Kraj gerilskog rata u Kolumbiji

U Kolumbiji je na snagu stupio prvi bilateralni i Kolumbija Farcdefinitivni prekid vatre, još nepotpisan, između gerile FARC-a i vlade nakon 52 godine oružanog sukoba.

Nova povijest počinje za Kolumbiju 29. kolovoza. Utišajmo puške. Rat s FARC-om je završen! napisao je na Twitteru u ponoć predsjednik Juan Manuel Santos.

Od ovog trenutka počinje bilateralan i siguran prekid vatre", napisale su na Twitteru Revolucionarne oružane snage (FARC, marksisti), glavna gerila u zemlji proizašla 1964. iz seljačke pobune koja još i danas broji oko 7500 pripadnika.

Nekoliko sati prije iz Havane vrhovni šef FARC-a Timoleon Jimenez, zvan Timošenko, izjavio je: Naređujem svakom našem borcu da uistinu prekine vatru i neprijateljstvo protiv Kolumbije.

Predsjednik Santos, šef vojske, prvi je u četvrtak naredio kolumbijskim postrojbama da prekinu vatru na FARC od ponoći na ponedjeljak.

Potpisivanje sporazuma očekuje se između 20. i 26. rujna.

Hrt.hr

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.