Ljubomir ŠkrinjarLjubomir Škrinjar

Hrvatska svjetla i tame

Pregled reportaža

Reportaže u kronološkom redu

Gračišće i Božje polje – "Krasna zemljo, Istro mila" (4/5)

Prvi dio reportaže: Gračišće i Božje polje – "Krasna zemljo, Istro mila" (1/5).

Duhovni život čovjeka, u svom začetku, očitovao se pojavom simbolike, posmrtnim ritualima, ritualnim ukopima ili pak nekim drukčijim religijskim ili magijskim obredima. O njima danas možemo govoriti jedino na temelju materijalnih (arheoloških) dokaza, naravno, tamo gdje ne postoje pismeni tragovi.

36_Templ

ZNAK „T“

Priča u kamenu ide dalje. Prvi reljef odozdo je u obliku posljednjeg slova hebrejskog pisma -"taw“ (gr. tau), a njegovu simboliku mogli bi ovdje povezati s:

- prvo slovo riječi Tanakh, Talmud, Tora

- znak, pečat vlasništva („pečat živoga Boga“)

- križ (uobičajeni oblik križa u kršćanskoj ikonografiji do ranog Srednjeg vijeka)

- znak franjevaštva (križ sv. Franje Asiškog)

- hram (lat. templum)

- templari (Red siromašnih vitezova Krista i Salomonova hrama)

-vrijeme (lat. tempus)

Iznad znaka „T“ isklesan je reljef neobičnog lika, koji nas može asocirati na kotrljana (skarabej), a njegovu pravu simboliku zna samo majstor koji ga je izradio.

STILIZIRANO SLOVO „R“

Zadnja slika u ovom nizu je stilizirano slovo „R“, moguće slovo Ro iz XP Kristovog monograma, sa znakovito zaobljenom „nogicom“ koja završava s malom glavom zmije. Zmija je kod gnostika (manihejci, katari…) simbol za Rex Mundi (Kralj Svijeta), prema tome je moguće da R= Rex Mundi.

 

37_Templ

Okultni simboli

JANJE

Lik janjeta se u III - IV st. po.Kr. pojavljuje u kršćanskoj ikonografiji kao simboličko-alegorijski prikaz Krista, najava njegove žrtve i uskrsnuća („Jaganjac Božji uzima grijehe svijeta“). U antici je janje najčešća žrtvena životinja koja se prinosi Bogu.

Glava i pogled janjeta su usmjereni prema suprotnom okviru vrata, prema „Olimpiji“, pa bi alkemijsko tumačenje ovdje prikazanog janjeta moglo biti: janje pogledom traži svog „tatu“ Aresa (Ovan) koji živi u Olimpiji i s njim počinje proljetni ekvinocij (21.3.), vrijeme kada iz mrtvila zime uskrsava mlado Sunce kao tek rođeno janje. Ova im je okultna alegorija posebno važna jer predstavlja oživljavanje Kronokratora, Velikog Majstora nakon crne ruke alkemijske Smrti ili Saturna…

KAŽIPRST

Svi razumijemo što u govoru tijela znači „podignuta ruka s ispruženim kažiprstom“.

TRIQUETRA

Kažiprst pokazuje na triquetru, učvorenu kružnicu ili čarobni čvor, „trokutastu“ petlju u kojoj bi mogli prepoznati tri ribice, jasnu asocijaciju na kršćansko Presveto Trojstvo (Otac, Sin i sv.Duh). No obzirom da su sve petlje zapravo „magični krug“ (gr. magoi – čarobnjak, vještice), moguće je riječ o Mjesečevim mijenama ili antičkoj trojnoj božici Mjesec koju su štovali neolitski narodi na istočnom rubu Mediterana (Hekata, Euronima i druge, a vjernici jedne takve božice protjerali su svetog Pavla iz Efeza). Triquetra je kod Kelta, a ponegdje i kod germanskih plemena, bila simbol za žensko božanstvo. Zlatna ribica ispunjava tri želje…

Trijade u obliku tri pravilna kruga mogu se vidjeti i na Michelangelovoj grobnici (+1564.) u crkvi Santa Croce u Firenci.

PENTAGRAM

Iznad triquetre isklesana je još jedna čarobna petlja – pentagram. Simbolika mu je mnogostruka.

U Mezopotamiji (današnje porječje Eufrata i Tigrisa) je pronađena keramička pločica s pentagramom, a temeljem nekih drugih nalaza pretpostavlja se da su prije 5000 godina tim piktogramom Sumeri označili zviježđe Škorpiona, i da je u tom smislu do brončanog doba (oko 1100 pr.Kr.) ostao u uporabi i kod ostalih naroda iz zelenog trokuta. Nakon toga gubi mu se trag sve do pojave Pitagore (+495. pr.Kr.) i njegovog tajnog Bratstva kojem pentagram (Pitagorin pentagram) služi kao znak međusobnog prepoznavanja. Ako želite shvatiti Pitagorin pentagram onda morate razmišljati u tom vremenu: antička matematika, geometrija i fizika bile su i teologija.

Pitagora nije bio glup da bi u pentagramu ("petokrakoj zvijezdi") vidio simbol čovjeka, kako nas danas uče. Zar ruke, noge, glavu i prste nisu mogli vidjeti već i Sumeri? Zar ne bi u pitagorejskoj tradiciji heptagon (3+4, duh+materija) bio bliži "znaku čovjeka" nego pentagram?! Platon (+348. pr.Kr.) je u pentagramu vidio simbol za Androgine (hermafrodite).

U središtu pentagrama nalazi se manji pentagram čije dijagonale iscrtavaju novi, manji pentagram, postavljen naopako. U manjoj je zvijezdi još manja, i tako se pentagram beskonačno kopira sam u sebe (identično Repožderu/Uroborusu! – ili nanorobotima iz teorije Sive sluzi).

 

38_pent_zeus_3stprK

"Zeus Ammon - pentagram", III st. pr.Kr.; kovanica pronađena u Anatoliji (pokrajina u Turskoj)

39-Sinagoga_4stpoK

Pentakli na ostacima "bijele sinagoge", Galilejsko jezero (Izrael), IV - V st.po.Kr.

Sredinom prošlog stoljeća restaurirani su pronađeni ostaci "bijele sinagoge" (izrađene od bijelog kamena, vapnenca) na obali Galilejskog jezera. Bila je podignuta na temeljima manje "crne sinagoge" iz I st.po.Kr. (izgrađena od lokalnih vulkanskih stijena, crnog bazalta).

Vrlo je vjerojatno da je Isus u "crnoj sinagogi" izgovorio poznate riječi "Ja sam kruh života…." , ali i iz Marije Magdalene "izagnao sedam đavola" (egzorcizam opisan u Evanđelju).

Na ukrasnom obrubu "bijele sinagoge" vidimo dva reljefa pentakla, dva čarobna kruga.

U lijevom pentaklu je pentagram, a u desnom heksagram ("Davidova zvijezda"). U antici su vjerovali (a mnogi vjeruju još i danas) da ova dva magična pečata simboliziraju, i ujedno hvataju i pokreću, okultne sile. Vjerojatni temelj takvom vjerovanju je mit o magičnom prstenu kralja Salomona (prvi graditelj Hrama u Jeruzalemu), nazvan Salomonov pečat.

Pentagram (ali ne i petokraku zvijezdu!) nalazimo na nekim ranogotičkim francuskim crkvama, a nakon Reformacije čest je ukrasni motiv na protestantskim crkvama.

Tijekom renesanse Pitagorin pentagram je nazvan Hermesov pentagram, gnostički simbol spoznaje, sredstvo čaranja i stjecanja moći.

Alkemičari su Hermesov pentagram rabili i kao metaforu za peti element, a Nicolaus Szebeni-Cibinensis (+1531.) je čak napisao "Alkemijsku misu" u kojoj je cijeli alkemistički proces prikazao u obliku svete katoličke mise!

40-USA-Hutchinson

"The Spirit of Masonry", Hutchinsonovo drugo američko izdanje, 1795.,

 

Masonska petokraka zvijezda -Plamena zvijezda- očigledno je proizašla iz pentagrama.

Zastava Sjedinjenih Američkih Država bila je prva zastava s petokrakom zvijezdom u svijetu.

 

41-VLoza-Yugos

Velika loža Jugoslavije

Annie Besant u knjizi "Temelji morala i bratstvo religija" kaže: „Mi imamo petokraku zvijezdu, koja predstavlja "dragulj u lotosu" t. j. pravi Ja u čovjeku“. To je nauk teozofije.

*Lotosov cvijet kao metafora za maternicu bogova prisutan je u egipatskim i indijskim mitovima.

42_Luxor_Hutchep

Petokrake zvijezde u grobnici egipatskog faraona Hatšepsut (zapravo je riječ o ženi, „kraljici“ Hatšepsut koja je nosila bradu!), Dolina kraljeva, Luxor, 1483. g. pr. Kr.

Vjerojatno najstariju sliku zvijezde s pet krakova čuva grobnica u piramidi iz Saggare (oko 2630. g.pr.Kr.).

43_Bozje_polje

Nadgrobni spomenik; groblje Božje polje pokraj Vižinade

44_Bozje_polje

Repožder i Plamena zvijezda

45_Bozje_polje

Isti spomenik ali sa stražnje strane. Templarski križ.

46_Umag

Plamena zvijezda iznad kutomjera; župna crkva u Umagu

47_Umag

Žrtvenik u kapeli Sv. Ivana Krstitelja

Zašto je Plamena zvijezda baš na žrtveniku svetog Ivana Krstitelja, a ne na jednom od preostalih pet pomoćnih oltara posvećenih drugim kršćanskim svecima?

U kršćanskom kalendaru blagdan (rođenje) Sv. Ivana Krstitelja pada na dan 24. lipnja (tri dana nakon ljetnog suncostaja – najduži dan i najkraća noć), kada se tradicionalno pale Ivanjski krijesovi, velike vatre koje od davnina simboliziraju i slave Sunce.

Velika loža Engleske „osvijetljena“ je 24. lipnja 1717. godine.

48d_Umag

Unutrašnjost župne crkve u Umagu

48_Umag

Župa Umag prvi put se spominje 929. godine. Na mjestu stare crkve iz temelja je izgrađena nova župna crkva u baroknom stilu 1757., i 1760. godine posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo i sv. Peregrinu mučeniku i patronu župe Umag.

Carbonari su prvu ložu u Istri, kao ispostavu masonske lože iz Milana, utemeljili i Kopru…

Nakon svega, jesu li Plamena zvijezda i pentagram doista najstariji kršćanski simboli?

Mnogi će reći – ma to je nebitno! Ali nekima je itekako bitno kad se upuštaju u grijeh strukture pročelja zagrebačke katedrale.

 

52_Grb_zgKatedrala

Grb Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije (lijevo) i Pečat zagrebačkog kaptola (desno)

Nakon nedavne obnove zapadnog pročelja zagrebačke katedrale uskrsnula je Plamena zvijezda u grbu Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Povijesno se ovaj grb uvijek prikazivao sa šesterokrakom zvijezdom, samo ponekad s osmokrakom.

* Zvijezda koja se javlja u grbovima je heraldički mulet. U engleskoj heraldici je uobičajeno pet krakova dok je na kontinentu uobičajeno šest krakova.

Pečat zagrebačkog kaptola u obliku grba je također krivotvoren! Izvorno se na mjestu današnjeg petolatičnog (Sheakspearovog) cvijeta nalazi križ u obliku četiri kruga. Pogledajte fotografiju u reportaži o zagrebačkoj katedrali i uvjerite se sami.

*Pečat zagrebačkog kaptola iz 1371.: sveti kralj Ladislav daruje Bogorodici zagrebačku katedralu.

53_Grb_zgKatedral

Dan Braun, glasnogovornik okultista i „alkemičara“, kroz “Da Vinčijev kod” ne nudi samo novu sliku života Isusa Krista nego još krivotvori i povijesnu istinu o grafičkoj povezanosti pentagrama sa planetom Venerom:”...kretanje planete Venere iscrtava savršen pentagram na ekliptičnom nebu svakih osam godina. U antičko doba, ljudi su bili toliko zapanjeni kada su otkrili ovaj fenomen, da su Venera i njezin pentagram postali simboli savršenstva, ljepote i cikličnih svojstava seksualne ljubavi. U čast magije Venere, Grci su prema njezinom osmogodišnjem ciklusu organizirali svoje Olimpijske igre”.

Petokraka zvijezda je, po riječima uvaženog hrvatskog akademskog kipara, zapravo Betlehemska zvijezda. Zaključite sami: u rimskim katakombama nalazi se crtež na zidu, slikica Bogojavljanja iz 3. st.po.Kr., za koju se drži da je najstariji poznati prikaz Betlehemske zvijezde - iznad tri maga (kralja) narisana je zvijezda sa ŠEST krakova, a na jednom od prelijepih mozaika iz Ravene (6. st.po.Kr.) ima osam krakova.

54_Loza_Royal_arch

Loža „The Royal arch“: petokraka "Betlehemska zvijezda"

55_VLoza_Engl

Detalj dekoracije unutrašnjosti Velike lože Engleske

56_VLoza_Engl_London

Velika loža Engleske - Plamena zvijezda na vrhu Hrama; The Great Queen street, London

Englezi znaju s ponosom istaknuti da su se kao narod počeli oblikovati tek od stoljeća jedanaestoga, i ne muči ih kolektivno kajanje za zločine predaka (spomenimo samo Drugi Burski rat 1899.- 1902. i prve konclogore u kojima je umrlo oko 22.000 žena i djece europskih doseljenika u Južnu Afriku). A Hrvate (ali i M.P. Thompsona) su nekidan ponovno ozloglasili, kroz njihov dnevnik The Sun (Sunce!), da su fašisti. Novinari Sunca su zaboravili da je njihovom prijestolonaslijedniku Ustavom zabranjen brak s Katolikom.

 

57_Sunce-Ravena

Detalj iz doba Arijanizma: Sunce (Sol) u krugu s PET hvataljka; Ravena, VI st. po.Kr.

*Arije (256 - 336. po.Kr.), svećenik iz Aleksandrije u Egiptu, je već prije Sabora u Niceji (325. po.Kr.) počeo širiti krivovjerje, ističući da je Isus stvoren kao i ostali ljudi i da nije rođen od Oca.

 

O freskama i Atilovoj glavi na crkvi u Božjem polju, te Izjavu o masoneriji možete čitati u nastavku reportaže: Gračišće i Božje polje – "Krasna zemljo, Istro mila" (5/5).

Ljubomir Škrinjar

 

{mxc}

Uto, 20-02-2024, 23:53:17

Potpora

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Copyright © 2024 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.