• Pad
  Srijeda, 25. travnja 2018. Pitali smo Komentari

  Veliki prilog: Prijeti li Hrvatskoj demografska katastrofa?

  Demografsku problematiku za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju: fra Miljenko Stojić, prof. dr. sc. Ivan Marušić, Stipe Kutleša, Damir Borovčak, Pero Kovačević, mr. sc. Zdravko Mršić, Ivan Jaklin i dr. sc. Ivan Poljaković. (D. Dijanović)
 • Ljubić
  Srijeda, 25. travnja 2018. M. Ljubić Komentari

  M. Ljubić: Opasne slabosti referendumske inicijative za promjenu izbornoga sustava

  Inicijatori oba referendumska zahtjeva zapravo posve poistovjećuju s modelom upravljanja i donošenja političkih odluka onih protiv koji se navodno bore. Samo se radi o različitoj poziciji u sustavu, koju jedni imaju i mogu lako donositi odluke kao primjerice Martina Dalić, drugi nemaju, kao u slučaju Željke Markić i Ladislava Ilčića, pa se koriste referendumom. (M. Ljubić)
 • Ljubić
  Srijeda, 25. travnja 2018. Nevenka Nekić Komentari

  N. Nekić: Biskup na prvoj crti

  Jednom na prvoj crti, zauvijek na prvoj crti. Onaj tko je vidio samo jedno dijete ubijeno bez ikakva razloga u ljutoj mržnji Nečastivoga i njegovih slugu, taj nikada više nije isti čovjek. Jer nitko human ne može zaboraviti takvo zlodjelo, a kamoli gustu krv koja je tekla u Domovinskom obrambenom ratu pune četiri godine. Osobito u nekim predjelima Lijepe naše, a Banovina je takvo stratište i krvoliptanje doživjela u…
 • fUMIĆ
  Srijeda, 25. travnja 2018. Hrvatski tjednik Komentari

  Ante Fumić: Lika je u goroj situaciji od Slavonije, samo što se o tomu ne piše

  Lika danas ima manje od 50 000 stanovnika, a u Hrvatskoj ju nitko ne spominje kao problem, već se ona tako sama po sebi podrazumijeva. Siromašna je i bez ljudi, ali ipak ima bogatih ljudi, i duhovno i financijski, pa i obrazovanih. (D. Dijanović, HT)
 • Erdogan
  Srijeda, 25. travnja 2018. Komentari Komentari

  Izbori u Turskoj - problemi u Njemačkoj

  Turski predsjednik Erdogan ponovo želi svoju predizbornu kampanju voditi i u inozemstvu. Njemačka bi tu bila logičan izbor. No vlada u Berlinu o tome ima drugačije mišljenje - predizbornih skupova tu biti neće! (C. Walz, M. Smajić, DW)
 • Piskač
  Utorak, 24. travnja 2018. N. Piskač Komentari

  N. Piskač: Kome služi gužva u prostoru referendumskih inicijativa?

  Protiv promjene izbornoga zakonodavstva iste su one političke snage koje su bile za ratifikaciju Istanbulske konvencije. Dakle, ukupan politički poredak. I to je jedan od razloga zbog kojega treba inzistirati na jedinstvu otpora režimu, a ne na međusobnom podmetanju klipova pod kotače. I osobnom „leadershipu“, kako bi rekla Kolinda Grabar-Kitarović. (N. Piskač)
 • Okovi
  Utorak, 24. travnja 2018. Prilozi građana Komentari

  I. Bekavac: Zarobljavanje Hrvatske

  Vlastohleplje i pljačkaški mentalitet u pojedinim slojevima društva, uz pomoć ostataka nedemokratskoga režima, zavukli su se u bitne pore javnoga života. Posve je razumljivo da su lako shvatili kako im je najvažnije potisnuti hrvatski patriotizam i ljude zauzete za opće dobro i javno djelovanje na načelima poštenja, jer ih ne zanimaju hrvatski, nego samo vlastiti interesi. Kao što 'centralu' zanimaju njezini…
 • Pesimizam
  Utorak, 24. travnja 2018. Hrvatski tjednik Komentari

  G. Borić: Hrvatski pesimizam donekle opravdan iako Hrvati ne žive tako loše

  Pesimizmu ne bi smjelo biti mjesta u hrvatskome društvu. Njega treba potiskivati zajedničkim snagama poštenih rodoljuba. U tu svrhu valja promijeniti niz zakona, počevši od Izbornoga zakona pa do preambule Ustava Republike Hrvatske, zatim smanjenja broja općina i županija, davanja prednosti mladim bračnim parovima kod dodjele radnih mjesta i stanova itd. Lijekovi protiv pesimizma postoje, treba ih samo redovito…
 • Ivica Šola
  Utorak, 24. travnja 2018. Komentari Komentari

  I. Šola: Ljevičari u seksu postali veći čistunci od pape

  Kao doktor moralne teologije koji je titule stekao (i) na papinskom sveučilištu (Accademia Alfonsiana), zbog najuže specijalističke upućenosti, moram i ja reći nešto o "licemjerju" "tipičnih katolika", kao ipak malo upućeniji u to od lijevih medijskih seksualnih čistunaca čija je osjetljiva savjest po pitanjima bračne vjernosti duboko potresena. (I. Šola, SD)
 • Vidmarović
  Utorak, 24. travnja 2018. Đ. Vidmarović Komentari

  Đ. Vidmarović: Hrvati i Ukrajina (14)

  Na bazi jezične analize (potaknute povijesnim pretpostavkama) podrijetlo "Listića" postavljalo se u Češku, Panoniju, Slovačku, karpatsko područje, Češko-Moravsku-Slovačku, na "obale Dunava", pa i u Makedoniju. A. Budilović je izišao s teorijom da je "Listiće" pisao neki Slovak ili Čeh na dalmatinskoj obali. (Đ. Vidmarović)
 • Hitrec
  Ponedjeljak, 23. travnja 2018. H. Hitrec Komentari

  H. Hitrec: Svi bi srpski političari potpisali Šešeljevu tvrdnju o veštačkoj hrvatskoj naciji

  Raditi distinkcije između srbijanskih političara, obično je licemjerje i defetizam: svi su oni na istim, Šešeljevim pozicijama, Vulin je ministar blagoslovom Vučića, znači dio izvršne vlasti, pa ne prolaze „analize“ da je u slučaju napada na hrvatsku delegaciju riječ samo o cirkusantu koji je više-manje na margini politike. Svi bi oni, da javno otvore dušu, potpisali Šešeljevu tvrdnju o veštačkoj hrvatskoj naciji…
 • Ljubic
  Ponedjeljak, 23. travnja 2018. Prilozi građana Komentari

  Biskup mons. dr. sc. Vlado Košić: Jedan od malobrojnih, ali najboljih hrvatskih pisaca i novinara Marko Ljubić

  Ljubićeva knjiga je dobro štivo jer u njoj autor ispovijeda svoju vjeru, vjeru u Hrvatsku koja može i mora biti vjerna Bogu, primjeru bl. Alojzija Stepinca i hrvatskim braniteljima koji su za nju ginuli, trpjeli i kojima je još uvijek – kako pjeva Thompson – „u snovima je mojim ponosna i lijepa“ (Duh ratnika). (V. Košić)
 • Upitnik
  Ponedjeljak, 23. travnja 2018. Egon Kraljević Komentari

  E. Kraljević: Kada je Hrvatska postala “ksenofobna”?

  Kraus je rekao da je “ksenofobično” raspoloženje u Hrvatskoj započelo “početkom kampanje Kolinde Grabar Kitarović i Karamarka”. Ono će valjda nestati kad u Hrvatskoj ponovno pobijede “pošteni Hrvati” poput Josipovića i sličnih, a Titova se glava i njegov duh vrate na Pantovčak i u ostale društvene institucije. (E. Kraljević)
 • DB
  Nedjelja, 22. travnja 2018. Damir Borovčak Komentari

  Predstavljanje triju knjiga akademika J. Pečarića i dr. M. Međimorca

  Prošli tjedan u Dvorani Pastoralnoga centra Varaždinske biskupije u Varaždinu, održano je predstavljanje triju knjiga akademika Josipa Pečarića i dr. Miroslava Međimorca o generalu Praljku. Knjige su, u nazočnosti oba autora supredstavili pjesnik Vicko Goluža i Ivan Jaklin, povjerenik HKV-a za Hrvatski sjever, Varaždin.(I. Jaklin i D. Borovčak)
 • HAZU
  Ponedjeljak, 23. travnja 2018. Hrvatski tjednik Komentari

  Kako je Kusićev plan izravne financijske ovisnosti HAZU o politici propao?

  Kad je došla jedna skupina akademika do saznanja da je prijelaz Akademijinih financija svršen čin, bili smo zgranuti jer poznajući povijest HAZU znali smo da je tijekom cijele svoje povijesti Akademija imala apsolutnu financijsku samostalnost. Ono što je bilo začuđujuće jest to da je odluka u Upravi Akademije donesena bez konzultacije Predsjedništva HAZU-a. (M. Curać, HT)
 • Muzej genocida
  Ponedjeljak, 23. travnja 2018. Artur Bagdasarov Komentari

  24. travnja - Dan sjećanje na žrtve genocida nad Armencima

  Spomenički kompleks Cicernakaberd je memorijalni spomenik koji je posvećen žrtvama genocida nad Armencima 1915.-1923. god. Memorijalni spomenik i muzej kao cjelina omogućuju posjetiteljima da spoznaju tragične stranice armenske povijesti u Osmanskom Carstvu. Memorijalno središte je sagrađeno 1967. god. i smješteno u Jerevanu na brdu Cicernakaberd. (A. Bagdasarov)
 • Ljubić
  Nedjelja, 22. travnja 2018. M. Ljubić Komentari

  Marko Ljubić: Uvodna riječ knjizi Rasudbe hrvatske državnosti

  Moji tekstovi su moj način promišljanja. I svaka riječ s kojom ćete se susresti u ovoj je knjizi prije svega izraz istinske odgovornosti za javnu riječ upućenu hrvatskom čovjeku. Ponajprije iz svijesti o tome da svjedočimo neprekinutom nizu društvenih i epohalnih razdjelnica, u kojima je svako odustajanje od ozbiljnoga promišljanja prikriveno prepuštanje nekim drugima svojega prava na vlastito društveno i ljudsko…
 • Zuroff
  Nedjelja, 22. travnja 2018. Željko Dogan Komentari

  Ž. Dogan: Može li Zuroff danas biti uzor antifašistima?

  Unatoč činjenici što se političko-medijska kampanja lova na vještice zvana 'borba protiv ponovnog buđenja hrvatskog fašizma' u sudaru sa stvarnošću očito pokazuje kao obično antihrvatsko promidžbeno smeće, nju još uvijek neumorno šire 'bivši' velikosrbi i jugoudbaška mafija. Potpomognuti svojim lobistima i sponzorima izvana. (Ž. Dogan)
 • IK
  Nedjelja, 22. travnja 2018. Prilozi građana Komentari

  Dr. sc. Josip Sabol: Otkrivene su tajne misli njihovih srdaca

  IK je ratificirana. Hrvatski čovjek je prebačen jednim parlamentarizmu neprimjerenim činom zakonodavnog tijela u epohu „post-istanbulske-konvencije“. Ništa više neće biti kao do sada. I to protiv njegove volje! Da, protiv volje hrvatskoga naroda su sekularističko-ljevičarske snage taj „nasilni“ čin ostvarile. Uz učinkovitu suradnju demokršćanskog HDZ-a. (J. Sabol)
 • Visnja Staresina333
  Nedjelja, 22. travnja 2018. Komentari Komentari

  V. Starešina: Kako je Šešelj ujedinio naše drugove i drugarice

  Iza Šešeljevih predstava često su se skrivale vrlo velike podvale. Primjerice, njegovo četnikovanje početkom devedesetih godina prošlog stoljeća bilo je dio ozbiljne, organizirane i sustavne ratne propagande koju su, skrivajući se iza Šešeljeve četničke šubare, vodile obavještajne strukture JNA, kolokvijalno KOS i srpske tajne službe. (V. Starešina, SD)
 • HDZ
  Nedjelja, 22. travnja 2018. Hrvatski tjednik Komentari

  I. Marijačić: HDZ-ovi saborski zastupnici ostali su sjediti pokislo, posramljeno, pokunjeno...

  Slika u sabornici nakon glasovanja za Istanbulsku konvenciju sve je govorila: zastupnici projugoslavenskih političkih stranaka, SDP-a, HNS-a, SDSS-a i još nekih podrugljivo su se okrenuli prema HDZ-ovcima i euforično su pljeskali, pozdravljali ratifikaciju. Nasuprot njima HDZ-ovi saborski zastupnici ostali su sjediti pokislo, posramljeno, pokunjeno...(I. Marijačić, HT)
 • Miklenić
  Subota, 21. travnja 2018. Komentari Komentari

  I. Miklenić: Iz jednoga totalitarizma u drugi?

  Rasprava povodom ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije još je jednom potvrdila da je Hrvatska zarobljena u naslijeđenom komunističkom mentalitetu i da se taj mentalitet nevjerojatno spretno uklapa o nove ideologije i nove oblike totalitarizma. (I. Miklenić, GK)
 • Ljubić
  Petak, 20. travnja 2018. Ostale reportaže Komentari

  Veliki interes javnosti na predstavljanju knjige našega kolumnista Marka Ljubića „Rasudbe hrvatske državnosti“

  U dupkom popunjenoj dvorani, predstavljena je u srijedu knjiga publicističkih tekstova, poznatog kolumnista i autora na brojnim hrvatskim portalima, Marka Ljubića, a pod naslovom „Rasudbe hrvatske državnosti“. Riječ je o prvoj knjizi autora i o najnovijem izdanju nakladnika Hrvatskog kulturnog vijeća i predsjednika HKV-a dr. Marijana Šunjića. Urednik je Nenad Piskač, prijelom i dizajn je Josipa Brkića, a tisak…
 • IK
  Petak, 20. travnja 2018. D. Lovrić Komentari

  Trebalo je samo 6 dana od ratifikacije IK da Ministarstvo znanosti i obrazovanja umjesto spola uvede „rod“

  Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske želi znati kojeg je roda osoba koja ispunjava upitnik. Pri tome, pitanja o spolu nema. Da li se radi o uvođenju rodne ideologije u hrvatski znanstveni sustav čitatelji lako mogu procijeniti sami. Voljeli bismo da se o upitniku očituje i najodgovornija osoba za ratifikaciju Istanbulske konvencije i Interpretativnu izjavu koja ju prati, predsjednik Vlade Republike…

F. Tuđman: ostaje narod

Kako su protjecali posljednji mjeseci 1999. postajalo je sve jasnije da je predsjednik Tuđman teško bolestan. Iako sam na Pantovčaku bio jedna od samo nekoliko osoba u rangu savjetnika Predsjednika, onog za znanost i strategiju razvitka Hrvatske, rijetko sam ga viđao. Franjo TuđmanBilo je to dijelom zbog smanjenja njegovih djelatnosti, a dijelom i zato što su ograničavali naše susrete, možda zato što sam bio poznat kao oštar kritičar nekih vidova hrvatske unutarnje politike. Ipak, ostao mi je nepisani minimum što me po protokolu išao, jedan ručak tjedno za njegovim stolom.

Toga je dana za stolom sjedilo samo nekoliko njegovih bliskih suradnika, posluživala se uobičajeno jednostavna hrana, i pilo, gotovo simbolički, vino. Ozračje za stolom bilo je teško. Predsjednik je jedva nešto jeo, samo je on znao kuda mu blude misli, a pogled mu je bio okrenut prema gore, kao da već izravno komunicira s Bogom. Ostali su šutke prebirali po tanjurima, tek ponekad bi se začuo zvuk pribora za jelo ili neka tiha riječ upućena susjedu.

Možda zato što sam bio rijedak gost, a možda i zato što spadam među ljude koji vjeruju da nikada ne treba odustati, odlučio sam prekinuti tišinu, otjerati oblak, pobuditi nadu, pa sam, da pokrenem razgovor, izrekao rečenicu:

- Predsjedniče, čini mi se da Hrvatska sve ozbiljnije klizi prema južno-američkom gospodarskom modelu!

Bila je to naša šifra iz prethodnih rasprava, još od početka 1991., kojom sam označavao neke države čija intelektualna elita, umjesto da se brine za nacionalne interese naroda koji ju je izdigao, u svojoj stvaralačkoj nemoći i ispraznoj želji za položajima i probitcima, služi kao zastupnik i fasada tuđih interesa, da ne kažem kao njihov obični prevodilac na nacionalni jezik. Među suprotne primjere znao sam navoditi de Gaulleovu Francusku i Izrael, kojima sam se divio, ne toliko zbog svih političkih poteza njihovih vođa, koliko zbog upravo suprotnog ponašanja njihovih elita uma, srca i mača.

Nakon moje je rečenice oko stola zavladao potpuni tajac. Predsjednikov se pogled počeo polako odvajati od stropa, izgledalo je kao da se spušta zajedno s njegovim mislima. Konačno me pogledao, a iz njegovih je očiju na časak ponovo provirila ona neopisiva intenzivnost i oštrina, koja ga je svojedobno učinila vođom. Rekao je međutim tihim, ravnim glasom:

- Pa to je već gotova stvar.

Učinilo mi se da je to rekao kao da ga se to ne tiče, kao da nije baš on desetak godina vodio hrvatsku vlast, kao da je to nešto izvan i iznad njega. Rekao je to gotovo nevoljko u naš tajac, i zatim su mu se oči ponovo odvojile od nas i počele dizati prema njegovoj izravnoj komunikaciji s Bogom.

Bio sam potpuno zaprepašten. Ne samo da su mi stale riječi nego i misli, pa je prošla mala vječnost dok nisam uspio, još uvijek u tajcu, izustiti:

- Predsjedniče, pa što ostaje?

Prosvjedi u organizaciji braniteljaNe spuštajući više pogled iz svojih visina, već udaljen, samo je ovlaš odgovorio:

- Ostaje narod.

Na mah me njegov odgovor duboko razočarao. Prvo sam pomislio da se radi o konvencionalnoj pristojnosti kojom prekida naš neželjeni mu ili dosadni razgovor. Zatim sam se zabrinuo da to nije samo slabašna floskula koju je bolest izvukla iz njegove partizanske prošlosti. Konačno, dok smo još svi sjedili za stolom, sjetio sam se da je za njega sve politika, da je politici uvijek davao prednost pred svime i da je duboko vjerovao u njenu gotovo neograničenu moć, odnosno u neograničenu moć naroda. Ručak je završio u istom ozračju u kojem je i počeo, u prebiranju po svojim vlastitim mislima, te po tanjuru bez apetita. Na kraju je ustao i, iako izmučen bolešću, vojnički nam kimnuo i odsječnim korakom otišao iz blagovaonice, na svoj put. To je bio moj zadnji pozdrav s njim očima u oči.

Od onda je prošlo šest godina i često sam mislio na taj razgovor od četiri rečenice. Hrvatska je u međuvremenu otklizala prema mom južno-američkom modelu u mjeri koju si onda nisam mogao ni zamisliti. No vjerujem da sam konačno do kraja razumio cijelu neizrečenu i izrečenu poruku koju je F. Tuđman uputio na kraju života. S te svoje dvije rečenice zatvorio je puni krug i vratio se na svoj početak, pozvao na novi početak. Ta zar nije bio najjači na početku, kada između naroda i njega nije stajao nitko i ništa. Znao je da se narod ne će otklizati. Mali narod, ugroženi narod, narod koji će opstati jedino ako prepozna svoje ljude uma i srca. A ti ljudi mogu postojati samo ako ostanu uz svoj narod, ako zajedno s njime stvore nadu, a i iz nje i budućnost, u koju je on tvrdo vjerovao.

Zagreb, 21. siječanj 2006.
Akademik Slaven Barišić

Sri, 25-04-2018, 20:28:10

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Zagreb

hsib
veljače 19, 2018 Komentari

Otvorena izložba Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu

in Zagreb
U organizaciji Galerije hrvatske sakralne umjetnosti “Laudato” i samostana bl. Augustina Kažotića, prve korizmene nedjelje i na spomendan zaštitnika umjetnika Beata Angelica u nedjelju, 18. veljače 2018., u multimedijalnoj dvorani "Dominik Barač"…

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Progledaj srcem 2018.

Zadnje vijesti

Božinović
Srijeda, 25. 04. Komentari

Božinović i Medved na audijenciji kod Pape

U povodu obilježavanja 20. obljetnice osnutka Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj papa Franjo primio je u Vatikanu izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja koja su predvodili ministri Davor Božinović i Tomo Medved. (hkv)
Bilosnić
Srijeda, 25. 04. Komentari

Zbornik književnih kritika, studija i eseja o pjesništvu Tomislava Marijana Bilosnića

U izdanju Udruge 3000 godina Za dar na 632 stranica objavljena je knjiga „Odisej u vrtu“. Knjiga „Odisej u vrtu“ svojevrstan je zbornik književnih kritika, studija i eseja te bilješki i zapisa ispisanih o pjesništvu Tomislava Marijana Bilosnića (1947.) u razdoblju (od 2004. do 2017.). Riječ je o pjesničkim knjigama koje su obilježile Bilosnićevo stvaralaštvo zrelije dobi ali ga u potpunosti i afirmirale na nacionalnoj pjesničkoj sceni, gdje mu zasluženo i pripada mjesto u samom vrhu hrvatskoga poetskoga Olimpa. (hkv)
HPC
Srijeda, 25. 04. Komentari

Predstavljanje knjiga o Hrvatskoj pravoslavnoj Crkvi

Predstavljanje knjiga Aleksandra Radoeva Ivanova „Hrvatska pravoslavna Crkva, bila je, jest i bit će" i „Hrvatska pravoslavna Crkva, činjenice i kratka povijest", održat će se u četvrtak 26. travnja u 19.30 sati u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. (hkv)
Kuna
Srijeda, 25. 04. Komentari

U blokadi 325.254 građana, s dugom od 43,37 milijarde kuna

Krajem ožujka ove godine blokirani su bili računi 325,254 tisuća građana s ukupnim dugovanjem od gotovo 43,4 milijarde kuna, a u blokadi su bili i računi nešto manje od 24 tisuće poslovnih subjekata, s dugovanjima u iznosu od 12,8 milijardi kuna, pokazuju podaci Fine. Tako je blokirane račune imalo 539 ili oko 0,2 posto građana više nego u veljači, a na mjesečnoj je razini iznos njihova duga porastao za 240 milijuna kuna ili za 0,6 posto. (hkv)
Macron
Utorak, 24. 04. Komentari

Macron i Trump o savezništvu i prijateljstvu dviju zemalja

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u trodnevnom je državnom posjetu SAD-u. To je prvi strani državnički posjet u mandatu Donalda Trumpa. (hkv)
Kolinda Grabar Kitarović
Utorak, 24. 04. Komentari

KGK: Neka međunarodna komisija utvrdi pravu istinu o Jasenovcu od '41. do '45., ali i kasnije

U 21. stoljeću modernom se forenzikom, medicinskom i forenzikom dokumenta, može utvrditi ne samo broj žrtava, "što je nažalost uvijek bio kamen spoticanja i oruđe u rukama raznoraznih kampanja, već i istina što se doista događalo u Jasenovcu, ne samo od 1941. do 1945. godine, nego i kasnije”, rekla je danas Predsjednica za Hrvatski radio.(Hina)
Ricader
Utorak, 24. 04. Komentari

Boltonova zamjenica Mira Ricardel - porijeklom Hrvatica

Novi savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Trumpa John Bolton imenovao je svojom zamjenicom Miru Radielovic Ricardel, zamjenicu ministra trgovine, podrijetlom Hrvaticu. Stručnost na području nacionalne sigurnosti, obrane, tehnologije i vanjske politike kriteriji su koje je Bolton naveo u obrazloženju svog odabira. (hkv)
Hitrec
Ponedjeljak, 23. 04. Komentari

Sutra u Zagrebu: Predstavljanje povijesnoga romana Hrvoja Hitreca "Špilberk"

Društvo hrvatskih književnika poziva na predstavljanje povijesnoga romana Hrvoja Hitreca „Špilberk“ (Školska knjiga, Zagreb, 2017.). Predstavljanje će se održati u DHK-u (Trg bana J. Jelačića 7/I, Zagreb) u utorak, 24. travnja 2018. u 12 sati. (hkv)
karadić
Ponedjeljak, 23. 04. Komentari

Karadžić: Za rat u BiH krivi su svi osim Srba

Za rat u BiH krivi su svi osim Srba, ustvrdio je bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić obrazlažući na taj način pred sudskim vijećem Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) zahtjev da se ukine ili izmijeni prvostupanjska presuda kojom je on proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na 40 godina zatvora. (hkv)
Vujko
Ponedjeljak, 23. 04. Komentari

Vučić: Odgovorit ćemo Hrvatskoj recipročnim mjerama

Srbija će odgovoriti Hrvatskoj recipročnim mjerama, najavio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić komentirajući odluku službenog Zagreba da srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina proglasi nepoželjnom osobom u nedjelju u Jasenovcu. (hkv)
Todoric hrt
Ponedjeljak, 23. 04. Komentari

Todorić će biti izručen Hrvatskoj?

Ne postoje zapreke za izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, odlučio je britanski sud pola sata nakon početka ročišta. Naređujem izručenje gospodina Ivice Todorića Hrvatskoj. On sada ima rok od sedam dana u kojem može uložiti žalbu, rekla je sutkinja na kraju presude koja je napisana na 17 stranica.(hkv)
Pelješki most
Ponedjeljak, 23. 04. Komentari

U Dubrovniku svečanost u vezi s potpisivanjem ugovora o izgradnji Pelješkog mosta

U Dubrovniku je počela svečanost u vezi s potpisivanjem ugovora o izgradnji Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation te ugovor za nadzor gradnje sa zajednicom ponuditelja u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering. (hkv)
Gvozdansko
Nedjelja, 22. 04. Komentari

Predavanje Damira Borovčaka "Gvozdansko – hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora"

Društvo Zagrebačke klasične gimnazije Sodalitas Gymnasii classici Zagrabiensis, anno MDCVII conditi, u ponedjeljak 23. travnja 2018. u 19 sati organizira predavanje Damira Borovčaka „Gvozdansko – hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora“ (uz video prikaz povijesnih i autorskih fotografija). Adresa: Preradovićeva 44, 10 000 Zagreb. (hkv)
d
Nedjelja, 22. 04. Komentari

Split: Znanstveni skup „450. obljetnica Hektorovićeva Ribanja i ribarenja“

U Zavodu HAZU u Splitu (19.-22. travnja) održani su 28. Marulićevi dani s međunarodnim znanstvenim, književnim i izdavačkim programom posvećeni Marku Maruliću. Smotru su otvorili akademik Nenad Cambi i voditelj Centra Marulianum pri splitskom Književnom krugu dr. Bratislav Lučin, uz otvaranje prigode izložbe, prigodni govor imao je akademik Tonko Maroević. (dzs)

Pretraži hkv.hr

Izdvojeno

Kajkić
Hrvatski tjednik

Kajkić: Hrvatska ne će naprijed dok MUP i Dorh vode ljudi koji štite kriminalce i srpske ratne zločince

Tra 09, 2018
Postoje ljudi koji ne žele istinu, koji ne žele procesuiranje počinitelja strašnoga zločina na Ovčari, ali ni počinitelja drugih srpskih zločina. Je li Dinko Cvitan iznad hrvatskih interesa? Dorh s njim na čelu…
Matković
Hrvatski tjednik

Blanka Matković: Zašto režite na me, partijska profesorice Kasapović?

Tra 17, 2018
Profesorica Fakulteta političkih znanosti Mirjana Kasapović zagazila u njoj slabo poznato područje povijesne znanosti o kojoj nikada nije pisala niti, koliko je poznato, istraživala. Naravno, osramotila se svojim…
Blanka Matkovci3
Razgovori

Veliki razgovor s beskompromisnom znanstvenicom, povjesničarkom Blankom Matković: Dvije godine bila sam gladna i jedva sam preživjela

Tra 13, 2018
Povjesničarka Blanka Matković, upućenijim ljudima poznata kao beskompromisan borac za povijesnu istinu i znanstvenica u punome smislu te riječi, uskoro će u nekoliko hrvatskih gradova održati predavanja o komunističkim…
16 05 10 Petir portrait STR 25 Edit
Razgovori

Razgovor s Marijanom Petir: Mi moramo biti spremni na svaki razvoj događaja, sudjelovati u tome, a ne biti samo pasivni promatrači

Tra 06, 2018
Nisam više članica HSS-a jer me Krešo Beljak izbacio u lipnju prošle godine, a dosad je iz jedne od najstarijih stranaka izbacio sve dugogodišnje i istaknutije članove koji se nisu slagali s njegovom politikom. HSS…
Hitrec
H. Hitrec

H. Hitrec: Hrvatska je na rubu ponora. Ali, glavu gore! Hrvatska je ponornica i zato ne treba gubiti živce

Tra 09, 2018
Važno je da narod razumije što se sada događa, da je izašao na trgove i ulice, pokazao da je živ, relativno zdrav i sposoban za rasuđivanje, da je mu je razvidno kako je bezočna vlast pronašla način da mu oduzme ostatke…
Borislav Ristic
Razgovori

Razgovor s Borislavom Ristićem: Istanbulska konvencija je mačak u vreći

Tra 12, 2018
Sutra će u Zagrebu biti predstavljena knjiga „Ne kupuj mačka u vreći“ Borislava Ristića. Tim povodom kratko smo razgovarali s Ristićem, koji se osvrnuo i na aktualne prijepore o Istanbulskoj konvenciji kao i na fenomen…
Matkovic
Obavijesti

Predavanja povjesničarke Blanke Matković "Komunistički zločini nad Hrvatima i velikosrpski mitovi (1941. - 2018.)"

Tra 08, 2018
Croatia rediviva, Hrvatska družba povjesničara "Dr. Rudolf Horvat" - Zagreb poziva Vas na predavanje povjesničarke Blanke Matković "Komunistički zločini nad Hrvatima i velikosrpski mitovi (1941. - 2018.)" uz…
IK
Hrvatski tjednik

Od Hrvata su manje nasilni samo Poljaci i Austrijanci

Tra 11, 2018
Sudeći prema prikupljenim podatcima, muškarci su najnasilniji u skandinavskim zemljama, Finskoj i Švedskoj, gdje podatci iznose oko 47, odnosno 46 posto, a za njima ne zaostaju ni Nizozemska (45 posto), Francuska (44…
Eduard Petranovic3
Razgovori

Razgovor s Eduardom Petranovićem: Kolinda Grabar Kitarović će osvojiti drugi mandat, išla s HDZ-om ili ne

Tra 08, 2018
Prijepore oko tzv. Istanbulske konvencije, tzv. Dokumenta dijaloga Vijeća za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima, prijepore oko tzv. Kurikularne reforme, politiku Predsjednice Republike Kolinde Grabar…
Kutleša
Prilozi građana

S. Kutleša: Rodna ideologija, koju uvodi IK, dosad je najopasnija svjetska ideologija

Tra 09, 2018
Svjetonazorske podjele u Hrvatskoj u zadnje vrijeme, a u vezi s tzv. Istanbulskom konvencijom (IK), pokazuju da je vrag odnio šalu. IK je zapravo posve bezvrijedan i podmukao dokument koji ima za cilj ne osigurati…
Piskač
N. Piskač

Deratifikacija istanbulažnjenja: Zagreb – Split – REFERENDUM!

Tra 10, 2018
Prođimo zajedno kroz malu školu pseudoznanstvene podvale rodne ideologije za proizvodnju hrvatskih zombija, kako bismo za dom, obitelj i dostojanstvo osobe koliko-toliko spremni dočekali saborsku raspravu o ratifikaciji…
Piskač
N. Piskač

Drugi Domovinski rat: Obrambeni rat protiv agresije nove ideologije

Tra 13, 2018
General Slobodan Praljak prije četiri mjeseca dao je u tuđini život za istinu i pravdu, a ovima je teško, ovdje, doma, reći „ne“ rodnoj ideologiji. Dakle, ima i takvih neugodnih, ali i još gorih primjera. Viteza mu…
Pečarić
Hrvatski tjednik

J. Čelan: Globusova protucrkva slavi 'majku rodne teorije' - križ gurnut 'ekstremno desno'!

Tra 18, 2018
Globusovi i Hanzini neprijatelji idu ovim slijedom, s lijeva na desno: Ruža Tomašić, Zlatko Hasanbegović i Davor Ivo Stier, monsinjor Vlado Košić, Željka Markić. Na završetku ovog niza ili, prema ovom tjedniku, 'krajnje…
Hitrec
H. Hitrec

H. Hitrec: Tužan petak za hrvatsku ljudbu

Tra 16, 2018
Možemo mi prekrižiti koga hoćemo, možemo se i križati nad ishodom glasovanja oko Stambolske, ali ostaje da je ratificirana u Hrvatskom saboru, u pozno vrijeme tužnoga petka za hrvatsku uljudbu, nasuprot volji hrvatskih…
Damir Pesorda323
Razgovori

Razgovor s Damirom Pešordom: Hrvati će imati svog Orbana kada ga na izborima izaberu

Tra 16, 2018
Prijepore oko tzv. Istanbulske konvencije, teze o propasti Zapada, iseljavanje iz Hrvatske, geopolitičku situaciju u svijetu, pobjedu Orbana u Mađarskoj i druga aktualna pitanja za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća…
Roko Antic3
Razgovori

Razgovor s Rokom Antićem: HDZ je puno puta znao zastraniti, ali se od ovoga neće nikada moći oporaviti

Tra 17, 2018
O ostavci na dužnost predsjednika općinskog odbora HDZ-a Kistanje i člana županijskog odbora zbog ratifikacije Istanbulske konvencije razgovarali smo s Rokom Antićem. U razgovoru smo se dotaknuli i položaja janjevačkih…
Domovinski rat
Hrvatski tjednik

Tužna statistika o hrvatskim žrtvama Domovinskoga rata koju smo zaboravili

Tra 16, 2018
Prema evidenciji, ubijeno je 16 018 hrvatskih branitelja, ranjeno je 21.959, ubijeno je 8.000 hrvatskih civila, 7.169 ih je ranjeno, 402 djece je ubijeno, 1.260 djece je ranjeno, još 10 ih se vodi nestalima, kao i 1.042…
Piskač
N. Piskač

Slovo o međusobnom unaprjeđenju odnosa Hrvatske i Srbije

Tra 19, 2018
Jandroković u Beograd, Jandroković iz Beograda. Unaprjeđenje odnosa Hrvatske i Srbije čisti je mućak ako ne polazi od Sporazuma o normalizaciji iz 1996. Sva druga polazišta pokazala su se pogrješnom rehabilitacijom…
Copyright © 2018 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).