Gunja - slika nezainteresiranosti najvećih hrvatskih medija za katastrofalno stradalu Županjsku Posavinu

Gunja,  selo uz Savu s gotovo 5 tisuća žitelja, na tri sata od Zagreba. A prema najvećim hrvatskim medijima kao da je na tri dana, toliko je malo zastupljena u njima, jednako kao i Rajevo Selo, Strošinci, Soljani, Račinovci, Đurići, Drenovci, Vrbanja... Kao da ta mjesta nisu teško stradala u katastrofalnim poplavama prije nepuna tri mjeseca. Da, ima ih u medijima kad ih obiđe povorka od petnaestak limuzina u kojima se voze političari, na čelu s onim kojem je pukla cijev u stanu. A ti obilasci izgledaju tako da dođu u jedno mjesto, tamo gdje država počinje obnavljati školu ili poštu ili zgradu neke druge javne ustanove, slikaju se, a kroz usputna mjesta projure. Kao da u njima ne žive ljudi, koji su po drugi put u zadnjih dvadesetak godina doživjeli da im ono što su vrijedno gradili i stvarali bude uništeno.

Stoga nam se čini da mnogi u Hrvatskoj ne mogu biti i nisu svjesni razmjera katastrofe koja se dogodila selima uz Savu nizvodno od Županje. Zahvaljujući vrijednim studenima volonterima, iz doslovno cijele Hrvatske, koji u organizaciji Studentskog katoličkog centra Palma pomažu žiteljima Gunje obnoviti njihove domove, objavljujemo neke snimke iz poplavljenih područja.

Točno je da se država obvezala izgraditi potpuno uništene  kuće. Ako se ljudi odluče sami obnavljati kuće, dobit će 40 ili 70 tisuća kuna, ovisno o stupnju oštećenjam za što se mnogi i odlučuju, ne vjerujući državnim dužnosnicima. A nije dovoljno samo obnoviti kuću, gdje su namještaj, kućanski aparati, što je s gospodarskim zgradama, štalama primjerice, stokom, peradi itd?

Nije čudno da su pogođeni žitelji sumnjičavi, videći kako se država organizirala za pomoć i obnovu. Doznajemo da u Gunji, primjerice, ne postoji popis onih kojima se daje pomoć, da se paketi s hranom dijele dva puta tjedno, po dva sata, da je glavni izvor informacija za ljude koji su se vratili u svoje domove poštar, da ljudima koji sami popravljaju kuće, uz pomoć volontera, nedostaje alat, pogotovo onaj na strojni pogon, primjerice "hiltice" koje bi omogućile da se mokra žbuka lakše i brže "otuče" sa zidova kako bi se zidove moglo isušiti. O tome u velikim hrvatskim medijima ne može se naći gotovo ništa ili  ništa, to valjda nije "medijski atraktivno".

A uvjereni smo da bi obnova cijele Županjske Posavine išla neusporedivo bolje kad bi veliki hrvatski mediji o njoj, posebice o mnogobrojnim problemima, izvještavali svakodnevno i konkretno.

 

Gunja ulica1

Ulica u Gunji, naizgled sve kako treba biti

Gunja nasip1

Porušeni nasip kod Rajeva Sela zorno pokazuje kolika je bila snaga vodene stihije.

 Gunja nasip2

Porušeni nasip kod Rajeva Sela, ovaj "krater" ispunjava se pijeskom

 

Gunja nasip3

Porušeni nasip kod Rajeva Sela, u pozadini su kuće koje su se prve našle na udaru vodene stihije.

Gunja sutaizkuce

Ispred kuća koje se obnavljaju izneseno smeće koje je nanijela voda

Gunja kuca izvana

 Dvorište u Gunji iz kojeg se povukla voda.

Gunja izvana2

Jasni su tragovi poplave

Gunja soba1

Soba u poplavljenoj kući u Gunji. Volonteri su otukli vlažne dijelove zidova, na redu je uklanjanje poda, radi se alatom sa slike.

Gunja soba2

Ovako iznutra izgleda kućau Gunji koja je "dobro prošla" u poplavi.

gunja unutra3

Kupaonica, koja tek očekuje marljive ruke hrvatske mladeži.

Gunja domacini

Osmijesi na licima bake iz Gunje i djevojaka i mladića koji joj čiste i sređuju kuću.

Gunja branitelji

Skupina studenata volontera.

D.J.L.
Snimke: Diana Leskovec

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.