Izložba akvarela liječnika Nikole Grozdanovskog

U ponedjeljak 18. ožujka 2019. u 18 sati u auli Gradskog poglavarstva, Trg Stjepana Radića 1, otvorena je izložba akvarela renomiranog hrvatskog i makedonskog slikara dr. Nikole Grozdanovskog. Autor je izložbu naslovio „Zagrebu s ljubavlju“ poželjevši se, nakon lutanja svijetom i Hrvatskom, odužiti svome gradu u kojem je prije mnogo desetljeća savio obiteljsko gnijezdo i u kojem je svojom liječničkom i umjetničkom karijerom ostavio mnoge upečatljive tragove.

Grozdanovski 1

Dr. Nikola Grozdanovski

Nikola Grozdanovski rođen je 1932. godine u Štrbovu (današnja Republika Sjeverna Makedonija) u neposrednoj blizini prekrasnog Prespanskog jezera. Nakon završene osnovne škole, gimnazijsko školovanje nastavlja u Skopju gdje potom studira na Medicinskom fakultetu. Diplomira 1961. godine a 1972. završava poslije-diplomski studij javnog zdravstva i specijalizaciju iz opće medicine.

Grozdanovski 2

Tkalčićeva ulica

Grozdanovski 3

Suton nad močvarom

Vrlo se rano počinje aktivno baviti slikanjem. Godine 1957. polaže u Skopju slikarstvo i povijest umjetnosti u klasi profesora Riste Lozanovskog. Izlagao je na više od tri stotine samostalnih i na oko dvije stotine skupnih izložbi... Organizator je i sudionik brojnih likovnih kolonija u zemlji i inozemstvu.

Grozdanovski 4

Panorama Zadra

Grozdanovski 5

Majka božja jeruzalemska

Dr. je Grozdanovski, tijekom Domovinskog rata bio sudionik svih humanitarnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, stalni donator HVIDR-e, Humanitarne zaklade za djecu hrvatske i brojnih drugih humanitarnih organizacija i akcija. Dobitnik je više od stotine zahvalnica raznih udruga i organizacija...

Grozdanovski 6

Motiv na otoku Rabu

Grozdanovski 7

Mali dio lirskog opusa ovog našeg vrsnog i vrlo plodnog akvarelista može se pogledati u auli Gradskog poglavarstva do 31. ožujka o. g. Ulaz je slobodan.

tekst i fotografije: Dorian Stiegler

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.