• Šestorka Haag
  Četvrtak, 17. kolovoza 2017. M. Međimorec Komentari

  U očekivanju presude: Podlistak o generalu Slobodanu Praljku i hrvatskoj šestorci u Haagu (XII.)

  Kao jedanaesti prilog u okviru podlistka o generalu Slobodanu Praljku i hrvatskoj šestorci u Haagu donosimo tekst srpsko-muslimanskog sporazuma (Muhamed Filipović - Radovan Karadžić) i dijelove iz knjige prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana "Priča o Paddyju Ashdownu i Tuđmanovoj salveti. (hkv)
 • Kriza kulture
  Četvrtak, 17. kolovoza 2017. D. Dijanović Komentari

  D. Dijanović: Kriza kulture (II.)

  Kršćanstvo nije protiv globalizacije kao oblika suradnje i približavanja naroda i kultura. No, on je protiv globalizacije koja naglasak stavlja prvenstveno na profit ili partikularne političke interese, a pritom zanemaruje dostojanstvo svake ljudske osobe i prava malih naroda. (D: Dijanović)
 • Lobiranj
  Četvrtak, 17. kolovoza 2017. DRAN - Only zunzarije&vuvuzele Komentari

  Svi bi nešto lobirali

  Svatko može imati svoje mišljenje i spoznaju o lobiranju, ali teško može sa sigurnošću definirati što to znači, kako se i gdje radi i odvija, samo u lobijima ili šire, a pogotovo zbog navedenog, javnost teško o tome može steći svoju spoznaju, jer toga nema u medijima iz navedenih razloga. (DRAN)
 • Vladimir Ranogajec
  Četvrtak, 17. kolovoza 2017. Hrvatski tjednik Komentari

  M. Ivurek: Vladimir Ranogajec ili Višinski na zagrebačkoj Trešnjevci

  Čuvši da se radi o nekome popu, Ranogajec ponovno upita Šegvića: 'Jesam li ja dobro čuo, radi se o nekome popu Dukljaninu?' Šegvić odgovori potvrdno kako se doista radi o popu Dukljaninu. Na to ovaj sudac zatraži od stražara da mu pod hitno dovedu tog popa Dukljanina!? (M. Ivurek, HT)
 • Tito Jugoslavija
  Srijeda, 16. kolovoza 2017. N. Piskač Komentari

  Smrt Tita: Sedam dana općenarodne žalosti u Novom listu (4)

  U četvrtak 8. svibnja 1980. izišao je četvrti izvanredni broj Novoga lista. Glavna poruka s naslovnice: „Svijet uz Tita“. U prvi se plan stavlja međunarodna dimenzija Titova pogreba. Na dvadeset stranica nastavlja se partijska indoktrinacija „narodnih masa“ s proizvodnjom pristanka na kult ličnosti. (N. Piskač)
 • Miliša
  Srijeda, 16. kolovoza 2017. Zlatko Miliša Komentari

  Z. Miliša: Režirana partijanja na Jadranu

  Ne treba nas treba čuditi fenomen sve agresivnijih partijanja na Jadranu, ali nisam očekivao da na blagdan Velike Gospe nitko od biskupa nije u propovijedima spomenuo tu pošast. (Z. Miliša)
 • Jugoslavija
  Srijeda, 16. kolovoza 2017. Hrvatski tjednik Komentari

  G. Borić: Bivša Jugoslavija ni u čemu nije bolja od sadašnje Hrvatske

  Čudno je da neki politički pismeniji pojedinci tvrde kako je u bivšoj državi bilo gotovo sve bolje nego u sadašnjoj Republici Hrvatskoj. Za SFRJ tuguju naši jugonostalgičarski vampiri, slijepi kod zdravih očiju i gluhi kod zdravih ušiju. (G. Borić, HT)
 • Pojisan
  Utorak, 15. kolovoza 2017. Prilozi građana Komentari

  F. Baras: U jeku kuge Splićani obnovili Gospu od Pojišana

  Od prastarih vremena Splićani časte i slave čudotvornu Gospu od Pojišana. Pisane isprave potvrđuju da je već u XIII. stoljeću na mjestu današnje crkve postojalo svetište, a arheološki fragmenti da možda datira čak od X. stoljeća. (F. Baras)
 • Piskač
  Utorak, 15. kolovoza 2017. N. Piskač Komentari

  MUP i HRT u funkciji jugoslavenskoga reda i mira

  Postavlja se logično pitanje, čiji je MUP Vlade RH, kad mu je važnije privesti zastavu hrvatskih branitelja i same hrvatske branitelje negoli provokatore ekstremne ljevice ili četničke diverzante koji potpaljuju požare? Ne samo MUP. Već i čija je HRT? Njezin informativni program je dezinformativan. (N. Piskač)
 • Taxi tabla
  Utorak, 15. kolovoza 2017. Hrvatski tjednik Komentari

  M. Jović: Sukob taksista i Ubera

  Kompanija zbog velikoga broja investitora raspolaže s još oko sedam milijarda dolara gotovine te može iduće tri godine raditi uz gubitke i znatno povećati broj korisnika radi postizanja monopolskog položaja. (M. Jović, HT)
 • Hitrec
  Ponedjeljak, 14. kolovoza 2017. H. Hitrec Komentari

  H. Hitrec: Ako nema dovoljno domaćih mrzitelja, uvozit ćemo strane, kao stanovitoga Paula Stubbsa

  Ako nema dovoljno domaćih mrzitelja, uvozit ćemo strane, kao što smo uvezli stanovitoga Paula Stubbsa koji bolesnom nadbiskupu zagrebačkom, kardinalu Bozaniću, poručuje „Die you evil S of a B“. Taj je Stubbs bio (navodno se povukao) savjetnik Ekonomskog instituta, ali i više od toga, član Nacionalnog vijeća za…
 • Strukovno obrazovanje
  Ponedjeljak, 14. kolovoza 2017. Školstvo Komentari

  Mr. sc. Petar Marija Radelj: Novi promašaj ministrice Divjak – najavljene promjene Zakona o strukovnom obrazovanju

  Donosimo prilog Petra Marije Radelja s e-savjetovanja o Zakonu o strukovnom obrazovanju, u kojemu su navedeni prigovori Zakonu i Ministarstvo znanosti i obrazovanja pozvano da obustavi javni raspravu i prriedi suvislu podlogu za javno savjetovanje (narod)
 • Marko Ljubić
  Nedjelja, 13. kolovoza 2017. M. Ljubić Komentari

  M. Ljubić: HRT iz oružja protiv hrvatskog naroda treba pretvoriti u instrument nacionalne slobode

  Opasno je nezadovoljstvo prema programima HRT-a iskazivati samo negledanjem. To je najvažniji instrument emancipacije nacionalne i društvene svijesti, od njega se ne smije defanzivno odustati i prepustiti ga otovrenim neprijateljima kao oružje protiv sebe. Mora ga se vratiti onome kome pripada i tko ga financira. (M.…
 • Tito
  Nedjelja, 13. kolovoza 2017. N. Piskač Komentari

  Smrt Tita: Sedam dana općenarodne žalosti u Novom listu (3)

  Na vrhu naslovnice trećega izvanrednoga izdanja Novoga lista od 7. svibnja 1980. preko cijele širine naslovne stranice u dva reda piše: „TITO LEGENDA“. Naslovnicu rese dvije crno-bijele fotke. (N. Piskač)
 • Crno
  Nedjelja, 13. kolovoza 2017. Damir Pešorda Komentari

  D. Pešorda: Događa se ono što ni sanjali nismo

  Što se Stubs tiče znakovito je da je on došao 1993., a već danas s Matom Kapovićem viče: ''Zageb je naš!''E, nije! Ili, dečki, da se poslužim geslom iz vaše ljevičarske mitologije: No pasaran! Kao demokrat dopuštam da bude i vaš i naš, a ako nećete tako, onda će biti samo naš! (D. Pešorda)
 • Miklenić
  Subota, 12. kolovoza 2017. Komentari Komentari

  I. Miklenić: Molitva i zauzimanje za slobodu

  Na nacionalnoj su razini okovi neslobode često skrivena djelovanja različitih ideoloških, političkih i drugih interesnih skupina i centara moći koji onemogućuju ostvarivanje općega dobra u hrvatskom društvu, odnosno legalnih i legitimnih hrvatskih nacionalnih ciljeva i interesa. (I. Miklenić, GK)
 • Oluja odlaze krajisnici
  Petak, 11. kolovoza 2017. Hrvatski tjednik Komentari

  I. Marijačić: Čime su to izbjegli Srbi zaslužili da ih se moli na povratak?

  Oluja je, s obzirom na minimalan broj žrtava na neprijateljskoj strani, jedna od najčišćih operacija u povijesti ratovanja. Ono malo što ih je bilo, bile su kolateralne žrtve. Vlastodršci su sramotno dopustili da minimalne kolateralne žrtve na neprijateljskoj strani daju ton obilježavanju Oluje. (I. Marijačić, HT)
 • Geopolitika
  Petak, 11. kolovoza 2017. Obnova Komentari

  D. Ljubić: Kritika geopolitike

  Ovaj rad ne će biti tek kritički prikaz geopolitike kao znanosti, ili kritika pojedinih ideologija proizašlih iz geopolitike, kao primjerice euroazijanizma ili eurokontinentalizma, nego će u sebi sadržavati važnije elemente povezane s pojmom geopolitike. (D. Ljubić, Obnova)
 • Bolivija
  Petak, 11. kolovoza 2017. Inozemni tisak Komentari

  Kraj i krah Bolivarske revolucije

  Venecuelska vrsta socijalizma XXI. stoljeća nije ništa drugo doli dogovor državne stranke, sigurnosnog aparata, vojske i male boli-buržoazije čiji je cilj vlastito bogaćenje i korumpiranje drugih zemalja jeftinom naftom. (D. Deckers, FAZ)
 • 2 foto 2
  Četvrtak, 10. kolovoza 2017. N. Piskač Komentari

  Smrt Tita: Sedam dana općenarodne žalosti u Novom listu (2)

  Drugo izvanredno izdanje Novoga lista izišlo je 6. svibnja 1980. na 20 stranica. Kao i prethodni broj u cijelosti je posvećen Titu i stvaranju kolektivne histerije zbog prestanka kucanja njegova velikog srca. I opet je na svakoj stranici (gore desno) objavljen diktatorov portret. (N. Piskač)
 • Rat
  Četvrtak, 10. kolovoza 2017. Hrvatski tjednik Komentari

  Amerikanci izučavaju Oluju, a kako mi u svojem obrazovnom sustavu tretiramo Domovinski rat?

  Učenici se ne boje istine o domovinskome ratu i Oluji, ali se očito boje neki u Ministarstvu obrazovanja i znanosti kada odobravaju udžbenike s agresorskim pogledom na Oluju i ne žele zemljovide masovnih grobnica u Domovinskome ratu. (B. Kraljičak, HT)
 • Skejo
  Četvrtak, 10. kolovoza 2017. Hrvatski tjednik Komentari

  Skejo: Vlastodršci bi najradije da smo svi poginuli u Domovinskome ratu!

  Nas sedam časnika HOS-a s najvišim odličjima, neki i više puta ranjavani, koji smo sudjelovali u najtežim bitkama za oslobođenje Knina, lišeni smo slobode bez ikakva opravdanja. (HT)
 • Jović
  Četvrtak, 10. kolovoza 2017. Komentari Komentari

  J. Jović: Dogma o privatnom vlasništvu

  Općenito govoreći, a i povijesno je potvrđeno, privatni je model vlasništva neusporedivo efikasniji. Ali ipak, postoje djelatnosti koje bi morale ostati u javnom vlasništvu. Radi su u pravilu o onim djelatnostima koje se tiču života svih građana i funkcioniranja države kao takve. (J. Jović, SD)
 • Miliša
  Srijeda, 09. kolovoza 2017. Zlatko Miliša Komentari

  Z. Miliša: Kako do primjerenih kazni u odgoju?

  Amerikanci su u najmanje 15 država aktivirali metodu kažnjavanja učenika. Prvi su pretjerali s pedocentričnom doktrinom i popustljivim odgojem, a njihova „fast food“ obitelj producirala razmaženu generacija. No, kako su išli u jednu, sada pozornost javnosti zaokupljaju drugom krajnosti - batinom. (Z. Miliša)
P R I O P Ć E N J E
Hrvatskoga kulturnog vijeća u povodu uhićenja
generala Ante Gotovine


1. Hrvatsko kulturno vijeće podsjeća da je vojno-redarstvena operacija "Oluja" vođena u skladu s međunarodnim pravom, uz znanje međunarodne zajednice, te uz minimalne ljudske gubitke na obje strane. Vojnički blistavo izveden poduhvat zaustavio je genocid nad hrvatskim stanovništvom u okupiranim dijelovima Republike Hrvatske i ujedno spasio bihaćku enklavu u BiH od sudbine Vukovara i Srebrenice.
 
2. Hrvatski general Ante Gotovina vojnički je besprijekorno zapovijedao operacijom "Oluja". Zbog osobne hrabrosti, ratne vještine i istaknute uloge u oslobađanju hrvatskih područja, Gotovina je u hrvatskom narodu stekao glas heroja Domovinskoga rata. Objektivni međunarodni vojni promatrači izražavali su mu priznanje i poštovanje.

3. Izjednačavajući generala Gotovinu s nositeljima genocidne politike, Karadžićem i Mladićem, te ne podižući optužnice protiv protagonista agresije na Hrvatsku i BiH, generala Kadijevića i Adžića, tužiteljstvo Haaškoga suda pokazuje politički motivirano i pristrano ponašanje. Zamućujući zločin genocida, umjesto da ga progoni, tužiteljstvo odstupa od svoje temeljne zadaće, traženja istine i pravde.

4. Proglašavanjem završne operacije Domovinskoga rata zločinačkim pothvatom, tužiteljstvo Haaškoga suda zastupa prepoznatljive političke stavove i ocjene, što je nespojivo s njegovom ulogom i ovlastima. Cilj je dalekosežan udar na temelje samostalne hrvatske države i njezinu budućnost. Moguća presuda koja bi počivala na krivotvorenju povijesti, značila bi nametanje teške hipoteke, koja bi dugoročno oslabila poziciju Republike Hrvatske u međunarodnim odnosima.

5. Hrvatsko kulturno vijeće snažno podupire zahtjeve da se generalu Gotovini omogući obrana sa slobode, da hrvatska Vlada jamči za nepravedno optuženoga ratnog junaka, i da generalov slučaj razmotri nepristrani hrvatski sud.

6. HKV nadalje zahtijeva da hrvatske vlasti zatraže od Ujedinjenih naroda, kao osnivača Haaškoga suda, smjenu glavne tužiteljice Carle del Ponte, koja se kompromitirala stavljanjem političkih ciljeva ispred ljudskih sudbina. Podsjećamo da su upravo Ujedinjeni narodi rezolucijom o teritorijalnoj cjelovitosti Republike Hrvatske, dali legitimitet osloboditeljskoj akciji "Oluja".

7. Smatramo da je hrvatska vlast već u vrijeme podizanja optužnica protiv generala Markača, Čermaka i Gotovine, trebala podići cijeli slučaj na razinu Vijeća sigurnosti. Tadašnja šutnja zbunila je svjetsku javnost, dala krila protivnicima Republike Hrvatske i izravno utjecala na sudbinu hrvatskih generala.

8. Hrvatsko kulturno vijeće obraća se svim ljudima uma i srca, svim domaćim i stranim udrugama za zaštitu ljudskih prava, udruženjima pravnika i pravnim institucijama, moralnim i vjerskim autoritetima, očekujući od njih potporu u zaustavljanju političko-sudskoga nasilja koje se danas obrušilo na generala Gotovinu i hrvatsku državu, a sutra bi se u istoj situaciji mogla naći bilo koja članica Ujedinjenih naroda.


HRVATSKO KULTURNO VIJEĆE

{mxc}

Pet, 18-08-2017, 12:50:47

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne (full)

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Zagreb

lakatos 005
srpnja 03, 2017 Komentari

"Kralj violine" Roby Lakatos i Zagrebačka filharmonija na festivalu Zagreb Classic

in Zagreb
U utorak 4. srpnja u 21 sati u sklopu festivala Zagreb Classic na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu koncert će održati "kralj violine" Roby Lakatos i Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića. Ulaz na koncert je slobodan (D. Denkovski, Ured…

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Novi broj u prodaji

Hrvatski tjednik

Zadnje vijesti

Blei
Četvrtak, 17. 08. Komentari

Predstava "Blei" 18. i 19. kolovoza u Bleiburgu

Predstava "Blei", autorski projekt ansambla Schpielhaus Wien izvest će se 18. i 19. kolovoza u Bleiburgu. (hkv)
Hrvatska Njemacka
Četvrtak, 17. 08. Komentari

U Njemačku se prošle godine uselilo 34.000 Hrvata

Prema podacima BAMF-a Hrvata je u Njemačkoj 331.000, s tim da ih je u 2016. uselilo 34.000. (hkv)
Hrvatsko zrtvoslovno drustvo
Četvrtak, 17. 08. Komentari

Komemoracija povodom obilježavanja Sveeuropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Povodom obilježavanja Sveeuropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima (23. kolovoza) i75. godišnjice partizanskog napada na Dječji dom za ratnu siročad u Jastrebarskom (26. kolovoza 1942.) Hrvatsko žrtvoslovno društvo, Hrvatsko kulturno vijeće i Župa sv. Nikole biskupa (Jastrebarsko)u subotu, 26. kolovoza 2017. godine organiziraju prigodnu komemoraciju s programom. (A. Beljo)
Peter Galbraith
Četvrtak, 17. 08. Komentari

Sramotno izvješće State Departmenta

Izgleda da se u Američkom veleposlanstvu u Zagrebu ništa nije promijenilo u odnosu na vremena Galbraithovoga plana Z4, jer i posljednje izvješće State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj vrvi feralovski primitivnim i zdravom umu uvredljivim ocjenama. Time ćemo završiti jedan od najkraćih priloga na ovom portalu. S takvim saveznicima u Buzinu nam neprijatelji ni ne trebaju.(hkv)
Informatika
Srijeda, 16. 08. Komentari

MZO: S informatikom napokon iskoračiti u 21. stoljeće

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uskoro će predstaviti cjelovit model usmjeren na unaprjeđenje informatičkog kurikuluma u hrvatskim školama, najavila je pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj, ocijenivši kako je nužno s programom informatičkog opismenjavanja što prije iskoračiti u 21. stoljeće. (hkv)
Australija
Srijeda, 16. 08. Komentari

Grabar-Kitarović razgovarala s australskim premijerom Turnbullom

Hrvatska je Australiju upoznala s više od 150 projekata spremnih za investitore, uključujući i teminal za ukapljeni plin (LNG) na otoku Krku, imajući u vidu rastući australski udio u svjetskom izvozu LNG-a, priopćio je ured hrvatske predsjednice. (hkv)
ustašla zmija
Srijeda, 16. 08. Komentari

Udruga Vigilare traži ispriku Josipovića jer je uvrijedio katolike

Udruga Vigilare reagirala je na komentare bivšeg predsjednika Ive Josipovića na Facebooku vezano uz praćenje blagdana Velike Gospe na Hrvatskoj radioteleviziji. (hkv)
Kosic Gora2
Utorak, 15. 08. Komentari

Biskup Košić predvodio euharistiju u svetištu Majke naših stradanja u Gori

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo svečano je u utorak 15. kolovoza proslavljena u svetištu Majke naših stradanja u Gori misnim slavljem koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić. (IKA)
BDM
Utorak, 15. 08. Komentari

Blagdan je Velike Gospe, vjernici hodočaste u marijanska svetišta

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije ujedno je državni blagdan, koji se tradicionalno obilježava 15. kolovoza i diljem Hrvatske, kada mnoštvo vjernika hodočasti u više od 20 marijanskih svetišta koja i ove godine očekuju više stotina tisuća posjetitelja, većinom domaćih, a najviše u Mariji Bistrici, Sinju, na Trsatu, u Aljmašu, Pleternici, Ninu i Remetama. (hkv)
Australija
Ponedjeljak, 14. 08. Komentari

Predsjednica s guvernerom Novog Južnog Walesa

U nastavku državnog posjeta Australiji, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s guvernerom Novog Južnog Walesa Davidom Hurleyem.(hkv)
Goldstein Tito
Ponedjeljak, 14. 08. Komentari

Nakon Zagreba Tito odlazi i iz Pariza

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković donijeli su odluku o novim veleposlanicima koji će predstavljati Hrvatsku. Među razriješenim veleposlanicima nalazi se i dosadašnji veleposlanik u Francuskoj Ivo Goldstein. (direktno)
Miro Kovac
Ponedjeljak, 14. 08. Komentari

Kovač: Izetbegovićev stav o Pelješkom mostu nije službeni stav BiH

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač izjavio je kako će Pelješki most biti izgrađen te da protivljenje gradnji tog mosta nije službena politika Bosne i Hercegovine nego su se o tomu oglasili samo predstavnici nekih bošnjačkih stranaka. (hkv)
Papa Franjo
Nedjelja, 13. 08. Komentari

Papa: Vjera nije bijeg od životnih problema

Trg sv. Petra je danas bio ispunjen mladim skautima i Franjevačkom mladeži koje je papa Franjo posebno pozdravio zajedno sa skupinom hodočasnika koji su pješke došli iz Siene u Vječni grad putem poznatoga hodočasničkog puta Via Francigena. (hkv)
Kolinda Australija
Nedjelja, 13. 08. Komentari

Predsjednica posjetila hrvatski katolički centar i susrela se s našim iseljenicima

Državni posjet Australiji hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović započela je obilaskom hrvatskog katoličkog centra i naselja Kardinal Stepinac u Sydneyu. Predsjednicu, koja će se u Australiji sastati s premijerom Malcolmom Turnbullom i drugim visokim australskim dužnosnicima, dočekalo je oko 2 i pol tisuće naših iseljenika. Mnogi od njih bili su vrlo emotivni - na posjet hrvatskog predsjednika, kažu, čekali su 22 godine. (hkv)

Pretraži hkv.hr

Izdvojeno

HItrec
H. Hitrec

H. Hitrec: Proslava u Srbu je isto takva blasfemija kao da slave na Ovčari

Srp 31, 2017
Pupovečki Srbi i mnogi iz RS-a slave u Srbu, što je isto takva blasfemija kao da slave na Ovčari. Što bi trebala učiniti hrvatska država, umjesto što je hrvatskim novcem u vrijeme poludesne opcije obnovila spomenik u Srbu? Rastjerati nitkove hrvatskom…
Žena moga muža
J. Novak

J. Novak: Srčano pero

Kol 01, 2017
Ovom, nevelikom knjigom, Belobrajdić je nama postala Tanja, a njoj vlastita knjiga tek sve bljeđi ožiljak koji još brže zacjeljuje. Svoj ili tuđ? To procijenite sami. Ožiljak zacjeljuje? Da, ali to još uvijek ne znači i brzo. (J. Novak)
Hitrec
H. Hitrec

H. Hitrec: Hrvatska država zahvaljuje Gotovini i Markaču financiranjem Documente i Novosti

Kol 07, 2017
Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti – a koju su zahvalnost doživjeli Gotovina i Markač? I danas hrvatska država zahvaljuje financiranjem Documente i Novosti, te drugih izravno i otvoreno prouhrvatskih neprijateljskih udruga, dopušta pupovečka divljanja po…
OlujaOper
Domovinski rat

22 godine od Oluje – Ovo je naša zemlja!

Kol 04, 2017
Oluja nam uvijek mora biti glavni putokaz. Ne samo povijesno, kao događaj koji je odlučio da zaista imamo Državu Hrvatsku, nego i kao vječni podsjetnik da mi Hrvati možemo napraviti što god zamislimo, ma kako to nedostižno izgledalo. Trebamo si samo postaviti…
Tito
N. Piskač

Smrt Tita: Sedam dana općenarodne žalosti u Novom listu (1)

Kol 08, 2017
Josip Broz Tito nije preminuo. Samo mu je „prestalo kucati veliko srce“. Proglas je na znanje upućen: „radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke federativne republike Jugoslavije“. Savezno izvršno vijeće proglasilo je…
Piskač
N. Piskač

N. Piskač: Elite u Hrvatskoj nisu po mjeri Oluje

Kol 02, 2017
Novoformirana politička klasa drži poluge vlasti i njima se služi više za zadovoljenje interesa svoje klase i nadnacionalnih elita, negoli za promicanje i zaštitu interesa države i nacije. Nije u pitanju nesposobnost, već svjesni odabir prioriteta. (N. Piskač)
Skejo
Hrvatski tjednik

Skejo: Vlastodršci bi najradije da smo svi poginuli u Domovinskome ratu!

Kol 10, 2017
Nas sedam časnika HOS-a s najvišim odličjima, neki i više puta ranjavani, koji smo sudjelovali u najtežim bitkama za oslobođenje Knina, lišeni smo slobode bez ikakva opravdanja. (HT)
Miliša
Zlatko Miliša

Z. Miliša: Dežurni (medijski) katastrofičari

Kol 01, 2017
Postoji evidentna razlika između medijske slike stvarnosti i vedrije strane života koja se sustavno prešućuje. Zašto i s kojim posljedicama? (Z. Miliša)
Geopolitika
Hrvatski tjednik

D. D. Lošo: Sukob anglosaksonskoga atlantizma i europskoga njemačkog kontinentalizma

Kol 09, 2017
Njemačka geopolitika kontinentalizma igra na kartu Srbije kao novoga-starog hegemona na području 'južno od Alpa i sjeverno od Grčke', a takva geopolitika pogubna je za opstanak Hrvatske kao samostalne i samosvjesne države. (D. Domazet Lošo, HT)
Vukovar
Mira Ivanišević

Otvoreno pismo: Iz kojih razloga RH ne traži za plaćanje ratne odštete od agresorskih država?

Kol 01, 2017
Uljudno molim da bar netko od primatelja mog „otvorenog pisma“ objasni meni, a i javnosti zbog čega RH ne traži plaćanje ratne štete od Srbije i Crne Gore? Zabranjuje li nam to gđa. Merkel, g. Putin, g. Trump ili samo osjećaji bratstva i jedinstva? (M.…
Boričevac
Damir Borovčak

D. Borovčak: Pokop žrtava srpskih ustanika u Boričevcu (2. dio)

Srp 29, 2017
Nakon mise zadušnice za ubijene članove iz obitelji Ivezić u crkvi Blažene Djevice Marije u Boričevcu, poslije 76 godina održan je sprovodni obred. Lijes s posmrtnim ostacima 24 osoba iz roda Ivezića prenesen je u ophodnoj povorci do grobnog mjesta povrh…
EU
Hrvatski tjednik

D. Pešorda: Izlazak iz EU

Kol 04, 2017
EU nije ni izbliza privlačna kao što je bila Europska zajednica osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća. Osim toga, u toj i takvoj EU Hrvatskoj je očito namijenjen vječiti boravak u ''magarećoj klupi'', stalno rješavanje nerješivih domaćih zadaća i…
Srb
Prilozi građana

I. Jaklin: Miting velikosrpske mržnje

Srp 31, 2017
U Srbu gotovo redovito nastupaju bivši šefovi ove naše tužne i potpuno ušutkane hrvatske države, Stipe Mesić i Ivo Josipović, a redaju su se i mnogi drugi drugovi i drugarice s lijepim partizanskim kapama na glavama, podržavajući tako ovaj politički igrokaz…
Iseljeništvo
Antun Babić

A. Babić: Zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske, usamljena predsjednica države

Kol 03, 2017
Nakon dužeg vremena, predsjednica je bila prvi visoki hrvatski dužnosnik koji je u današnjem govoru u Imotskom "priznao" da su Hrvati izvan Republike Hrvatske, tj. hrvatski iseljenici, imali odlučnu ulogu u stvaranju i obrani današnje hrvatske države. (A.…
Oluja odlaze krajisnici
Hrvatski tjednik

I. Marijačić: Čime su to izbjegli Srbi zaslužili da ih se moli na povratak?

Kol 11, 2017
Oluja je, s obzirom na minimalan broj žrtava na neprijateljskoj strani, jedna od najčišćih operacija u povijesti ratovanja. Ono malo što ih je bilo, bile su kolateralne žrtve. Vlastodršci su sramotno dopustili da minimalne kolateralne žrtve na neprijateljskoj…
Goli otok
Prilozi građana

I. Bekavac: Golootočki hlad za uljuđene titoiste

Kol 03, 2017
Na Golom su otoku od srpnja 1949. smišljani i primjenjivani najokrutniji načini mučenja zatočenika. U travnju 1952. tamo ih je robijalo 3.788 . „Nitko tko je bio na Golom otoku nije se vratio čitav – neslomljen.“ (M. Đilas). (I. Bekavac, HS)
Ustavni sud
Prilozi građana

Demanti Damira Jelušića na prilog "Proslava u Srbu je isto tako blasfemija kao da slave na Ovčari"

Kol 07, 2017
Odvjetnički ured Vukić, Jelušić, Šulina, Stanković, Jurcan i Jabuka - opunomoćenog za zastupanje gosp. Damira Jelušića iz Kraljevice - poslao nam je demanti na tekst Hrvoja Hitreca pod naslovom "Proslava u Srbu je isto tako blasfemija kao da slave na Ovčari".…
2 foto 2
N. Piskač

Smrt Tita: Sedam dana općenarodne žalosti u Novom listu (2)

Kol 10, 2017
Drugo izvanredno izdanje Novoga lista izišlo je 6. svibnja 1980. na 20 stranica. Kao i prethodni broj u cijelosti je posvećen Titu i stvaranju kolektivne histerije zbog prestanka kucanja njegova velikog srca. I opet je na svakoj stranici (gore desno)…
Copyright © 2017 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).