• Srijeda, 25. svibnja 2016. J. Novak Komentari

  J. Novak: Francuski kuriri

  Kako mediji u nas napuhuju, piše se da europski intelektualci traže smjenu našeg ministra. No, potpisani nisu ni većina, a niti reprezentativan uzorak europskih intelektualaca. Oni po broju nisu odlučujući niti u jednom velegradu tipa Pariza. (J. Novak)
 • Srijeda, 25. svibnja 2016. O. Barišić Komentari

  Umjesto da se Jokića pozvalo na odgovornost zbog loše pripremljene reforme...

  Boris Jokić dao je ostavku u trenutku kada je postalo jasno da se stručna rasprava ne će moći izigrati, odnosno da on sam ne će moći diskrecijski birati koje će prijedloge odbiti, a koje ne. Kako ojačavanje stručnog tima uz tisuće pristiglih prigovora reformi može biti problem njegovu voditelju?(O. Barišić)
 • Tijelovo5
  Srijeda, 25. svibnja 2016. Zoran Vukman Komentari

  Z. Vukman: Tijelovo je blagdan Božjega predanja čovječanstvu na neviđen način

  Tijelovo je blagdan Božjega predanja čovječanstvu na neviđen način, znak Božjega prijateljstva, i ujedno poziv na naše predanje. Znak otkupljenja, znak života, ali i poziv na mistični dijalog duše i Stvoritelja. (Z. Vukman)
 • Srijeda, 25. svibnja 2016. Hrvatska Komentari

  Blagdan Tijelova

  Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove je katolički blagdan. Slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. (hkv)
 • Utorak, 24. svibnja 2016. N. Piskač Komentari

  Kratka priča: Čestitka najvećem sinu naših naroda i narodnosti

  Sretan ti rođendan, dragi naš druže Tito, ma gdje bio, ma gdje rođen, ma tko bio, ma što o tebi govorili, kad god rođen ili nerođen bio ili ne bio. Mi starimo – ti si uvijek i uvek mlad. Mi smo tvoji, ti si naš. (N. Piskač)
 • Utorak, 24. svibnja 2016. Egon Kraljević Komentari

  Bez osnutka građanske udruge za istraživanje žrtava komunizma Hrvatska nikada neće doznati istinut o poratnim pokoljima

  Uz ovakvu raspolućenost hrvatskog političkog tijela i posljedično države, osnutak takve udruge je jedino što se može poduzeti protiv aktualne strategije jugofila koju se može opisati kao odugovlačenje istraživanja do potpunog zaborava bleiburških žrtava. (E. Kraljević)
 • Utorak, 24. svibnja 2016. Hrvatski tjednik Komentari

  I. Marijačić: Perkovićeva i Mustaćeva obrana panično pokušavaju produljiti suđenje

  Hrvatskoj javnosti promaknuo je prigovor Perkovićeva njemačkoga odvjetnika Petera Wagnera protiv odluke predsjednika Sudskoga vijeća dr. Manfreda Daustera da, zbog skoroga kraja suđenja, ograniči podnošenje novih dokaza do 1. lipnja ove godine. Prigovor je odmah odbijen. (I. Marijačić, HT)
 • Utorak, 24. svibnja 2016. Pero Kovačević Komentari

  P. Kovačević: Prisjetimo se kako je stvarana Hrvatska vojska

  Hrvatska vojska odnosno oružane snage Republike Hrvatske 28. svibnja slave svoj 25. rođendan. Naime, 28. svibnja 1991. godine na stadionu Zagreba u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu prvi put u javnosti su predstavljene prve postrojbe Zbora narodne garde. (P. Kovačević)
 • Bundestag
  Utorak, 24. svibnja 2016. Inozemni tisak Komentari

  Rezolucija Bundestaga o genocidu nad Armencima

  Ankara zastupa tezu da je smrt više stotina tisuća pripadnika armenske i drugih nemuslimanskih manjima u vremenu između 1915. i 1917. tragedija, ali da nije genocid. S druge strane, Armenija i veliki dio međunarodnih istraživača smatraju da je riječ o genocidu. (T. Seibert, DT)
 • Ponedjeljak, 23. svibnja 2016. H. Hitrec Komentari

  H. Hitrec: I dalje na snazi jugoslavenski zakon o pobačaju koji je imao političku funkciju

  U Hrvatskoj je na snazi još i sada zakon koji „regulira“ pobačaj, a donesen je sedamdesetih godina prošloga stoljeća, u vrijeme jugoslavenskoga komunizma. Tada je imao svoju logiku, da, naime, smanji broj dolazaka na ovaj svijet malih Hrvatica i Hrvata. (H. Hitrec)
 • Boris Jokić
  Ponedjeljak, 23. svibnja 2016. Politika Komentari

  Ultimatum Borisa Jokića ministru vlade RH: Odbacite zaključke saborskog Odbora

  Voditelj stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić u ponedjeljak je najavio da su članovi skupine spremni odstupiti ako ministar znanosti obrazovanja i sporta Predrag Šustar do srijede, 25. svibnja ne odbaci zaključke saborskog odbora za znanost među kojima je i onaj da je skupinu…
 • Ponedjeljak, 23. svibnja 2016. Hrvatski tjednik Komentari

  I. Šojat: Kad se ožiljci opet pretvore u rane

  Uz sedamdeset godina stare antagonizme naoštrene poput sječiva, dobivamo novi, vrlo moćan antagonizam između dvije Hrvatske: one koja je 'kušala' rat i one koja je taj rat preživjela čak relativno spokojno, u zaleđu. (I. Šojat, HT)
 • Ponedjeljak, 23. svibnja 2016. Komentari Komentari

  Đikićev genocid s ljudskim licem

  Panika je zavladala. Što drugo preostaje nego na tragu prikazivanja bivšeg režima "s ljudskim licem", pokušati i najvećem pokolju u Europi nakon 2. svjetskog rata, onom u Srebrenici, također malčice dati epitet "genocida s ljudskim licem", Bearinim. (I. Šola, SD)
 • Ponedjeljak, 23. svibnja 2016. DRAN - Only zunzarije&vuvuzele Komentari

  Nedjeljnji Večernjak: „Pitanje pobačaja je pitanje kad počinje ljudski život“

  Moje je osobno mišljenje na temelju životnih spoznaja da zametak nastaje spajanjem živih muških i ženskih spolnih stanica, čime počinje novi život ljudskog zametka i bića, manifestirajući se prvom diobom tih živih stanica. Zametak je od tog trenutka živ, nastao iz ljudskih živih stanica. (DRAN)
 • Ponedjeljak, 23. svibnja 2016. Hrvatski tjednik Komentari

  Neretvanska deklaracija o bosanskome jeziku nastavak prijepora na kulturno-jezičnom planu

  Osim nastavaka rata na kulturno-jezičnome planu, Neretvanskom deklaracijom o bosanskom jeziku želi se zauzeti bolja pozicija glede imena jezika BIH u razgovorima o pristupanju EU. Nakana je velikobošnjačkih krugova ući s jedinstvenim imenom jezika, tj. imenom bosanski jezik. (M. Curać, HT)
 • Nedjelja, 22. svibnja 2016. Razgovori Komentari

  Marcel Holjevac – razgovor: "Ili mi ili oni" logika je temelj totalitarnog i diktatorskog uma

  "Ili mi ili oni" logika je temelj totalitarnog i diktatorskog uma, u kojem nema mjesta za nas i njih, za koegzistenciju raznih ideja u društvu, za pluralizam. (D. Dijanović)
 • Subota, 21. svibnja 2016. Zlatko Miliša Komentari

  Z. Miliša: Ciljana destrukcija braka i obitelji

  Narod koji se odriče tradicije, vjere, (patrijahalnog) odgoja, kulture, običaja i mitova je kao pojedinac bez identiteta. Kao posljedica svega, može se dogoditi da "društvo prerasta u društvo bez obitelji" (P. Buchanan). (Z. Miliša)
 • Nedjelja, 22. svibnja 2016. Đ. Vidmarović Komentari

  „Veličanstveni Vraniczanyjevi“

  Posjetio sam izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt, posvećenu hrvatskoj plemićkoj obitelji Vraniczany. Budući sam se dobro poznavao s barunom Jankom Vranicanyjem-Dobrinovićem, postojao je dodatni razlog posjetiti ovu izložbu. (Đ. Vidmarović)
 • Subota, 21. svibnja 2016. Egon Kraljević Komentari

  E. Kraljević: „Mirna Bosna (i Hercegovina), ali bez Hrvata“

  Za BiH bi jedino pravedno bilo da se problem riješi na način kako je to zagovarala hrvatska strana do izbijanja rata, po modelu koji bi se mogao nazvati švicarskim. Svakom bi narodu trebalo dati njegov dio BiH i na taj način sačuvati minimum suživota i multietničnosti. (E. Kraljević)
 • Nedjelja, 22. svibnja 2016. Hrvatski tjednik Komentari

  M. Jović: Nagoviještena prodaja osam velikih kompanija

  Prodaju se javna poduzeća isključivo zbog smanjenja javnoga duga, a ne zbog eventualno boljega tržišnog položaja tih poduzeća koji bi imali u privatnim rukama. (M. Jović, HT)
 • Subota, 21. svibnja 2016. Komentari Komentari

  Papa Franjo: Iskorištavanje radnika je smrtni grijeh!

  Papa je ispričao kako se narod šalio na sprovodu nekoga škrtca: Sprovod je uništen – govorili su – nisu mogli zatvoriti lijes jer je sa sobom htio ponijeti sve što je imao, a nije mogao. Nitko sa sobom ne može ponijeti svoje bogatstvo – istaknuo je. (RV)
 • Petak, 20. svibnja 2016. Osvrti Komentari

  Skupni jezik nas dili – o monografiji o Jurici Čenaru Đure Vidmarovića

  Nije svakidanji dogadjaj, da se kakova knjiga od gradišćanskoga Hrvata pojavi u Hrvatskoj. Zato nas neobično veseli ov izuzetni dogadjaj, monografija o Jurici Čenaru s njegovimi pjesmami u izdanju, na brigi Ðure Vidmarovića, ekscelentnoga poznavaoca naše kulturnopovijesne situacije i književnosti. (N. Benčić)
 • Petak, 20. svibnja 2016. D. Dijanović Komentari

  Fašističke tendencije u Zapadnobalkanskoj Republici Hrvatskoj

  S obzirom na to da je filoustaška vlast ukinula ured Stjepana Mesića, najvećeg živućeg „antifašista“ Europe, iz Antifašističke lige predložili su da pisanje Uvodnika na Halteru preuzme bivši doživotni predsjednik RH kao istaknuti i radikalni protiv fašizma i ustaštva. (D. Dijanović)
 • Petak, 20. svibnja 2016. Artur Bagdasarov Komentari

  Armenska crkva sv. Hripsime u Jalti

  Prvo pojavljivanje Armenaca na području Kryma bilo je u 8. st., a prvi val naseljavanja u 9. st. Od tih davnih dana pa sve do danas krymski Armenci čuvaju i poštuju svoje tradicije na području Krymskoga poluotoka. (A. Bagdasarov)
P R I O P Ć E N J E
Hrvatskoga kulturnog vijeća u povodu uhićenja
generala Ante Gotovine


1. Hrvatsko kulturno vijeće podsjeća da je vojno-redarstvena operacija "Oluja" vođena u skladu s međunarodnim pravom, uz znanje međunarodne zajednice, te uz minimalne ljudske gubitke na obje strane. Vojnički blistavo izveden poduhvat zaustavio je genocid nad hrvatskim stanovništvom u okupiranim dijelovima Republike Hrvatske i ujedno spasio bihaćku enklavu u BiH od sudbine Vukovara i Srebrenice.
 
2. Hrvatski general Ante Gotovina vojnički je besprijekorno zapovijedao operacijom "Oluja". Zbog osobne hrabrosti, ratne vještine i istaknute uloge u oslobađanju hrvatskih područja, Gotovina je u hrvatskom narodu stekao glas heroja Domovinskoga rata. Objektivni međunarodni vojni promatrači izražavali su mu priznanje i poštovanje.

3. Izjednačavajući generala Gotovinu s nositeljima genocidne politike, Karadžićem i Mladićem, te ne podižući optužnice protiv protagonista agresije na Hrvatsku i BiH, generala Kadijevića i Adžića, tužiteljstvo Haaškoga suda pokazuje politički motivirano i pristrano ponašanje. Zamućujući zločin genocida, umjesto da ga progoni, tužiteljstvo odstupa od svoje temeljne zadaće, traženja istine i pravde.

4. Proglašavanjem završne operacije Domovinskoga rata zločinačkim pothvatom, tužiteljstvo Haaškoga suda zastupa prepoznatljive političke stavove i ocjene, što je nespojivo s njegovom ulogom i ovlastima. Cilj je dalekosežan udar na temelje samostalne hrvatske države i njezinu budućnost. Moguća presuda koja bi počivala na krivotvorenju povijesti, značila bi nametanje teške hipoteke, koja bi dugoročno oslabila poziciju Republike Hrvatske u međunarodnim odnosima.

5. Hrvatsko kulturno vijeće snažno podupire zahtjeve da se generalu Gotovini omogući obrana sa slobode, da hrvatska Vlada jamči za nepravedno optuženoga ratnog junaka, i da generalov slučaj razmotri nepristrani hrvatski sud.

6. HKV nadalje zahtijeva da hrvatske vlasti zatraže od Ujedinjenih naroda, kao osnivača Haaškoga suda, smjenu glavne tužiteljice Carle del Ponte, koja se kompromitirala stavljanjem političkih ciljeva ispred ljudskih sudbina. Podsjećamo da su upravo Ujedinjeni narodi rezolucijom o teritorijalnoj cjelovitosti Republike Hrvatske, dali legitimitet osloboditeljskoj akciji "Oluja".

7. Smatramo da je hrvatska vlast već u vrijeme podizanja optužnica protiv generala Markača, Čermaka i Gotovine, trebala podići cijeli slučaj na razinu Vijeća sigurnosti. Tadašnja šutnja zbunila je svjetsku javnost, dala krila protivnicima Republike Hrvatske i izravno utjecala na sudbinu hrvatskih generala.

8. Hrvatsko kulturno vijeće obraća se svim ljudima uma i srca, svim domaćim i stranim udrugama za zaštitu ljudskih prava, udruženjima pravnika i pravnim institucijama, moralnim i vjerskim autoritetima, očekujući od njih potporu u zaustavljanju političko-sudskoga nasilja koje se danas obrušilo na generala Gotovinu i hrvatsku državu, a sutra bi se u istoj situaciji mogla naći bilo koja članica Ujedinjenih naroda.


HRVATSKO KULTURNO VIJEĆE

{mxc}

Komentirajte

Zadnji komentari
Čet, 26-05-2016, 12:33:01

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Kolumne

Radio i TV

Visoka kvaliteta

Zagreb

manjine
svibnja 13, 2016 Komentari

Manjinska događanja u Gradu Zagrebu između 16. i 22. travnja 2016.

in Zagreb - Česi
U okviru manjinskih događanja u Gradu Zagrebu između 16. i 22. svibnja 2016. održat će se Okrugli stol Mladi kao nositelji identiteta manjine u suvremenom hrvatskom društvu, Predstavljanje knjige Alana Polettija – Drugi život - Put iz Aprice prema Švicarskoj…

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Otvoreno: Kurikularna reforma

Zadnje vijesti

Zlatko Hasanbegović
Srijeda, 25. 05. Komentari

Hasanbegović za Le Monde: Pseudo-ljevice nastavlja vršiti kulturnu i društvenu hegemoniju

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović, nakon velike kampanje njegovoga ocrnjivanja u inozemstvu, dao je veliki intervju za francuski Le Monde. Intervju su prenijeli hrvatski elektronički mediji i može se pročitati u nastavku.(hkv)
Predrag Šustar i Aco Stanković
Srijeda, 25. 05. Komentari

Jokić od Šustara napravio ridikula u čemu mu je ovaj svojski pomogao

- Iznenadilo me priopćenje ministra Šustara. Ali dosta je s priopćenjima, poručio je večeras HDZ-ovom ministru Predragu Šustaru voditelj kurikularne reforme Boris Jokić i dodao da se zna gdje je ministru mjesto: 'Nije ovo tržnica'. (hkv)
Nada Šikić
Srijeda, 25. 05. Komentari

Ministarstvo rada dobilo 1,8 milijardi eura od EU do 2020.

Ministarstvo rada i mirovinskoga Nada Šikićsustava je organiziralo sustav za uspješno povlačenje europskog novca i dobilo akreditaciju za korištenje 1 milijarde 850 milijuna eura do 2020. godine. Za proračun su spašena i značajna sredstva za zapošljavanje mladih.(Hkv.hr)
Srijeda, 25. 05. Komentari

Ministar Šprlje u Haagu posjetio šestoricu Hrvata iz BiH; u Haagz razmatraju da zahtjev Hrvatske da bude 'prijatelj suda'

Šestoricu Hrvata iz Bosne i Hercegovine optuženih za ratne zločine radi stvaranja etnički čiste Herceg Bosne, koji čekaju izricanje pravomoćne presude, posjetio je ministar pravosuđa Ante Šprlje. (hkv)
Jokić
Srijeda, 25. 05. Komentari

Boris Jokić: Od ministra zahtijevamo razrješenje s mjesta voditelja i članova ekspertne skupine

Voditelj stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić zatražio je u srijedu od ministra Predraga Šustara razrješenje stručne skupine, zbog nezadovoljstva odlukom Odbora o proširenju radne skupine i preslagivanjem kadrova unutar skupine.(Hina)
Vodotoranj
Srijeda, 25. 05. Komentari

Hrvati iz Sydneya u samo dva dana prikupili 710.000 kuna za obnovu Vukovarskog vodotornja

Donatorska akcija započela je prošle nedjelje, koja se među Hrvatima u Sydneyu slavi kao nedjelja “Hrvatske baštine”, na kojoj je bilo prikazano bogatstvo običaja, izloženo mnoštvo alata, prikaza iz povijesti hrvatskih običaja i tradicijske kulture življenja hrvatskog puka. Obilježavana je 30. obljetnica rada hrvatskog naselja “Kardinala Alojzija Stepinca”(Vecernji.hr)
Srijeda, 25. 05. Komentari

Mate Knezović: Poziv na oslobođenje od komunističkog naslijeđa

Pozivamo mlade generacije da budu svjesne da su i danas izložene indoktrinaciji preživjelih antihrvatskih i protuljudskih ideja na sveučilištima, u medijima, udrugama i institucijama te da su, moguće i nesvjesno, indoktrinirani, da ozbiljno prouče narav komunizma i jugoslavenstva pa da ne ponavljaju zablude iz prošlosti. (M. Knezović)
Orešković
Utorak, 24. 05. Komentari

Objavljen poziv kupcima, evo što je prvo na prodaju

Država je oglasila prodaju obiteljskog srebra. Kupcima nudi tvornicu Končar, hotele Sunčani Hvar, i Korčula. Time želi smanjiti javni dug. Centar za restrukturiranje i prodaju na svojm je stranicama objavio pozive mogućim kupcima za iskazivanje interesa i dostavu obvezujućih ponuda. Prodaje se 526.926 dionica Končara. Minimalna cijena po dionici je 670 kuna, a rok za ponude zainteresiranih kupaca do 31 .svibnja.(dnevnik.hr)
Bijenal postav
Utorak, 24. 05. Komentari

Otvorenje hrvatske izložbe na 15. međunarodnoj izložbi arhitekture – Venecijanskom bijenalu

Otvorenje hrvatske izložbe na 15. međunarodnoj izložbi arhitekture – Venecijanskom bijenalu, čija je glavna tema Izvješća s bojišnice, održat će se u petak, 27. svibnja 2016. u 14 sati (Arsenale). (hkv)
Miro Kovač
Utorak, 24. 05. Komentari

Ministar Kovač sastao se s francuskim ministrom vanjskih poslova

Zemlja s kojom smo najviše promijenili odnose od uspostave slobodne i demokratske Hrvatske jest Francuska i na to svi trebamo biti ponosni. Dogovorili smo jaču suradnju na području jugoistočne Europe. Francuska može napraviti jako puno doborga i stabilizurajućeg, rekao je ministar Kovač u izjavi za novinare.(Hrt.hr)
Utorak, 24. 05. Komentari

Fimi media: Novo suđenje 6. lipnja, saslušanje 220 svjedoka

Početak novog suđenja za najveću korupcijsku aferu u hrvatskoj politici, slučaj Fimi media, zakazan je za 6. lipnja, a u novom procesu bit će ispitano 220 svjedoka, odlučeno je u utorak u nastavku pripremnog ročišta održanog na zagrebačkom Županijskom sudu. (hkv)
Evakuacija Grcka
Utorak, 24. 05. Komentari

Grčka: Počela evakuacija izbjeglica iz kampa u Idomeniju

Grčka je rano jutros počela najavljenu akciju evakuacije tisuća izbjeglica iz improviziranog kampa u Idomeniju na granici s Makedonijom, javlja BBC. (hkv)
Ruski kapital
Utorak, 24. 05. Komentari

Ozbiljno upozorenje iz Europe: ne smijete dopustiti ulaz ruskog kapitala

U proteklih nekoliko tjedana vrhu HDZ-a predane su dvije ozbiljne poruke iz inozemstva. Sličnog su sadržaja i prenose se upozorenja da u hrvatskom energetskom sektoru ne smije biti mjesta za "sumnjivi ruski kapital". (hkv)

Pretraži hkv.hr

Izdvojeno

N. Piskač

Poslanica s povratnicom: Pošiljka vraćena pošiljatelju

Svi 10, 2016
Predsjednica Republike u posljednje vrijeme napravila je nekoliko poteza koji su joj ozbiljno uzdrmali popularnost i ugled u onom dijelu biračkoga tijela koje joj je dalo svoj glas u tijesnoj pobjedi protiv Ive Josipovića. Pad popularnosti zabrinuo je i…
Kumrovec antifasisci
D. Dijanović

Jedan „antifašistički“ dan u Zapadnobalkanskoj Republici Hrvatskoj

Svi 06, 2016
„Gadovi ne će uspjeti, nema povratka na staro“ – kratko je najnovije fašističke ispade prokomentirao doživotni „antifašist“ Stjepan Mesić koji ovih dana gostuje u Sjevernoj Koreji gdje priprema velike infrastrukturne i strateška ulaganja Pjongjanga u hrvatski…
Hrvatski tjednik

Mr. sc. Blanka Matković: Hrvatska je zatrovana lažima o Jasenovcu i o Drugome svjetskom ratu

Svi 16, 2016
Nema u Hrvatskoj napretka sve dok genie in a bottle vlada umjesto razuma i osjećaja vlastite odgovornosti. Kad vlastodršci prizivaju duh u dehumanizaciji neprijatelja pa govore o ustaškome zloduhu, onda je to znak bolesti i znak totalitarizma. (I. Marijačić,…
Pitali smo

Optužbe o fašizaciji Hrvatske i kako im se oduprijeti

Svi 12, 2016
O tome kako spriječiti stalne optužbe o fašizaciji i ustašizaciji Hrvatske, koje Hrvatskoj nanose štetu u međunarodnim krugovima za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju: dr. sc. Damir Pešorda, Mate Knezović, fra Miljenko Stojić, Ante Čuvalo, Damir…
H. Hitrec

H. Hitrec: Laž, nasilje, krivotvorine i podmetanje njihove su uzdanice

Svi 09, 2016
„Eksplozivne naprave“ iz polovice sedamdesetih i poljudska svastika iz iste su udbaške, u svakom slučaju protuhrvatske radionice, kao što je iz iste radionice cijela ova sadašnja pomamna histerija o fašizaciji Hrvatske. (H. Hitrec)
D. Dijanović

Fašističke tendencije u Zapadnobalkanskoj Republici Hrvatskoj

Svi 20, 2016
S obzirom na to da je filoustaška vlast ukinula ured Stjepana Mesića, najvećeg živućeg „antifašista“ Europe, iz Antifašističke lige predložili su da pisanje Uvodnika na Halteru preuzme bivši doživotni predsjednik RH kao istaknuti i radikalni protiv fašizma i…
prosvjed Krug za trg
Ostale reportaže

Krug za Trg: Jugoslavenski totalitarizam još je na djelu

Svi 07, 2016
Građanska inicijativa Krug za Trg organizirala je deseti put javni skup na kojem je ponovila zahtjev za preimenovanjem Trga maršala Tita u Kazališni trg, čime se, kako su kazali, ispunjava rezolucija Hrvatskog sabora o uklanjanju tragova totalitarnih režima,…
Marko Juric23
Razgovori

Razgovor s M. Juričem: Povijesne teme određuju odnose snaga u Hrvatskoj

Svi 15, 2016
Te povijesne teme su od životne važnosti za Hrvatsku jer one određuju odnose snaga u Hrvatskoj. Svaka priča kako bi trebalo ostaviti te teme i okrenuti se budućnosti tjera vodu na mlin sadašnje dominantne političke nomenklature koja svoje korijene ima upravo…
Razgovori

Razgovor s Mirom Gavranom: Većina političara nije svjesna koliko je kultura važna

Svi 08, 2016
Ja uvijek volim promatrati stanje u kulturi iz perspektive onih koji kulturu konzumiraju. Ako tako gledamo na kulturu, onda možemo reći da je stanje u našoj kulturi osrednje ili solidno. Ako stanje u kuturi promatramo iz perspektive kuturnih skandala onda je…
H. Hitrec

H. Hitrec: Gorak okus ostavlja što na Bleiburgu nije bio sav vrh hrvatske države

Svi 16, 2016
Gorak okus ostavlja što na Bleiburgu nije bio sav vrh hrvatske države, što uz predsjednika Sabora nije bila predsjednica države i predsjednik Vlade. Svi oni trebaju biti ondje, a ne u izdvojenim dvostrukim i trostrukim „kolonama“ na drugim, bezbrojnim…
Hrvatski tjednik

I. Marijačić: Gola mržnja prema Hrvatskoj

Svi 15, 2016
To što se glumac Rene Bitorajac koristio prizorima nacističkoga divljanja poljskih, ruskih, grčkih i srpskih huligana kao potkrjepu teze o fašističkoj Hrvatskoj, to je poraz njega kao čovjeka. No to je tipična metoda protuhrvatske ljevice. (I. Marijačić, HT)
D. Dijanović

Nemoguća je pomirba između Hrvatske i Jugoslavije

Svi 13, 2016
U Hrvatskoj se ne vodi rat između partizana i ustaša, nego između zagovornika hrvatske nacionalne ideologije i jugoslavenske nacionalne ideologije. Između Hrvatske i Jugoslavije ne može doći do pomirbe, izbor je to između slobode i ropstva. (D. Dijanović)
D. Dijanović

D. Dijanović: O stogodišnjem teroru jugoslavenstva i komunizma u Hrvatskoj

Svi 19, 2016
Knjiga „Stogodišnji teror jugoslavenstva i komunizma u Hrvatskoj“ objavljena je prošle godine u nakladi Dokumentacijsko informacijskog središta – DIS Zagreb, ima 279. str., podijeljena je na pet poglavlja, a obuhvaća izbor autorovih znanstvenih, stručnih i…
Hrvatski tjednik

Istina se mora znati

Svi 18, 2016
Vidi se da 'najbolji poznavatelj' Jasenovca, kakvim Slavka Goldsteina predstavljaju pojedini mediji, pojma nema o članovima svoje obitelji, ali kao mjesto njihove smrti bez dokaza navodi Jasenovac. (M. Koić, HT)
Grah prvi maj
Hrvatski tjednik

I. Šojat: Ljevica je svela Praznik rada na povorku ljudi koji hrle na besplatni grah

Svi 09, 2016
Ugnjetavani čikaški radnici koji su prije 130 godina srljali u borbi za svoja prava nisu sigurno znali da će „cvijet hrvatske Ljevice“ na zagrebačkoj „Špici“ nehajno kave ispijati u skupoj markiranoj, radništvu nedostupnoj odjeći, voziti se limuzinama. (I.…
Radman
Razgovori

Razgovor s D. Radmanom: Napredni Zapad izgubio je dušu onda kad je počeo prezirati Krista

Svi 13, 2016
Čovjek ili narod koji odbacuje ono što Bog kaže da je ispravno i dobro, biva prepušten samom sebi, stihijskim reakcijama i nižim strastima. Stoga, primjećujem da je, generalno govoreći, i taj napredni Zapad izgubio dušu onda kad je počeo prezirati Krista. (D.…
Hrvatski tjednik

Korištenje žrtava Auschwitza za jasenovački popis

Svi 11, 2016
Usporedbom 60 000 dostupnih smrtovnica iz Auschwitza s mrežnim jasenovačkim popisom otkriva se mnoštvo osoba čiji se podatci u cijelosti, većim dijelom ili djelomično podudaraju. Kako su onda završile na jasenovačkome popisu? Slučajno ili namjerno? (N. Banić,…
J. Novak

J. Novak: Svi njihovi neprijatelji naroda

Svi 15, 2016
Posljednjih desetak godina, otkako se, puno prekasno, slobodnije govori o prikrivenim grobovima, jamama socijalističkoga režima i nečovještva kakvo Europa nakon Hitlera nije poznavala, strahote Titovih mučkih ubojstava izranjaju iz zemlje posvuda. (J. Novak)
Copyright © 2016 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).