Na Udbini pred Zidom hrvatske boli i patnje

Udbina

Udbina

Udbina

Udbina

Ispred Crkve hrvatskih mučenika na Udbini mnogi su vjernici zastali i pomolili se pred spomenikom pape Ivana Pavla II., uspješnim radom akademskog kipara Slavena Miličevića. Pred ulazom u crkvu mogli su primjetiti novi natpis na nadvoju, a u samoj crkvi vidljivi su također novi detalji.

Udbina

Udbina

Udbina

 

Ističe se vrlo lijepo umjetnički oblikovano Svetoghranište, novi oltarski stol i ambon. Okupljeni vjernici u molitvi su upijali ljepotu detalja novog Nacionalnog svetišta hrvatskim mučenicima.

Udbina

Udbina

Udbina

A pored crkve, na mjestu gdje su partizani srušili staru župnu crkvu, a komunisti poslije rata izgradili hotel, sada stoji veliki Domovinski križ. Tu je u nastajanju budući Zid hrvatske boli i patnje, u koji će biti ugrađeno spomen-kamenje iz svih mjesta hrvatskih povijesnih tragedija, mjesta gdje su mučenici prolili svoju krv i polagali život za obranu svoje obitelji, Domovine i roda svog hrvatskog. Ovdje su i ove godine prinošeni novi spomen-kameni, koji su dostavljeni iz raznih hrvatskih krajeva na Udbinu. Ovdje će se sadašnji hrvatski naraštaji trebati zamisliti koliko toga im je boljševističko-komunistički režim pod represijom lažno nametnuo, prešutio i zatajio, ali ovdje će se i budući hrvatski naraštaji trebati zamisliti o najnovijoj hrvatskoj krvavoj povijesti, o nepravednim sudskim postupcima, opakim uhićenjima, zatvaranjima i suđenjima hrvatskim braniteljima, posebice u stranim zemljama, o trpljenju i patnji, o velikoj ljubavi prema Domovini.

Udbina

Udbina

Hrvati su konačno dobili sveto mjesto gdje mogu promišljati, pokloniti se i moliti na nakanu i zagovor svojim mučenicima kroz povijest, iz svih svojih bitaka za opstanak i za Krst časni, pokolja i marševa smrti, križnih puteva i stradanja zbog jugokomunističkog prisilnog zatiranja istine i svega što je hrvatsko. Na takva misna slavlja trebao bi se odazivati i hodočastiti narod iz svih hrvatskih krajeva i iseljeništva. U dane koje je EU-parlament proglasio Danom sjećanja na sve žrtve totalitarnih režima, hrvatski bi katolici trebali prepoznati i taj dan prikazati, kao dan hrvatskih stradanja. To je trenutak kad se na misno slavlje u Udbini treba odazvati svatko tko je imalo zdrav, u duši i tijelu, kome je stalo da se mučeništvo i nepravda u hrvatskom narodu više nikad ne ponovi te slavno prikaže kroz euharistijsko sjećanje na Isusovu muku.

Udbina

Udbina

Gospićko-senjska biskupija je i ove godine izdala niz vrijednih i zanimljivih tiskanih materijala. Novi kalendar za 2013. godinu obuhvaća svu tragičnu hrvatsku iseljeničku prošlost, kao i njezine uzroke i posljedice. Hrvatsko narodno biće je prepolovljeno, polovica naroda se nalazi u domovini dok je druga polovica raseljena i razasuta iz raznoraznih povijesnih razloga po svijetu. Također je znimljiv i časopis za hrvatski martirologij poticajnog naziva Hrvatska vjernost, kao i knjižica prigodnog Križnog puta, te video zapis Lika - od početka hrvatske države do Crkve hrvatskih mučenika.

Udbina

Cijeli projekt Crkve hrvatskih mučenika neprekidno iziskuje velika materijalna sredstva i domovinske i iseljene Hrvatske. Donatori su popisani i objavljeni u Hrvatskoj vjernosti. A taj cijelokupan memorijski projekt vrijedan je svake pozornosti i zahvale, bio je povijesno nužan i potreban za trajnu pouku budućim hrvatskim naraštajima. Na vanjskom dijelu crkve, na otvorenom prostoru preostaje ostvariti zamišljenu ideju Zida hrvatske boli i patnje. Kad taj dio bude započet oblaganjem spomen-kamena, tek će se tada slikovito uprizoriti opseg i veličina trpljenja i mučeništva hrvatskog naroda u prošlosti i zašto smo u tolikom broju razasuti i raseljeni po svijetu. Kalenadar za iduću 2013. godinu upravo nam skreće pozornost na to hrvatsko raseljavanje kroz tegobnu povijest i upozorava na potrebu ozbiljnosti u budućnosti.

Udbina

Naime, znamo kojoj su politici iseljeni i raseljeni Hrvati bili trn u oku od sredine prošlog stoljeća i ostali neželjeni sve do danas. Boljševizam i komunizam te njihovi dobro uhljebljeni i politički ukorijenjeni potomci služe se i primjenjuju staru taktiku - podjeli pa vladaj. Na Udbini se treba zapitati jesmo li konačno na kraju toga povijesnog puta krvlju plaćenih suvremenih zabluda? Na Udbini ove godine nije bilo nikoga od državnih i stranačkih vođa iz sadašnje vlasti, ni vodećih ni oporbenih. Kakav je stav hrvatskih vlasti prema mučeništvu i žrtvi kroz hrvatsku povijest, takav je njihov današnji stav prema hrvatskoj budućnosti i raseljenosti iseljeništva u svijetu. Na Udbini, pred budućim Zidom hrvatske patnje i boli, hrvatski bi narod i njegova vlast, iz godine u godinu, trebala duboko i snažno preispitivati svoju savijest.

Udbina

 


Tekst i slike: Damir Borovčak

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.