Prosvjed protiv izvješća Nove tv s okupljanja "Krug za trg"

 

Kao član Koordinacijskog odbora Građanske inicijative „Krug za Trg" osjećam se dužan pisanim putom izraziti vam svoje neslaganje s načinom na koji je „Nova TV" izvijestila hrvatsku javnost u Dnevniku „Nove TV" dana 13. prosinca 2008. u 19.15 sati, o dostojanstvenom javnom okupljanju građana pred Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu održanom 13. prosinca 2008.u 11.00 sati: Ovo pismo vam pišem, jer je izvjestiteljica „Nove TV" upravo od mene kao člana Koordinacijskog odbora Građanske inicijative zatražila izjavu o skupu, na što sam, kao redoviti gledatelj informativnih emisija „Nove TV", uz izrečene riječi zahvalnosti i pohvala rado pristao, unatoč iznenađenosti zbog uzvraćenog mi jasno neugodnog, pomalo prezrivog njezinog pogleda i okretanja lica na takve moje izraze pohvale!?

Unatoč vašem posjedovanju moje potpune izjave, vjerodostojnosti radi, ali i radi upoznavanja drugih sredstava javnog priopćavanja i institucija kojima će ovo pismo biti istodobno dostavljeno, ukratko ovdje ponavljam tijek mojeg razgovora s vašom izvjestiteljicom. Umjesto očekivanog prvog upita o razlozima, povodima i cilju održavanja skupa, što bi barem pristojnosti radi bilo za očekivati, vaša izvjestiteljica postavila je pitanje o tome koliki broj i koje sve Udruge okuplja naša Inicijativa, na što sam je odmah dogovorio, da Inicijativa okuplja više Društava i Udruga ali da u tom trenutku nisam u stanju sva imena nabrojiti. Na to je vaša izvjestiteljica upitala, da što ja mislim o nekakvoj „Ustaškoj udruzi"?!, koja da je prije deset dana osnovana u Zadru, na što sam je najiskrenije odgovorio, da zbog svoje prezauzetosti o tome nemam baš nikakvih spoznaja, da mi je to prva vijest, pa da se ja o toj Udruzi, o njezinom programu, o tome da li je ona u skladu s hrvatskim zakonima i je li uopće kao takva upisana u Registar udruga, ne mogu ni očitovati!

Na to je izvjestiteljica upitala, znadem li da je iz te Udruga tu bilo 850 ljudi iz Zadra, na što sam ja jasno rekao, da o tome prvi put čujem, da mi o tome nemamo nikakvih spoznaja, da mi kao niti bilo koji organizator javnog skupa na javnom mjestu na koje svatko može doći i preko kojeg svatko može proći, ne možemo odgovarati za bilo kakve provokacije, bilo ubačene, bilo od sudionika skupa, ali da smo se mi jasno ogradili svih obilježja bilo kojeg totalitarnog režima koji su svi kao takvi osuđeni od svjetske zajednice i da smo na tu činjenicu ukazivali prilikom objavljivanja poziva na skup! Rekao sam je da smo mi organizirali naše redare da spriječe bilo kakvu provokaciju odnosno ugrozu reda i mira, ali da oni jasno nemaju policijske ovlasti, a da je nadležnost državnih tijela nadležnih za održavanje javnog reda i mira da osiguravaju primjenu hrvatskih zakona u slučaju nezakonitog ponašanja na javnim mjestima. Dodao sam da je skup u skladu s time i protekao bez bilo kakvog izgreda, bilo koje vrste, upitao je da li je ona možda vidjela bilo koji znak bilo kojeg režima ili bilo što drugo, na što mi je odgovoreno, a jeste li Vi vidjeli?

Odgovorio sam da nisam niti vidio, niti od ikog čuo za tako nešto, na što me izvjestiteljica upitala, a što ako je bilo? Ponovio sam „ako je bilo što takvog bilo, mi se apsolutno od toga ograđujemo!" To je jedino što ste u prilogu vašeg TV Dnevnika gospodo i prenijeli hrvatskoj javnosti! Međutim, vašoj sam izvjestiteljici odmah i uz to ukazao, da smo se mi tamo okupili u 60-oj godišnjici Povelje UN-a o ljudskim pravima, i povodom Svjetskog dana ljudskih prava koji se obilježava 10. prosinca, a tražeći provedbu Rezolucije Vijeća Europe o osudi komunističkog režima i Deklaracije Hrvatskog sabora o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog režima, jer da je navedena Rezolucija tijela Europske Unije jednako negativno i bez ikakve iznimke označila sve komunističke režime i traži, da se žrtvama tih režima izrazi sućut, razumijevanje i priznanje za patnje te da vlade svih bivših komunističkih država koje zločine komunističkog režima do sad nisu osudile, osude te zločine bez nejasnoća!

Ukazao sam, da mi tu nismo došli konfrontirati ni zagovarati bilo koji totalitarni režim, na način da li je neki od njih bio bolji ili gori, da smo došli radi zaštite i dostojanstva žrtava i radi usvajanja jednakog kriterija, jednakog načela, da je zločin zločin, dakle da se ista stvar zove jednakim imenom te dodao, da su oni koji na ovaj trg došli danas protu prosvjedom izazivati provokacije, koji kleveću i svojim besprimjernim rječnikom uznemiruju javnost, a svojim klevetničkim izrazima čine kazneno djelo koje se goni ne samo po privatnoj tužbi već i po službenoj dužnosti, promašili temu, adresu i adresanta! Ako su sami ukazali da je „zločin zločin" kad su pozvali na uhićenje i kazneni progon branitelja iz Domovinskog rata, a što nitko danas ne dovodi u pitanje, da bi bilo najmanje pristojno da se zauzmu za isto načelo kad su u pitanju zločini vojske i zapovjednika koje oni idealiziraju! Ukazao sam da je to jedinstven i žalostan primjer, da se borci za ljudska pravi i prava žrtava koje se više ne mogu same braniti niti progovoriti u obranu svog dostojanstva, progone javno objavljenim pisanim pozivom „na linč", nazivajući nas „ustašama", „nacifašistima" i sličnim izrazima nedostojnih pristojna i uljuđena čovjeka.

Rekao sam nadalje, da ako imaju znanstvenih činjenica i dokumenata kojima mogu dokazati da „maršal Tito" nije odgovoran za zločine vojske kojom je zapovijedao tijekom rata, nakon rata, posebno nakon rata, te za svekolika kršenja ljudskih prava tijekom svoje vladavine, politička suđenja i progone, progone i ubijanja svojih najbližih suradnika a ne samo protivnika, gušenje svih demokratskih pokreta, zabranu svakog višestranačja i drugih oblika demokracije, neka iznesu svoje argumente, pa ako nas uspiju u to uvjeriti da Tito za ta zlodjela nije kriv, mi ćemo znati priznati i pružiti ruku! Međutim, istakao sam također, da je svako klevetanje i optuživanje nedopustivo, da kleveta nije argument i ne može biti argument! Da se zločin ne može skrivati ni pod koji pojam pa tako ni pod pojam „antifašizma", da ako žele čuti, upravo mi djelujemo s osnova antifašizma ako taj pojam karakterizira dobro i slobodarsko, da smo tako mi antifašisti, pa ako se istinski zalažu za uspostavu pravne države, za ljudska prava i za prava i dostojanstvo žrtve, neka dođu tu kod nas, da im je mjesto tu s nama, a ne dolaze izazivati sukobe i nerede te unositi strah i nemir u život građana! Tu bih glede njihovih načina izražavanja i iskazane kulture nasilja, ovdje nadodao, da je uistinu vječna i apsolutna riječ drevne poslovice, koja nam kaže „da svatko svojim riječima (ali i djelima!) govori najprije o samome sebi, a tek onda o drugome"!

Međutim, ovdje se također i za upitati, zašto državna tijela, ali i sredstava javnog priopćavanja, dopuštaju i ne osuđuju takav način javnog komuniciranja i ne pozivaju na odgovornosti za javno izgovorenu riječ koja može prouzročiti i teže društvene posljedice? Zar priopćenje izdano povodom najave skupa naše Inicijative, svojim rječnikom nalikuje i dolikuje razini današnje hrvatske, europske, ili općesvjetske uljudbe? Da li je to kultura razgovora, kultura mira i poštovanja, kultura tolerancije, kultura izgradnje ili razaranja društva? O Trgu i osobi „maršala Tita" nadodao sam, da je ovo trg najvećih i kulturnih i znanstvenih institucija ovog dijela Europe, a o kakvom se „intelektualizmu" osobe po kojem se ovaj trg naziva radi, da vjerno kazuju riječi Josipa Broza izgovorene čak već 1971/72., „da se suci ne trebaju držati zakona ko pijani plota!"! Upitao sam, kako je onda uopće moguće, da najstarije Sveučilište u ovom dijelu Europe i Pravni fakultet tog Sveučilišta, tolerira i još ima adresu koja ne čak ne glasi niti prema imenu takve osobe, već prema njegovoj vojnoj tituli „maršala"? U kakvoj je to svezi s ovim prostorom, na kojem HNK-e stoji u svom blještavilu još od 1895. godine?

Nadalje, upitao sam da li postoji sličan primjer u svijetu, da ulica koja dotiče ovaj trg, nosi ime njegove mučeničke žrtve koja je ranije bila njegov najbliži suradnik, a valjda i zaslužnik, ime gospodina Andrije Hebranga, koji je po pričanju najbližih Titovih suradnika ubijen stravičnim načinom, (pri čemu sam se odmah i ispričao njegovom sinu gosp. prof. dr. Andriji Hebrangu radi tog spomena koji izaziva duboke emocije), o ovaj trg koji se nastavlja na ulicu takve žrtve, nosi ime njegovog krvnika? Na to je vaša izvjestiteljica, već više nego „nervozna" duljinom moje izjave, rekla „dobro, znamo, dosta…" I time je naš razgovor okončan! Međutim, očevidno u skladu s namjerom s kojom je vaša izvjestiteljica došla izvijestiti s okupljanja pred HNK-em, ili možda u skladu s uređivačkom politikom vaše TV-postaje, što je u tom slučaju uistinu društveno opasno i za svako žaljenje i osudu, jer sredstava javnog priopćavanja imaju svoju veliku odgovornost u stvaranju društvenog ozračja i boljitka društva, prema prikazanom prilogu „Nove TV", bilo je očevidno da „Nova TV" nije došla objektivno izvijestiti niti o razlogu, niti o povodu, niti cilju skupa, već da je jedini vaš interes bio, prikloniti se i promovirati stav protu prosvjednika kojim se opravdava zločin i osuđuje njegovo istraživanje i društvena osuda, a svakako iznaći incident počinjen od sudionika skupa naše Inicijative da bi isti potom mogao svakojako iskorištavati!

Na to jasno učućuje činjenica, da je Vaš prilog započeo najprije prikazom tzv. protu skupa, dakle osoba koje nisu svoje okupljanje planirale i organizirale povodom obilježavanja bilo čega i bilo koga, već isključivo s ciljem provociranja, uznemiravanja, sukobljavanja, vrijeđanja, dobacivanja i drugih oblika neprimjerenog sprječavanja mirnog okupljanja građana koji na to imaju svoje zajamčeno zakonsko pravo. Redovno i profesionalno ponašanje TV izvjestitelja, zahtijevalo bi da prvi predmet vašeg interesa bude redovni, prvo zakazani javni skup i njegova tema, povod, razlog i cilj, a potom da se dade osvrt na protu prosvjednike i njihove razloge dolaska! Međutim, čekajući incident od strane sudionika skupa Inicijative kojeg nije bilo, Prilog „Nove TV" nije uspio vidjeti „primitivizam" i kažnjivo kelvetničko i uvredljivo ponašanje protu prosvjednika, izražavano pogrdnim i prezrivim izričajem nedostojnim uljuđenog čovjeka svjetske i posebno europske uljudbe, pitanjima poput: „Zar su to građani", „Zar oni sliče na građane?", kao i prezrivim nazivanjem sudionika skupa izrazima „ognjištari". Bilo bi vrijedno upitati dotičnu drugaricu, je li možda iz reda onih koji su poslijeratnih godina uselili na brojna zagrebačka oteta ognjišta i gdje je njezino rodno „ognjište"? Nije vaša izvjestiteljica gospodo, niti vaš urednik informativnog programa, vidio ni čuo, ne samo primitivizam, nego i kazneno djelo sudionika tog tzv. protu skupa, počinjeno zviždanjem, svakojakim dobacivanjima i drugim oblicima vrijeđanja hrvatskih državnih zastava i zastava braniteljskih udruga iz Domovinskog rata, u trenutku dok su sudionici skupa Inicijative, mirno i dostojanstveno mimohodom odavali spomen žrtvama i previše strašnog komunističkog zločina poznatog pod nazivom „Križni put"!?

Ne gospodo, niste to željeli vidjeti ni čuti, iako ste hrvatskoj javnosti baš to prikazali da čuje i vidi, ali ste čekali i čuli, kad je jedan sudionik mimohoda, isprovociran (a kojim i čijim pravom i dopuštenjem se trebao naći isprovociran?), uzvratio nešto kao „j..vam tito …"! Je li to poštovana gospodo iz Informativne redakcije „Nove TV", razina vaša građanske uljuđenosti nasuprot „primitivizma" ojađenih, isprovociranih, ali mirnih i u svom bolu dostojanstvenih građana ove europske države? Ili je i taj dio vašeg priloga, samo „razotkrio vaša srca i namisli", kako to spominje Sveto Pismo! Ne bi li se vaša TV postaja trebala nazivati „Stara TV" umjesto „Nova TV", jer u vašoj „promidžbi" ne vidim ništa novo, sve je već viđeno u prošlim od svijeta osuđenim režimima! Nadalje, vaš prilog nazvali ste „Crveni i Crni"! Otkuda vam gospodo pravo, svrstavati okupljene građane koji su se okupili pred HNK-em pod bilo koju od te dvije boje? Znate li da ima nas kojima su jednako mile i drage sve boje od Boga stvorene, da ima nas koji se ne svrstavamo pod nikakve boje, ni životinjske ni druge znake ni simbole, već sebe i svakog drugog, jednom riječju čovjeka stvorena na sliku Božju, prepoznajemo i dijelimo jedino po njegovom djelu, je li svojim djelom živi dobro ili živi zlo, je li bira put Božji ili put zloga!

Nadalje, s kojim pravom ste okupljanje pred HNK-em doveli i ostavljate u budućoj svezi sa „sukobljavanjem unuka ustaša i partizana koje nam eto traje…"? Znate li gospodo iz Informativne redakcije „Nove TV" da je pred HNK-em tog dana, bilo puno nas koji nismo unuci pripadnika bilo koje postrojbe bilo kojeg reda vojske tadašnje države, nas koji smo rođeni u hrvatskim krajevima koji nisu niti bili pod nadležnošću tadašnje hrvatske državne vlasti, nas koji nismo unuci „ustaša"? Znate li i priznajete li gospodo, da ste nas time uvrijedili, i tko vam daje pravo na to? Znate li i prihvaćate gospodo s „Nove TV", da postoje ljudi koji ustaju u obranu svake žrtve i svakog čovjekovog prava, neovisno da li se radi o „njegovom" ili „tuđoj" žrtvi, neovisno radilo se o žrtvi „djedova ustaša" ili „djedova partizana", ili bilo kojoj i bilo čijoj drugoj žrtvi stradaloj bilo gdje i od bilo koga na svijetu? Mogu li tu činjenicu prihvatiti i razumjeti, i vašoj TV postaji očevidno miliji protu prosvjednici, koji ne dopuštaju spomenuti i odati poštovanje žrtvama njihovih uzora i idola, koji ne žele priznati načelo „zločin je zločin" i pokloniti se žrtvama svojih uzora?

Poštovana gospodo, ako je to tako, ja vam ovdje osobno želim poručiti, a vi odlučite hoćete li to tako prihvatiti, da iz srca onog koji se zauzima samo za „svoje" žrtve, a ne prizna, već i dalje ponižava i vrijeđa i zatire žrtve drugoga, ne progovara dobro, nego zlo! Srca takvih nisu srca ljubavi nego srca mržnje! Zato im jezici njihovi ne progovaraju jezikom ljubavi nego jezikom mržnje, pisana riječ njihova u izjavama kojima se oglašavaju ostaje dokument izrečene mržnje i poziva na zlo, a izazivačka incidentna nedjela takovih činjena tijekom trajanja našeg žalobnog mimohoda lice su i ogledalo zla, zla koje ne opravdava, ali izaziva razumijevanje i praštanje „primitivcima" iz našeg žalobnog mimohoda! Nadam se, da će se naći barem koja vaša riječ obrazloženja uljuđenosti vaše izvjestiteljice ili urednika informativnog programa vaše TV postaje!

Vaš redoviti gledatelj,
Željko Tomašević
član Koordinacijskog odbora građanske inicijative „Krug za Trg"

Dostavljeno:

-sredstvima javnog priopćavanja-svima (e-mailom, faxom)
-Skupšitni grada Zagreba - gradonačelniku Grada Zagreba gosp. Milanu Bandiću
-Odborima i organizacijama za ljudska prava u RH – svima
-Misiji Europske unije u Republici Hrvatskoj

{mxc}

Sri, 28-10-2020, 19:15:21

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.