Prvi zločin 10. travnja 1941. u Donjim Mostima

Donji Mosti

Na Uskrsni ponedjeljak 9. travnja u Donjim Mostima pokraj Bjelovara obilježen je događaj iznimno važan za hrvatsku povijesnu istinu. Ovdje na mjesnom groblju nalazi se spomenik svjedočanstva o prvom srpskom ratnom zločinu u Hrvatskoj, nad civilnim žrtvama Donjih Mosti, pred Uskrs u travnju 1941. Ovogodišnjoj komemoraciji nazočili su članovi i prijatelji Hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Zagreba, Udruge Macelj 1945. iz Đurmanca, Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava iz Varaždina i Čakovca te više ogranaka Hrvatskog društva političkih zatvorenika, kao i udruga branitelja iz Domovinskog rata.

Donji Mosti

U ime domaćina okupljene je pozdravio načelnik općine Kapela Danijel Kovačec, a zatim je u ime Odbora za obilježavanje žrtava Drugog svjetskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije o povijesti događaja govorila Anita Blažeković. Zatim su se skupu obratili Ante Beljo, član predsjedništva Hrvatskog žrtvoslovnog društva, zamjenik gradonačelnika Bjelovara Ante Topalović te zamjenik Bjelovarsko-bilogorskog župana Krešo Jelavić. Uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća predstavnika udruga iz raznih mjesta Hrvatske. Naposljetku, molitvu za sve stradale žrtve predvodio je bjelovarsko-križevački biskup mons. dr. Vjekoslav Huzjak.

Donji Mosti

Svi su govornici upozorili na istinu. Stoga je potrebno podsjetiti na zlodjela u Donjim Mostima koje je počinio srpski 2. konjički puk Car Dušan Silni iz Virovitice, početkom Drugogo svjetskog rata. To je potrebno kako bi se zaustavilo srpsko krivotvorenje događaja iz Drugog svjetskog rata. U povlačenju konjičkog puka Car Dušan Silni s položaja iz sela Peteranca, ubijeno je petero nedužnih hrvatskih seljaka, a potom su zločinci prenoćili 9.travnja 1941. u mirnom selu Donji Mosti.

Donji Mosti

Na Veliki četvrtak 10. travnja 1941. prije podne, ispred župne crkve sv. Benedikta, započeli su krvavi Uskrsni dani. U rasulu stare Jugoslavije, hrvatski su seljaci nagovarali srpske vojnike da se ostave oružja i da mirno pođu svojim kućama. Najednom, ispred župne crkve čuli su se pucnji i mrtav je ostao seljak Josip Kovačić. Srpska je vojska zatim krenula u potjeru za razbježanim seljacima u namjeri da ih pohvata i ubije. Pronalazili su ih po tragovima u snijegu, koji je tog proljeća bio obilan i ubili su ukupno 11 nedužnih seljaka. U svom krvavom pokolju istoga dana kraj sela Kapele naišli su na Josipa Rožmarića iz Koprivnice, te su i njega ubili.

Donji Mosti

Na putu prema Bjelovaru zločinački 2. konjički puk Car Dušan Silni zaustavili su Nijemci i prisilili ih na predaju. Bio je zarobljen i konjički major Nikola Hrgović, srbin iz Bjelovara, za kojeg se smatralo da je zapovijedio umorstva hrvatskih seljaka u selu Donjim Mostima. Sudio mu je hrvatski sud u Bjelovaru, ali je zbog neuspjelog dokaznog postupka pušten u srpnju 1941. godine. Odlazi u Srbiju, gdje je nakon rata umro u Beogradu. Gradsko redarstvo u Bjelovaru 30. travnja 1941. izvijestilo je Ministarstvo vanjskih poslova tek uspostavljene NDH posebnim Iskazom o ubojstvima srbočetnika nad Hrvatima od 6. do 30. travnja 1941. na području grada Bjelovara i Kotarskog poglavarstva u Bjelovaru koji su tih dana poubijali ukupno 33 Hrvata. U tijeku Drugog svjetskog rata i poraća, sela Gornji, Srednji i Donji Mosti teško su stradala. Ukupno je poginulo 75 mještana, a svi su imenima popisani na spomeniku. Na kraju je u ožujku 1945. ubijen i mjesni župnik Viktor Müler.

Donji Mosti

Zločin u Donjim Mostima povijesno je važan, jer je to prvi zločin počinjen sudbonosnog 10. travnja 1941. Tako je Drugi svjetski rat u Hrvatskoj započeo srpskim zločinima nad hrvatskim civilima. A to je do današnjih dana politički i medijski sustavno prešućeno i zatajeno. Događaje iz tog vremena detaljno je opisao Zdravko Ivković, predsjednik Matice hrvatske u Bjelovaru, a danas pokojan. Bio je jedan od najupornijih istraživača ratne i poratne istine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i najzaslužnija osoba za otkrivanje događaja na samom početku Drugog svjetskog rata u Donjim Mostima.

Donji Mosti

Poslije skupa na mjesnom groblju okupljeni su u procesiji krenuli prema župnoj crkvi sv. Benedikta, gdje se održala misa za duše svih stradalih žrtava, koju je predvodio biskup dr. Vjakoslav Huzjak. U vrlo nadahnutoj propovijedi biskup je ukazao na razlike između podmetanja pojma politike i onog što je istina za koju se svi trebamo zauzimati. Upravo istinu se ne smije zaboraviti, na nju treba podsjećati i to nije politika. Na istinu treba ukazivati bez mržnje, kako se ne bi zaboravila, ali ni ponovila, rekao je u propovijedi biskup Huzjak.

Donji Mosti

Trebamo se zapitati: zašto se i danas povijest i istina prešućuju? Komu smeta istina? Zašto godinama izostaje osuda srbočetničkog zločina, ali i najviša državna počast poubijanim nedužnim civilima u Hrvatskoj? Hrvatska povijest sustavno je krivotvorena i zatajivana s namjerom lažnog prikazivanja 'genocidnosti' Hrvata. Prikrivanje srpskih zločina nad Hrvatima, a uporno isticanje hrvatskih zločina u NDH, ukazuju na izvrtanje povijesnih uzroka i posljedica. Na tragu lažnog antifašizma, stalno se u posljednjih desetak godina traumatizira Hrvatska. Zašto se nameće krivnja povezana s 10. travnja 1941. kad događaji to ne opravdavaju? Hrvati bi se prije svega trebali prisjećati Velikog četvrtka i krvavog 10. travnja 1941. u Donjim Mostima.

Donji Mosti

Srpski zločini započeli su nad hrvatskim civilima u Donjim Mostima prije svih drugih zločina u Drugom svjetskom ratu! To je istina na koju je potrebno ukazivati javnosti. Nažalost i nadalje medijski izvjesitelji i tv-kamere bilježe te događaje samo za lokalne vijesti. Kada će vijesti iz Donjih Mosti postati vijesti za cijelu Hrvatsku? Kada će vijesti iz Donjih Mosti postati važne vijesti za hrvatsko državno vodstvo i odgovornu politiku protiv svih pokušaja rehabilitacije četništva i lažnog podmetanja povijesti Drugog svjetskog rata?

Donji Mosti

Tekst i fotografije: Damir Borovčak

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.