Jutarnji list donosi konkretne brojke o novcima koji su se ove godine okrenuli oko nogometnog kluba Dinamo. Moglo bi se reći kako silne emocije i patetika koju u kontaktu s javnošću svaki puta iskazuje Zdravko Mamić kada govori o "svom" Dinamu imaju odista čvrste temelje. Naime, nedavna prodaja reprezentativaca Vedrana Ćorluke i Eduarda da Silve donijela je oko 28 milijuna eura, odnosno oko 204 milijuna kuna. Nadalje, od novaca poreznih obveznika kroz više kanala na račun Dinama je uplaćeno ili će biti za 2007. godinu uplaćeno 40 milijuna kuna. Već ovi spomenuti iznosi su takvi da bi i oni koji nisu nikada čuli za zagrebački Dinamo mogli kao i Zdravko Mamić razviti posebnu ljubav prema ovom klubu. S druge strane, klub iz Maksimira nikako već godinama ne uspijeva ostvariti imalo zapaženiji rezultat u europskim natjecanjima, ma koliko to njegovo vodstvo svake sezone obećavalo. Zbog ovakvog višegodišnjeg stanja, da nema uspjeha Hrvatske nogometne reprezentacije, transferi Vedrana Ćorluke i Eduarda da Silve zasigurno ne bi bili ni blizu brojci od 204 milijuna kuna. Stoga, ako ima nekoga za koga bi Zdravko Mamić mogao iskreno navijati u nogometu, to mora biti Hrvatska reprezentacija. A, navijanje za Hrvatsku reprezentaciju, kako stvari stoje po zadnjim potezima maksimirskih financijskih magova, lako bi moglo biti i navijačima Dinama ove, kao i prošlih godina, jedino europsko veselje.

M. M. 

 

Dinamu 28 milijuna eura. Šukeru ništa? 

Zoran Mamić sazvao je danas tiskovnu konferenciju, kako bi odagnao sumnje u netransparentnost Dinamovih ljetnih transfera. Maksimirski sportski direktor nije to učinio s oduševljenjem, ali je ipak udovoljio znatiželji javnosti koja želi da nogometni poslovi postanu transparentni kao i u zapadnom svijetu.

- Ćorlukin transfer iznosi 13 milijuna eura, a na Eduardu bismo, uz ispunjenje određenih klauzula, trebali zaraditi 10 milijuna funta (15 mil. eura, op. a.).

Klauzule se, doznajemo, odnose na Eduardov broj nastupa tijekom sezone. Fiksna odšteta “modrima” iznosi 8 milijuna funta, a Dinamo će u sljedeće dvije godine utržiti dodatna dva milijuna ako igrač skupi po 30 “kapica” u Arsenalu tijekom sezone.

Porezne stručnjake pitali smo kako će država taj iznos oporezovati.

Mora li Dinamo platiti porez na transfer Eduarda i Čorluke?

- Riječ je o prodaju klubovima u Velikoj Britaniji pa Dinamo ne mora niti obračunati niti platiti PDV na taj transfer. Naime, šesta smjernica EU govori da se PDV naplaćuje prema mjestu primatelja, a to su u ovom slučaju engleski klubovi. Da su Eduardo i Čorluka prodani Hajduku ili nekom drugom od hrvatskih klubova, PDV na ukupni transfer morao bi biti obračunat i uplaćen u državni proračun.

Ili, da smo mi kupili igrače iz Arsenala i Manchestera onda bi PDV mora obiti uplaćen na pšosebni račun proračuna za inozemne usluge. No, i u tom slučaju PDV bi Dinamu prvo bio odbijen kroz obračunatu fakturu a kasnije kroz predporez vraćen jer je on kod gospodarskih djelatnosti zapravo neutralan.

Hoće li Dinamo platiti ikakav porez i kako ga inače plaćaju nogometni klubovi?

- Dinamo će dakle kao udruga građana ili neprofitna organizacija platiti samo porez na dobitak ali kao razliku prihoda i rashoda po godišnjem obračunu. Na isti način plaćaju porez svi nogometni klubovi u Hrvatskoj. To znači da Dinamo na kraju godine može biti i u gubicima pa neće platiti ništa ili će platiti 20 posto poreza samo na neznatnu razliku velikih rashoda i malih prihoda.

Kako će Mamić platiti porez?

- Zdravko Mamić ili bilo koja druga menadžerska agencija ako je registrirana kao poduzeće d.o.o. također će platiti samo na kraju godine porez na dobit od 20 posto kao razliku prihoda i rashoda. Samo ukoliko je agencija registrirana kao obrt što ne vjerujem jer nije isplativo, tada bi na kraju godine morao platiti 45 posto poreza i prireza na dohodak? Što se tiče naknade ona je stvar dogovora i ne određuje se nikakvim zakonom.

Gdje igrači plaćaju porez na svoj transfer?

- Ukoliko igrači imaju boravak u našoj zemlji 183 dana i izjave da im je životni interes vezan uz Hrvatsku oni će porez na dohodak prijavljivati ovdje. Oni će na transfer platiti oko 18,5 posto poreza i prireza. Igrači će prijavom poreza u Hrvatskoj još najbolje proći i istat će im veća zarada nego da novac sele i porez prijavljuju, primjerice, u Monacu, Monte Carlu, Londonu ili Njemačkoj.

Kako se plaćaju transferi i dobiti klubova u svijetu?

- Svugdje u svijetu klubovi su poduzeća koja plaćaju porez na dobit dok su nogometaši građani koji plaćaju porez na dohodak.  

Koliko je grad Zagreb s raznih svojih računa uplatio na račun NK Dinamo?

- Ukupno će u 2007. godini Klub iz nekoliko raznih gradskih blagajni dobiti čak 40 milijuna kuna. Zagrebački športski savez uplatiti će im ili je već uplatio 16 milijuna kuna, dok je fond za zaštitu kvalitete “darovao” Dinamu 10 milijuna kuna. Zagrebački holding uplatio je po ugovoru 7,5 milijuna kojima je, objasnio je direktor Slobodan Ljubičić, kupljen oglasni prostor na stadion za vrijeme utakmica NK Dinama.

Turistička zajednica grada Zagreba dati će 3,5 milijuna kuna, a iz blagajne Gradsko poglavarstva uplaćeno je 2,5 milijuna kuna. Usporedbe radi, preostali vodeći klubovi u Zagrebu, RK Zagreb, KK Cibona, VK Mladost i NK Zagreb dobili su od grada ukupno 21,5 milijuna kuna.

Grad Zagreb nije ništa zaradio? Hoće li sada uplaćivati manje u kasu Dinama?

- Zagrebački gradonačelnik je jučer okupljenim novinarima u prostorijama Poglavarstva izjavio kako “transferi Luke Modriće i Eduarda nemaju nikakve veze sa Gradom. “Mi nismo transfere dogovarali, pa nažalost nemamo dobiti”, rekao je Bandić. Hoće li Grad Zagreb sada uplaćivati manju svom najdražem klubu još uvijek nije poznato.

D. Krušelj, J. Šević i S. Španović
Jutarnji list

{mxc} 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.