Razgovor s demografom dr. sc. Stjepanom Štercom

Poštovani gosp. Šterc, prema podatcima Državnog zavoda za statistikuu prošloj je godini broj rođenih u Republici Hrvatskoj iznosio 37706, broj umrlih 51542, a broj iseljenih 36436, što znači da smo samo u prošlojgodini izgubili najmanje 50000 ljudi. Kako to komentirate?

Bilo je to prošle godine i bili su to službeni podaci DZS-a o prirodnom i prostornom kretanju PadIseljavanje je gotovo dvostruko veće jer nam to potvrđuje službena njemačka statistika, a ukupna je godišnja depopulacija vjerojatno i iznad 80.000 osoba. Novi pak podatci koji nam stižu iz istog tog DZS-a za 2017. o prirodnom kretanju još su gori jer je prošlogodišnji prirodni pad od 14005 osoba dostignut već u prvih 9 mjeseci, a samo zadržavanje istog trenda s kraja 2016. podići će prirodni pad iznad 18000 osoba godišnje! Moguće je jer je samo u 9 mjesecu ove godine prirodni pad u odnosu na 9. mjesec 2016. bio 3,2 puta veći! I? Kao da se ništa ne događa.hrvatske populacije ili bolje reći njezinom nestanku, na koje službene reakcije s bilo koje strane gotovo i nije bilo. Zamislite, nestane preko 50000 osoba godišnje i nikom ništa i još bi k tome trebali sagnuti glavu i registrirati samo pozitivne učinke stranačkih poslušnika, diviti im se s namještenim osmjesima i mirno promatrati demografski Stjepan Sterc HRTnestanak Hrvatske. I sutra pred svojim studentima ostati uzdignute glave kao da ukazivanje na zakonitosti i trendove nije naša obveza u akademskoj zajednici.

Podaci su o iseljavanju, dakle službeni, iako nisu realni kao da DZS nije u mogućnosti dohvatiti službenu statistiku zemalja useljavanja i hrvatskoj javnosti predočiti surovu stvarnost. Iseljavanje je gotovo dvostruko veće jer nam to potvrđuje službena njemačka statistika, a ukupna je godišnja depopulacija vjerojatno i iznad 80.000 osoba. Novi pak podatci koji nam stižu iz istog tog DZS-a za 2017. o prirodnom kretanju još su gori jer je prošlogodišnji prirodni pad od 14005 osoba dostignut već u prvih 9 mjeseci, a samo zadržavanje istog trenda s kraja 2016. podići će prirodni pad iznad 18000 osoba godišnje! Moguće je jer je samo u 9 mjesecu ove godine prirodni pad u odnosu na 9. mjesec 2016. bio 3,2 puta veći! I? Kao da se ništa ne događa.

Vladajući su prije izbora najavljivali donošenje aktivnih mjera demografske politike, no čini se da, barem za sada, sve ostaje samo na predizbornim demagoškim obećanjima, ako tu izuzmemo određeno povećanje porodiljske naknade i dječeg doplatka. Kako ocjenjujete dosadašnje postupanje Vlade na području demografije?

Porodiljske naknade i dječji doplatak nisu temelj aktivne demografske politike i samo potvrđuju pristup u kojem su HRT kunesocijalna i obiteljska politika najveći domet djelovanja. Ništa ne bi bilo neobično kad demografska revitalizacija ne bi bila programski prioritet Vlade i njihovih javnih eksplikacija i kad se ne bi znalo kako je ona pretpostavka gospodarskog i ukupnog razvoja zemlje. „Sistemski” puno važniji, nego npr. spašavanje posebnim zakonima posrnulih nasljednih stečevina.

Djelovanje Vlade je sukladno financijskim interesima lobističkih krugova kojima je nestanak hrvatske populacije usputna briga, a znanstvenici koji na to godinama ukazuju remetilački faktor uspostavljene političke stabilnosti, čija pak interesna usklađenost i principi djelovanja dodatno usmjeravaju hrvatsku mladost prema kriterijskom vrjednovanju i uvažavanju u novim sredinama. Nakon svega ostaje nam samo žal za Hrvatskom kakvu smo željeli kad se je zemlja branila i kad je kad 100-kilometarska kolona tenkova i bornih kola s istoka kretala prema hrvatskim granicama zasuta cvijećem.

Odgovorit ću na Vaše pitanje Markovom pjesmom.

„Kažite mi, jeste li se umorili
Jesu li nas prevarili
jel' nas vrijeme pregazilo
kažite mi, pjevate li pjesme stare
kao nekad uzdignute glave
dal' ste isti kao nekada
prijatelji, često mislim na vas”

Jedini odgovor - nacionalna politika u kojoj je ljudski potencijal najveća vrijednost

Jesu li hrvatski političari uopće svjesni da je demografsko pitanjen ajvažnije hrvatsko pitanje? Zašto se tome pitanju prilazu potpuno diletantski ako imam na umu kako je riječ o ključnom pitanju za hrvatsku budućnost?

Hrvatski političari sve znaju, ali je politička sebičnost podignuta na razinu s koje se niti vidi niti čuje niti osjeća Pad demografijaVladaDjelovanje Vlade je sukladno financijskim interesima lobističkih krugova kojima je nestanak hrvatske populacije usputna briga, a znanstvenici koji na to godinama ukazuju remetilački faktor uspostavljene političke stabilnosti, čija pak interesna usklađenost i principi djelovanja dodatno usmjeravaju hrvatsku mladost prema kriterijskom vrjednovanju i uvažavanju u novim sredinama.Cesarićev Trubač sa Saine. Podignuti iznad oblaka ili stabilizirani s druge strane rijeke, pogled prema dolje ili prema drugoj strani čini im se kao teret. Predugo sve to traje kako bi olako sve pripisivali nesposobnostima, političkim zabludama ili samo nesnalaženju.

Hrvatska je pritisnuta na najosjetljivijem pitanju i ulazi u možda svoje i najteže razdoblje u povijesti u kojem se odlazak više ne može nadomjestiti dolaskom hrvatske populacije iz susjedstva. Jer je tamo još gore, a Europa (posebno Njemačka) traži i nudi sve više, sve podvodeći pod antipopulizam, slobodu kretanja, ljudska prava i slično, iako se zapravo radi o svjesnom dohvaćanju najobrazovanijih u interesu vlastitih gospodarstava i svjesnoj spoznaji kako se time razaraju potencijalne razvojne mogućnosti zemalja odlaska i kako sve to ne treba ničim nadoknaditi. Jedino je tržište radne snage besplatno u kako kažu modernim društvima. Odgovor na to je samo i jedino čvrsta i na znanstvenim osnovama postavljena nacionalna politika u kojoj je ljudski potencijal najveća vrijednost.

Hrvatski je politički sustav apsolutno imun na stručno-znanstvena promišljanja

Boje li se hrvatski političari mišljenja stručnjaka, pa tako i onih koji su kompetentni za područje demografije?

Hrvatski je politički sustav apsolutno imun na stručno-znanstvena promišljanja. Znanstvenici im dođu kao celofanski Politikaukras s kojim mašu, a sami znanstvenici u njemu nemaju elementarnog dostojanstva niti prema sebi niti prema svom radu. Važnije je u stranačkom miljeu mišljenje polupismenih vojnika stranke, nego promišljanje osoba s razvijenom spoznajom kad su još uz to i jasne hrvatske profilacije. Kakve projekcije, kauzalnosti, korelacije, modeli, potencijali, baze podataka, trendovi i slična politička opterećenja kad se u uskom krugu može sve riješiti političkom odlukom uz ručak i čašu piva OdlasciHrvatska je pritisnuta na najosjetljivijem pitanju i ulazi u možda svoje i najteže razdoblje u povijesti u kojem se odlazak više ne može nadomjestiti dolaskom hrvatske populacije iz susjedstva. Jer je tamo još gore, a Europa (posebno Njemačka) traži i nudi sve više, sve podvodeći pod antipopulizam, slobodu kretanja, ljudska prava i slično, iako se zapravo radi o svjesnom dohvaćanju najobrazovanijih u interesu vlastitih gospodarstava i svjesnoj spoznaji kako se time razaraju potencijalne razvojne mogućnosti zemalja odlaska i kako sve to ne treba ničim nadoknaditi.s „prijateljima”. Treba sresti u tom okviru osobu sa stavom koja ne slijedi velike misli stranačkog vrha, nego znanstvenu logiku. Zapravo tražiti svijećom.

Loša ekonomska situacija svakako je jedan od važnih uzroka iseljavanja mladih iz Hrvatske. Možemo li, međutim, govoriti i o nedostatku vrijednosnih orijentira i integracijskih idejnih modela koji bi mlade vezali uz Hrvatsku u trenutku kad svjedočimo lopovluku i kriminalu na svim stranama? Ili, drugim riječima, gube li mladi vjeru u današnju Hrvatsku kad su u pitanju egzistencijalna pitanja?

Olako će svi dužnosnici na nacionalnoj, regionalnoj i općinskoj/naseljskoj razini izgovoriti istu mantru o Iseljavanjegospodarstvu i demografskom razvoju, koja je istina funkcionalnog odnosa i koja ih sve štiti od ozbiljnijeg pristupa prema demografskom opstanku Hrvatske i njihovih feuda. Razvijmo gospodarstvo važno kliču politički prosječnici ili čekajmo dok se Hrvatska dovoljno gospodarski razvije pa ćemo riješiti i demografski problem s druge strane još važnije izgovaraju veliki financijski i ekonomski „sistemski” stručnjaci. Kad će se to dogoditi? Nikad ili kad već svi odu pa će budućnost biti konačno samo njihova.

Neosporno, gospodarstvo je jako važno, ali važno i razvijeno gospodarstvo imaju Njemačka, Japan, Švicarska, Danska...i imaju demografski problem koji će morati rješavati klasičnom populacijskom politikom jer će kad-tad imigracijski bazen presušiti, a pokušaj s velikim imigracijama izvan Europe PražnjenjeNije moguće razumjeti postavljanje demografske problematike kao samo formalne u koncept nacionalne sigurnosti, pogotovo kroz činjenicu kako se prigranični hrvatski prostori prazne nevjerojatnom dinamikom, a neki su već do te mjere ispražnjeni da je stihijska supstitucija stanovništva u njima očekivani proces.Uostalom, Hrvatska je i napadnuta početkom devedesetih zbog kontrole prostora te potencijala i strateških točaka i koridora u njemu. Izravni odgovor, da s političkog i sigurnosnog aspekta pražnjenje je Hrvatske pogubno.potvrdio je sve opasnosti neselektivne imigracije za njihova gospodarstva i društva. Uređena društva i vrijednosni sustav u njima pokazao se, pogotovo za hrvatsku emigraciju po najnovijim istraživanjima, prevladavajućim faktorom iseljavanja. Nisu više samo bitni poslovi i financije, nego najbitnije postaje upravo ne vjerovanje u hrvatsko društvo u budućnosti, devastirano primarno načinom upravljanja Hrvatskom.

S političkog i sigurnosnog aspekta pražnjenje je Hrvatske pogubno

Koliko je demografsko pražnjenje Hrvatske pogubno iz geopolitičkog i sigurnosnog aspekta?

Demografsko pitanje u suvremenoj Hrvatskoj postaje naravno i temeljno pitanje nacionalne sigurnosti, koliko god to Geopolitikavojni i ekonomski stručnjaci negirali. Nije isto imati 6 ili 8 aviona ili 3 ili 4 milijuna stanovnika. Jednostavno po elementarnoj logici nije jer je stanovništvo najveća vrijednost i najveći potencijal svakog prostora i nikako ga se ne može uspoređivati s tehničkim aspektima sigurnosti. Stanovništvo, teritorij i granice temelj su svake državnosti, ali i temelj svih identiteta u nadgradnji. Zato nije moguće razumjeti postavljanje demografske problematike kao samo formalne u koncept nacionalne sigurnosti, pogotovo kroz činjenicu kako se prigranični hrvatski prostori prazne nevjerojatnom dinamikom, a neki su već do te mjere ispražnjeni da je stihijska supstitucija stanovništva u njima očekivani proces.

Uostalom, Hrvatska je i napadnuta početkom devedesetih zbog kontrole prostora te potencijala i strateških točaka i koridora u njemu. Izravni odgovor, da s političkog i sigurnosnog aspekta pražnjenje je Hrvatske pogubno.

Samo interesi, dok Hrvatska demografski nestaje

Nedavno ste u jednoj kolumni pisali o lošim stranama izbornog sustava, o demokratskim deficitima i krizi institucija. Možemo li reći da u Hrvatskoj sve više prevlada jedno stanje rasula i anarhije gdje najvažnije institucije, premrežene nesposobnim mediokritetima i tzv. uhljebima, nisu sposobne izvršavati elementarne zadaće zbog kojih uopće postoje?

Potvrđujem Vašu pretpostavku u cijelosti, a ona je velikim dijelom uvjetovana izbornim sustavom koji ne može Sabor HRTInteresiBiti sa stavom unutar vlastitog političkog izbora i s istim pristupom i principima djelovati prema svim devijacijama, danas je u Hrvatskoj nemoguća misija. Zato nam državom upravljaju vojnici stranaka bez vlastitog stava i upitne principijelnosti unutar vlastite političke opcije, a njihova izmjena na vlasti pokazuje pravi smisao vladanja Hrvatskom. Samo interesi, dok Hrvatska demografski nestaje.Hrvatskoj ponuditi ono najbolje što imamo, osim stranačkih selekcija bez kriterija. Način rada i principe ponašanja u strankama ne može proći osobnost i stručnost, a o znanstvenom djelovanju u strankama neću niti govoriti. Hrvatska zapravo nema pravih izbora jer za nas sve biraju stranke, od ljudi do pozicija na listama ili u izvršnoj vlasti, a mi na izborima samo tehnički obavljamo zaokruživanje.

Rezultat je u konačnici sastav Sabora kao također tehničkog tijela za podizanje ruku ili međustranačke borbe u kojima se sve vidi kod političkog protivnika, a ništa u svom političkom okruženju s istim grijesima. Biti sa stavom unutar vlastitog političkog izbora i s istim pristupom i principima djelovati prema svim devijacijama, danas je u Hrvatskoj nemoguća misija. Zato nam državom upravljaju vojnici stranaka bez vlastitog stava i upitne principijelnosti Djecaunutar vlastite političke opcije, a njihova izmjena na vlasti pokazuje pravi smisao vladanja Hrvatskom. Samo interesi, dok Hrvatska demografski nestaje.

Što bi po Vama prvo valjalo učiniti kad je u pitanju sprječavanje demografske katastrofe? Postoji li izlaz iz sadašnje situacije?

Prvo je potrebno demografsku problematiku postaviti kao ključnu razvojnu i sigurnosnu i onda slijediti irski ili izraelski model postupanja. Drugu, konačno je potrebno u proračunu po stavkama jasno izdvojiti izdvajanja manje važna od demografske revitalizacije pa bi svima bilo jasno koliko je zapravo sredstava moguće izdvojiti. Treće, uskladiti radno pravo do apsolutne zaštite trudnica i rodilja. Četvrto, cijelu revitalizacijsku koncepciju postaviti i prema hrvatskom iseljeništvu. Peto, na čelo revitalizacijske politike postaviti potpredsjednika Vlade. Šesto, demografsku politiku postaviti u temelj gospodarskog i regionalnog razvoja. Sedmo, definirati društveni okvir u kojima su djeca najvrjedniji njegov dio. Osmo...

Davor Dijanović

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Uto, 14-07-2020, 12:27:41

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.