Srušen spomenik hrvatskim braniteljima u Derventi

 

Kako piše Slobodna Dalmacija, nepoznati počinitelj ili više njih 30. lipnja 2008.su kod crkve svetog Ivana Krstitelja pod okriljem noći porušili spomen obilježje hrvatskim braniteljima na Bijelom Brdu, općina Derventa u Republici Srpskoj. Podsjećamo, spomenik je podignut na mjestu gdje je srpska vojska 1992. godine porušila katoličku Crkvu. «Kada sam prilazio crkvi vidio sam grupu vjernika, malobrojnih povratnika na ovaj prostor, koja se okupila kod crkve. Smatrao sam da čekaju na početak mise, ali kada sam došao od prizora kojeg sam vidio samo što me nije pogodio šlag. Spomenik koji je udaljen pet metara od crkvenih vrata, a koji je podignut u znak žrtva svih hrvatskih branitelja u protekla tri rata srušen je do temelja – rekao je fra Petar Jelinić, župnik u Derventi.»

Slučaj je prijavljen mjesnoj policiji, a o tom vandalizmu izviješteni su konzulati BiH i Hrvatske. Osim njih s ovim nemilim događajem upoznate su i sve katoličke misije od Amerike do Australije, rekao je fra Jelinić. Prema njegovim riječima provokacija od strane srpskog stanovništva bilo je i do sada, ali se o tome šutjelo. Inače, općina Derventa nikada nije bila većinski nastanjena srpskim stanovništvom, omjer Hrvata i Srba bio je podjednak, s još manjim udijelom muslimanskih žitelja. No situacija se na tom području, kao uostalom i na čitavom području BiH nakon rata značajno promijenila. Ovakvi događaji jasan su pokazatelj kako na tom prostoru poslijedice Daytonskog sporazuma koji je dozvolio umjetnu Republiku Srpsku unutar Federacije Bosne i Hercegovine pogađaju tamošnje stanovništvo i kako je zapravo nemoguće ostvariti bilo kakav, a kamoli prihvatljiv suživot ljudi koji tamo žive.

Političari dođu i odu, sukladno interesima svjetskih sila riješe situaciju na sebi najprihvatljiviji način, ali za narod, posebice tamošnje Hrvate, danas malo tko, osim u vrijeme izbora više i pita. Sve dok se iskra ponovno ne pretvori u plamen, a svima je jasno, što događaji poput ovog i potvrđuju, koliko je malo potrebno da se tako nešto i dogodi.

M.M.B.

{mxc}


Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.