Peti po redu prosvjed Kruga za Trg

U subotu je održan još jedan, peti po redu, prosvjed Kruga za Trg. Ova inicijativa sada već tri godine organizira prosvjede kojim se traži uklanjanje komunističkoga diktatora Josipa Broza Tita iz Zagreba i Hrvatske, najodgovornijeg za smrt, kako se sad već pouzdano zna, više od 100.000 naših sunarodnjaka nakon kraja 2. svjetskoga rata. Taj strašni zločin i danas se orkestrirano skriva od javnosti kao i pravo lice komunističkoga diktatora i režima koji je vladao do hrvatskoga osamostaljenja.

Suočimo se s prošlošću - Krug za Trg

Osim što je maršal Tito odgovoran za masovna poslijeratna pogubljenja na Bleiburgu i križnim putovima, odgovoran je također za ubijanja, zatvaranja i mučenja ljudi tijekom svih godina svoje vladavine. Samo kroz kaznionice na prostoru današnje Hrvatske prošlo je četrdeset tisuća političkih zatvorenika. Izlagani su batinanju, sakaćenju, električnim šokovima, prisilnom hranjenju na gumu, izvođenju pred streljački stroj, gladi i studeni, a više tisuća je na najstrašnije načine ubijeno.

Krug za Trg

O svim dosadašnjim okupljanjima smo opširno izvještavali na Portalu Hrvatskoga kulturnog vijeća, a ovom prilikom uz slike Damira Borovčaka s današnjih događanja donosimo govor fra Miljenka Stojića, franjevca, svećenika, književnika, vicepostulatora postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65-orica subraće" te kolumniste HRsvijeta. Skupu su se još obratili Tomislav Jonjić, odvjetnik i publicist te Jože Dežman, predsjednik Komisije Vlade Republike Slovenije za rješavanje pitanja prikrivenih grobišta.(mm)

 

Govor fra Miljenka Stojića na 5. prosvjedu Kruga za Trg

Draga braćo i sestre, dragi prijatelji!

Nalazimo se na trgu preko kojega će papa Benedikt XVI. početkom lipnja proći na putu u Hrvatsko narodno kazalište gdje će se sresti s predstavnicima iz svijeta politike, znanosti, kulture, poduzetništva, diplomatskog zbora te s vjerskim predstavnicima. Govorit će tada zacijelo i o bl. kardinalu Alojziju Stepincu kojeg je Josip Broz Tito, čije ime nosi ovaj trg, ubio baš kao i stotine tisuća drugih zbog čega je dospio među prvih 10 suvremenih krvnika. Kakvu to državu grade ili, bolje rečeno, zbog čega je uništavaju naši politički i raznorazni drugi predstavnici, ili bi barem to trebali biti? Nije moguće izjednačiti žrtvu i krvnika, nije moguće izjednačiti njihove duhovnosti! Moguće je samo oprostiti i nastaviti pamtiti što se dogodilo da se sve ne bi opetovalo.

Krug za Trg

Žrtve u Bosni i Hercegovini

Hercegovačka franjevačka provincija iznimno dobro zna kako izgleda komunizam na djelu. U Drugom svjetskom ratu i poraću komunisti su ubili 66 njezinih članova, troje ih je kasnije umrlo od posljedica tamnovanja, a 91 je osuđen na kraći ili duži boravak u njihovim tamnicama. »Ubili« su i glasovitu klasičnu gimnaziju na Širokom Brijegu, a samu su Provinciju namjeravali uništiti i na kraju zabraniti njezino postojanje.

Krug za Trgfra Miljenko Stojić

Mi danas tražimo Titove žrtve i dižemo ih iz pepela. Zajedno s ubijenim franjevcima pronalazimo i žrtve našeg vjernog puka, a u hercegbosanskim općinama Široki Brijeg, Ljubuški, Neum i Posušje potaknuli smo ustroj povjerenstava za istraživanja grobišta iz tog razdoblja. Neka su povjerenstva još u osnivanju. Tako je na Širokom Brijegu do danas zabilježeno više od 100 većih i manjih grobišta. A nastala su samo za nekoliko dana u veljači 1945. kad su jugo-komunisti, kako kažu, oslobađali to mjesto. Prošlo smo ljeto u tri masovne grobnice otkopali 28 tijela među kojima bi trebao biti barem jedan franjevac. Iskapali smo i u Zagvozdu gdje smo među 18 tijela identificirali trojicu franjevaca, zatim u Vrgorcu gdje smo među šest tijela identificirali jednog franjevca. U Ljubuškom smo iskopali 28 tijela među kojima mislimo da su barem dva franjevca. Do sada točno znamo za posljednje počivalište 31 franjevca. Iz širokobriješke samostanske zajednice ubili su 30 franjevaca te još četvoricu s tog područja. Dakle, više od polovice ubijenih hercegovačkih franjevaca je iz širokobriješke samostanske zajednice. Jugo-komunistima je, naime, Široki Brijeg zaista bio trn u srcu. Po dosadašnjim istraživanjima naredbu za njegovo razaranje dao je sâm Josip Broz Tito, a u djelo ju je proveo Aleksandar Ranković, kao i niz drugih zločina. Pomagači su mu bili republički šefovi OZNE: Ivan Stevo Krajačić (SR HR) i Uglješa Danilović (SR BiH). Oni su na području Hercegovine operativno provodili naredbe preko opunomoćenika OZNE u postrojbama VIII. dalmatinskog korpusa i 29. hercegovačke divizije te Ureda OZNE u Trebinju, a sve uz političku asistenciju tadašnjeg Okružnog komiteta KPJ za Dalmaciju i Oblasnog komiteta KPJ za zapadnu Hercegovinu. Dakle, bratstvo i jedinstvo u zločinu!

Krug za Trg

U današnjoj su BiH ove činjenice i te kako dobro poznate. Još su živi neki sudionici, ali nametnute društvene vlasti i »pravdoljubivu« Međunarodnu zajednicu to nimalo ne zanima. Ne žele pridonijeti da se dostojno pokopaju naši djedovi i bake, očevi i majke, braća i sestre, prijatelji i poznanici. Oni još snuju snove kako hrvatski narod istjerati iz njegove domovine. Zbog toga su nam pokažnjavali političare, razvlače ih po sudu i javnim glasilima, uskraćuju nam pravo na naš hrvatski jezik, na kulturu, gospodarstvo, na javna glasila... Jednostavno rečeno, htjeli bi da se osjećamo kao nekada u jugoslavenska vremena.

Krug za Trg

Popis stanovništva prošao bez formulara o žrtvama

Ni ovdje, s ove strane ironijom povijesne sudbine nametnute nam granice, ne cvjetaju ruže. Nedavno je bio popis pučanstva. Svašta su popisivali, ali nisu popisali žrtve komunističkog terora. Nije ni čudno. Predsjednik govori o kapi partizanki koja je lijepa i donosi ljubav i mir, savjetuju ga oni iz bivšeg sustava i oni kojima država Hrvatska nije na srcu. Pojedinci s jugo-komunističkom ideologijom u glavi razmiljeli su se u sve pore društva poput virusa te nastoje barem ponovno zacrvenjeti Hrvatsku ako je već ne mognu vratiti u stari državno-pravni okvir od Triglava do Đevđelije, može i šire. Njima je svejedno. A ovo je 21. stoljeće, vrijeme kad je komunistička zla zabluda doživjela poraz na čitavoj kugli zemaljskoj.

Krug za Trg

Nije stoga čudno da su nam pobjednički generali završili u Haagu. Na Bleiburgu 1945. Britanci izručiše razoružanu hrvatsku vojsku i civile u ruke jugo-komunista koji su ih zatim na stotine tisuća sadistički ubili. Sada jugo-komunisti izručiše pobjedničku vojsku u ruke Britanaca kojima, zbog njihovih sebičnih probitaka utemeljenih u Versaju i Jalti, hrvatska država ne odgovara. Misle da su izravnali račune? Nisu!

Krug za Trg

Budimo bojovnici svoga naroda

Žrtva smo i u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu! Nikakva politika i nikakav kontroverzni sud, pa krio se on i iza skuta UN-a, ne može to preokrenuti. Samo mi to možemo učiniti. Hoćemo li slijediti razbojničku jugo-komunističku ideologiju ili ćemo dati priliku onima među nama koji se zalažu za očuvanje nacionalne države i nesmetano obavljanje vjerskih dužnosti? Otkad umrije otac države dr. Franjo Tuđman nismo imali dostojna vođu te smo i te kako griješili na izborima. Valjda to više ne ćemo ponoviti!? Ne bojmo se, razmišljajmo i budimo bojovnici svoga naroda, makar nas oni zvali članovima udruženog zločinačkog pothvata.

Krug za Trg - prosvjed u Zagrebu

A što je udruženi zločinački pothvat može se jasno vidjeti na primjeru poubijanih hercegovačkih franjevaca na Širokom Brijegu. Objavili smo dokument u kojem jugo-komunisti kažu da su ih oni ubili, zbog čega su ih ubili i komu će to nastojati pripisati. Zločini, kažu, ne zastarijevaju, ali se nitko ni s jedne strane granice ne pokrenu. Službena su istraživanja zaustavljena! Međutim, pojedinci se ne daju i nastavljaju dalje.

 

Kosoricu osiguranje branilo od prosvjednika

Premijerka Jadranka Kosor je s poljskim premijerom prošetala Cvjetnim trgom gdje se obilježava Europski tjedan. Idilu je pokvario prosvjednik koji je premijerki dovikivao da ode na Trg maršala Tita. Ostalim političarima koji su se vikendom odlučili za predizborne šetnje bilo je nešto lagodnije Premijerkino osiguranje moralo je reagirati na prosvjednika koji joj je dovikivao da ode na Trg maršala Tita.

Okružili su ga i udaljili od premijerke koja se s poljskim premijerom prošetala Cvjetnim trgom na kojem su postavljeni štandovi na kojima građani mogu dobiti informacije o Europskoj uniji.(tportal)

Krug za Trg - Prosvjednik - Jadranka Kosor

 

Dvije velike masovne grobnice

Koristim ovu priliku i prijavljujem dvije velike masovne grobnice hercegovačkog puka i franjevaca u državi Hrvatskoj. Riječ je o masovnoj grobnici u Vrgorcu gdje su partizani-komunisti, bježeći pred naletom ratnog suparnika, iz zloglasne ljubuške tamnice sa sobom poveli 40-ak utamničenika, civila, i sve ih pobili na Novom groblju. Druga grobnica je na Biokovu. Osvojivši Široki Brijeg, jugo-komunisti su sa sobom poveli 60-ak uhićenika, a među njima i skupinu franjevaca. Pobiše ih na starom putu koji od Kozice vodi prema Makarskoj. Govorili smo o tomu i prije, ali se nitko nije pokrenuo. Pratimo što će biti sada.

Kako istraživanja pokazuju, planeri, organizatori i izvršitelji tog zločina dvojica su nekadašnjih sinjskih alkarskih vojvoda Petar Peko Bogdan i Bruno Vuletić. Valjda će se netko sjetiti da ih konačno izbriše iz članstva časnog Viteškog alkarskog društva jer alkarskim vojvodom ne može biti netko tko je zbog komunizma i majčice Rusije pobio svoju hrvatsku braću, žene, djecu!

Suočimo se s prošlošću, ali bez podvala

Ponovno smo u povijesti pred žestokim izazovima. Tako je s obje strane današnje granice. Svatko na svome mjestu može mnogo toga učiniti. Razmišljajmo i pronalazimo prave vrijednosti da bi nam jugoslavenski komunizam i sva slična razmišljanja što prije isparili iz glave. Da se to dogodilo, već bi davno krvavi maršal ostao bez ovog prelijepog trga. Samo mi možemo preporoditi jedinu nam domovinu, nitko više. Karika smo lanca koji ne smije puknuti nego odigrati svoju ulogu. Učinimo to, puče hrvatski, i imajmo konačno svoju Hrvatsku. Suočimo se s prošlošću, ali ne na način REKOM-a i drugih sličnih podvala. Državu smo stvorili, izaberimo i dostojnu hrvatsku vlast jer onda ne ćemo brinuti za njezinu budućnost. U protivnom, neka nam je dragi Bog na pomoći!

fra Miljenko Stojić

 

 

Mladež HČSP-a preimenovala Trg

Mladež HČSP-a je večer uoči prosvjeda Kruga za Trg preimenovala trg nazvan po, kako su naveli, najvećem zločincu ovih prostora u povijesti - Trg maršala Tita u Zagrebu. Preimenovala ga je u "Trg zločinca Tita". Mladež je time posjetila narod na činjenicu da je Tito krvnik-zločinac koji je počinio najveći pokolj Hrvata u povijesti hrvatskog naroda, te da je sramota da izdajnici na vlasti još uvijek žestoko brane komunističke ostatke poput ovoga trga.

Krug za Trg - table

Krug za Trg - table

Krug za Trg - table

 

 

 

Panorama 360 - pogledajte sliku skupa

 Građanska inicijativa "Krug za trg" 7. svibnja 2011.

 

 

 

 

Vijest Hine o prosvjedu

Na Trgu maršala Tita u Zagrebu danas je održan peti veći prosvjed građanske inicijative 'Kruga za trg' na kojem je još jednom zatraženo da gradska vlast vrati tom trgu ime Kazališni trg ili da na demokratski način utvrdi novo, civilizirano, časno ime kakvo zaslužuje taj predivni zagrebački hrvatski trg

'Borba za uklanjanje svih simbola nasilja, zločina i totalitarizma s javnih površina nije samo borba za Hrvatsku, to je borba za demokraciju, slobodu i pravdu', jedna je od poruka sa skupa na kojem se po procjeni policije okupilo oko 700 prosvjednika, a organizatori kažu oko tisuću.

Na skupu je govorio i predsjednik Komisije slovenske vlade za rješavanje pitanja prikrivenih grobišta Jože Dežman, poručivši da 'ni trgovi, ni ulice maršala Tita ne spadaju u demokraciju'.

'Tito je prije svega najveći ubojica nenaoružanih Hrvata i Slovenaca nakon 2. svjetskog rata - u miru. U Sloveniji i po svijetu svakodnevno se u sve većem broju razotkriva fenomen prešućenih i zakrivenih stratišta i grobnica', podsjetio je Dežman. Rekao je da je, računajući kratkoću vremena u kojem su ubojstva počinjena, način izvršavanja i brojnost, 'neosporno da se radi o zločinu usporedivom s najvećim zločinima počinjenima bilo u komunizmu, bilo u nacionalsocijalizmu'. Masovna ubojstva ratnih zarobljenika i civila koja je naredio i izvršio titoistički režim, najveći je mirnodopski zločin ikada počinjen na slovenskome tlu, kazao je, uz ostalo, Dežman.

Rekavši da 'istina o Titu još ne može biti obuhvaćena u svojoj cjelovitosti', dodao je da bi 'prvo trebalo ustanoviti je li on zaista bio Hrvat po ocu i Slovenac po majci'. 'Ako se njegove žrtve može identificirati uz pomoć DNK analize, zašto ne tako analizirati i njegove posmrtne ostatke', kazao je, dodavši da je umjesno pitanje je li on zaista bio taj za koga se sam predstavljao te da sigurno nije bio kakvim ga je predstavljala titofilska propaganda.

'Hrvati su morali umrijeti da bi Jugoslavija živjela', rekao je odvjetnik i publicist Tomislav Jonjić te je, uz ostalo, poručio da je borba za uklanjanje svih simbola nasilja, zločina i totalitarizma s javnih površina borba za demokraciju, slobodu i pravdu.

Fra Miljenko Stojić rekao je da je nedavno bio popis pučanstva te da su svašta popisivali, ali nisu popisali žrtve komunističkog terora. 'Nije ni čudno. Predsjednik govori o kapi partizanki koja je lijepa i donosi ljubav i mir, savjetuju ga oni iz bivšeg sustava i oni kojima država Hrvatska nije na srcu', ustvrdio je. Uz ostalo je rekao da nije čudno da su nam pobjednički generali završili u Haagu. Kazao je da prijavljuje dvije velike masovne gobnice hercegovačkog puka i franjevaca u Hrvatskoj, u Vrgorcu i na Biokovu, te je ustvrdio da su planeri i izvršitelji dvojica nekadašnjih sinjskih alkarskih vojvoda.

U ime organizatora Željko Tomašević je najavio da će 'Krug za trg' nastaviti djelovanje sve do promjene naziva trga. 'Ne želimo gledati ovakve nazive, ali ni spomenike ni nazive institucija, a svaki njihov javni spomen, bio on u čitankama, povijesnim udžbenicima ili u bilo kojem drugom javnom obliku, mora biti isključivo spomenut uz pojam zločinstva i najvećeg zločinca nad hrvatskim narodom, a jednako i najvećih zločinaca 20. stoljeća u cijelome svijetu', zaključio je i izrazio nadu da će se uskoro slaviti novi civilizirani naziv tog trga.

Na skupu su govorili i Maja Runje, Zdravka Bušić i Josip Miljak.

U mirnom prosvjedu ispred HNK sudionici su nosili zastave RH i transparente na kojima su podsjetili kako su u javnosti reagirali J. Manolić, J. Boljkovac i R. Bulat u vezi s partizanskim i komunističkim zločinima te je postavljeno pitanje gdje je glavni državni odvjetnik M. Bajić.

Postavljen je i transparent s Titovom slikom na kojoj su nacrtani vampirski zubi i mrtvačke glave te napisana Titova poruka iz 1971. da će 'prije Sava poteći uzvodno, nego će Hrvati imati samostalnu državu'.

Hina

 

VEZANO

Tezno je najveća masovna grobnica Hrvata

Izlaganje Tomislava Vukovića s predstavljanja knjige "Prikrita grobišta" Jože Dežmana

Dr. Zoran Božić: Tito je bio naredbodavac pokolja hrvatskog stanovništva u svibnju i lipnju 1945.

Franjo Talan: Do 2000. evidentirano je preko 600 grobišta

Hrvoje Hitrec - Bleiburg: Tajni britanski dokumenti i obilježena grobišta

Prof. dr. sc. Branimir Lukšić: Hrvatski križni put

 

Prijašnji prosvjedi

Reportaža: 1. javno okupljanje za povratak imena Kazališni trg

Reportaža: Krug za Trg - 2. prosvjed protiv zločina i zločinca

Reportaža: Održan treći po redu prosvjed Kruga za Trg

Reportaža s četvrtoga prosvjeda Kruga za Trg

Pet, 12-04-2024, 16:18:06

Potpora

Svoju članarinu ili potporu za Portal HKV-a
možete uplatiti i skeniranjem koda.

Otvorite svoje mobilno bankarstvo i skenirajte kod. Unesite željeni novčani iznos. U opisu plaćanja navedite je li riječ o članarini ili donaciji za Portal HKV-a.

barkod hkv

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

AKT

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Copyright © 2024 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.