Migranti u BiH

Vlasti Unsko-sanske županije počele su premještati migrante iz središta Bihaća na lokaciju Vučjak, nedaleko od granice s Hrvatskom. Novi smještaj nalazi se na bivšem odlagalištu otpada. Postavljeni su šatori, a još se radi na infrastrukturi. Policija kaže kako su migrantima osigurani hrana i voda.

- Premjestili smo ljude koji su boravili u malim šatorima na javnim površinama u gradu bez ikakvih uvjeta, ili su bez Migranti BiH2identifikacijskih dokumenata unajmljivali privatni smještaj, rekao je glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić. Dodao je da je na Vučjak odvedena i skupina ljudi koji su izazivali izgrede, piše HRT.

Migranti su se pokušali su vratiti, ali policija više ne dopušta povratak u središte Bihaća i nastavlja potragu za ostalima. Nekoliko objekata u kojima su bili migranti zapečaćeno je, javljaju lokalni portali.

- Mi smo posljednjih deset dana doslovno pregaženi ovdje. U Bihaću više od 20 posto ukupne populacije čine migranti, rekao je gradonačelnik Šuhret Fazlić. Dodao je kako je taj grad prepušten sam sebi u borbi s migrantima.

Misija UN-a u BiH usprotivila se uspostavi migrantskog centra na Vučjaku. Tomu su se usprotivili i Hrvati iz naselja Zavalja, Skočaja, Vedrog Polja i Žegara, a u pismu su zatražili i potporu Hrvatskog sabora.

Stanovnici Bihaća za nedjelju su najavili održavanje prosvjeda u središtu grada zbog migrantske krize. Prema procjenama vlasti, na području Unsko-sanske županije trenutačno je oko 8000 migranata.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.