• Ivan Hrvojic
  Subota, 29. travnja 2017. Razgovori Komentari

  Dr. sc. Ivan Hrvoić: Hrvatsko iseljeništvo frustrira njegova premala zastupljenost u Saboru

  Razgovarao sam s vršiteljicom dužnosti šefa Zavoda i predsjednicom sindikata te poslao pisma namjere predsjedniku Vlade, ministrima zdravstva i maloga poduzetništva i još na dvije adrese. Objasnio sam kako bih mogao, relativno brzo, izvući Zavod iz problema. Do danas nisam dobio ni slova odgovora. (T. Vuković, GK)
 • Miklenić
  Subota, 29. travnja 2017. Komentari Komentari

  I. Miklenić: Iseljeništvo trajni izazov za Crkvu

  Crkva u Hrvata, može se reći, po pastoralnom djelovanju u hrvatskom iseljeništvu, u koje su se uz svećenike, redovnike i redovnice s vremenom uključili i osposobljeni vjernici laici, izvršila je jedno od svojih najboljih, najvažnijih i najuspješnijih služenja hrvatskomu narodu. (I. Miklenić, GK)
 • Plenković
  Petak, 28. travnja 2017. Pitali smo Komentari

  Stalni suradnici Portala o Plenkovićevoj smjeni MOST-ovih ministara

  Plenkovićev potez smjene triju MOST-ovih ministara i njegove moguće posljedice za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju: Pero Kovačević, Stipe Kutleša, Mile Prpa, Ivan Poljaković i Antun Babić. (D. Dijanović)
 • Moslavina
  Petak, 28. travnja 2017. Đ. Vidmarović Komentari

  Đ. Vidmarović: Prilog upoznavanju kulturne baštine Hrvata u Moslavini

  Moslavina je jedina hrvatska pokrajina koja nema definirani prostor jer je razbijena u tri Županije i tri Biskupije. Njezin zemljopisni položaj je takav da se u njoj nije moglo razviti središnje mjesto jer joj je u središtu Moslavačka gora. Umjesto zajedničkoga centra razvila su se četiri regionalna središta: Kutina,…
 • Jugosfera
  Petak, 28. travnja 2017. Željko Dogan Komentari

  Ž. Dogan: Ponavljanje povijesti - Stabilizacija na štetu Hrvatske

  Centri moći 'međunarodne zajednice' i EU vide dakle Hrvatsku isključivo kao crpilište prihoda za uzdržavanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Koju će strane banke i investitori koristit kao idealan poligon za stvaranje profita i prelijevanje kapitala potrebnog za uzdržavanje nove – 'Regije'. (Ž. Dogan)
 • Praljak
  Četvrtak, 27. travnja 2017. Prilozi građana Komentari

  Z. Tomac: Slobodan Praljak – junak nad junacima i najveća žrtva protuhrvatske politike

  Nepravda koju je doživio Slobodan Praljak vapi do neba i traži od hrvatskog naroda, a posebno hrvatskih institucija i hrvatske vlasti da Slobodana Praljka predloži kao kandidata za Nobelovu nagradu za mir jer se samo takvim radikalnim potezom može pokazati apsurdnost optužbi da je Slobodan Praljak hrvatski Goering.…
 • Plenković Vlada
  Četvrtak, 27. travnja 2017. Politika Komentari

  Jak potez Plenkovića: Smijenio 3 MOST-ova ministra koji su sustavno djelovali protiv vladine politike

  Danas se dogodio veliki politički potres u Hrvatskoj, a izazvao ga je predsjednik vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Nakon što su tri MOST-ova ministra glasovala u korist SDP-ovog zahtjeva za pokretanjem povjerenja ministru financija Zdravku Mariću, Andrej Plenković zadužio je tajnicu pripremiti odluku o…
 • Stojić
  Četvrtak, 27. travnja 2017. H. Hitrec Komentari

  H. Hitrec: Stopu po stopu Stojić

  Knjigu pripovijesti „Propetlje“ držim najzanimljivijim Stojićevim proznim djelom, a novu njegovu zbirku pjesama „Stopu po stopu“ vrhuncem – za sada - pjesničkoga opusa koji se počeo rađati još u ratu, prolazio različite faze i s vremenom se od kranjčevićevske težine dovinuo do lakoće protkane ironijom. (H. Hitrec)
 • Frljić
  Četvrtak, 27. travnja 2017. Nevenka Nekić Komentari

  N. Nekić: Frljićevština kao prljavština

  Netko mora vratiti dostojanstvo ovom narodu koji bježi. Ne bježi samo od gladi. Ne. Bježi od nečistih sila koje nikako nismo u stanju zaustaviti. Sišu nam novac i krv. Zagađuju male dječje glave... (N. Nekić)
 • Jezik
  Četvrtak, 27. travnja 2017. Hrvatski tjednik Komentari

  Tvrdokorna jugosljedba krenula u obračun s hrvatskim jezikom i hrvatskom državom

  Sarajevski manifest prva je stuba političkoga nastupa konsolidiranih jugoslavenskih snaga, koje su tijekom povijesti djelovale na rasističkim načelima. Jer što je drugo nego oduzimanje prava hrvatskome narodu da naziva i razvija svoj jezik, mimo srpskog i drugih jezika, nego rasizam koji ne priznaje razlike, nego sve…
 • Mislav Bencevic
  Srijeda, 26. travnja 2017. Razgovori Komentari

  Razgovor s M. Benčevićem: Vrijeme je za državničke poteze

  O hrvatskim se braniteljima uglavnom snimaju sramotni filmovi u kojima, ako nisu predmet poruge, onda su prolupali, alkoholičari ili manijaci neke druge vrste. Sve u svemu, dojam je da se hrvatska država odrekla hrvatskih branitelja, vidjevši u njima problem. Sve dosadašnje vlasti s njima su se poigravale. (D.…
 • Medjimorec
  Srijeda, 26. travnja 2017. M. Međimorec Komentari

  Dr. sc. Miroslav Međimorec o bečkoj predstavi Ivne Žic koja se bavi temom Bleiburga

  Poznanstvo s mladom hrvatskom dramskom spisateljicom i redateljicom Ivnom Žic, koja stvara u kazalištima Švicarske, Njemačke i Austrije, omogućilo mi je posredno sudjelovanje u njenom projektu „Blei“ - „Olovo“ i prisustvovanje praizvedbi u Beču... (M. Međimorec)
 • Zlatko Milisa333
  Srijeda, 26. travnja 2017. Zlatko Miliša Komentari

  Z. Miliša: Rat u Francuskoj ako pobijedi Marine le Pen?!

  Le Pen je protiv globalizacije, govori u ime nezaposlenih, ugroženih i traumatiziranih Francuza. Ona vjeruje u Europu nacionalnih država, Europu zasnovanu na suradnji. Najpopularnija francuska političarka Europsku uniju vidi kao "antidemokratsko čudovište". (Z. Miliša)
 • Sedlar
  Srijeda, 26. travnja 2017. Hrvatski tjednik Komentari

  Redatelj Jakov Sedlar: Ministarstvo kulture trebalo bit organizirati međunarodni skup o Jasenovcu

  Smatram da bi hrvatsko Ministarstvo kulture trebalo dobro pripremiti i organizirati jedan pravi međunarodni skup o logoru Jasenovac koji bi, nadam se, mogao pokušati dati odgovore na mnoga pitanja oko kojih (barem do sada) nije bilo ni približno sličnih stavova. (J. Sedlar, HT)
 • Tihomir Dujmovic hkv
  Srijeda, 26. travnja 2017. Obavijesti Komentari

  Varaždin: Predstavljanje knjige Tihomira Dujmovića "Hrvatske novinarske tragedije 1945. - 1995."

  Hrvatsko kulturno vijeće - Povjerenstvo HKV - Hrvatski sjever - Varaždin poziva Vas na predstavljanje knjige Tihomira Dujmovića "Hrvatske novinarske tragedije 1945. - 1995.". Predstavljanje će se održati u utorak, 2. svibnja 2017. godine u 19:00 sati, u Dvorani Varaždinske biskupije u Varaždinu, Zagrebačka 3. (hkv)
 • Javor Novak3
  Utorak, 25. travnja 2017. J. Novak Komentari

  J. Novak: Pranje mozga

  Birano sporedno, sav u efemerilijama i drugorazrednim temama Plenković preskače sve što bi njega osobno moglo boliti. Ili biti neperspektivno temeljem njegove budućnosti u EU aparatu... čiji je kotačić. To je ta zlatna plaža na kojoj se, evo već puno predugo, on izležava. On će reagirati ako nije protiv Bruxellesa...…
 • Geopolitika
  Utorak, 25. travnja 2017. Antun Babić Komentari

  A. Babić: Na vidiku su velike političke promjene u svijetu

  U razmišljanjima dobro upućenih analitičara i komentatora u svim dijelovima svijeta danas više ne postoji ni najmanja sumnja da se svijet nalazi pred velikim preokretom, a moguće i pred kataklizmičkim trećim svjetskim ratom, o kojem već nekoliko godina govori papa Franjo. (A. Babić)
 • Piskač
  Utorak, 25. travnja 2017. N. Piskač Komentari

  Optimisti odlaze, pesimisti ostaju

  Od 1998. do 2003. pesimizam u Hrvata u prosjeku je skočio iznad 60 posto. Općenito, optimizam raste kad je na djelu integracija. Pesimizam raste kad se provodi politika dezintegracije države i nacije. Optimizam na čijem valu je obnovljena hrvatska država danas je potrošen. (N. Piskač, GS)
 • Hrvatska Njemačka
  Utorak, 25. travnja 2017. Hrvatski tjednik Komentari

  G. Borić: Hrvatskoj haubice, Srbiji lijepe riječi

  Zagreb treba biti na oprezu i stalno upozoravati Berlin kako „Vučić dlaku mijenja, ali ćud nikada.“ Dokaza za to ima dovoljno. Ipak je pretjerano tvrditi da Njemačka obnavlja Jugoslaviju i da se sada pojavljuje kao krvnik Hrvatske. (G. Borić, HT)
 • Mars za znanost
  Utorak, 25. travnja 2017. Prilozi građana Komentari

  Kad “pametni” računaju ili kako je nekoliko stotina prosvjednika naraslo na nekoliko tisuća

  Prosvjedni skup pod nazivom “Marš za znanost” održan u subotu 22. travnja u Zagrebu, Rijeci i Splitu doživio je potpuni neuspjeh zbog malog odaziva građana. Mali odaziv nije se mogao objasniti ni lošim vremenom – toga dana je bilo izuzetno sunčano – ni nekim drugim razlogom koji bi se mogao smatrati opravdanim…
 • Armenija kult
  Utorak, 25. travnja 2017. Prilozi građana Komentari

  Kulturocid u zapadnoj Armeniji

  Prema podatcima UNESCO-a iz 1974. god., nakon 1923. god., od 913 sačuvanih armenskih povijesno-arhitektonskih spomenika 464 su potpuno uništena, 252 su u ruševnom stanju, njih 197 trebalo bi hitno temeljiti obnoviti. Neke crkve su do temelja uništene. (M. Nosić)
 • Geopoliika
  Ponedjeljak, 24. travnja 2017. Pitali smo Komentari

  O geopolitičkoj situaciju u svijetu i o položaju Hrvatske

  Geopolitičku situaciju u svijetu i položaj Hrvatske za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju: Matko Marušić, Denis Sunko, Mile Prpa, Miljenko Stojić, Zdravko Mršić i Stipe Kutleša. (D. Dijanović)
 • Hitrec
  Ponedjeljak, 24. travnja 2017. H. Hitrec Komentari

  H. Hitrec: Razaranje hrvatske kulture priprema za buduću agresiju

  Da takav kao Frljić trči gradskim ulicama i u bezumnom kriku izvikuje uvrede i bjesomučne prostote ili ih čini na očigled, policija bi vjerojatno intervenirala i pozvala stručnu pomoć. No, kada se isto ili slično radi i teatru, onda je to valjda umjetnost, a u umjetnost se ne intervenira... (H. Hitrec)
 • Starešina
  Ponedjeljak, 24. travnja 2017. Prilozi građana Komentari

  V. Starešina: Erdoganov bošnjački poučak

  Ne znamo koliki bi postotak Bošnjaka iz BiH glasao za sultanat u Turskoj. No sudeći prema snimkama oduševljenja referendumskom pobjedom Erdogana sa sarajevskih ulica, sultanat se ne bi trebao plašiti referenduma. (V. Starešina, SD)

F. Tuđman: ostaje narod

Kako su protjecali posljednji mjeseci 1999. postajalo je sve jasnije da je predsjednik Tuđman teško bolestan. Iako sam na Pantovčaku bio jedna od samo nekoliko osoba u rangu savjetnika Predsjednika, onog za znanost i strategiju razvitka Hrvatske, rijetko sam ga viđao. Franjo TuđmanBilo je to dijelom zbog smanjenja njegovih djelatnosti, a dijelom i zato što su ograničavali naše susrete, možda zato što sam bio poznat kao oštar kritičar nekih vidova hrvatske unutarnje politike. Ipak, ostao mi je nepisani minimum što me po protokolu išao, jedan ručak tjedno za njegovim stolom.

Toga je dana za stolom sjedilo samo nekoliko njegovih bliskih suradnika, posluživala se uobičajeno jednostavna hrana, i pilo, gotovo simbolički, vino. Ozračje za stolom bilo je teško. Predsjednik je jedva nešto jeo, samo je on znao kuda mu blude misli, a pogled mu je bio okrenut prema gore, kao da već izravno komunicira s Bogom. Ostali su šutke prebirali po tanjurima, tek ponekad bi se začuo zvuk pribora za jelo ili neka tiha riječ upućena susjedu.

Možda zato što sam bio rijedak gost, a možda i zato što spadam među ljude koji vjeruju da nikada ne treba odustati, odlučio sam prekinuti tišinu, otjerati oblak, pobuditi nadu, pa sam, da pokrenem razgovor, izrekao rečenicu:

- Predsjedniče, čini mi se da Hrvatska sve ozbiljnije klizi prema južno-američkom gospodarskom modelu!

Bila je to naša šifra iz prethodnih rasprava, još od početka 1991., kojom sam označavao neke države čija intelektualna elita, umjesto da se brine za nacionalne interese naroda koji ju je izdigao, u svojoj stvaralačkoj nemoći i ispraznoj želji za položajima i probitcima, služi kao zastupnik i fasada tuđih interesa, da ne kažem kao njihov obični prevodilac na nacionalni jezik. Među suprotne primjere znao sam navoditi de Gaulleovu Francusku i Izrael, kojima sam se divio, ne toliko zbog svih političkih poteza njihovih vođa, koliko zbog upravo suprotnog ponašanja njihovih elita uma, srca i mača.

Nakon moje je rečenice oko stola zavladao potpuni tajac. Predsjednikov se pogled počeo polako odvajati od stropa, izgledalo je kao da se spušta zajedno s njegovim mislima. Konačno me pogledao, a iz njegovih je očiju na časak ponovo provirila ona neopisiva intenzivnost i oštrina, koja ga je svojedobno učinila vođom. Rekao je međutim tihim, ravnim glasom:

- Pa to je već gotova stvar.

Učinilo mi se da je to rekao kao da ga se to ne tiče, kao da nije baš on desetak godina vodio hrvatsku vlast, kao da je to nešto izvan i iznad njega. Rekao je to gotovo nevoljko u naš tajac, i zatim su mu se oči ponovo odvojile od nas i počele dizati prema njegovoj izravnoj komunikaciji s Bogom.

Bio sam potpuno zaprepašten. Ne samo da su mi stale riječi nego i misli, pa je prošla mala vječnost dok nisam uspio, još uvijek u tajcu, izustiti:

- Predsjedniče, pa što ostaje?

Prosvjedi u organizaciji braniteljaNe spuštajući više pogled iz svojih visina, već udaljen, samo je ovlaš odgovorio:

- Ostaje narod.

Na mah me njegov odgovor duboko razočarao. Prvo sam pomislio da se radi o konvencionalnoj pristojnosti kojom prekida naš neželjeni mu ili dosadni razgovor. Zatim sam se zabrinuo da to nije samo slabašna floskula koju je bolest izvukla iz njegove partizanske prošlosti. Konačno, dok smo još svi sjedili za stolom, sjetio sam se da je za njega sve politika, da je politici uvijek davao prednost pred svime i da je duboko vjerovao u njenu gotovo neograničenu moć, odnosno u neograničenu moć naroda. Ručak je završio u istom ozračju u kojem je i počeo, u prebiranju po svojim vlastitim mislima, te po tanjuru bez apetita. Na kraju je ustao i, iako izmučen bolešću, vojnički nam kimnuo i odsječnim korakom otišao iz blagovaonice, na svoj put. To je bio moj zadnji pozdrav s njim očima u oči.

Od onda je prošlo šest godina i često sam mislio na taj razgovor od četiri rečenice. Hrvatska je u međuvremenu otklizala prema mom južno-američkom modelu u mjeri koju si onda nisam mogao ni zamisliti. No vjerujem da sam konačno do kraja razumio cijelu neizrečenu i izrečenu poruku koju je F. Tuđman uputio na kraju života. S te svoje dvije rečenice zatvorio je puni krug i vratio se na svoj početak, pozvao na novi početak. Ta zar nije bio najjači na početku, kada između naroda i njega nije stajao nitko i ništa. Znao je da se narod ne će otklizati. Mali narod, ugroženi narod, narod koji će opstati jedino ako prepozna svoje ljude uma i srca. A ti ljudi mogu postojati samo ako ostanu uz svoj narod, ako zajedno s njime stvore nadu, a i iz nje i budućnost, u koju je on tvrdo vjerovao.

Zagreb, 21. siječanj 2006.
Akademik Slaven Barišić

Ned, 30-04-2017, 14:59:44

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Zagreb

logo mobbing
travnja 03, 2017 Komentari

Projekt "Pravo na rad bez mobbinga - Prijavi mobbing"

in Zagreb
Grad Zagreb partner je Udruge za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga u kampanji „Prijavi mobbing“ koja je dio globalnog anti-mobbing projekta „Pravo na rad bez mobbinga“. Cilj projekta Pravo na rad bez mobbinga jest jačanje suradnje između javnog sektora,…

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Orepićev hod po oštrici noža

Zadnje vijesti

Susret mladezi Vukovar
Nedjelja, 30. 04. Komentari

30 tisuća mladih u Vukovaru

Vukovar je domaćin susreta katoličke mladeži. Na središnjemu euharistijskom slavlju koje će u dvorištu dvorca Eltz predvoditi đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić očekuje se gotovo 29 tisuća mladih. (hkv)
Plenković Cerar
Subota, 29. 04. Komentari

Dogovor u Bruxellesu - već sutra lakši prelazak granica

Hrvatski i slovenski premijer, Andrej Plenković i Miro Cerar, postigli su na sastanku s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom dogovor da se na graničnim prijelazima prijeđe sa sustavnih na ciljane kontrole putnika čim se bude čekalo 15 minuta. (hkv)
Papa Franjo
Subota, 29. 04. Komentari

Papa služio misu u Kairu, pozvao na jedinstvo protiv fanatizma

Papa Franjo služio je u subotu misu u Kairu i pozvao muslimanske čelnike na ujedinjenje protiv vjerskog nasilja, u vrijeme dok islamistički militanti prijete da će očistiti Bliski istok od drevnih kršćanskih zajednica. (hkv)
Plenkovic Cerar
Subota, 29. 04. Komentari

Plenković i Cerar od Bruxellesa traže rješenje za gužve na granici

Hrvatski i slovenski premijeri Andrej Plenković i Miro Cerar sastat će se u Bruxellesu sa šefom Europske komisije Jean Claude Junckerom. Traže rješenje za gužve na granici koje nastaju zbog nove uredbe o sustavnoj provjeri putnika. (hkv)
Petrov44
Petak, 28. 04. Komentari

Petrov: Mi nismo više dio Vlade

Čelnik Mosta Božo Petrov u međuvremenu je dao izjavu za javnost u kojoj je rekao kako će Mostovi ministri podnijeti ostavku. (hkv)
Sabor
Petak, 28. 04. Komentari

HDZ do kraja dana šalje u proceduru zahtjev za smjenom Petrova

Klub HDZ-a će do kraja dana u saborsku proceduru poslati zahtjev za smjenom Mostova Bože Petrova s mjesta predsjednika Hrvatskog sabora, doznaje se iz redova saborskog HDZ-a u čijem se klubu, na dva papira skupljaju potpisi za smjenu Petrova te izbor Gordana Jandorkovića za predsjednika Sabora.
Sabor
Petak, 28. 04. Komentari

Plenković: Nova parlamentarna većina podrazumijeva novog predsjednika Sabora

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković izjavio je sinoć nakon sastanka saborskog Kluba HDZ-a da ima punu potporu njegovih članova za razrješenje trojice ministara Mosta te da je krenuo s prikupljanjem potpisa za formiranje nove parlamentarne većine i da nova konfiguracija podrazumijeva i novog predsjednika Hrvatskog sabora. (hkv)
Vukman
Četvrtak, 27. 04. Komentari

Z. Vukman: Plenković smjenom trojice Mostovih ministara učinio jedinu logičnu stvar

Ponašanje Mostovih ministara koji nisu podržali kolegu je opstrukcija vlastite Vlade jer u politici, kad si nečiji partner u sastavljanju Vlade, moraš prihvatiti i određene kompromise, tako da je njihovo odbijanje davanja povjerenja svom kolegi Zdravku Mariću, jedan nekolegijalan čin koji znači razvrgavanje HDZ-ova i Mostova partnerstva. (hkv)
HRT
Četvrtak, 27. 04. Komentari

Kovačević na čelu HTV 1, Štengl v.d. gl. urednika HTV 2

Vodstvo HRT-a danas je izvijestilo kako je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić imenovao Brunu Kovačevića vršiteljem dužnosti glavnoga urednika Prvoga programa Hrvatske televizije (HTV 1) nakon što je dosadašnji vršitelj dužnosti glavnoga urednika HTV-a 1 Miro Branković podnio zahtjev za razrješenjem.(Hina)
Ante Glibota
Četvrtak, 27. 04. Komentari

Pismo A. Glibote Plenkoviću: Hrabrost u odluci razriješenja Mostovih ministara

Vi znate moje rezerve spram vašega Povjerenstva, ali to me ne sprječava da Vam, unatoč svemu, čestitam na ovoj državničkoj gesti, kojom ste pokazali da imate političke mudrosti i snage da dovedete sve u upitnost, kad se trećerazredni političarčići bave s problemima svojih osobnosti.(A. Glibota)
Zapadni Balkan
Četvrtak, 27. 04. Komentari

Petrov i Ahlin za eurointegraciju "zapadnog Balkana"

Uspješne zemlje imaju uspješne susjede i Švedska se zauzima za eurointegraciju zapadnog Balkana, po uzoru na Hrvatsku koja je svoj izvoz u tu skandinavsku zemlju povećala za 78 posto otkako je postala članica EU-a, rekli su u četvrtak predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov i njegov gost, švedski kolega Urban Ahlin. (hkv)
Račan
Srijeda, 26. 04. Komentari

Otrovni plodovi Račanove politike: Arbitraža u skladu s dogovorom Drnovšek-Račan

Iz diplomatskih izvora Jutarnjem je listu rečeno da bi odluka Arbitražnog suda mogla biti i na tragu sporazuma Ivice Račana i Janeza Drnovšeka koji nikad nije ratificiran u Hrvatskom saboru. Po tom sporazumu veći dio Piranskog zaljeva pripao bi Sloveniji koja bi dobila pristup međunarodnim vodama, a Hrvatska bi zadržala morsku granicu s Italijom. (J. K., jutarnji.hr)
Katja Kusec
Srijeda, 26. 04. Komentari

Katja Kušec: ‘Objašnjenja razrješenog trojca iz HNiP-a su neistine i manipulacije’

Opozvani članovi Tajništva HNiP-a, Marko Ljubić, Jure Vujić i Marko Jurič jučer su se otvorenim pismom - koje smo objavili na našemu Portalu - obratili javnosti te iznijeli svoje poglede na stanje u HNiP-u. Na njihovo pismo predsjednica Udruge Hrvatski novinari i publicisti (HNiP), Katja Kušec, odgovorila je demantijem, nazvavši njihova objašnjenja neistinama. Prenosimo njezino reagiranje. (hkv) (hkv)
SDP
Srijeda, 26. 04. Komentari

Agencija konzultantu isplatila više od 27 milijuna kuna, a da nijedan jedini posao nije ni započela!

Privatnoj je firmi iz državnoga proračuna kroz pet godina isplaćeno 27.225.750 kuna, a da ni jedan natječaj nije urodio plodom. Odnosno poslom, iz kojega bi se onda i država mogla naplatiti. (hkv)

Pretraži hkv.hr

Izdvojeno

Sanda Ham
Razgovori

Prof. dr. sc. Sanda Ham: Sarajevska obznana ne može ugroziti hrvatski jezik u Hrvatskoj, ali može izvan granica

Tra 11, 2017
Hrvatski je jezik danas i službeni jezik EU i sama ga ta činjenica i formalno izdvaja od srpskog, bosanskog i crnogorskog. Sarajevska obznana ne može ugroziti hrvatski jezik u Hrvatskoj, ali može izvan granica. Pokušaj je to stvaranja jezika koji bi bio…
Milisa44
Zlatko Miliša

Z. Miliša: Moj pogled na fenomen Međugorja

Tra 19, 2017
Milijuni posjetitelja Međugorja nalaze nutarnji mir. Nema onoga tko svjedoči drugačije. Međugorje vidim kao sadašnje i buduće okupljalište vjernika Kraljice Mira. (Z. Miliša)
Hitrec
H. Hitrec

H. Hitrec: Razaranje hrvatske kulture priprema za buduću agresiju

Tra 24, 2017
Da takav kao Frljić trči gradskim ulicama i u bezumnom kriku izvikuje uvrede i bjesomučne prostote ili ih čini na očigled, policija bi vjerojatno intervenirala i pozvala stručnu pomoć. No, kada se isto ili slično radi i teatru, onda je to valjda umjetnost, a…
Hitrec
H. Hitrec

H. Hitrec: Žal za Jugoslavijom u Bruxellesu i Berlinu

Tra 17, 2017
Žal za Jugoslavijom i Titom vidljiva je i u Bruxellesu, i Berlin se počeo čudno ponašati. Premda se upravo na zapadu Europe s vremena na vrijeme pojavljuju popisi zločinaca iz Drugoga svjetskog rata na kojima Broz visoko kotira.. (H. Hitrec)
Hitrec
H. Hitrec

H. Hitrec: Vrlo talentirana zemlja, s osobitim darom da upadne u nevolje

Tra 10, 2017
Sada je Hrvatska opet u banani. Vrlo talentirana zemlja, s osobitim darom da upadne u nevolje. Hrvatska je mali dobavljač nevolja. Ako trenutno nema vrlo ozbiljnih problema s okružjem, onda Hrvatska sama sebi priredi festival nedaća. (H. Hitrec)
Hrvatski jezik
Prilozi građana

Tko zapravo stoji iza projekta treće Jugoslavije

Tra 12, 2017
Zbog aktualnosti Uredništvo Hrvatskoga kulturnoga vijeća prenosi, bibliografski osuvremenjen, članak Nataše Bašić, objavljen u časopisu Jezik 2009. (br. 1, str. 12. – 24.). (hkv)
Gužve granica
O. Barišić

Gužve na granici: Specijalni rat protiv Hrvatske uz pokroviteljstvo EU

Tra 13, 2017
Nakon što je jučer europski povjerenik za unutarnje poslove i migracije Dimitris Avramopoulos izjavio kako je EU postavila okvir, a da je na zemljama članicama da ga provedu, ponovo su se na hrvatskim granicama pojavile nesnosne gužve. Radi se o vrlo ciničnoj…
Šestorka
Hrvatski tjednik

J. Kapetanović: 12 godina ponižavanja Hrvata u Haagu

Tra 12, 2017
Abdulah Sidran bio je udomljen u kući generala Praljka. A u razgovoru za tjednik Globus, nakon rata, rekao je da 'ne zna što je bilo Praljku da dolazi u BiH'. Toliko o ljudskosti i zahvalnosti. (J. Kapetanović, HT)
pečarić
Damir Borovčak

Reportaža s predstavljanja knjige akademika Josipa Pečarića

Tra 21, 2017
U Domu invalida Domovinskog rata Grada Zagreba predstavljena je još jedna knjiga akademika Josipa Pečarića s naslovom Dnevnik u znaku 'Za dom spremni'. Knjiga je skup pisama i razmišljanja autora u vremenu od kad je započela antifa kampanja napada na hrvatski…
Novosti Naslovnica
N. Piskač

Kosta Pećanac jaše Zagrebom

Tra 23, 2017
Nije pomogla ni vojno-redarstvena operacija Oluja izvedena pred cijelim svijetom bez ijedne mrlje. Novosti se u Zagrebu, naime, ponašaju kao Jugoslavenski četnik tridesetih godina prošloga stoljeća. (N. Piskač)
Piskač
N. Piskač

N. Piskač: The Economistu za bolje razumijevanje tzv. sarajevske deklaracije

Tra 11, 2017
Povijesna iskustva vele nešto sasvim drukčije i izravno pobijaju iznesenu tezu u The Economistu o tome da je „srpsko-hrvatski“ ujedinjavao Jugoslaviju. Naprotiv, on ju je razarao, shvatili Jugoslaviju kao propalu višenacionalnu totalitarnu kraljevinu, kao…
Uspomene
Damir Borovčak

Treće predstavljanje knjige "Uspomene"

Tra 11, 2017
Ivan Hrvoić, doktor znanosti elektrotehnike, rođen je 1937. godine u Martinskoj Vesi. Obitelj Hrvoić potiče iz Trebarjeva Desnog. Po majci Ivan je potomak iz obitelji Stjepana Radića, a djed mu je bio hrvatski političar i veliki domoljub Mato Jagatić... (D.…
Hrvatski jezik
Hrvatski tjednik

M. Mamić: Jugoslavenski jezični neounitarizam

Tra 20, 2017
Nudi nam se Europska unija s više razina, više brzina. Želi se stvoriti više unijica pod nadzorom Bruxellesa. Narodi koji se udružuju u miniunije trebali bi imati što više poveznica. Idealno bi bilo kad bi to bio i jezik. Eurobirokratima mnogo je bliža…
Geopoliika
Pitali smo

O geopolitičkoj situaciju u svijetu i o položaju Hrvatske

Tra 24, 2017
Geopolitičku situaciju u svijetu i položaj Hrvatske za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju: Matko Marušić, Denis Sunko, Mile Prpa, Miljenko Stojić, Zdravko Mršić i Stipe Kutleša. (D. Dijanović)
Hranic n
Razgovori

Uskrsni intervju s nadbiskupom mons. dr. Đ. Hranićem: Budite ljudi vjere i nade!

Tra 13, 2017
Po krštenju je u svakoga od nas položena klica uskrsne preobrazbe, a po potvrdi smo primili sedam darova Duha Svetoga. Vjera u uskrsnuće nas ispunja nadom protiv svake nade. Poručujem, stoga, svima: Hrabri budite! Budite ljudi vjere i nade! (D. Dijanović, D.…
Zlatko Milisa4
Zlatko Miliša

Z. Miliša: Novi primjer ispiranja mozga - "Život na vagi"

Tra 13, 2017
Celebrity kultura potiče lakovjerne da o sebi razmišljaju kao o celebrityju, gdje je sve podređeno tome da osoba postane medijski vidljiva. Takvi programi glupost čine neuništivom, poput najnovijeg iz RTL produkcije, showa Život na vagi. (Z. Miliša)
Piskač
N. Piskač

N. Piskač: Po Zagorju na uskrsni ponedjeljak

Tra 18, 2017
Vozeći u koloni razmišljam: Imamo državu, a kao da ju nemamo. Nastavi li se s neodrživim ponašanjem, pretvorit ćemo Hrvatsku u neodrživu državu. Sudeći po postignućima političkih elita tijekom posljednjih sedamnaest godina, nekima je takav scenarij…
Balkan
Prilozi građana

I. Bekavac: U mreži novih zapadnobalkanskih strategija

Tra 17, 2017
I pored tolikih optuživanja za fašizam i poguravanja na 'Zapadni Balkan', posve je sigurno da Hrvati nisu ni fašisti ni zapadnobalkanci, iako u nekim europskim središtima Hrvatsku često vide kao balkansku zemlju. (I. Bekavac)
Copyright © 2017 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).