U Pastoralnom centru Varaždinske biskupije predstavljena knjiga dr. Mile Bogovića, gospićko-senjskog biskupa „Žao mi je naroda"

«Tragika je kad narod postane instrument nakaradne vlasti»

Mile Bogović-Varaždin

Narod je postao „prikrpa" politike a politika je sve manje u službi naroda. Politika koja je došla na vlast prije deset godina postaje samo tehnika očuvanja vlasti. Odustala je od državotvornog programa po mjeri naroda koji se borio i molio za hrvatsku slobodu i samostalnost, nego po mjeri onih koji su ravnodušni ili im Hrvatska nije na srcu.

Mile Bogović-Varaždin

To su neke od postavki koje je na predstavljanju svoje knjige ,,Žao mi je naroda" u ispunjenoj dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije, 7. travnja, iznio autor mons. dr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup. Knjiga je nastala na temelju 1.500 stranica biskupovih medijskih istupa u posljednjih 10 godina otkako vodi Gospićko-senjsku biskupiju, u kojima otvoreno, kritički i argumentirano govori o hrvatskim po-litičkim i društvenim prilikama i događanjima.

Mile Bogović-Varaždin

Politička garnitura predvodena Sanaderom, koja je otpočela proces detuđmanizacije, uložila je mnogo truda u razbijanje zajedništva ostvarenog prilikom stvaranje hrvatske države, a napušteni i zapušteni narod počeo je glavinjati.

Mile Bogović-Varaždin

Narod se može voditi, ali i zavoditi lažnim obećanjima čemu smo svjedoci naročito u predizbornim vremenima kada su obećanja posebice velika, a to je onda pouzdani znak za namjeru prijevare onih koji se predstavljaju kao zaštitnici naroda. Tragika je naroda kad on postane instrument nakaradne vlasti. Zato mi je žao naroda jer su kao ovce bez pastira - rekao je biskup Bogović.

Mile Bogović-Varaždin

Predstavljanje knjige organizirali su novoosnovani varaždinski Ogranak Hrvatskog kulturnog vijeća, Varaždinska biskupija i Ogranak Matice Hrvatske Varaždin, a uz autora o knjizi ,,Žao mi je naroda" govorili su književnik Hrvoje Hitrec, predsjednik Hrvatskog kulturnog vijeća, priređivač knjige prof. dr. Ante Bežen te glavni urednik izdavača, nakladničke kuće ,,Alfa" mr. Božidar Petrač.

Mile Bogović-Varaždin

Biskupa Bogovića kao i sve nazočne pozdravio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, a program predstavljanja je vodio Ivan Jaklin, u ime varaždinskog Ogranka Hrvatskog kulturnog vijeća.

Ivan Njegovec
„Varaždinske vijesti" br. 3458 od 12. travnja 2011. godine
Fotografije: Kruno Kos

Nakon predstavljanja knjige ocu biskupu dodijeljena je zahvalnica Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin od strane predsjednika društva g. Franje Talana.

Mile Bogović-Varaždin

Posebno je bio zapažen nastup g. Hrvoja Hitreca, predsjednika HKV-a, koji je vrlo nadahnuto govorio o knjizi, a posebno o njezinom autoru, kojeg je predstavio kao posebno cijenjenog velikodostojnika Crkve u Hrvata, znanstvenika i nadasve domoljuba.

Kako poruka knjige biskupa Bogovića zadire u tužnu stvarnost vremena u kojem Narod opet luta dirigiranim bespućima, upoznao je slušateljstvo s rađanjem i sve snažnijim djelovanjem Svehrvatskog narodnog pokreta HRAST, kojega je upravo Hrvatsko kulturno vijeće jedan od utemeljitelja. HRAST po riječima predsjednika HKV-a želi pod svojom krošnjom uoči skorih parlamentarih izbora okupiti sve ono domoljubno, hrvatsko, koje nosi nadu da napokon stvorimo hrvatsku Hrvatsku.

Varaždinskom ogranku Hrvatskog kulturnog vijeća poželio je uspješan rad na kreativnom sudjelovanju u kulturnom životu Republike Hrvatske, posebno tu na Hrvatskom Sjeveru, unaprjeđenju kulture u svim njezinim oblicima, te očuvanju hrvatskoga kulturnog identiteta.

Ivan Jaklin
HKV-Ogranak Varaždin

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.