Razgovor s Borislavom Ristićem povodom prve godine Trumpova mandata

Sutra se navršava godinu dana od inauguracije američkog predsjednika Donalda Trumpa. O prvoj godini Trumpova mandata i o stalnim napadima na njega razgovarali smo s kolumnnistom „Večernjeg lista“ i političkim analitičarom Borislavom Ristićem.

Kako gledate na godinu dana vladavine Donalda Trumpa, koliko je ostvario predizborna obećanja?

To da je Trump političar koji ostvaruje svoja obećanja jest jedna od rijetkih stvari oko koje će se složiti i njegovi protivnici i pristalice. Trumpova prednost je u tome što je ušao u Bijelu kuću kao outsider. Nije bio kandidat elita, Borislav Ristic333ReformaTrumpova porezna reforma daje novi zamašnjak zahuktaloj američkoj proizvodnji. Poslovi se vraćaju, nezaposlenost je rekordno niska, burze su eksplodirale i stalno rastu, obarajući sve nove i nove rekorde. To je sustavno najsveobuhvatnija reforma poreznog sustava još od Reaganovih vremena, od koje će najviše koristi imati američka srednja klasa. Osim toga što će država ljudima manje uzimati, poslodavci svoje rasterećenje dijele sa svojim radnicima u vidu visokih bonusa i značajnog podizanja plaća.već naroda. Sam je plaćao svoju kampanju i iz priloga običnih ljudi, bez velikih “društava”. Zbog toga su njemu ruke sada slobodne. On je čovjek koji iza sebe ima gotovo neograničen resurs - moć SAD-a - a pred sobom čistinu, na kojoj može neometano graditi. Nikome nije ništa dužan, naročito ne interesnim elitama koje su desetljećima iz pozadine diktirale politiku Sjedinjenih Država. Te elite, bilo da se radi o poslovnim, političkim ili medijskim mogulima, sada su zbunjene, jer pred sobom imaju čovjeka koji ne ispunjava njihove želje, već provodi svoj predizborni program. Zbog toga i ovoliki njihov animozitet prema Trumpu i napadi na njega. Ali, upravo zbog toga treba i očekivati da će Trump nastaviti s ispunjavanjem svojih obećanja. To je jednostavno egzistencijalni imperativ njegove politike. I to je možda ono najbolje kod Trumpa.

Sustavno najsveobuhvatnija reforma poreznog sustava još od Reaganovih vremena

Kako komentirate Trumpovu reformu poreznog sustava, koliko je uspješna?

Trumpova porezna reforma daje novi zamašnjak zahuktaloj američkoj proizvodnji. Poslovi se vraćaju, nezaposlenost Porezije rekordno niska, burze su eksplodirale i stalno rastu, obarajući sve nove i nove rekorde. To je sustavno najsveobuhvatnija reforma poreznog sustava još od Reaganovih vremena, od koje će najviše koristi imati američka srednja klasa. Osim toga što će država ljudima manje uzimati, poslodavci svoje rasterećenje dijele sa svojim radnicima u vidu visokih bonusa i značajnog podizanja plaća. Pokreću se novi poslovi i nema straha za materijalnu egzistenciju običnog čovjeka. Sve su to plusevi koji će se Trumpu vratiti na sljedećim izborima, jer će se shvatiti da su demokrati vlast osvajali i držali socijalnom demagogijom i parazitiranjem na sve većoj bijedi i očaju američke srednje klase. Sada ta njihova igra postaje vidljiva i očajni Reaganovi plavi ovratnici bježe u panici, kako bi zaklon pronašli iza Trumpova “plavog zida”.

Beznadno stanje ljevice

Trump se nalazi pod stalnom „paljbom“ i medijsko-političkim napadima iz najrazličitijih krugova, a najnoviji je primjer knjiga „Fire and Fury“. Kako gledate na te napade?

Možda je najbolji komentar knjige dao sam autor, Michael Wolff, kada je novinaru CNN-a rekao da je knjigu pisao s Fire and Furynjihovog stajališta. U biti, Wolff je postupio shodno tržišnoj logici, jer je primijetio da postoji ogromna potražnja za negativnim vijestima o Trumpu, pa je uzeo i u Ostatciostaci bivšeg režima su, štiteći sebe, išli na kompromitaciju predsjednika Trumpa, čime su ugrozili i sam sigurnosni sustav Sjedinjenih Država. To je scenarij čijem ćemo otkrivanju imati prilike svjedočiti. Stoga se ne bi trebalo čuditi ako kao sljedeću stvar u revolucionarnom kalendaru američke ljevice budemo imali na redu nerede na ulicama, kako bi se u očaju pokušalo zaustaviti ovakav razvoj događaja. Živimo svakako u uzbudljivim vremenima!knjizi nadrobio stvari koje nadilaze i najluđu maštu prosječnog konzumenta vijesti o Trumpu na ljevici. Ponudio im je sve što oni sami žele čuti, dodatno začinjeno s najluđim fantazijama, u koje su oni povjerovali zato što su htjeli povjerovati. Možemo to nazvati prijevarom ili glupošću, ali možda je najbolja riječ - očaj, jedno beznadno stanje u kome se nalazi ljevica već, evo, godinu dana. U takvom stanju je, naravno, lako manipulirati ljudima. Zbog toga stalno iznova upadaju u taj amok potrage za uvijek novim negativnostima o Trumpu, više i ne hajući za to što time stalno dolaze u sukob sa samima sobom i ispadaju smiješni.

Naravno, ti napadi na Trumpa imaju i realnu pozadinu, a to su nezakonite radnje praćenja koje je protiv Trumpa poduzimala Obamina administracija i Clinton kampanja. Oni su se od Trumpove pobjede preplašili nasmrt, jer će otkrivanje tih nezakonitosti biti vjerojatno najveći skandal američke politike od Watergatea, vjerojatno i veći, koje bi mnoge od njih moglo odvesti i u zatvor. Zato treba pratiti objavljivanje rezultata istrage koju vodi kongresni odbor za nacionalnu sigurnost o tzv. Steele dosijeu, na kojem su i temeljene sve one optužbe na račun Trumpa za suradnju s Rusima. Predsjednik toga odbora prije neki dan je izjavio da “nadilazi svaku maštu” količina fabrikacija u tome dosijeu i razmjere urote koja se stvorila protiv Trumpa.

Drugim riječima, ostaci bivšeg režima su, štiteći sebe, išli na kompromitaciju predsjednika Trumpa, čime su ugrozili i sam sigurnosni sustav Sjedinjenih Država. To je scenarij čijem ćemo otkrivanju imati prilike svjedočiti. Stoga se ne bi trebalo čuditi ako kao sljedeću stvar u revolucionarnom kalendaru američke ljevice budemo imali na redu nerede na ulicama, kako bi se u očaju pokušalo zaustaviti ovakav razvoj događaja. Živimo svakako u uzbudljivim vremenima!

Uspjesi Trumpa u vanjskoj politici

Kako ocjenjujete Trumpovu vanjsku politiku?

Svi se sjećamo kako se pokretač nekoliko ratova i dobitnik Nobelove nagrade za mir smijao Trumpu da nema šanse pobijediti Isis za godinu dana, da su praktički neuništivi. Sada vidimo da su u Siriji svedeni na pustinjske oaze, a Trump je povratio Americi poziciju u kojoj može diktirati uvjete mira. Kurdi će, tako, poslužiti kao uteg za micanje Assada u zamjenu za očuvanje teritorijalne cjelovitosti Sirije, odnosno, odustajanje od stvaranja kurdske Jong un Trumpdržave. Zato je Erdogan ovih dana obilazio Europu kako bi objasnio zašto Assad mora otići, jer on ni po koju cijenu ne želi kurdsku državu.

Od nuklearnog Armagedona i rata sa Sjevernom Korejom, također, nema ništa, kako su nas svojim podrumskim molom upozoravali lijevi katastrofičari i pacifisti. Dapače, krenuli su pregovori o postupnom razoružanju “čovjeka PolitikaTrump demistificira vanjsku politiku i naglasak stavlja na bilateralnim sporazumima i koristima. Zato Trump u Europi igra na male europske nacije, s kojima može lakše pronaći zajednički jezik, jer su se i njihovi interesi našli također ugroženima pod dominacijom globalističkih europskih elita, odnosno, preciznije - Njemačke i Europske unije kao njenog proširenja drugim sredstvima, da iskoristim formulaciju Petera Hitchensa. To je sreća i za Hrvatsku, jer smo postali geopolitički bitni i dobili jakog saveznika u promociji vlastitih interesa, što uvijek znači i dolazak investicija za bitne projekte.rakete”, a Sjeverna Koreja sprema svoje predstavnike za učešće na Olimpijadi u Južnoj Koreji. I to je nešto što je Trump postigao samo svojim umijećem pregovaranja s diktatorima, vođen Sun Tzuovom izrekom kako je “vrhunsko umijeće ratovanja pobijediti protivnika bez borbe”. Naime, znamo da su tijekom čitavog dvadesetog stoljeća totalitarni režimi trolali demokratski zapad tražeći uvijek Geopolitikamaksimum, a Zapad popuštao i na taj način radio ustupke totalitarcima. Sada je Trump tu logiku okrenuo protiv samih totalitaraca, pa ih samo preko svog Twitter naloga, kao alata za pritisak, tjera u defanzivu.

Sve su to vidljivi uspjesi novog Trumpova pristupa vanjskoj politici. Zanimljivije je, međutim, grupiranje kineskih i europskih globalista u jedan tabor protiv Trumpa. To se možda najbolje može oslikati igrom oko Pariškog sporazuma i američkim izlaskom odatle. Kako znamo, kineski je rast, osim krađe intelektualnog vlasništva, plaćen i velikim zagađenjem. Tako od deset najzagađenijih rijeka deset je u Aziji, a osam u Kini. Kina kao veliki zagađivač ne može držati moralne pouke nikome. Ona Pariškim sporazumom samo skriva svoje lice najvećeg zagađivača. Sada vidimo da i Njemačka odustaje od zadanog tempa zbog problema u svojoj energetskoj industriji. Mediji, naravno, to licemjerje velikih zagovornika Pariškog sporazuma ne analiziraju, nego se ide anatemom prema Trumpu - koji je najavio da bi se mogao vratiti, ali ako dobije povoljnije uvjete za Ameriku.

Kada se ljude želi ujediniti pod nekom idejom, smisli im se zajednički vanjski neprijatelj. Budući da još nisu EU SADpronašli dokaze o izvanzemaljskom životu, naši globalisti su se dosjetili teorije o “kornjači” koja drži svijet. I na leđima njezine panike smišljaju igru nazvanu Pariški sporazum, koji je postao smokvin list jedinstva kineskih komunista i europskih globalista, a Trump im je potreban kako bi zasjenili tu svoju prostotu. Zato on izlazi sa te njihove zabave i povratak uvjetuje novom raspodjelom obaveza i koristi.

Trump demistificira vanjsku politiku i naglasak stavlja na bilateralnim sporazumima i koristima. Zato Trump u Europi igra na male europske nacije, s kojima može lakše pronaći zajednički jezik, jer su se i njihovi interesi našli također ugroženima pod dominacijom globalističkih europskih elita, odnosno, preciznije - Njemačke i Europske unije kao njenog proširenja drugim sredstvima, da iskoristim formulaciju Petera Hitchensa. To je sreća i za Hrvatsku, jer smo postali geopolitički bitni i dobili jakog saveznika u promociji vlastitih interesa, što uvijek znači i dolazak investicija za bitne projekte. Treba navijati da se ovaj idejni sukob EU i SAD još malo produlji i da se u što većoj mjeri odvija preko naših leđa. Možemo, tako, uzeti nešto i od jednih i od drugih, od jednih LNG na Krku, od drugih most i nizinsku prugu prema Mađarskoj, a neka Njemačka sve to plati kroz europske fondove kao putarinu u njihovu prodoru na istok.

Amerika raste, nema povratka na staro“

Što nas očekuje u drugoj godini Trumpova mandata?

Ako bismo prvu godinu Trumpova mandata mogli nazvati godinom privikavanja na Trumpov stil vladavine, mislim da Upitnikdrugu godinu već možemo nazvati godinom odvikavanja pristalica globalizma od iluzije. Naime, iako su već priznali svoj poraz u pojedinim oblastima, kao u sferi sudstva - gdje je Trump imenovanjem sudca u Ustavni sud osigurao očuvanje konzervativne agende za narednih par desetljeća - još uvijek grčevito brane svoje i nadaju se kako će se moći vratiti na staro. Međutim, u Americi izgleda vrijedi ona: “Amerika raste, nema povratka na staro”.

Obama je obrisan, a za par godina nitko od njih se više neće ni sjećati na što su se to htjeli vratiti. Očekujem da će Trump na izborima za Kongres i Senat konačno osigurati svoju dominaciju i nad GOP-om, odnosno, da će nestati džepovi otpora u samoj Republikanskoj stranci. Treba očekivati i nastavak ekonomskog buma u Americi, kao i rad na velikim infrastrukturnim projektima, od kojih će izgradnja Trumpovog zida prema Meksiku svakako biti najatraktivniji. Kako se, pak, bude razrješavala afera oko nezakonitog nadzora nad Trumpom od strane snaga ancien regimea, treba očekivati paniku i pometnju na američkoj ljevici, a vjerojatno i raskol u samoj Demokratskoj stranci.

Davor Dijanović

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Uto, 11-08-2020, 11:47:33

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.