Predstavljen prvi broj novoga časopisa mladih „Obnova"

Pred više od 100 ljudi svečano je u Velikoj dvorani Matice hrvatske predstavljen prvi broj „Obnove", časopisa mladih koji se bavi kulturnim, društvenim i političkim temama. Javnosti su ga predstavili glavni urednik Marko Paradžik, te Hrvoje Hitrec, Tomislav Sunić i Jure Vujić.

01 Casopis Obnova

Časopis Obnova

02 Jure Vujic

Jure Vujić

03 Tomislav Sunic

dr. Tomislav Sunić

04 Marko Paradjik

Marko Marko Paradžik, glavni urednik "Obnove"

05 Hrvoje Hitrec

Hrvoje Hitrec

Glavni urednik „Obnove" Marko Paradžik izložio je prisutnima povijest nastanka udruge „Obnova" i koncept časopisa, kojeg vidi kao platformu mladih za polemiku i dijalog o bitnim kulturnim, društvenim i političkim pitanjima današnjeg hrvatskog društva. Prema njegovim riječima, časopis će izlaziti dvaput godišnje s vjerom da može ponuditi neke nove perspektive u hrvatskom medijskom prostoru s obzirom na pristup obradi pojedinih tema, što je u ovom slučaju bila kulturna hegemonija.

06 Publika Obnova Marica hrvatska

07 Publika Obnova Marica hrvatska

="08

 

Jure Vujić, pročelnik Odjela za politologiju Matice hrvatske, izrazio je zadovoljstvo uključivanjem mlađih naraštaja u kulturne projekte. Naglasio je važnost ideja i kulturnog rada u oblikovanju političke stvarnosti, u čemu vidi prostora i za djelovanje novog časopisa.

02 Jure Vujic

11 Marko Paradjik

13 Hrvoje Hitrec

10 Tomislav Sunic

 

Nakon urednika, o novom su projektu nekoliko riječi rekli i ugledni hrvatski književnici Hrvoje Hitrec i prof. dr. Tomislav Sunić, koji su dali intervju za prvi broj časopisa. Hitrec, koji ima velikog iskustva u spisateljskom, medijskom i političkom radu, izjavio je kako je odabir imena časopisa itekako prikladan s obzirom da je nama zaista potrebna „obnova zgrade hrvatske države, obnova hrvatskog društva i obnova zapuštenog parka hrvatske kulture."

13 Marica hrvatska

17 portal hkv

Dio Portala Hrvatskoga kulturnog vijeća na okupu

Sretan je zbog činjenice da su se i mladi pokretači časopisa odlučili za tiskano izdanje umjesto danas sve raširenijih elektroničkih oblika medija. Kao zadnji je govornik nastupio prof. dr. Tomislav Sunić, književnik i prevoditelj, koji je na vrlo zanimljiv način prisutnima izložio sadržaj časopisa po člancima i temama. Zbog svoje specifičnosti, časopis je pobudio značajan interes okupljenih.

Časopis se može naručiti na mrežnim stranicama udruge „Obnova".

Tekst: Udruga Obnova
Fotografije: M. M.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.