Priopćenje HKV-a u povodu uhićenja gen. Ante Gotovine

 

 

P R I O P Ć E N J E
Hrvatskoga kulturnog vijeća u povodu uhićenja
generala Ante Gotovine


1. Hrvatsko kulturno vijeće podsjeća da je vojno-redarstvena operacija "Oluja" vođena u skladu s međunarodnim pravom, uz znanje međunarodne zajednice, te uz minimalne ljudske gubitke na obje strane. Vojnički blistavo izveden poduhvat zaustavio je genocid nad hrvatskim stanovništvom u okupiranim dijelovima Republike Hrvatske i ujedno spasio bihaćku enklavu u BiH od sudbine Vukovara i Srebrenice.
 
2. Hrvatski general Ante Gotovina vojnički je besprijekorno zapovijedao operacijom "Oluja". Zbog osobne hrabrosti, ratne vještine i istaknute uloge u oslobađanju hrvatskih područja, Gotovina je u hrvatskom narodu stekao glas heroja Domovinskoga rata. Objektivni međunarodni vojni promatrači izražavali su mu priznanje i poštovanje.

3. Izjednačavajući generala Gotovinu s nositeljima genocidne politike, Karadžićem i Mladićem, te ne podižući optužnice protiv protagonista agresije na Hrvatsku i BiH, generala Kadijevića i Adžića, tužiteljstvo Haaškoga suda pokazuje politički motivirano i pristrano ponašanje. Zamućujući zločin genocida, umjesto da ga progoni, tužiteljstvo odstupa od svoje temeljne zadaće, traženja istine i pravde.

4. Proglašavanjem završne operacije Domovinskoga rata zločinačkim pothvatom, tužiteljstvo Haaškoga suda zastupa prepoznatljive političke stavove i ocjene, što je nespojivo s njegovom ulogom i ovlastima. Cilj je dalekosežan udar na temelje samostalne hrvatske države i njezinu budućnost. Moguća presuda koja bi počivala na krivotvorenju povijesti, značila bi nametanje teške hipoteke, koja bi dugoročno oslabila poziciju Republike Hrvatske u međunarodnim odnosima.

5. Hrvatsko kulturno vijeće snažno podupire zahtjeve da se generalu Gotovini omogući obrana sa slobode, da hrvatska Vlada jamči za nepravedno optuženoga ratnog junaka, i da generalov slučaj razmotri nepristrani hrvatski sud.

6. HKV nadalje zahtijeva da hrvatske vlasti zatraže od Ujedinjenih naroda, kao osnivača Haaškoga suda, smjenu glavne tužiteljice Carle del Ponte, koja se kompromitirala stavljanjem političkih ciljeva ispred ljudskih sudbina. Podsjećamo da su upravo Ujedinjeni narodi rezolucijom o teritorijalnoj cjelovitosti Republike Hrvatske, dali legitimitet osloboditeljskoj akciji "Oluja".

7. Smatramo da je hrvatska vlast već u vrijeme podizanja optužnica protiv generala Markača, Čermaka i Gotovine, trebala podići cijeli slučaj na razinu Vijeća sigurnosti. Tadašnja šutnja zbunila je svjetsku javnost, dala krila protivnicima Republike Hrvatske i izravno utjecala na sudbinu hrvatskih generala.

8. Hrvatsko kulturno vijeće obraća se svim ljudima uma i srca, svim domaćim i stranim udrugama za zaštitu ljudskih prava, udruženjima pravnika i pravnim institucijama, moralnim i vjerskim autoritetima, očekujući od njih potporu u zaustavljanju političko-sudskoga nasilja koje se danas obrušilo na generala Gotovinu i hrvatsku državu, a sutra bi se u istoj situaciji mogla naći bilo koja članica Ujedinjenih naroda.


HRVATSKO KULTURNO VIJEĆE

{mxc}

 

 

Čet, 31-07-2014, 21:35:37

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Hrvoje Hitrec Nenad PiskačLjubomir Škrinjar Davor Dijanović

Radio i TV

Visoka kvaliteta

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Posjetitelji

Imamo 164 gostiju i nema članova online

Administriranje

Vijoleta Antolić - Viky

Najnovije vijesti

 • Spomen na čudesne Božje zahvate u Kaštel Sućurcu
  2014-07-31 07:26:48

  Kaštel SućuracU spomen na čudesne Božje zahvate kroz 1180 godina povijesti Kaštel Sućurca i župe Sv. Jurja m., po zagovoru "čudotvorne Gospe na Hladi", tj. "Gospe nad našin miston", sućuračka župa proslavit će i ove godine blagdan Gospina Proslavljenja. Svečanu Sv. Misu polnoćku u Svetištu Gospe na Hladi, u noći s četvrtka na petak, 1. kolovoza, predvodit će don Hrvoje Dragun, vikar župe Srca Isusova na Visokoj u Splitu.(R.Dobrić)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • A. Babić: Jergović živi u komunističkoj prošlosti
  2014-07-30 15:53:55

  Miljenko JergovićKoristeći najnoviji tragičan i za svjetski mir posebno opasan rat između Izraela i Hamasa u Gazi, u kojem se događaju apsolutno neopravdana, neprihvatljiva i užasna stradanja palestinskih civila, a posebno djece, Jergović bez i malo ograde tvrdi kako smo mi Hrvati antisemiti i da mrzimo Židove.(A.Babić)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Udruga bl. Ivan Merz podnijela prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o životnom partnerstvu Ustavnom sudu
  2014-07-30 10:10:34

  u-ime-obitelji-0526Ukazuje se na činjenicu da sekularisti na vlasti nameću narodu svoja vjerska stajališta (ukazuje se u prijedlogu da prema tumačenju Europskog suda na ljudska prava sekularizam ima status vjerskog/filozofskog uvjerenja), te bi opširnu praksu Europskog suda za ljudska prava u kojima se vjersku manjinu Jehovinih svjedoka štitilo od nametanja stavova kršćanske većine trebalo primijeniti u ovom slučaju u svrhu zaštite vjerničke većine u Hrvatskoj od sekularista koji trenutačno imaju većinu u Hrvatskom saboru. (katolik.hr)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Nitko ne može biti toliko glup i nesposoban
  2014-07-29 17:16:21

  Vesna Pusić i Zoran MilanovićVijest da će Hrvatska odustati od sudjelovanja na Svjetskoj izložbi EXPO-u 2015. u Milanu prva je, ako se ne varamo, obznanila ministrica vanjskih poslova, ne zna se koje zemlje, Vesna Pusić. Posebno perverzno zvučalo je opravdanje za ovu nevjerojatnu odluku, s kojom se Hrvatska briše s popisa od 145 zemalja Svjetske izložbe u našem neposrednom susjedstvu i kod našeg posebno značajnog vanjskotrgovinskog partnera Italije. Naime, navodno novca nema zbog sanacije poplavljenih područja.(hkv)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Nijemci ostali šokirani stanjem starog austrijskog groblja u istočnom Mostaru
  2014-07-29 11:42:39

  Njemačka delegacija u MostaruVoditelj njemačke delegacije gosp. Thomas Schock, po završetku razgovora i planiranih obilazaka, izjavio je: „Osjećam se dvojako: tužno zbog izgleda austrijskog groblja na Bišću polju u istočnom Mostaru, a radosno i zadovoljno zbog svega ostalog što su naše kolege iz BiH uradile i što planiraju uraditi. Imali smo izuzetno prijateljski susret i razgovore. Uvjeren sam da ćemo s ovim projektom, koji me je zadivio, zajedno ustrajati do njegovog završetka.(HNS BiH)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • A. Babić: Gdje je i što radi politička oporba u Hrvatskoj?
  2014-07-28 16:52:58

  Hrvatski saborZa mnoge hrvatske domoljube u Domovini i diljem svijeta veću zabrinutost od ponašanja sadašnjih najodgovornijih vladajućih političara u Hrvatskoj izaziva ponašanje i totalno nesnalaženje političke oporbe, kako one koja je okupljena oko HDZ-a tako i onog manjeg i slabijeg dijela oporbenih stranaka koje nastoje zajednički nastupati u okviru Saveza za Hrvatsku.(A.Babić)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • ABH: Siromašni Hrvati pune bogate EU riznice
  2014-07-28 15:55:20

  Hrvatska i EUUlazak u članstvo Europske unije Hrvatskoj donosi ogroman proračunski minus koji prema analizi HNB iznosi približno 4 milijarde kuna. Nažalost taj minus je tek dio izravne štete koju će Hrvatska pretrpjeti jer su ovom analizom obuhvaćena samo neposredna davanja u proračun EU kroz članarinu i razne obavezne fondove.(ABH)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Varaždinska biskupija – Spomen na žrtve Drugog svjetskog rata
  2014-07-28 09:55:19

  Misa za žrtve 2. svjetskog rata varaždinske biskupijeU spomen na 71. obljetnicu mučeničke smrti župnika Matije pl. Žigrovića, župnika na župi sv. Ivana Krstitelja u Gornjem Jesenju, Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava iz Varaždina i ove godine priredilo je u nedjelju, 20. srpnja 2014. godine spomen na žrtve Drugog svjetskog rata i poraća kao i stradale od posljedica vlasti diktatura i totalitarnih ideologija XX stoljeća.(F.Talan)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Mesić i Pupovac nastavljaju provocirati: "U Srbu pravi ustanak"
  2014-07-27 16:47:47

  Stjepan Mesić i Milorad PupovacBivši hrvatski predsjednik i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA) Stjepan Mesić ustvrdio je danas na proslavi tzv. Dana ustanka u Srbu da je ustanak protiv okupacije 1941. počeo baš u tom mjestu, a smatra da se time nimalo ne umanjuje značenje ranije osnovanoga Prvog partizanskog odreda u šumi Brezovica kod Siska, izvještava Jutarnji list.(hkv)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Proslava svetkovine sv. Jakova na Udbini
  2014-07-27 10:33:45

  Crkva hrvatskih mučenikaSvetkovina sv. Jakova, apostola zaštitnika drevne krbavske katedrale svečano je proslavljen 25. srpnja na Udbini u Crkvi hrvatskih mučenika. Koncelebrirano misno slavlje predslavio je gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Na misi su sudjelovali i svi sjemeništarci i bogoslovi biskupije na posljednjem danu svog ovogodišnjeg ljetovanja u kojem su upoznavali Otočki dekanat.(ika.hr)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Nova knjiga Hrvatske matice iseljenika
  2014-07-27 08:25:55

  Robert HajszanKnjiga izabranih Gradišćanskohrvatskih panonskih tema Roberta Hajszana, ima dvostruku vrijednost. S jedne strane dokumentira sustavan rad jednog zanimljivog povjesničara i filologa, dok s druge strane pokazuje snagu gradišćanskohrvatske zajednice koja u Austriji gotovo pola tisućljeća uspijeva njegovati i razvijati svoj jezik i kulturu.(V.Kukavica)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Akademik S. Damjanović: Hrvatska srednjovjekovna kultura bila je tropismena i trojezična
  2014-07-26 17:00:39

  damjanovicstjepanHrvatska srednjovjekovna kultura bila je tropismena i trojezična jer su tekstovi pisani latinicom, glagoljicom i ćirilicom, a ostvarivala se na latinskom, starocrkvenoslavenskom i hrvatskom jeziku, ističe akademik Stjepan Damjanović u studiji "Hrvatski srednjovjekovni tekstovi: tri pisma i tri jezika" objavljenoj u knjizi "Novi filološki prilozi", koju je tiskala Matica hrvatska u novom nizu svoje knjižnice Hrvatska jezična baština. (Hina)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Samo 6,7% građana podržava bezuvjetno postavljanje ćiriličnih natpisa u Vukovaru
  2014-07-26 11:51:57

  VukovarPovodom velikog istraživanja koje je u svom dnevnom barometru proveo cijenjeni Institut "dr. Ivo Pilar" i koje se odnosi na prijepore oko Vukovara, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara je u cijelosti analizirao istraživanje i sa zadovoljstvom možemo konstatirati da čak 64.4 % građana podržava inicijative Stožera, a naročito zahtjev za trajno ili privremeni izuzimanje Vukovara od dvojezičnosti, artikulirano kroz projekt Vukovar-Mjesto posebnog pijeteta.(Stožer za obranu hrvatskog Vukovara)

  Disqus komentari     Opširnije...     

Copyright © 2014 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).