Thompsonov odvjetnik nakon oslobađajuće presude: Okanite se više NDH!

Odvjetnik Marka Perkovića Thompsona, Davorin Karačić, obratio se novinarima u srijedu nakon oslobađajuće presude za njegovog klijenta. Thompson nije kriv za remećenjeMarko Perković Thopsonjavnog reda i mira vezano za poklič 'Za dom spremni' tijekom izvođenja pjesme 'Bojna Čavoglave' na koncertu u Slunju 8. kolovoza prošle godine na proslavi obljetnice vojno redarstvene akcije 'Oluja'.

 Sutkinja je obrazložila kako nije dokazano da je počinio kazneno djelo koje mu se stavljalo na teret. Pojasnila je da poklič 'Za dom spremni' tijekom izvođenja pjesme 'Čavoglave' nije bio praćen političkim porukama niti je izazvao remećenje javnog reda i mira. Sutkinja je istaknula kako je poklič 'Za dom spremni' sastavni dio pjesme 'Čavoglave'.

Pjevač nije dolazio na ročišta na sud u Slunju, a izjasnio se da nije kriv i to prema obrani koju je iznio putem zamolbenog Prekršajnog suda u Splitu.

"Nije sporan pozdrav, već okolnosti koje ga okružuju. U konkretnim slučajevima nitko nije veličao NDH, nitko nije veličao fašizam, nedemokratske režime. Izrečeno je sve u kontekstu Domovinskog rata, a slušali ste obrazloženje presude - radi se o autorskom djelu, radi se o pjesmi koja se kao takva izvodi već 27 godina. Nikada nikoga nije smetala. Nema nikakvih daljnjih implikacija, narušavanja reda i mira, nema izraza mržnje", rekao je Karačić.

Da bi vi narušili javni red i mir - mora se posložiti još puno stvari, napominje odvjetnik.

"Ja sam uvijek tvrdio da izraz 'za dom spremni', ako se iskaže u nekim drukčijim okolnostima - on može biti sporan. Međutim, kontekst tog izraza u konkretnim slučajevima do sada nije bio u smjeru poticanja nacionalne mržnje ili rasne, vjerske, kako god hoćete, niti veličanje NDH niti fašizma. To je bio izraz bunta tijMarko Perković Thompson - Čavoglaveekom Domovinskog rata, to je bio poziv na mobilizaciju, borbeni poklič za plašenje neprijatelja i kao takav je održan. Ovaj 'za dom spremni' nema nikakve veze s onim 'za dom spremni' koji veliča NDH. Morate složiti neke druge stvari, morate spojiti još neke druge sastojke da bi to u krajnjoj liniji moglo biti narušavanje javnog reda i mira", kazao je Thompsonov odvjetnik.

Pjesma je registrirana, puštana gotovo dvije tisuće puta na hrvatskim radijskim stanicama, napomenuo je.

"Taj pozdrav se, između ostalog, koristio i u NDH i to mi svi jako dobro znamo, ali u NDH se koristila i kuna kao moneta, međutim u konkretnom slučaju radi se o simbolici koja se ne može isključivo vezati uz nešto. Tako da, ako me pitate, izrazi 'za dom' i 'spreman' potječu iz povijesti, najpoznatiji su po korištenju u NDH, međutim za vrijeme Domovinskog rata hrvatska vojska, branitelji su to koristili. Nisu se povezali ni s kakvim zločinima, ni s kakvim totalitarnim režimima, koristili su to za sebe. Što se mene tiče, ta eventualna sramota koja je nanesena korištenjem toga u NDH je ispravna, ako se to koristi u kontekstu Domovinskog rata", objasnio je Karačić i za kraj 'preporučio svima: "Okanite se više NDH, ova Hrvatska je sve što ono što NDH nije bila".

direktno.hr

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.