'DORH ne istražuje nezakonitosti na koje upozorava Državna revizija'

Koalicija koju čine Živi zid, Franak, Akcija mladih i Promijenimo Hrvatsku zahtjeva od Državnog ureda za reviziju da u roku od Ivan Lovrinovićsedam dana pokaže javnosti nalaze koje posjeduje, a koji se odnose na izvore financiranja svih političkih stranaka. Istaknuli su to predstavnici 'Jedine opcije' na konferenciji za tisak u Zagrebu.

Pojasnili su da traže da se precizno navede koje su tvrke, u kojim iznosima i uz koje kamate financirale političke stranke te jesu li zajmovi vraćeni na vrijeme.

"Ured za državnu reviziju kvalitetno obavlja svoje zadatke i uvjereni smo da će podatke koje posjeduje što prije prezentirati javnosti. U ovo predizborno vrijeme važno je javnost upoznati kako se financiraju stranke, kako bi građani mogli što bolje ocijeniti njihov kredibilitet", istaknuo je Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida.

Uloga DORH-a

Dr. Ivan Lovrinović, čelnik stranke Promijenimo Hrvatsku, rekao je kako se u Saboru u proteklih šest mjeseci uvjerio da Ivan Vilibor SinčićDržavni ured za reviziju radi dobar posao, da su u svojim nalazima više puta ukazivali na kriminal, no, dodao je, postavlja se pitanje gdje takvi nalazi završavaju.

''Završavaju u DORH-u, a tu sve staje. Želimo ubuduće znati kako su posljedice takvih radnji, jer nikada nismo dobilo informacije o tome što je poduzeto na osnovu nalaza Revizije. Koji je smisao Ureda za reviziju, ako se ništa ne poduzima nakon što oni obave svoj posao? Pomoći ćemo Uredu da se dodatno ekipira da još bolje rade svoj posao, ali očekujemo da u roku od 7 dana dobijemo njihov nalaz, kojega danas tražimo, istaknuo je profesor Lovrinović.

Goran Aleksić, iz udruge Franak, podvukao je da se ovdje radi o problemu transparentnosti te da je udruga Franak imala puno problema s transparentnosti Ministarstva financija i drugih institucija, a pogotovo s Hrvatskog narodnom bankom. ''Zato je nužno što prije izmijeniti Zakon o HNB-u da bi se uveo nadzor i u tu instituciju, koja posluje netransparetntno i s kojom imamo puno problema'', zaključio je Aleksić.

Sinčić se nadovezao riječima da će uskoro posjetiti DORH, koji je sušta suprotnost Državnom uredu za reviziju, jer ne istražuje nezakonitosti na koje upozorava Državna revizija.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.