Iz vrlo zanimljivog razgovora na portalu Javno.hr s nositeljem nezavisne liste za zagrebačke lokalne izbore Tomislavom Jelićem, koji je 15 godina bio zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, može se zaključiti samo jedno - korupcija, i jedino ona, je glavni pokretač današnje hrvatske javne scenu, od lokalne do državne razine. Štoviše, ne sjećamo se kada je netko tako otvoreno i dokumentirano opisao razmjere korupcije kojom se harači proračun Grada Zagreba, i toliko jasno progovorio o sprezi izvršne vlasti, političkih stranaka, Državnog odvjetništva, i sudske vlasti. Hoće li to biti dovoljno na izborima ove nedjelje, ostaje vidjeti. Uostalom, i sam Jelić zna točno s čim ima posla: "Postoji medijska zavjesa HRT-a, a vjerojatno je i to dogovor državne i gradske vlasti: što tiša kampanja, to je veća vjerojatnost da će stanje ostati isto. Nije bilo prljave kampanje, niti afirmativne da je netko iskočio s relevantnim projektima vrijednim pažnje. Ono što obilježava kampanje je licemjerje dviju najvećih stranaka. HDZ ima formalnog kandidata i moli Boga da izgubi, da gradonačelnik ostane Bandić, dok SDP ima formalnog kandidata Bandića, a moli Boga da gradonačelnik postane Kregar. To je po prvi put od uspostave demokracije u Zagrebu i nadam se da će tu podvalu građani prepoznati i kazniti te stranke." I što još reći, nego - nadamo se i mi.(mm)

 

Tomislav Jelić - Sanader brani Bandića do zadnje kapi krvi

 

Tomislav Jelić'Zaražen' politikom, dugogodišnji bivši zastupnik Gradske skupštine Tomislav Jelić odlučio se ponovno kandidirati na lokalnim izborima. Svjestan poraza kao gradonačelnički kandidat, bivši član HDZ-a i HB-a kandidirao se kao nositelj nezavisne liste za Skupštinu, gdje se prije četiri godine nije ustručavao javno iznijeti svaki sumnjiv i moguće kriminalan posao Grada. Upravo to, kazao je u intervjuu za portal Javno, smatra svojim najjačim adutom te vjeruje kako će građani prepoznati podvalu HDZ-a i SDP-a, dvije stranke koje su, istaknuo je, postale identične.

Tomislav Jelić rođen je 12. siječnja 1964. u župi Uzdol, općini Prozor-Rama u Republici Bosni i Hercegovini. Školovao se u rodnom mjestu, Dubrovniku i Zagrebu. U Zagreb se doselio 1979. godine, od kada i živi u njemu. Oženjen je suprugom Maricom s kojom ima troje malodobne djece. U politiku se aktivno uključio u zoru demokratskih promjena, a 18. se listopada 1989. učlanio u Hrvatsku demokratsku zajednicu. Sudionik je Domovinskog rata i jedan od osnivača prve vojne postrojbe u Hrvatskoj 9. rujna 1990. - Podsusedske satnije. Iz te satnije je poslije nastala 101. brigada HV-a. Tijekom Domovinskog rata bio je ranjen te izgubio ruku u listopadu 1991. Na prvim demokratskim izborima izabran je u Gradsku Skupštinu Grada Zagreba 1990., a na toj je dužnosti proveo punih 15 godina sve do 2005. kada kao kandidat Hrvatskog bloka nije prošao. 

Imate iskustva kao gradski zastupnik. U kojim ste sve strankama bili i zašto se ponovno kandidirate na lokalnim izborima?

Učlanio sam se u HDZ u listopadu 1989. godine, bio sam član prvog Gradskog odbora i praktički dijete HDZ-a. Ponosan sam na gotovo sve što se događalo u tih deset godina HDZ-ove vlasti u Zagrebu za vrijeme prvog predsjednika Franje Tuđmana. Naravno, i tada je bilo devijacija, ali sam o svima o kojima sam imao spoznaja javno iznosio podatke kao da sam bio oporba. Nakon toga bio sam pet godina oporbeni zastupnik koji je štitio interese građana od tiranije izvršne vlasti. To je dužnost zastupnika. Ako sumnjaju da ima elemenata kaznenog djela, dužni su obavijestiti građane. Posljednje četiri godine nisam bio gradski zastupnik jer sam na posljednjim izborima doživio poraz kao kandidat HB-a. Otišao sam iz HDZ-a zbog privatnih saznanja o ljudima koji sada čine vodstvo te stranke, a riječ je o najklasičnijim desetarima međunarodne zajednice u kopernikanskom obratu u njihovoj politici u odnosu na onih deset, rekao bih, najsjajnijih godina. Ako sam na nešto ponosan u ovih 19 godina, onda sam na to što sam otišao iz ovakvog HDZ-a. To potvrđuje i bliskost gradskog SDP-a i državnog HDZ-a. Smiješna je kampanja zagrebačkog HDZ-a 'Grad bez kumova'. Pod tim sloganom misle valjda kako Milan Bandić namješta poslove svojim kumovima, prijateljima i znancima. To je sve točno, ima tu elemenata kaznenog djela, međutim državna vlast koja bi po sili zakona trebala nadgledati što i kako se radi u Zagrebu pa i državni odvjetnik i Državno odvjetništvo koji su dužni reagirati kada saznaju da ima nezakonitih pojava u Gradskom poglavarstvu ne reagiraju niti sami, niti na kaznene prijave.

Sada ste nezavisni kandidat. Tko vas je sve podržao?

Podržala me Hrvatska demokršćanska stranka koja se prije dva mjeseca ujedinila. Zbog kratkog vremena nisu uspjeli oformiti svoju listu za Skupštinu. Razgovarali su sa mnom i njih deset kandidata je, prepoznajući u mojem radu i programu demokršćanske obrise, na mojoj listi. Ja nisam htio niti u jednu stranku jer su dvije velike stranke, HDZ i SDP, identične kao jaje jajetu, izgubile svoj identitet. SDP više nije socijaldemokratska, a HDZ nije demokršćanska stranka. Kad je riječ o manjim stankama, tu također imam iskustva. Kod njih nedostaje političke strasti da bi sudjelovali u promjenama. Tako sam odlučio okupiti svoje istomišljenike i nadam se da će građani to prepoznati.

Ako ne uđete u Skupštinu, namjeravate li i dalje otkrivati afere kao i do sada?

Naravno, imam velik broj poznanika u Gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu koji mi i sami dojavljuju i donose dokumentaciju. Kao i dosada, pratit ću rad Skupštine i izvještavati o svemu negativnom u Gradu, kao i podnositi kaznene prijave, iako bi mi kao zastupniku bilo lakše jer bih otišao u bilo koji gradski ured i tražio dokumentaciju za bilo koji projekt. Ako Zagrepčani žele zastupnika i listu koji bi nadzirali gradsku vlast, pozivam ih na izbore. Neću ih razočarati jer neću sve gledati kao nijemi promatrač. Pozivam i građane da budu aktivniji u javnom životu jer je riječ o našem novcu i našim nekretninama.

Što konkretno imate od toga da javno iznosite sumnjive poslove Grada? Je li vas itko pokušao potkupiti da ne izađete u javnost s nekim dokumentima?

Nemam nikakve materijalne koristi, samo duhovnu. Razlog je ovaj: zašto smo stvarali državu ako ćemo je krčmiti? Nisam imao nikakvih prijetnji osim anonimnih pisma da će mi odrezati i desnu ruku, ali nisam tome pridavao nikakvu važnost. Nisam nikada imao pokušaje raznih aktera da mi nude usluge, a da ja o tome šutim. Uvjeren sam da dobar dio zastupnika može doći do dokumentacije, ali oni su ili iz lijenosti, ili jer su u talu, o aferama šutjeli.

Koliko ste afera podijelili s novinarima te koliko ste kaznenih prijava podnijeli protiv Milana Bandića i ostalih djelatnika Gradske uprave?

Podnio sam prijavu protiv aktualnog gradonačelnika, pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne odnose Ninoslave Zeković te sudskog vještaka Mirka Kožulja koji je, uvjeren sam, štetno procjenjivao imovinu Grada Zagreba. Sumnjam da tu ima elemenata kaznenih djela. Prijavu sam podnio i protiv direktora Zagrebačkog holdinga Ive Čovića zbog nezakonitog aneksa prodaje Zagrepčanke gdje se pogodovalo IGH-u. Pogodovalo se tako da je Zagreb ostao bez 40-ak milijuna eura koji mu danas nedostaju u financiranju komunalnih projekata. IGH-u se pogodovalo jer je čedo i SDP-a i HDZ-a.

Vi ste otkrili, između ostalih, i aferu Lopoči.

Da. Riječ je o redovnoj operaciji vađenja lopoča iz Jaruna. Cijena tog posla uvijek je bila oko 250 tisuća kuna, ali je Aleksa Kocijan platio 25 puta više jednoj tvrtki, oko šest milijuna kuna, a sam je natječaj bio kriminalan. Taj predmet je na sudu već četiri godine. Smatram da je zakašnjela i spora pravda zapravo polupravda ili nije pravda. Otvoreno upirem prst u korupciju između gradske i državne vlasti.

Poznato je da imate podrum s puno dokumenata. Od kud motiv da 'čeprkate' po papirima? Tko vam pomaže?

Tomislav JelićUglavnom sve poslove skupljanja dokumenata pribavljam sam, često dobivam pisma od zaposlenika Gradske uprave ili Holdinga. Najveći dio pohranio sam na magnetne medije, ali ih čuvam za svaki slučaj. Dokument je uvijek vrijednost. Također, pišem knjigu 'Moj Zagreb', koju namjeravam izdati najkasnije na jesen, a u kojoj ću obraditi slučajeve kojima sam bio svjedok od kaznenih prijava nadalje. Nikoga neću štedjeti, ali isto tako nikoga neću neopravdano prozivati. Sve će biti potkrijepljeno dokumentima. Zastupnike ne prozivam niti u kampanji, ali građane upozoravam da su izbori bitni zbog ovlasti Gradske skupštine jer Poglavarstvo nestaje. Ako u Skupštini budu trgovci ili lutke kao i do sada, onda jao si ga nama i zemljištima, imovini i proračunu Grada, ako ne budu kadri o tome prozboriti.

Javno ste kazali kako je gospodin Bajić tjelohranitelj korupcije. Što ste pod tim mislili?

To sam potkrijepio slučajem 'Java' u kojemu je zamjenik državnog odvjetnika Andrija Laboš svjesno i namjerno zakasnio podnijeti pravni lijek Vrhovnom sudu, zahtjev za zaštitu zakonitosti. Podnio ga je, naime, tek nakon što je Trgovački sud podnio ovrhu kojom je Holding oštećen za 10 milijuna kuna. Dan poslije on je izvijestio Trgovački sud kako je podnio zahtjev za zaštitu zakonitosti, a tada je bilo prekasno. I tako je Holding ostao bez 10 milijuna kuna, zbog čega je podnio tužbu protiv Republike Hrvatske, smatrajući da je nezakonita presuda Trgovačkog suda prouzročila štetu. Na prvostupanjskom su dobili presudu. Tim primjerom potvrđujem da je DORH tjelohranitelj korupcije između kumova državne razine i kumova gradske razine.

Prema vašem mišljenju, hoće li podnijete kaznene prijave protiv Milana Bandića rezultirati istragama ukoliko ne pobijedi na izborima?

Mislim kako bi vodstvo SDP-a željelo da ga se procesuira. Stavljajući Bandića na 51. mjesto skupštinske liste vodstvo SDP-a potvrdio je kako želi da ne osvoji gradonačelničke izbore jer imaju alternativnog kandidata, a to je Josip Kregar. Time žele poslati poruku kako su oni divni i pošteni, a Bandić razbojnik, iako sve što se događalo, događalo se uz znanje i blagoslov gradskih zastupnika SDP-a, koji su, kako se sami nazivaju, a kako ih i mediji nazivaju, Milanovićevi zastupnici. Prema tome, ili je riječ o isto tako korumpiranim osobama kao i Bandić, ili su nesposobni da bilo što otkriju i javno prozbore, a svjedoci smo svemu što se događa. Ako Bandić ne osvoji mandat, izvjesno je da će biti procesuiran, iako će ga premijer Ivo Sanader štititi do zadnje kapi krvi.

Koje su razlike u radu Skupštine za vrijeme vašeg mandata i ovog saziva, za koji se govori da je Bandić uspio 'kupiti' sve zastupnike?

U ovom sazivu, usudio bih se reći, Bandić je imao više od 90 posto zastupničkih ruku za sebe jer je dio oporbenih zastupnika zaposlio u Holdingu. Dok sam ja bio oporbeni zastupnik na svakoj sjednici pod svakom točkom sam dolazio s novom pričom i servisirao novinare, što i jest uloga zastupnika, dok je u posljednjem mandatu bio sasvim drugačiji slučaj. Zastupnici su postavljali pitanja pročitavši na portalima ili novinama što se događa. Novinari su preuzeli posao gradskih zastupnika i zato kažem da je ovaj saziv Skupštine bio najgori. Ako ne dođe do promjena, jao si ga nama. Kada je riječ o aferama koje su najveće, mislim da je u posljednjih četiri godine Zagreb izgubio oko milijardu kuna na štetnim zamjenama zemljišta. Grad je mijenjao svoja skupa zemljišta za periferna besplatna, i to bez raspisivanja natječaja. Kod izrade planske dokumentacije pogodovalo se vlasnicima zemljišta.

Na predstavljanju kandidature kazali ste kako se gradonačelnik, dok ste vi bili u Skupštini, nije usudio na taj način mijenjati zemljišta.

U nekoliko navrata kada su pokušavali mijenjati zemljišta tražio sam stanku za klub, iznio primjere koliko Grad dobije novca kada raspiše natječaj, a koliko izgubi u razmjenama. Nakon toga Poglavarstvo bi od takvih zamjena odustalo. Parlament je taj koji može pospješiti bolji rad Poglavarstva.

Kako komentirate dosadašnje predizborne kampanje?

Kandidati su navikli da mediji sami sazivaju sučeljavanja, a pošto to sada nije slučaj malo je aktivnosti nositelja lista. Postoji medijska zavjesa HRT-a, a vjerojatno je i to dogovor državne i gradske vlasti: što tiša kampanja, to je veća vjerojatnost da će stanje ostati isto. Nije bilo prljave kampanje, niti afirmativne da je netko iskočio s relevantnim projektima vrijednim pažnje. Ono što obilježava kampanje je licemjerje dviju najvećih stranaka. HDZ ima formalnog kandidata i moli Boga da izgubi, da gradonačelnik ostane Bandić, dok SDP ima formalnog kandidata Bandića, a moli Boga da gradonačelnik postane Kregar. To je po prvi put od uspostave demokracije u Zagrebu i nadam se da će tu podvalu građani prepoznati i kazniti te stranke.

A HNS-ov Radimir Čačić?

HNS je pokazao kukavičluk. Čačić je istaknuo svoju listu, kocka se da ne uđe u Skupštinu, što ja i priželjkujem jer HNS ne zaslužuje participirati u radu parlamenta, a istovremeno podržavaju Kregara za gradonačelnika. To je licemjerno ponašanje.

Vi kao predsjednik Skupštine, a gradonačelnik...?

Bilo bi izvrsno za porezne obveznike da ja budem predsjednik Skupštine, a tko god postane gradonačelnik, jamčit ću da će proračunski novac biti racionalnije potrošen i da će gradske nekretnine služiti u interesu građana.

Što predviđate, tko će biti gradonačelnik?

Na temelju razgovora sa svojim biračima smatram da će u drugi krug ući Josip Kregar i Milan Bandić. Ja se družim s biračima domoljubne desne orijentacije, a oni su skloniji dati glas Milanu Bandiću.

Koji je vaš program?

Postoji nekoliko projekata od bitne životne važnosti za Zagreb koji se moraju realizirati, ili barem početi realizirati. Tu spada spalionica komunalnog otpada jer 2012. godine deponij na Jakuševcu završava s radom. Svako daljnje izigravanje tog projekta može dovesti u pitanje investiciju od 60 milijuna eura, koliko je koštala sanacija otpada. Nužno je ući u investiciju spalionice komunalnog otpada. Lokaciju treba odrediti gdje najmanje stanovnika živi, a ako Zagrebačka županija ne želi ući, Zagreb mora sam odrediti lokaciju. Svakako, prvi problem je promet. Vidim da mnogi koriste pa i ja u programu, projekt lake željeznice koji će Zagreb osloboditi od enormno velikog broja automobila na ulicama. Postojeće javne garaže ne mogu to progutati, zagađuje okoliš i puno košta vlasnike automobila. Iako će biti teško postići kompromis jer je nabavka autobusa i tramvaja opteretila proračun, trebalo bi se barem otkupiti zemljište. Pod trećom odrednicom smatram nekoliko projekata. Primjerice maksimirski stadion. Ja sam za to da stadion ostane u Maksimiru jer je stadion simbol grada. Slažem se da je projekt nesretno krenuo, ali on ne smije doživjeti sudbinu Sveučilišne bolnice za koju smo potrošili 150 milijuna eura, a još nije završena. Bojim se da i stadion to ne doživi. Zalagat ću se da se završi. Glupost je da će to koštati 240 milijuna eura jer je minhenska arena, koja je suvremenija, a ima i garaže, koštala 240 milijuna eura.

Znate li koliki je dug Grada?

Između osam i devet milijardi kuna. Barem prema onome što je dostupno. To je svota bez priprema građevinskih zemljišta gdje Grad dopušta privatnim investitorima da svojim novcem uređuju prometnu i komunalnu infrastrukturu, dok im se obvezuje taj novac vratiti.

Kako biste vratili taj dug i smanjili kreditnu zaduženost?

Potrebno je racionalnije gospodarenje gradskom imovinom. Grad ima veliki potencijal s projektom približavanja grada Savi, to Grad može aktivirati za svoje i privatno gospodarstvo.

Trg maršala Tita ili Kazališni trg?

Moj slogan za Zagreb je 'Bez korupcije i mita, i bez Trga maršala Tita'.

Kako provodite slobodno vrijeme?

U posljednje vrijeme nemam slobodnog, inače šećem prirodom, igram nogomet jednom tjedno. Radije propustim sve druge obveze nego nogomet jer s društvom poslije pretresem sve događaje vezane za političku scenu.

Javno.hr

{mxc}

Uto, 20-04-2021, 00:44:08

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.