u, HSLS-u i IDS-u. A to bi bilo ozbiljan problem za socijaldemokrate.

Premda je na prvi pogled ponudio HNS-u možda i više nego što je trebao, to ipak nije tako. S obzirom na koaliciju HNS-a i HSU-u, SDP je automatski osigurao i potporu umirovljenika što je, dakako, također iznimno važno, zaključio je sugovornik Jutarnjeg lista iz HNS-a.

Pokazuje se da je Ljubo Jurčić svojim distanciranjem od Zorana Milanovića zapravo pomogao SDP-u: predsjednik socijaldemokrata sada se može bez problema odreći funkcije potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo i to mjesto, koje je po prirodi stvari bilo rezervirano za Jurčića, ponuditi Čačiću.

Dobitna kombinacija

U SDP-u smatraju da je, zbog teške gospodarske krize i nužnih teških reformi, potrebno što više zastupničkih ruku, a po mogućnosti valja pokušati osigurati možda i dvotrećinsku većinu u Saboru. Stoga su odlučili predložiti formiranje široke koalicije, po uzoru na onu iz siječnja 2000.

Zbog toga su posljednjih tjedana pregovarali s Darinkom Kosorom, predsjednikom HSLS-a, i Miloradom Pupovcem, čelnim čovjekom Samostalne demokratske srpske stranke. Liberalima Darinka Kosora ponudili su ministarsku funkciju te najmanje pet mjesta na izbornim listama koje jamče ulazak u Sabor, a predstavnicima srpske manjine, uz njihova zajamčena tri zastupnika, spremni su osigurati još jedno mjesto u Saboru.

Kada se tomu pridodaju još i tri zastupnička mjesta IDS-a, koji je prirodni partner te lijevo liberalne koalicije, onda nije čudno što se u tim strankama smatra da su pronašli dobitnu kombinaciju za sljedeće izbore.

HSLS, za sada, ne napušta HDZ

HSLS nema dobro iskustvo s istupanjem iz vladajuće koalicije jer je ozbiljniji pad ugleda stranke započeo upravom izlaskom iz koalicije 2002. Zbog toga HSLS neće napustiti koaliciju s HDZ-om i pričekat će da vidi kako će se stvari razvijati.

Jadranka Kosor zaslužuje potporu u borbi protiv korupcije i kriminala i treba joj pružiti priliku da sredi odnose u HDZ-u. Naravno, ako se u HDZ-u na vlast vrati Sanader, tada nećemo oklijevati i razvrgnut ćemo koaliciju.

Moguća lijevo-liberalna koalicija, ako u svoj program ugradi i naša stajališta, prihvatljiva je solucija za HSLS. Osim toga, potrebno je formirati snažnu političku frontu koja će biti učinkoviti odgovor savezu koji najavljuju Milan Bandić, Branimir Glavaš, Željko Kerum. Ako im se priključi još i Ivo Sanader, demokratske snage morat će se okupiti kako bi spriječile tu opasnu populističku grupaciju da igra ulogu ozbiljnijeg političkog čimbenika u državi - istaknuo je za Jutarnji list jedan od vodećih HSLS-ovaca.

Koalicija ne računa na HSS

Dok se u HNS-u zalažu za što brže rušenje Vlade Jadranke Kosor, u SDP-u drže da ne treba žuriti te da valja pričekati izglasavanje rebalansa proračuna za kojega se očekuje da će biti početkom proljeća.

Tada će, uvjereni su u SDP-u, HSLS i SDSS uskratiti svoje glasove HDZ-u što će dovesti do pada Vlade i raspisivanja novih izbora.

Ne odbacuju, međutim, ni mogućnost da zbog unutarnjih svađa dođe do raskola u HDZ-u i brzog raspisivanja prijevremenih izbora.

Glasovi poduzetnika

Nova liberalno lijeva koalicija očekuje da će ju vrlo brzo javno poduprijeti i predsjednik Stjepan Mesić, a da će na njenu stranu stati i predsjednički kandidat Nadan Vidošević.

Time bi Koalicija za promjene dobila potporu dijela biračkog tijela koje je glasovalo za Mesića, ali i dijela poduzetnika i menadžera koji su na predsjedničkim izborima dali svoje glasove za nezavisnog kandidata Nadana Vidoševića.

Stranke buduće Koalicije za promjene uopće na računaju na partnerstvo s HSS-om.

Smatraju da se svako savezništvo s tom strankom uvijek mora skupo platiti, da je riječ o političarima koji nemaju nikakvih političkih ideja osim koristi za sebe.

Konzervativna stranka

Uz to što im u savezu ne treba tako tvrda desna, konzervativna stranka, vodeći ljudi Koalicije za promjene uvjereni su da su čelnici Hrvatske seljačke stranke, prije svega Josip Friščić, duboko upleteni u aferu Podravka te da bi svako koaliranje s njima bacilo ružno svijetlo na novi Savez za preuzimanje.

Mladen Pleše
Jutarnji list

Sri, 3-03-2021, 03:16:43

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.