Kardinal Vinko Puljić o misi za bleiburške žrtve

Kardinal Vinko Puljić uputio je izraze zahvalnosti svima koji su doprinijeli da se u Sarajevu održi misa za bleiburške žrtve, a onima koji su ga zbog tog čina napadali poručio je kako im to oprašta uz želju da u BiH zavlada duh pomirenja.

- Zahvaljujem svim građankama i građanima koji nisu dopustili da se u njihovu srcu nastani mržnja nego su nastojali Puljićstvari razumski promatrali težeći za pravdom i istinom te svojim stavovima nisu pridonosili novim razdorima u javnosti, nego su iskazali opredijeljenost za civilizirani put ove zemlje uvažavajući temeljno ljudsko pravo na slobodu vjeroispovijesti i vršenja obreda, stoji u izjavi vrhbosanskog nadbiskupa koju je prenijela Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA).

Dan nakon što je u Sarajevu predvodio misu za duše ubijenih na Bleiburgu i križnim putovima 1945. godine pozvavši u propovijedi na gradnju mira koji će se temeljiti na činjenicama i poštovanju prema svim žrtvama, kardinal Vinko Puljić je uputio zahvalu svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos da se može mirno i dostojanstveno moliti za sve pokojne, a posebno za one koji su bili žrtve mržnje

Istaknuo je i koliko mu je važno što su se mnogi javno distancirali od govora mržnje, krivog interpretiranja činjenica i imputiranja Katoličkoj crkvi da molitvom staje na stranu nekoga režima ili opravdava zločine te izrazili potporu i njemu osobno kao i Crkvi.

- Onima koji su mi, angažiranjem huškačke mašinerije, htjeli zgaditi grad Sarajevo i moju domovinu Bosnu i Hercegovinu, poručujem da ostajem ponosan na to što sam sin ove zemlje i da u njoj i u njezinu glavnom gradu služim 50 godina kao svećenik, 30 godina kao nadbiskup i 26 kao kardinal, poručio je kardinal Puljić.

Svima koji su na različite načine vrijeđali mene i katolike u ovoj zemlji, ne želim uzvraćati mržnjom nego praštanjem, dodaje se u poruci u kojoj Puljić podsjeća kako niti jedan istinski katolik na mržnju neće uzvraćati mržnjom i stvarati ozračje gorčine.

Vrhbosanski je nadbiskup na kraju poručio kako moli za svakog čovjeka i za to da zavlada duh pomirenja, povjerenja i praštanja kako bi se, u suočavanju s prošlošću, mogla graditi budućnost u kojoj nove generacije neće biti opterećene današnjim prijeporima te će moći živjeti u miru, suradnji i međusobnom poštovanju.

Kardinal Puljić predvodio je u subotu u sarajevskoj katedrali Srca Isusova misu za bleiburške žrtve, u sklopu komemoracije čiji je organizator Počasni bleiburški vod, a pokrovitelj Hrvatski sabor.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.