Kinezi ne će investirati u brodogradnju

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je na upite o mogućem interesu najvećeg kineskog brodograditelja - China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) - za Uljanik i 3. maj, odgovorio da je zamolio hrvatskog veleposlanika u Kini da, čekajući konačnu odluku kineskog brodograditelja, obavi sastanak tehničke prirode s upravom kineske kompanije, čiji su predstavnici do sada bili u posjetu tri puta.

- Veleposlanik je obavio taj razgovor, identificirao njihove želje i namjere i možda malo preduhitrio njihov komad uljpapira, koji očekujemo u sljedećih nekoliko dana i unutar kojeg će vrlo jasno biti izrečeno da su u ovom trenutku i Pula i Rijeka tehnološki toliko zaostali da kineski partneri ne žele investirati u njihovu rehabilitaciju. Također će potvrditi da su zainteresirani za sedam od 14 laboratorija unutar Brodarskog instituta i da već u ovom trenutku imaju određene namjere u sljedeće projekte ući sa stručnjacima tog instituta - rekao je Horvat, prenosi HRT.

Predstavnici kineskog CSIC-a su počekom i krajem svibnja bili u Hrvatskoj te je izaslanstvo u kojem su bili i čelnici kompanije počekom svibnja posjetilo Uljanik i 3. maj te Brodarski institut, a tehničko je izaslanstvo krajem svibnja bilo u posjetu riječkom brodogradilištu i Brodarskom institutu.

Horvat je na upit što očekuje 3. maj i može li se na ovotjednoj sjednici Vlade očekivati neka odluka vezana uz riječko brodogradilište tek kratko odgovorio da će se, kada se među resorima iskomunicira što i kako dalje, to predstaviti javnosti.

Naime, idući tjedna, 4. srpnja održat će se novo ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja u Brodogradilištu 3. maju. To je ročište do sada nekoliko puta odgađanja, a zadnji put je odgođeno početkom lipnja, jer se, kako je tada rečeno, ozbiljno razmatraju mogućnosti pozitivnog rješenja u 3. maju.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.