Donosimo niz članaka vezanih uz aferu oko Hrvatskog fonda za privatizaciju. Većina njih odnosi se na reakcije oporbe, u kojima su one HNS-ovih čelnika, Vesne Pusić i Radomira Čačića, te one DC-ove čelnice Vesne Škare Ožbolt, najoštrije u političkim optužbama i zahtjevima za odgovornost Vlade. No, ove kritike čine se potpuno neopravdanima ako su točne riječi predsjednika Vlade Ive Sanadera: "u više navrata dali smo značajan novčani iznos za takve i slične operacije, koje idu neovisno od osiguranih proračunskih sredstava, a samo u zadnjih nekoliko mjeseci USKOK-u smo prebacili oko šest milijuna kuna za takve i slične operacije". Naime, ako je predsjednik Vlade znao za istragu oko Hrvatskog fonda za privatizaciju i sudjelovao u odobravanju sredstava za tu operaciju onda je, rekli bi smo, poprilično upitna motivacija onih koji traže njegovu odgovornost. Od onih koji navodno žele Hrvatsku bez korupcije prije bi očekivali zahtjeve da ovakve istrage postanu znatno brojnije, i da obuhvate sve neovisno o njihovim političkim vezama. S druge strane, ako Sanader nije znao za koje to točno operacije Vlada odobrava sredstva, onda je jasno da cijela operacija ne može proći bez političkih posljedica za Vladu. Treba primijetiti da je prvi o operaciji javno progovorio predsjednik Mesić u subotu ujutro riječima: "Centar korupcije, hardver korupcije, je fond za privatizaciju. Ne znamo gdje je softver, došli smo samo do hardvera i slomit ćemo mu kičmu.". Da li se dakle u slučaju Hrvatskog fonda za privatizaciju radi zaista o prvom koraku u obračunu s korupcijom, što većina građana već godinama traži, ili se samo radi o akciji "tko će kome smjestiti", ostaje za vidjeti. Nažalost, iskustvo nas ući kako je u Hrvatskoj uvijek ovo drugo posrijedi. Za početak, predsjednik RH je spomenuo samo Hrvatski fond za privatizaciju, kao da na svim ostalim razinama korupcija nesmetano ne buja. (mm)

 

Traži se politička odgovornost  

Predsjednik Mesić mogao bi zatražiti političku odgovornost Vlade za kriminal u Hrvatskom privatizacijskom fondu. Poznavatelji situacije tvrde da bi zahtjev za smjenama u Vladi bio logičan potez predsjednika države, ako se utvrdi odgovornost ministara nadležnih za HFP   s obzirom na veličinu i težinu skandala, ali i na Mesićevo uporno nastojanje da se raskrinkaju mreže koje su sudjelovale u privatizacijskim prijevarama.

Mesić je, doznajemo, namjerno odlučio progovoriti o svojim spoznajama upravo tijekom govora na sastanku Igmanske inicijative. U tom je trenutku dio osumnjičenih već bio u zatvoru i očito je da Mesić nije želio da se akcija umanji ili da javnost ostane još neko vrijeme prikraćena za informaciju.
Gdje je softver? 

Već sedam godina Mesić govori o potrebi da se stane na kraj privatizacijskom kriminalu, a otkako je u rujnu prošle godine sklopljen čvrst dogovor s premijerom i tajnim službama, cijelo vrijeme prati situaciju i pritišće da se dođe do rezultata te ne dopušta da sve padne u zaborav  doznaje Večernji list. Iako se još ne zna hoće li potraga za "softverom" kriminala završiti u kombinaciji s istragom o tajnim računima za kojima i dalje traje potraga i hoće li se isti likovi pojaviti u obje priče, Mesić ne namjerava posustati.

A odgovornost Vlade jučer je prvi jasno zatražio HNS. Na konferenciji za novinare Vesna Pusić i Radimir Čačić rekli su da postoji kaznena i politička odgovornost, a ova druga uključuje Vladu i premijera Sanadera.  HNS će u Saboru pokrenuti inicijativu o povjerenju Vladi, jer činovnici i šoferi ne mogu biti jedini krivci  rekla je V. Pusić, a Čačić je upitao što su radili  Polančec, Čobanković, Šuker i Vukelić ako nisu ništa znali.  Ova akcija nije uspjeh Vlade kako se pokušava prikazati, nego tragična činjenica o korupcionaškoj vlasti  kaže Čačić.

I HSS za 

I Josip Friščić iz HSS-a slaže se da je nužna politička odgovornost.  Ministri i potpredsjednici Vlade odgovorni su i ako su znali i ako nisu znali. Jer, ako nisu znali, znači da nisu vodili računa o svojim ingerencijama. HFP upravlja većinom Hrvatske, sve što je bilo društveno stavljeno je u taj Fond i nemoguće je da ne bude političke odgovornosti  smatra Friščić.
Vesna Škare-Ožbolt osobno, kao bivša članica Vlade, svjedoči da se ni "najmanji dio u državnom vlasništvu ne može prodati bez znanja Vlade" pa i DC traži političku odgovornost. SDP će se danas oglasiti službeno na konferenciji za novinare u Splitu. Neslužbeno se čulo  da i SDP sprema interpelaciju u Saboru i zahtijeva ostavku odgovornih.

Jasmina Popović, Snježana Mlinarević
Večernji list

 

Hrvatski fond za mito i 'softver' 

 Od početka rada Fonda za privatizaciju šuškalo se da je ta institucija u kojoj je pod upravom bila golema državna imovina, od poduzeća, dionica, nekretnina i svih mogućih kombinacija s njima leglo mešetarenja manjih ili većih razmjera. Klupko se nakon 15 godina počinje raspetljavati.

I to kada je prostor za malverzacije znatno sužen, no opet dovoljno velik za milijunske iznose mita. A što je tek moglo biti prije kada su se serijski pretvarale i privatizirale stotine poduzeća? Iza nas su stotine afera, sumnjivih privatizacija, bilo je to vrijeme kada su stasali tajkuni kojima je trebala solidna logistika, politike i operativa u Fondu.

Je li udar na Fond pokušaj prekrivanja prijašnjih događaja? Ili je HFP kao stvoren da se iz njega napravi predizborna afera koja će dokazati kako se reže srce i glava korupciji i kriminalu u njedrima državnih institucija. Brzo će se vidjeti koliko je akcija pripremljena i gdje će se zaustaviti. Za osumnjičenike u Fondu koji se ubrajaju u drugu i treću hijerarhijsku ligu stvari ne stoje dobro.

USKOK i Državno odvjetništvo nisu sebi dopustili traljavost kao u vezi s prisluškivanjem Mate Granića i fijaskom i neuvjerljivošću udarne agencije protiv korupcije i kriminala. Ovoga puta numerirane su novčanice koje su i nađene u stanovima nekih od osumnjičenika, snimljeni su razgovori, povezani privatizacijski predmeti i ljudi.

Dakle, taj je dio dobro odrađen, ali malo tko će povjerovati da su za sve kriva i odgovorna trojica ili šestorica, za širu javnost anonimnih ljudi. Pa makar imali dobru mrežu odvjetnika, bilježnika, spremnih na potplaćivanje kupaca i drugih u lancu.

Javnost će prije svega zanimati ambijent u kojem se moglo razmahati i obahatiti nekoliko pojedinaca koji čak nisu niti zajednički djelovali kako bi bili jači, nego je svaki za sebe, u svom segmentu, radio i stvarao mrežu. Mogu li u tomu svemu biti amnestirani četvorica ministara Vlade koji su zaduženi za kontrolu i analizu svaku odluku. Kako to da su ih sve mogli prevariti Gotovac i Peša. Zanimljiva je i uloga Grge Ivezića, predsjednika Fonda za privatizaciju, koji stiže nakon afere s Liburnijom, a bez ikakva prethodnog iskustva. Navodno Ivezić nije ništa poduzimao bez suglasnosti Državnog odvjetništva. Postavila ga je Vlade da Fond bez afera dovede do izbora, a on ga je upravo srušio do temelja.

U svakom slučaju, postoje samo dva objašnjenja; ili su svi ministri i šefovi za potpredsjednike bili toliko nestručni da su ih oni mogli preveslati ili su znali o čemu je riječ. U oba slučaja odgovornost ne mogu izbjeći. Je li to taj Mesićev softver ili on zna i za treće objašnjenje?

Snježana Mlinarević
Večernji list

 

 

Krah Hrvatskog fonda za privatizaciju, oporba traži ostavku Vlade 

Više milijuna eura promijenilo je vlasnika na ime mita uposlovima koji su se odvijali u Hrvatskom fondu za privatizaciju! Samo za početak posla tražilo se 50 tisuća eura, s objašnjenjem da je to "za kavu".

Šestero privedenih

Otkriveno je to u akciji koja se već godinu dana odvijala pod tajnim imenom "Maestro", koju su vodili Državno odvjetništvo RH na čelu s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, Uskok s ravnateljem Dinkom Cvitanom, policijom na čelu s ravnateljem Marijanom Benkom, u suradnji i sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom.

Jučer u 6 ujutro počela je akcija u kojoj je uhićeno šest osoba, čiji identitet Bajić nije želio otkriti, ali kriminalističkom obradom bit će obuhvaćeno čak 20 osoba. Zna se da su uhićena trojica potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju, te još tri osobe, a jučer su pretraženi i uredi jednog zagrebačkog odvjetnika. Doznajemo da je riječ o odvjetniku Juraju Parazajderu, a pretraga je obavljena u nazočnosti predsjednika zagrebačkog Zbora odvjetničke komore Jadranka Črnka.

Akcija “Maestro” počela je prije godinu dana, kad je u Državnom odvjetništvu osnovan tim koji se bavio istraživanjem poslovanja Fonda. U akciji su sudjelovali i tzv. pouzdanici Uskoka, osobe koje su davale mito uhićenima, pa je Bajić morao tražiti dodatnih 800 tisuća eura jer novca za tako visoke potkupnine u tužiteljstvu nije bilo dovoljno. U petak poslije podne predano je tako posljednjih 50 tisuća eura, a nakon toga je osoba koja primila novac nazvala pouzdanika Uskoka, rekavši da ga se više ne zove i da govori samo u šiframa jer “oni slušaju, oni znaju”. O kakvim je poslovima bila riječ?

Nekretnine u vlasništvu države davane su po nižoj cijeni, prodavana poduzeća po nižim cijenama, u skladu sa željama nekog investitora objavljivani su natječaji, a manipuliralo se i cijenama dionica na burzi, na čemu se onda zarađivalo. Svaki od osumnjičenih potpredsjednika Fonda radio je za sebe, ne petljajući se u poslove onog drugog, pa je svaki od njih imao slobodne ruke. Riječ je, u svakom slučaju, o dosad najvećem slučaju otkrivene korupcije u Hrvatskoj, o otkrivanju velike hobotnice u kojoj se trgovalo budzašto državnom imovinom. Zasad je riječ o 20 predmeta, a kriminalistička obrada tek je počela.

  Nije procurilo

- Velik broj odluka o prodaji državne imovine dolazi sad u pitanje i tražit ćemo poništenje tih odluka - rekao je Bajić. Objasnio je i da nitko iz vlasti nije znao za ovu akciju koja je ostala tajna punu godinu dana, te da su redovito dobivali odobrenja za prisluškivanje i praćenje od Županijskog suda u Zagrebu. To znači da ni sa suda informacije nisu procurile! U Uskoku ističu da je današnja tehnika omogućila da se prisluškivanjem dobije snimka baš svakog razgovora i svakog SMS-a.

Glavni državni odvjetnik ističe i da je prikupljen cijeli niz dokaza, no da kriminalistička obrada tek počinje i njome će biti obuhvaćeno 20 osoba. Kako bi se točno otkrilo i kakva je imovina osumnjičenih, te sve ostalo u ovoj priči, svoj dio posla obavit će i Hanfa, Porezna uprava, Ured za sprečavanje pranja novca te Državna revizija.

Silvana Perica 
Večernji list

  

Nisu znali ni ministri Kirin i Ana Lovrin

Ministri unutarnjih poslova i pravosuđa Ivica Kirin i Ana Lovrin za najveću antikorupcijsku akciju ikad provedenu u Hrvatskoj saznali su u subotu ujutro, sedam sati prije konferencije za novinare na kojoj je objavljeno da su uhićena trojica od četvorice potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju.

HNS: Vladu treba smijeniti - HDZ: Treba nam čestitati

Cijela priča prije godinu dana krenula je tako da se u Državnom odvjetništvu odredilo nekoliko antikorupcijskih ciljeva. Jedan od njih bio je HFP, no povod nije bila nikakva konkretna prijava, nego informacije da se tamo nezakonito radi i prima mito, informacije koje je Državno odvjetništvo imalo iz građanskih predmeta u kojima zastupa državu, ali i percepcija javnosti.

Tim koji je formiran za istragu u vezi s Fondom dobio je posebnu prostoriju u USKOK-u i nitko od njihovih kolega punih godinu dana nije znao što rade. Sve dobivene informacije slijevale su se u tu sobu i iz nje nisu izlazile. Upravo zato da bi se zadržala tajnost akcije, nisu se poduzimale nikakve druge mjere osim onih koje znače tajno prikupljanje podataka. Istražni sudac odobrio je da se primjene sve mjere koje zakon predviđa, od upotrebe prikrivenog istražitelja, prisluškivanja telefona i presretanja e-mailova, tajnog praćenja i snimanja te simuliranog otkupa i davanja potkupnine. Prema riječima osobe koja je sudjelovala u akciji, samo je videomaterijala prikupljeno toliko da bi se mogao snimiti dugometražni film.

Zbog interesa daljnje istrage, naš sugovornik nije želio otkrivati o kojim je poslovima bila riječ, kao ni model po kojem su čelni ljudi Fonda manipulirali državnom imovinom i bogatili se. No, rekao nam je da su zarađivali na svim poslovima koje Fond obavlja, dakle od upravljanja nekretninama u državnom vlasništvu, preko udjela u tvrtkama, do prodaje državne imovine. Kaže da su se bavili svime osim onime čime su trebali, a to je savjesno upravljanje državnim dobrima. Prema našem sugovorniku, ljudi iz Fonda koji su uhićeni toliko su se obogatili da više nisu htjeli ni popiti kavu ako im se ne preda 50.000 eura. Kaže i da su nevjerojatno razvili vještinu pospremanja kuverte u unutarnji džep sakoa te da su to izvodili toliko brzo da bi gotovo trebalo usporiti snimku kako bi se vidjelo da su nešto uzeli.

Ivan Gotovac u HFP je stigao prije tri godine iz investicijske kuće CAIB. U Fondu je opstao unatoč formalnom prijedlogu Vlade za njegovu smjenu nakon afere Liburnija. Radeći u Fondu, osnovao je i postao direktor privatne tvrtke Eurys koja se bavi kozaltingom. Supruga mu je odvjetnica jedne od tvrtki generala Vladimira Zagorca.

No, kaže da je trebalo puno strpljenja, vremena i truda dok se nije steklo njihovo povjerenje i dok nisu počeli uzimati novac. Maestro je tako konkretne rezultate počeo davati tek ove godine, a prvi novac uzet je prije nekoliko mjeseci. Svi uhićeni radili su zajedno, međusobno su se pokrivali, no ipak je svatko prije svega “grabio” za sebe. Prvi dio akcije rezultirao je hapšenjem potpredsjednika HFP-a Roberta Peše zaduženog za sektor nekretnina, Josipa Matanovića koji je bio u sektoru pravnih poslova te Ivana Gotovca iz sektora prodaje. Igor Petlevski koji je u Fondu bio zadužen za prodaju nekretnina još nije uhapšen već je u bijegu.

Kao posrednici ljudima iz Fonda uhićeni su odvjetnici Juraj Parazajder kojeg je policija u subotu odvela sa sinovljeve svadbe, odvjetnica iz Buja Asja Piplović i njen suradnik iz Zagreba Mladen Jandriček. Svi oni bit će zadržani u policiji do danas, kada bi ih se uz prijave trebalo prepratiti istražnome sucu.

Robert Peša, potpredsjednik HFP-a zadužen za nekretnine. Najvjerojatnije rekorder je po broju članstava u nadzornim odborima. Prikupio ih je čak 19. Tako je u NO-u Borova, Laguna Novigrada, Elektroprometa, Pazinke, Club Adriatica, Vupika.... Njegova cijela karijera vezana je uz HFP.

Drugi dio akcije počeo je u subotu ujutro, i to odmah nakon što je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić sazvao hitan sastanak s ljudima iz Hanfe, Porezne uprave i Ureda za sprječavanje pranja novca. Oni su praktički već blokirali cijeli Fond i slijedi im najmanje šest mjeseci rada na “pročešljavanju” dokumentacije. Potrebno je, naime, utvrditi što je sve od državne imovine u godinama koje su iza nas prodavano nezakonito. Svi takvi poslovi morat će se poništiti, što znači da se imovina mora vratiti državi.

Iako je akcija počela rano ujutro, osumnjičeni dopredsjednici HFP-a nisu odmah uhićeni nego su više sati zadržani u svojim domovima. Istražitelji su došli na njihova vrata s večer prije izdanim nalozima za pretrese istražnog suca. Za vrijeme pretresa osumnjičenici su bili prisutni, a tek u poslijepodnevnim satima, nakon što je iz njihovih domova i ureda izuzeta sva dokumentacija i ostali potencijalni dokazi, odvedeni su u policiju gdje im je priopćeno da su uhićeni. Na taj način dobilo se nekoliko sati koji mogu biti dragocjeni za ovu iznimno opsežnu kriminalističku obradu.

Josip Matanović, potpredsjednik HFP-a kroz čije je ruke prošlo 30 milijuna dokumenata jer je kao pravnik HFP-a nadzirao i davao blagoslov za svaki privatizacijski posao. Kao mladić nastupao je u sastavu s Oliverom Dragojevićem, a kao potpredsjednik HFP-a snimio je samostalni album talijanskih kancona. Bio je u devet nadzornih odbora.

Osumnjičenici su u policiji mahom odbili davati izjave, odnosno odlučili su se braniti šutnjom. Branitelj Ivana Gotovca, odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, rekao nam je da je savjetovao svome klijentu da ne daje izjavu dok točno ne saznaju za što ih se tereti.

Kako neslužbeno doznajemo, uhićeni dopredsjednici terete se da su svaki za sebe činili kaznena djela. Dakle, nisu “radili” povezano, nego je svaki zarađivao na svojim poslovima u Fondu, pri čemu su, čini se, imali usklađene “tarife”.

Ivana Gotovca navodno ne terete za primanje mita, kao Josipa Matanovića i Roberta Pešu, nego za odavanja službenih tajni. Osumnjičen je da je davao povlaštene informacije bosanskom bogatašu Svjetlanu Staniću, vlasniku mesne industrije Stanić, koji je bio zainteresiran za kupnju Dalmacijavina. Istražitelji su ishodili odobrenje dežurnog istražnog suca da se osumnjičenima produlji rok za kriminalističku obradu.

Ivanka Toma, Željko Petrušić
Jutarnji list

   

Jesu li oporba prestrašila, pa umjesto čestitaka proziva Vladu?

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) mora biti predvodnik i prva politička snaga i u borbi protiv korupcije, kao što je to dokazani lider i u svim drugim područjima javnoga i društvenoga života gdje smo pokazali koji putem treba ići Hrvatska, rekao je danas predsjednik HDZ- a i premijer Ivo Sanader na Središnjem odboru HDZ-a održanom u povodu 18. obljetnice osnutka te stranke.

U uvodnom obraćanju članovima Središnjega odbora predsjednik HDZ-a Sanader istaknuo je da akcija "Maestro", u kojoj je jučer uhićeno šest dužnosnika Hrvatskoga fonda za privatizaciju (HFP), "prema svemu sudeći nije završena", te da se to ne odnosi samo na tu akciju već i na niz drugih.

HDZ, rekao je Sanader, traži od svih institucija pravne države da učine sve da se organizirani kriminal i korupcija suzbiju na najmanju moguću mjeru, što su članovi Središnjega odbora HDZ-a odobrili dugotrajnim pljeskom.

Sanader se osvrnuo i na reakcije čelnika oporbenih stranaka vezane uz akciju "Maestro" u kojima oni traže političku odgovornost Vlade.

Ocijenivši da je riječ o "apsolutno neprimjerenim komentarima čelnika oporbe", dodao je kako ne zna "jesu li se čelnici oporbe možda prestrašili, pa umjesto čestitaka prozivaju Vladu, pa umjesto da kažu - bravo - traže političku odgovornost".

Jer, dodao je Sanader, kada se krenulo u akciju "Maestro" nije se znalo gdje će se završiti, odnosno kod kojega će ministra ili bilo koje druge osobe završiti.

Spomenuo je da su od jučer navečer do danas poslijepodne u HDZ i Vladu stigle brojne čestitke hrvatskih građana koji podržavaju akciju "Maestro" i žele da se ta i slične akcije nastave.

Od HDZ-a se traži da bude prvi u borbi protiv svakoga radikalizma i ekstremizma, što je HDZ, ocijenio je Sanader, i pokazao osuđujući i ustaštvo i komunizam, ali ne i antifašizam. Spomenuo je da je HDZ donio i Ustavni zakon o suradnji s Haagom te da manjine ne smatra prijetnjom već šansom hrvatskoga društva.

Zbog svega toga, zaključio je Sanader, ovdje nećemo stati, a tamo gdje se utvrdi da su uhićeni dužnosnici HFP-a počinili protuzakonita djela u privatizaciji, HDZ će tražiti da se otuđena dobra vrate u vlasništvo Republike Hrvatske, što je skup popratio dugim pljeskom.

Čelnicima oporbenih stranaka predsjednik HDZ-a Sanader na kraju je poručio da će HDZ ponovno pobijediti na izborima, a da su napadi na stranku "još jedan pucanj u prazno oporbe" poručivši joj "uzalud vam trud svirači, jer psi laju, a karavana prolazi".

Hina

   

Vesna Pusić traži ostavku Vlade zbog HFP-a

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić zatražila je danas ostavku premijera Ive Sanadera i Vlade jer ih smatra odgovornima za korupcionašku aferu u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP).

"Mislim da glavna poruka ove korupcionaške afere nije da funkcionira pravna država, nego da korupcija ide do samog vrha Vlade", priopćila je predsjednica HNS-a u povodu uhićenja dužnosnika HFP-a u akciji Maestro, o čemu su danas izvijestili čelnici Državnog odvjetništva, USKOK-a i policije.

Odgovorni u HFP-u rade izravno po političkim uputama i pod nadzorom Vlade budući da je potpredsjednik Vlade Damir Polančec ujedno i predsjednik Upravnog vijeća HFP-a, trvdi Pusić.

"U takvoj situaciji, uz ove na koje je pala sumnja i za koje očito postoje dokazi, odgovornost mora snositi i Vlada", ističe predsjednica HNS-a zatraživši od Vlade da podnese ostavku.

Hina

 

HNS traži izglasavanje nepovjerenja Vladi u Saboru 

Čelnici HNS-a najavili su danas da će idućeg tjedna u Saboru pokrenuti inicijativu izglasavanja nepovjerenja Vladi, koju smatraju politički odgovornom za korupciju u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP).

Predsjednica stranke Vesna Pusić je na današnjoj konferenciji za novinare ponovila ocjenu da su jučerašnja uhićenja čelnih ljudi HFP-a dokazala da je korupcija dosegla u sam vrh vlasti.

"U upravnom fondu HFP-a sjede četiri člana Vlade i njihova je zadaća i jedina svrha onemugućiti korupciju i osigurati da se poštuju propisi", rekla je Pusić, podsjetivši da je čelnike HFP-a osumnjičene za korupciju na njihove dužnosti imenovala upravo Vlada.

"Neprihvatljivom smatramo situaciju u kojoj za korupciju odgovaraju samo niži službenici", dodala je.

Predsjednik HNS-ova Središnjeg odbora Radimir Čačić smatra da je "gotovo uvredljiv pokušaj da se ova akcija tretira kao uspjeh Vlade".

Ocijenio je da su članovi Vlade morali znati za korupciju u Fondu, ali i za druge afere u svojim resorima, a "pola Vlade tvrdi da ništa nisu znali.

"Ili su mentalno ograničeni, ili su duboko umješani u korupciju. U svakom slučaju, ne zaslužuju biti u Vladi i zato tražimo odgovornost Vlade", rekao je Čačić.

Dodao je da će HNS smjenu Vlade zatražiti "ako ne budu dovoljno odgovorni prema građanima i sami podnesu ostavku".

Na novinarsko pitanje koliko je na suzbijanju korupcije činila prošla vlada, u kojoj je sudjelovao i HNS, Čačić je kazao kako za svaki slučaj korupcije koji se otkrije moraju politički odgovarati svi koji su bili dužni kontrolirati rad HFP-a.

Kazao je i da se nekretnine u vlasništvu države, dok je on (Čačić) bio član Upravnog odbora HFP-a, nisu prodavale bez službene odluke Upravnog odbora, te da u pet mjeseci njegova mandata u HFP-u nije donesena ni jedna odluka o prodaji nekretnina.

"Svaki član Upravnog odbora imao je pravo ući u predmet do zadnjeg detalja, do zadnjeg zareza i tražiti izvješća", kazao je Čačić, te dodao da je na taj način spriječena privatizacija "Sunčanog Hvara".

Hina

 

U aferi Fonda za privatizaciju upletena je i Vlada! 

Demokratski centar (DC) traži od Vlade da utvrdi političku odgovornost ministara koji su bili u upravnom odboru HFP-a, a Državnom odvjetništvu, USKOK-u i policiji čestita na jučer obavljenoj akciji u kojoj su uhićeni osumnjičeni za korupciju i malverzacije u Fondu.

Treba otkriti i nalogodavca korupcije u HFP-u, točnije ono što je predsjednik Republike Mesić jučer nazvao "softverom" cijele te kriminalne operacije, rekla je predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt na današnjoj konferenciji za novinare.

Neugodno smo iznenađeni reakcijom premijera Ive Sanadera koji je odmah požurio skinuti svaku odgovornost, i kazneno-pravnu i političku, sa svojih ministara koji sjede u upravnom odboru HFP-a i izravno nadziru rad ove institucije, istaknula je Škare Ožbolt.

Ako i nema kaznene, ima političke odgovornosti jer ministri nisu radili svoj posao, to jest nisu kontrolirali rad HFP-a, rekla je predsjednica DC-a.

Ako su znali za malverzacije, onda su kazneno odgovorni, ako nisu znali za malverzacije, politički su odgovorni jer su bili dužni nadzirati legalnost rada ljudi u HFP-u, kazala je.

"Osobno svjedočim kao bivši član Vlade da se ni najmanja nekretnina u državnom vlasništvu ne može prodati bez znanja Vlade. U aferi Fonda za privatizaciju više je nego jasno da je upletena i Vlada", tvrdi Škare Ožbolt.

Pitam Vladu tko snosi političku odgovornost zato što potpredsjednik Fonda Ivan Gotovac nije smijenjen prije dvije godine, a njegova se ostavka tražila kada je, nakon afere s Liburnijom, smijenjen tadašnji predsjednik Fonda Damir Ostović, rekla je Ožbolt ustvrdivši da je Gotovac sada osumnjičen.

Službeno nije objavljen identitet osumnjičenih, ali mediji su danas neslužbeno objavili tko su. Predsjednica DC-a također je rekla kako ta stranka očekuje da će uskoro biti objavljeno u kojim je predmetima Fond nezakonito postupao.

Hina

{mxc} 

Pon, 13-07-2020, 03:39:25

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.