Danas je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija izdalo priopćenje u dva reda po kojem je sada napokon jasno kako je Vlada Jadranke Kosor pristala pregovarati sa Slovenijom na osnovu prijedloga Olija Rehna od 15. lipnja 2009., dakle prijedloga koji Hrvatska tada nije prihvatila i koji nije u skladu s onim što je prihvatio Hrvatski sabor. To je izravno u suprotnosti s onim što je još jučer izjavila premijerka Jadranka Kosor, odnosno kako sve što je dogovoreno piše u njezinom pismu Predsjedništvu Europske unije. Gotovo je nevjerojatno kako je o zadnjim pregovorima izvještena hrvatska javnost, kao što je nevjerojatno da Hrvatska nakon svega teritorijalnim ustupcima kupuje članstvo u jednoj međunarodnoj organizaciji, ma koja ona to bila. Koliko je nama poznato, na ovaj razvoj događaja prvi je i valjda jedini reagirao predsjednički kandidat prof. dr. Miroslav Tuđman, a u nastavku priopćenje njegovog stožera od 14. rujna prenosimo u cijelosti.(mm)

 

Izjava o slovenskim zahtjevima

Dogovor Kosor-PahorPredsjednički kandidat dr. Miroslav Tuđman smatra da hrvatska vlast lakoumno i olako odustaje od jamstava buduće primjene međunarodnog prava glede neutemeljenih slovenskih zahtjeva za hrvatskim teritorijem.

Kako bi se stvorio privid brzog zaključenja pristupnih pregovora s EU, Hrvatska je prihvatila napuštanje već postignutog dogovora sa Slovenijom, iz kolovoza 2007., da se rješavanje graničnog spora povjeri Međunarodnom sudu pravde. Time je Slovenija postigla ključni strateški cilj svoje blokade, a Hrvatska bitno unazadila svoju poziciju u graničnom sporu.

Slovenskom zahtjevu za spoj svoga teritorijalnog mora s otvorenim morem moguće je udovoljiti jedino tako da Hrvatska odstupi od preko 230 četvornih kilometara, koji su po međunarodnom pravu neprijeporno dio hrvatskog teritorijalnog mora. Sudeći po izjavama slovenskih čelnika, hrvatska je predsjednica Vlade sada prihvatila da se odluka o slovenskim zahtjevima donese u arbitražnoj komisiji čijih bi četvero od pet članova imenovala Europska unija, odnosno Slovenija. To je potpuno suprotno odluci Hrvatskog sabora, koji je odobrio prijedlog povjerenika Rehna od 22. travnja ove godine – tada predstavljen kao konačan i nepromjenljiv. Po njemu, arbitraža se trebala povjeriti arbitražnom vijeću, u kojem bi, uz dva člana imenovana od država u sporu, u konačnici predsjednik Međunarodnog suda pravde imenovao predsjednika arbitražnog vijeća te preostalu dvojicu članova.

Ni premijerku Kosor ni Vladu u cjelini nitko nije ovlastio da odstupaju od saborske odluke i u najstrožoj tajnosti dogovaraju da se odlučivanje o teritorijalnom moru, po međunarodnom pravu pod isključivom suverenošću Republike Hrvatske, povjeri tijelu, većinski sastavljenom od suprotne pregovaračke strane. Raniji ultimativni zahtjev EU, da se Hrvatska odrekne primjene međunarodnog prava u drugom ključnom pitanju njezinih prava na moru (Zerp, odnosno gospodarski pojas), čine ovaj korak hrvatske premijerke još nerazumnijim.

Žalosno je, ali i znakovito za hrvatski medijski prostor, da je da se poraznom rezultatu posljednjih pregovora raznim makinacijama pokušava dati pozitivan predznak i da se hrvatskom narodu i biračima taji neugodna stvarnost. Pozivam Hrvatski sabor da se odlučno ogradi od služinskog pristupa, na kome se zasniva posljednji prijedlog i kojim se suverena prava hrvatske države stavljaju u ruke onih koji su ranije iskazali izrazito nepoštivanje međunarodnog prava.

Stožer prof. dr. Miroslava Tuđmana

 

Priopćenje ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija broj 344/09

Zagreb, 15. rujna 2009.

S obzirom na nagađanja i špekulacije koje su se pojavile u javnosti u svezi sastanka predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor i predsjednika Vlade Republike Slovenije Boruta Pahora koji je održan 11. rujna 2009. u Ljubljani, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija želi priopćiti sljedeće.

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor i predsjednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor dogovorili su nastavak pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom, te nastavak pregovora o rješavanju graničnog pitanja uz olakšavanje Europske unije na temelju prijedloga od 15. lipnja 2009.

Mario Dragun
Glasnogovornik

{mxc}

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.