F. Tuđman: ostaje narod

Kako su protjecali posljednji mjeseci 1999. postajalo je sve jasnije da je predsjednik Tuđman teško bolestan. Iako sam na Pantovčaku bio jedna od samo nekoliko osoba u rangu savjetnika Predsjednika, onog za znanost i strategiju razvitka Hrvatske, rijetko sam ga viđao. Franjo TuđmanBilo je to dijelom zbog smanjenja njegovih djelatnosti, a dijelom i zato što su ograničavali naše susrete, možda zato što sam bio poznat kao oštar kritičar nekih vidova hrvatske unutarnje politike. Ipak, ostao mi je nepisani minimum što me po protokolu išao, jedan ručak tjedno za njegovim stolom.

Toga je dana za stolom sjedilo samo nekoliko njegovih bliskih suradnika, posluživala se uobičajeno jednostavna hrana, i pilo, gotovo simbolički, vino. Ozračje za stolom bilo je teško. Predsjednik je jedva nešto jeo, samo je on znao kuda mu blude misli, a pogled mu je bio okrenut prema gore, kao da već izravno komunicira s Bogom. Ostali su šutke prebirali po tanjurima, tek ponekad bi se začuo zvuk pribora za jelo ili neka tiha riječ upućena susjedu.

Možda zato što sam bio rijedak gost, a možda i zato što spadam među ljude koji vjeruju da nikada ne treba odustati, odlučio sam prekinuti tišinu, otjerati oblak, pobuditi nadu, pa sam, da pokrenem razgovor, izrekao rečenicu:

- Predsjedniče, čini mi se da Hrvatska sve ozbiljnije klizi prema južno-američkom gospodarskom modelu!

Bila je to naša šifra iz prethodnih rasprava, još od početka 1991., kojom sam označavao neke države čija intelektualna elita, umjesto da se brine za nacionalne interese naroda koji ju je izdigao, u svojoj stvaralačkoj nemoći i ispraznoj želji za položajima i probitcima, služi kao zastupnik i fasada tuđih interesa, da ne kažem kao njihov obični prevodilac na nacionalni jezik. Među suprotne primjere znao sam navoditi de Gaulleovu Francusku i Izrael, kojima sam se divio, ne toliko zbog svih političkih poteza njihovih vođa, koliko zbog upravo suprotnog ponašanja njihovih elita uma, srca i mača.

Nakon moje je rečenice oko stola zavladao potpuni tajac. Predsjednikov se pogled počeo polako odvajati od stropa, izgledalo je kao da se spušta zajedno s njegovim mislima. Konačno me pogledao, a iz njegovih je očiju na časak ponovo provirila ona neopisiva intenzivnost i oštrina, koja ga je svojedobno učinila vođom. Rekao je međutim tihim, ravnim glasom:

- Pa to je već gotova stvar.

Učinilo mi se da je to rekao kao da ga se to ne tiče, kao da nije baš on desetak godina vodio hrvatsku vlast, kao da je to nešto izvan i iznad njega. Rekao je to gotovo nevoljko u naš tajac, i zatim su mu se oči ponovo odvojile od nas i počele dizati prema njegovoj izravnoj komunikaciji s Bogom.

Bio sam potpuno zaprepašten. Ne samo da su mi stale riječi nego i misli, pa je prošla mala vječnost dok nisam uspio, još uvijek u tajcu, izustiti:

- Predsjedniče, pa što ostaje?

Prosvjedi u organizaciji braniteljaNe spuštajući više pogled iz svojih visina, već udaljen, samo je ovlaš odgovorio:

- Ostaje narod.

Na mah me njegov odgovor duboko razočarao. Prvo sam pomislio da se radi o konvencionalnoj pristojnosti kojom prekida naš neželjeni mu ili dosadni razgovor. Zatim sam se zabrinuo da to nije samo slabašna floskula koju je bolest izvukla iz njegove partizanske prošlosti. Konačno, dok smo još svi sjedili za stolom, sjetio sam se da je za njega sve politika, da je politici uvijek davao prednost pred svime i da je duboko vjerovao u njenu gotovo neograničenu moć, odnosno u neograničenu moć naroda. Ručak je završio u istom ozračju u kojem je i počeo, u prebiranju po svojim vlastitim mislima, te po tanjuru bez apetita. Na kraju je ustao i, iako izmučen bolešću, vojnički nam kimnuo i odsječnim korakom otišao iz blagovaonice, na svoj put. To je bio moj zadnji pozdrav s njim očima u oči.

Od onda je prošlo šest godina i često sam mislio na taj razgovor od četiri rečenice. Hrvatska je u međuvremenu otklizala prema mom južno-američkom modelu u mjeri koju si onda nisam mogao ni zamisliti. No vjerujem da sam konačno do kraja razumio cijelu neizrečenu i izrečenu poruku koju je F. Tuđman uputio na kraju života. S te svoje dvije rečenice zatvorio je puni krug i vratio se na svoj početak, pozvao na novi početak. Ta zar nije bio najjači na početku, kada između naroda i njega nije stajao nitko i ništa. Znao je da se narod ne će otklizati. Mali narod, ugroženi narod, narod koji će opstati jedino ako prepozna svoje ljude uma i srca. A ti ljudi mogu postojati samo ako ostanu uz svoj narod, ako zajedno s njime stvore nadu, a i iz nje i budućnost, u koju je on tvrdo vjerovao.

Zagreb, 21. siječanj 2006.
Akademik Slaven Barišić

 

 

Uto, 4-08-2015, 17:49:10

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Zagreb

1 klik za nas

Radio i TV

Visoka kvaliteta

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Posjetitelji

Imamo 263 gostiju i nema članova online

Administriranje

Pokusni mimohod

Najnovije vijesti

 • Knjiga HHO-a ne može biti dokaz o 667 počinjenih ubojstava
  2015-08-04 15:07:51

  Žarko PuhovskiU hrvatskim medijima udruge civilnog društva, sami mediji i mnogi političari već duže vrijeme sugeriraju javnosti i čitateljima da je knjiga HHO „Vojna operacija Oluja i poslije" relevantan izvor i dokaz o 667 počinjenih ubojstava u akciji Oluja i poslije. Međutim, iako je Haaško tužiteljstvo nastojalo uvesti ovu knjigu kao dokaz preko svog svjedoka Žarka Puhovskog Raspravno vijeće to nije prihvatilo.(P. Kovačević)

  Komentari      Opširnije...

 • Vulin: Sva zvona srpske pravoslavne crkve čuti će se u istom trenutku
  2015-08-03 15:22:16

  Aleksandar Vulin"Sva zvona srpske pravoslavne crkve čuti će se u istom trenutku. Molim sve neka se zaustave u 12 sati kada budu čuli sirene i zvona, neka zastanu i podsjete se na one koji su bili prije nas i na one koji su stradali. Mi imamo za čime žaliti", rekao je danas Aleksandar Vulin, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje Dana sjećanja na stradanje i progon Srba.(Tanjug)

  Komentari      Opširnije...

 • Arbitražni postupci imaju dokazanu povijest "nesnalaženja" u slučaju nepravilnosti
  2015-08-01 14:44:54

  haagasVećina arbitražnih sudaca smatra da im je dužnost da donesu konačnu odluku i čim strana koja se bacila u nedozvoljene radnje prizna i na neki način sanira štetu, smatraju da više nema razloga i koristi inzistirati na krivnji, smatraju švicarski arbitri te se pitaju: No takvo ponašanje dovodi do pitanja jesu li arbitri tu samo da odluče u sporu i da izbjegnu sve što bi moglo narušiti mirnu atmosferu arbitraže ili imaju moralne i zakonske obaveze da idu izvan toga? Mi smatramo da moraju učiniti više i da se nepravilnosti ne smiju tolerirati. Na međunarodnoj pravnoj zajednici je da donese stroža pravila rada.  (S. Veljković, VL)

  Komentari      Opširnije...

 • Ako je bilo dvojbi - kontaminirana arbitraža: SAD 
uz Hrvatsku
  2015-07-30 23:49:23

  EU i SADNa upit Večernjeg lista probleme oko arbitraže komentiralo je veleposlanstvo SAD-a u Republici Hrvatskoj. Na dvjema je državama, objema članicama Europske unije i saveznicama u NATO-u, da razriješe ovo bilateralno pitanje i nadamo se da će u tome uspjeti, kaže se u odgovoru.(hkv)

  Komentari      Opširnije...

 • O. Frljić i M. Pupovac u Rijeci organiziraju obilježavanje kontra-Oluje
  2015-07-30 16:43:05

  Oliver FrljićOliver Frljić u suradnji sa SNV-om i Documentom, paralelno s početkom službene kninske proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, priprema velikosrpsko viđenje "Oluje" u Rijeci, piše u priopćenju riječke podružnice Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. Frljić se pobrinuo da se u zgradi HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci podrži velikosrpski mit o progonu Srba iz Hrvatske iako se prema Vučićevoj i Dodikovoj odluci spomenuto obilježava ograničeno na teritoriji Srbije i RS.(hkv)

  Komentari      Opširnije...

 • Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razriješila Vesnu Balenović zbog domacije INA-e udruzi ''Zviždač''
  2015-07-29 17:42:51

  inaPredsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je razriješila Vesnu Balenović s mjesta povjerenice za zviždače. Odluka je donesena nakon potvrđene informacije da je udruzi ''Zviždač'' tijekom 2011. godine INA uplatila donaciju u iznosu od 500 tisuća kuna, o čemu predsjednica Republike nije imala saznanja u trenutku imenovanja gospođe Balenović. (VL)

  Komentari      Opširnije...

 • Sabor o Arbitraži jednoglasno
  2015-07-29 15:41:40

  Hrvatski saborHrvatski sabor je jednoglasno obvezao Vladu RH za pokretanje postupka za prestanak sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade potpisanog 2009. zbog bitnih povreda odredbi koje je počinila Republika Slovenija. Za odluku je ukupno glasovalo 141 saborskih zastupnika. Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić će se sastati s diplomatskim zborom danas popodne.(hkv)

  Komentari      Opširnije...

 • EK: Arbitraža će se nastaviti neovisno o odluci Sabora
  2015-07-29 12:56:43

  EUDok u Saboru traje rasprava o povlačenju Hrvatske iz Arbitražnog sporazuma, glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva upravo je na podnevnom brifingu za novinare u Bruxellesu izjavila da će se "arbitraža nastaviti i u slučaju da hrvatski parlament izglasa povlačenje", piše Večernji list.(hkv)

  Komentari      Opširnije...

 • Komisije HBK Iustitia et pax: RH je primorana otkazati arbitražu
  2015-07-28 23:27:53

  KaptolKomisije HBK Iustitia et pax izdala je danas posebnu izjavu o potrebi poštivanja međunarodnog prava u razgraničenju Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Naglaskom na međunarodno pravo Komisija je jasno poručila koje bi daljnje korake trebalo poduzeti: "Prekršeno je jedno od temeljnih načela međunarodnog prava da se ugovori moraju izvršavati u dobroj vjeri, a što primorava Republiku Hrvatsku da u skladu s pravom međunarodnih ugovora i s načelom vladavine prava otkaže ovaj ugovor o arbitraži."(hkv)

  Komentari      Opširnije...

 • Odustaje se od privatizacije: Imunološki zavod ostaje u rukama države i postaje ustanova od javnog interesa
  2015-07-28 13:36:07

  Odustaje se od privatizacije Imunološkog zavoda. Potvrdio je to predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović, piše hrt.hr. (hkv)

  Komentari      Opširnije...

 • Evo što svjetske agencije pišu o izlasku iz arbitražnog sporazuma
  2015-07-28 13:28:52

  Agencija Reuters uz objavu da je Hrvatska izašla iz "kontaminirane" arbitraže podsjeća da je nakon postizanja arbitražnog sporazuma Slovenija odlučila odblokirati hrvatske pristupne pregovore, što je Hrvatskoj omogućilo ulazak u EU 2013. (direktno.hr)

  Komentari      Opširnije...

 • HBOR povećao kreditnu aktivnost za 57 posto
  2015-07-28 13:23:26

  Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u prvih je šest mjeseci ove godine povećala kreditne aktivnosti za 57 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pri čemu je udjel investicijskih kredita dosegnuo 80 posto, što ukazuje na novi investicijski ciklus u gospodarstvu, priopćio je u utorak HBOR. (poslovni)

  Komentari      Opširnije...

Copyright © 2015 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).