Plenković: Nakon parlamentarnih izbora neće biti političkih eksperimenata

HDZ s partnerima održao je u četvrtak završni skup na zagrebačkom Cvjetnom trgu s kojega je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković pozvao građane da podrže njihov program poručivši kako nakon parlamentarnih izbora više neće biti političkih eksperimenata.

"Rezultati parlamentarnih izbora prošle godine bili su takvi da je HDZ zbog inzistiranja manjih partnera išao u političke eksperimente. Kao predsjednik HDZ-a jamčim da eksperimenata nakon nedjelja biti neće", poručio je Plenković na završnom skupu na kojem su se predstavili kandidati u I.,II.,III.,VI. i VII. izbornoj jedinici.

Izrazio je uvjerenje i da birači u nedjelju neće rasipati svoje glasove i davati ih manjim strankama koje sigurno neće prijeći izborni prag jer, kako je rekao, od toga glasa nema nikakve koristi.

"Siguran sam i da će građani dobro razmisliti hoće li davati glasove i onima koji pretendiraju biti moralni i politički arbitri na političkoj sceni. Dobro će razmisliti i hoće li glas dati onima koji žele imati više prava nego im mandat hrvatskog naroda daje", istaknuo je. Smatra i da će se rezultat parlamentarnih izbora odlučiti u zagrebačkim izbornim jedinicama (I.,II.,VI. i VII.).

Plenković: Hrvatsku želimo gospodarski, socijalno i vrjednosno povesti naprijed

Poručivši kako HDZ ide u izbornu pobjedu kako bi ponovno preuzeli odgovornost za zemlju te je gospodarski, socijalno i vrijednosno poveli naprijed, Plenković se upitao hoće li građani svoj glas dati bivšoj SDP-ovoj Vladi koja je dva dana prije ulaska Hrvatske u EU donijela "lex Perković" kojim su štitili državno sponzorirani terorizam bivših jugoslavenskih službi koje su likvidirale hrvatske ljude u emigraciji 1980-tih godina.

"To je pitanje o kojemu svi oni koji će glasovati u nedjelju moraju voditi računa. To je pitanje legitimacije vrijednosti koje dijelimo i to nije periferno pitanje", poručio je Plenković koji je nabrojao i sve loše rezultate bivše SDP-ove vlade.

Od birača je zatražio da podrže cjelovit HDZ-ov program kojim, uz ostalo, do 2020. žele ostvariti gospodarski rast od pet posto, napraviti cjelovitu poreznu reformu kojom će ostaviti veći dohodak građanima i porezno rasteretiti poduzetnike, ostvariti povećanje mirovina za pet posto te da dođe na 60 posto prosječne plaće.

Stier: Dosta je Milanovićeve politike razdora

Buran pljesak dobio je i nositelj liste u VII. izbornoj jedinici Davor Ivo Stier koji je pozvao još neodlučne građane da izađu na izbore istaknuvši kako je dosta bilo politike razdora predsjednika SDP-a Zorana Milanovića. "Dosta je bilo Milanovićeve politike razdora, ideoloških sukoba i ekonomskoga propadanja. Andrej Plenković to želi promjeniti s novom generacijom vjerodostojnih ljudi. Unijeli smo promjene u HDZ, a promjenit ćemo i cijelu Hrvatsku", istaknuo je.

Poručio je kako građani u nedjelju "odlučuju žele li još četiri godine Milanovića ili državnika i čovjeka koji okuplja - Andreja Plenkovića". Istaknuo je kako su od Narodne koalicije u predizbornoj kampanji čuli iste stare floskule te vidjeli iste ljude čija je vlada, po podacima Svjetskog ekonomskog foruma, bila šesta najgora vlada na svijetu.

"Čuli smo istu aroganciju, bahatost i divljanje kojim Milanović misli da može prikriti svoju nesposobnost", rekao je. Smatra i da su predsjednik HSS-a Krešo Beljak i HSS-ovac Stipo Gabrić Jambo postali "Milanovićevi imitatori", jer vrijeđaju majke svojih suparnika, roditelje koji žele poslati djecu na vjeronauk u školu i iseljene Hrvate. Upitao se zar je Milanović mislio s njima "provaliti u Banske dvore", poručivši mu da to neće.

Istaknuvši kako Zagreb nikada nije niti će biti "crven", kanidat u II. izbornoj jedinici Andrija Mikulić poručio je čelnicima Narodne koalicije koji Zagreb nazivaju "balkanskom kasabom" rekavši kako time ne prljaju samo Zagreb već cijelu zemlju. "Dosta nam je takvih koji svoje uličarstvo i nedostatak odgoja u politici prikrivaju građanskim odjelima", kazao je. Mikulić je pozvao birače da Zagreb u nedjelju "zaplave" u sve četiri zagrebačke izborne jedinice.

Na izbore u nedjelju građane su pozvali nositeljica II. izborne jedinice Ivana Maletić, nositelj u III. izbornoj jedinici Žarko Tušek te predsjednik HSLS-a Darinko Kosor koji je poručio da je moderna Europa sazdana na suradnji pučana i liberala. "Nigdje u Europi nema suradnje liberala sa socijalistima i tako će biti u Hrvatskoj dok sam predsjednik HSLS-a", istaknuo je.

Daul: Bila bi ludost držati se starog recepta koji ne funkcionira

Burnim pljekom pozdravljeni su i dugogodišnja zastupnica u Eurospkom parlamentu Doris Pack i predsjednik Europske pučke stanke Joseph Daul koji su istaknuli da Hrvatska treba vođu koji je kompetentan, dostojan poštovanja i koji je pokazao kapacitet u postizanju konkretnih rezultata u interesu Hrvata - Andreja Plenkovića.

Citirajući Alberta Einsteina kako je definicija ludila uvijek raditi isto a očekivati druge rezultate, rekao je da su Hrvati već isprobali Zorana Milanovića i bili razočarani. Stoga, upitao se Daul, zašto se tvrdoglavo držati starog recepta koji ne fonkcionira. "To bi bila ludost", rekao je.

Hina

Petrov: očekujem na izborima i više od 12 mandata

Čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov najavio je u četvrtka u intervjuu RTL-u kako očekuje da će na predstojećim prijevremenim parlamentarnim izborima dobiti i više od 12 mandata, da će to biti i veći uspjeh nego što predviđaju analitičari, te da Most ima stabilno biračko tijelo, što se vidi po svim anketama, bez obzira koliko se rezultati mijenjali

“Most ima stabilno biračko tijelo i prvi put je jedna druga opcija u odnosu na SDP i HDZ, imamo potporu veću od 10 posto. To je pravo malo čudo”, ocijenio je Petrov. Smatra kako su ljudi prepoznali da se Most bori za interese prosječnoga građana Republike Hrvatske, a ne za elite.

“Znam da to zvuči kao floskula, ali mi smo u politiku ušli čistih ruku i čistog obraza i samo sa željom, ne zaraditi neki politički kruh već se izboriti za reforme i promjene. Mislim da su to građani prepoznali”, rekao je Petrov. Poručio je kako za Most ne postoji cijena za koju će dopustiti da se netko igra s Hrvatskom, njezinim nacionalnim interesima i od toga, ustvrdio je, Most nikada neće odstupiti.

Petrov: do sada me nisu kontaktirali ni Plenković niti Milanović u vezi Mostovih uvjeta

Petrov je izvijestio da je zamolio svoje suradnike da HDZ-u i SDP-u pošalju Mostove uvjete u obliku pisma s povratnicom da, kako je rekao je, “ne ispadne drugi dan da pismo nisu primili, tako da znamo da su ga primili, pošto me dosad nije kontaktirao ni Plenković niti Milanović”.

“Most nije tražio nešto što smatra da je dobro već ono što su oni propovijedali, a nisu ispunili. Most je sve vrijeme zagovarao program gospodarskog oporavka, reformi. Sada tražimo sitnicu, uvjete, da nas ne bi optužili da tražimo nerealno”, objasnio je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tomu kako ga nisu kontaktirali ni Milanović niti Plenković, Petrov je izjavio kako “čak čuje da govore da Most nije službeno uputilo svoje uvjete. Dobili su informaciju na znanje preko naše stranice, posredstvom javnosti i medija, a govore da nema odgovora jer nema službenoga pisma”. Izvijestio je kako je prije dva sata zamolio svoje suradnike da pošalju pismo s povratnicom.

Petrov o odnosu Mosta prema političkim strankama i njihovim čelnicima te o suradnji s njima

“Nadam da će ljudima jednom postati jasno da se, bez obzira na strahovite pritiske koje smo imali, nikada nije otvorila tolika medijska hajka na neku političku stranku kao što je to bilo na nas. U svim medijima već posljednjih mjesec dana Most pada, a nitko ne prenosi informaciju da Most prolazi u svim izbornim jedinicama. Pokušali smo Karamarku reći da ima 48 sati za povlačenje i mogućnost da se obrani na neki drugi način, a ne možemo sklapati kompromise na nepošteni način”, istaknuo je Petrov.

Podsjetio je kako su bivšem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku koji je, dodao je, bio u latentnom sukobu interesa, objasnili da se treba povući što je, uostalom, kasnije potvrdilo i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.

“Nažalost, gospodin Karamarko nije iskoristio tu mogućnost, nije se povukao, ali što je još žalosnije od svega – i HDZ i SDP funkcioniraju po principu velikih vođa. Ono što kaže veliki vođa, apsolutno svi podržavaju, bez obzira na to koliko je to realno ili normalno. I oni su na kraju svi skupa skočili u provaliju, nažalost, gurnuli državu u nove izbore, samo zato da ne bi rekli – naš veliki vođa je pogriješio”, izjavio je Petrov.

Što se pak tiče predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, Petrov je rekao da je “Milanović imao priliku četiri godine voditi državu, imao je lijepu podršku u Saboru, četiri godine da pokaže što može odraditi”. Ali, ustvrdio je, “nažalost tu su vladu proglasili najkatastrofalnijom vladom, ne samo njegovi politički oponenati već i ekonomisti. To je razlog zašto ne podržavamo Milanovića i to smo rekli tada u izborima – ni Karamarko niti Milanović. To vrijedi i dalje”.

“SDP može birati za svoga predsjednika koga god hoće, ali smo postavili jasne političke standarde za osobe koje se imaju razloga baviti se politikom i biti u izvršnoj vlasti. Za nas je potpuno nedopustivo što postoje različita mjerila za političare i za obične osobe. Obične osobe, u trenutku kada trebaju zatražiti posao, moraju donijeti potvrdu o nekažnjavanju, a političarima se dopušta da budu optuženi, osuđeni na sudu, ali bez problema mogu voditi državu”, istaknuo je čelnik Mosta.

Na novinarsku primjedbu “kako predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak tvrdi kako i Most ima jednu takvu osobu u na svojoj listi, štoviše da ga je Most zaštitio od kaznenog progona i dao mu saborski mandat, a govori se da je riječ o Maru Kristiću”, čelnik Mosta odgovorio je kako “misli da Vrdoljak zna što mu se sprema pa prema tome u posljednje vrijeme, koliko vidi, zagovara i veliku koaliciju, ne bi li se nekako sačuvao”.

Što se pak tiče Mare Kristića, Petrov je istaknuo kako je “riječ o čovjeku koji je jedan od onih koji su se usudili u Dubrovniku usprotiviti se izgradnji golf resorta na Srđu – projekta koji je za cijeli Dubrovnik bio katastrofalan”.

“To vam je bio famozni dubrovački ugovor. U trenutku kada su vidjeli da su njihovi interesi ugroženi, i SDP i HDZ su sklopili koaliciju na razini grada Dubrovnika, formirali gradsku vlast, pokušali progurati golf na Srđu, bez obzira što su svi dokumenti pokazivali da to neće ići”, ustvrdio je Petrov.

“Poznavajuću Mara Kristića, apsolutno nemam nikakvih dilema o kakvoj se osobi radi. Mogu reći da se radi o izuzetno čestitoj osobi. Kamo sreće da su takvi i u HNS-u. Vrijeme će pokazati, ali Vrdoljaka bi trebala brinuti kaznena prijava koja je podnesena zbog načina na koji je četiri godine vodio ministarstvo,”, izjavio je čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov.

Hina

Pon, 20-05-2024, 23:53:08

Potpora

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

AKT

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2024 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.