Okrugli stol 17. rujna 2019. u HVIDR-i, u Slovenskoj ulici u Zagrebu

Hrvatska je puna onih koji ne znaju što je zavičaj. Mnogo je i europskih država koje taj izraz uopće nemaju u svome jeziku. Gđa Karolina Vidović Krišto svim svojim djelovanjem međutim, godinama svjedoči što je rodoljublje i bogoljublje te što ljubav za svoj Vukovar, čime je odavno zaslužila status počasne građanke Grada Vukovara. U romantičnim vremenima kazalo bi se: lako je gradu koji ima takvu svoju heroinu. Međutim, Vukovaru nikako ne dolaze takva vremena eto gotovo već puna tri desetljeća, ni blizu. Upravo suprotno, nad njim se obrušavaju jedna za drugom, sve same agresije. Iznimno je kontroverzna odluka Ustavnoga suda iz srpnja o.g. koju je javnosti glatko i sretno predstavio predsjednik Ustavnoga suda Miroslav Šeparović. Od trinaest sudaca samo su tri bila protiv odluke uvođenja ćirilice u rad gradskih tijela Grada Vukovara.

Karolina Vidović Krišto

Zbog toga je u organizaciji građanskih inicijativa Ivo Pilar i Milan Šufflay, te Udruge Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, u Zagrebu održan Okrugli stol pod nazivom “Nakon ratne – protuustavna agresija na Vukovar”. Sudionici su redom izlaganja, bili su gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, dragovoljac Domovinskog rata i član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Željko Maršić Zenga, dragovoljac Domovinskog rata i predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić, dragovoljac Domovinskog rata, demograf doc dr Stjepan Šterc, publicistkinja i urednica Karolina Vidović Krišto, dragovoljka Domovinskog rata i kandidatkinja za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka dr sc Ljiljana Zmijanović a počasni je gost bio otac poginulog ratnog heroja, vukovarskog branitelja, pilota Hrvatske vojske Marka Živkovića i otac ratnog heroja, vukovarskog branitelja Nikole Živkovića ubijenog 1991. u Vukovaru, gospodin Marijan Živković.

Okrugli stolGradonačelnik Penava

Gradonačelnik Penava istaknuo je kako su Vukovarci prvi ti koji poštuju Ustav RH a zatim je, čitajući pojedine članke, jasno pokazao kako Vukovar desetljećima živi u potpunome apsurdu te pri učestalu kršenju istog tog Ustava. „Gdje je u tom kontekstu petokraka?“ zapitao se. „U Vukovaru i dan danas imamo brojne spomenike četnicima“ (pa tako i četničkom vojvodi Šoškočaninu). Hrvatske institucije ne pokreću postupke protiv agresorske srbijanske vojske. Nisu osuđeni ni nalogodavci ni zapovjednici srbijanskih koncentracijskih logora. Ali zato imamo diplomatske odnose sa Srbijom. „Članak za člankom Ustava RH govori nam gospodo da nas otvoreno zanemarujete.

 Gradonačelnik Penava

Pravda se na Vukovar i hrvatske branitelje primjenjuje i brzo i selektivno uz obveznu harangu medija ali srbijanski zločinci još nisu kažnjeni. Bitne stvari još uvijek nismo riješili.“ Zaključio je gradonačelnik Ivan Penava.

 Željko Maršić Zenga

Dragovoljac Domovinskog rata i član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Željko Maršić Zenga govorio je o predstojećim suđenjima hrvatskim braniteljima kao uvodu u željeni kaos. Kaos su htjeli proizvesti i potaknuti i nasilnim postavljanjem čiriličnih ploča. Potajice i noću! Nastavio je podacima koji pokazuju da je popis stanovništva u Vukovaru u najmanjem sumnjiv a na kraju je pročitao najmanje 20 razloga zašto ćirilica ne smije u Vukovar.

 Tomislav Josić

Dragovoljac Domovinskog rata i predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić odmah je na početku kazao: „Nisam siguran da je netko od Hrvata pisao Ustav i pisao zakone. Imamo 35 osuđenih ljudi! Plaćene su kazne!“ U nastavku je kazao kako nije samo riječ o ćiriličnim pločama već o pismu i jeziku etničke manjine koji bi trebao ući u službenu uporabu a to znači i dovođenje kadra iz Srbije koji poznaje ćirilicu. „138.000 osoba srbijanske narodnosti dobilo je hrvatsko državljanstvo. Nekažnjavanje srbijanskih zločina glavni je problem Vukovara uz odvojene škole za djecu.“ Na ovom se mjestu pitam kako to da Hrvati i Srbi mogu zajedno raditi čak i u Hrvatskoj policiji ali njihova djeca ne mogu i ne smiju, evo već dva desetljeća, pohađati istu nastavu u istoj školi??

 Tomislav JosićTomislav Josić

„Hrvatska će država prije uhititi hrvatske branitelje nego agresore i zločince“ nastavio je Josić te zaključio kako je sasvim neproduktivno i loše što u Vukovaru ima čak „28 registriranih braniteljskih udruga od čega ih tek 5 djeluje.“

 dr. Stjepan Šterc

Dragovoljac Domovinskog rata, demograf doc. dr. Stjepan Šterc započeo je svoje izlaganje dvama definicijama: prva je da nema drugog termina do li srbijanske agresije na Republiku Hrvatsku. Drugo, nema u nas nacionalnih manjina, kao što ih nema ni u europskim zemljama s isključenjem Slovenije. Riječ je samo i jedino o etničkim skupinama. Zatim je opširno pojasnio kako se uporno krivotvori popis stanovništva i kako prazne kuće donose glasove srbijanskim državljanima lažno prijavljenima u Vukovaru. Riječ je dakle „o evidentnom fiktivnom popisu stanovništva - to sam govorio i na Haaškom sudu. Kada su me pitali iz kojeg su izvora moji podaci, odgovorio sam od UNPROFOR-a.“

dr. Stjepan Šterc  

Znanost i stručno mišljenje u hrvatskoj se ne poštuju, i dalje se barata s tim i takvim lažnim popisom. „Sa Vukovarom se vlast poigrava, bitno je samo i jedino političko mišljenje“ kazao je na kraju.

 Karolina Vidović Krišto

Gospođa Karolina Vidović Krišto započela je izlaganje definicijom hrvatske nacije koja se rasprostire nad svim građanima RH a ne samo nad Hrvatima te onom etničkih manjina i skupina koje se u hrvatskoj uredno brkaju s nacijom. Nastavila je s podatkom kako europske zemlje uopće ne poznaju pojam nacionalne manjine a Slovenija je iznimka. No usput, Slovenija ne priznaje hrvatsku etničku manjinu. „Sva ona prava koja srpska etnička manjina ima u RH, nema (ali baš niti jedno pravo) hrvatska etnička manjina u Srbiji. Osim toga, istaknula je, u Srbiji se, za hrvatsku kulturu, odvaja upravo potcjenjivački - nevjerojatno mizeran iznos, zaključila je.

dr sc Ljiljana Zmijanović

dr sc Ljiljana Zmijanović

Dragovoljka Domovinskog rata i kandidatkinja za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka dr sc Ljiljana Zmijanović pojasnila je sve sramne detalje natječaja u Nacionalnom parku Krka. Da bi se stekao pun dojam o njezinoj diskriminaciji kazala je kako je ona obučen pilot, zatim ronilac, član HOS-a i hrvatska braniteljica s preko 500 dana u borbenome sektoru. Diplomirala je magistrirala i doktorirala ekonomiju te je za rad u Nacionalnom parku dobila čak četiri međunarodna priznanja. Gđa Zmijanović dobila je i preporuku ministra obrane.

Eto, takva jedna sjajna biografija nije bila dovoljna da bi gospođa pobijedila na natječaju za ravnateljicu parka. Natječaju bez kriterija jer protukandidatkinja Nella Slavica je (kako navode mediji) svoj rad plagirala i prepisivala te po logici stvari uopće nije smjela biti pravovaljani kandidat. No, protukandidatkinja je izabrana!

Kako je dr Zmijanović podigla tužbu zbog ovakvih kršenja propisa natječaja dobila je i pravomoćnu presudu. Još u travnju ove godine iz Ministarstva zaštite okoliša kazali su da ako sud utvrdi propuste poništit će natječaj. No, ministar zaštite okoliša i energetike dr sc Tomislav Ćorić dobio je pravomoćnu presudu i svemu unatoč on donosi novo imenovanje iste osobe, što je otvorena diskriminacija hrvatskih branitelja i njihovih zakonom zajamčenih prava na prednost. Dr je Zmijanović sada prisiljena pokretati novu tužbu.

Eto što i kako radi stara i nepreboljena boljka socijalizma - negativna kadrovska selekcija... a nju eto provode čak i najobrazovaniji kadrovi te ministar u Vladi RH.

Marko Živković, otac ratnog heroja, vukovarskog branitelja Nikole Živkovića

Marko Živković, otac ratnog heroja, vukovarskog branitelja Nikole Živkovića

Počasni gost, ovog odlično priređenog okrugloga stola, bio je otac poginulog ratnog heroja, vukovarskog branitelja, pilota Hrvatske vojske Marka Živkovića i otac ratnog heroja, vukovarskog branitelja Nikole Živkovića ubijenog 1991. u Vukovaru, gospodin Marijan Živković. U svom kratkom obraćanju publici, koja ga je srdačno pratila pljeskom, iskazao je rečenicu opomene koja glasno odjekuje kao memento svima nama: „Probudimo se dok još imamo vremena!“

“Cilj i svrha ovoga skupa nije samo rasprava i informiranje javnosti o navedenoj temi”, istaknuli su organizatori. Okrugli stol ‘Nakon ratne – protuustavna agresija na Vukovar’ organizirali su poradi triju razloga: kako bi izrazili jasnu i punu podršku osumnjičenom g. Marijanu Živkoviću, kako bi pojasnili kršenje Ustavnog zakona na primjeru nasilno postavljenih ćiriličnih ploča u Vukovaru i time sukladno zakonu stali u obranu Vukovara, te kako bi u obliku zaključaka s ovog okrugloga stola uputili zahtjeve predsjednici države i predsjedniku Vlade.

Vidović Krišto  

Moderatorica okrugloga stola Vidović Krišto na skupu je uputila ove zajedničke zahtjeve građanskih inicijativa Ivo Pilar i Milan Šufflay te Udruge Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, hrvatskoj predsjednici i predsjedniku Hrvatske vlade:

1. Zahtijevamo raspisivanje referenduma za izmjenu članka 12. stavka 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, za koji su Državni zavod za statistiku i hrvatska Vlada potvrdili da je 2014. g. prikupljeno 576.388 valjanih potpisa i za koji je Ustavni sud potvrdio da je pitanje doslovno preuzeto iz prethodnog Ustavnog zakona, dakle da je u skladu s Ustavom. Podsjetimo, referendum je protuustavno spriječen od vlasti pod tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem. Mimo valjanosti potvrđenih preduvjeta za raspisivanje referenduma tadašnji je predsjednik Vlade javno najavio i proveo kako se taj referendum ne će održati dok je on na vlasti.

2. Od hrvatskog državnog odvjetništva zahtijevamo povlačenje tužbe i zaustavljanje sudskog progona g. Marijana Živkovića jer je ploča koju je skinuo postavljena protuustavno, što implicira da ga sustav kazneno goni jer je štitio hrvatski ustavno-pravni poredak.

3. Zahtijevamo provedbu obećanog projekta “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”.

4. Zahtijevamo izradu registra stanovništva grada Vukovara.

5. Zahtijevamo hitno postupanje predsjednika Vlade kako bi se Izborni zakon uskladio s Odlukom Ustavnog suda iz 2011. godine, a kojim su 11. i 12. Izborna jedinica (dijaspora i manjine) proglašene protuustavnima.

6. Zahtijevamo zakonito i postupanje sukladno sudskim odlukama u slučaju kršenja prava doktorice znanosti, hrvatske braniteljice i kandidatkinje za mjesto ravnateljice Nacionalnog parka Krka Ljiljane Zmijanović.

7. Zahtijevamo dopunu Zakona o općem oprostu kojom će se svakom hrvatskom državljaninu kojem se dokaže sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku onemogućiti obnašanje bilo kakvih dužnosti u lokalnoj i u državnoj vlasti, te obnašanje bilo kakvih javnih upravljačkih pozicija.

A zatim su se kratko uključivali političari i građani iz publike.

general Glasnović Stevo Culej (HDZ)

Hodak i Jurčević

Igov Vukić

Zorica Gregurić

Goedana Turić

Marko Jurić

Javor Novak
fotografije Dorian Stiegler i J.N.

Ned, 24-10-2021, 21:52:45

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.