• ljubić
  Nedjelja, 21. siječnja 2018. M. Ljubić Komentari

  M. Ljubić: Opasne zablude i pogrješke hrvatske državne politike prema BiH

  U ovoj kolumni pozabavit ćemo se razgraničenjem i ukupnim odnosima između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a zapravo između Hrvata i Bošnjaka, s obzirom da je pogrješno govoriti o nekakvoj zbirnoj i još pogrješnije o zajedničkoj Bosni i Hercegovini, kad politički ne postoji. (M. Ljubić)
 • Javor Novak
  Nedjelja, 21. siječnja 2018. J. Novak Komentari

  J. Novak: Već viđeno, davno

  Da nije performer, Frljić bi vjerojatno bio težak kriminalac. Ovako je fikcijski kriminalac, zarobljen u svome oboljelom duhu i kržljavu tijelu. Kazalište mu dođe kao samopomoć. Sve što u svom raspamećenu prividu stvarnosti vidi i opsesivno želi - natakne na pozornicu. I bi mu, tako načetome, privremeno lakše. Silom prilika, moramo mu praštati: dečko se (još) liječi. (J. Novak)
 • Pariška izjaa
  Četvrtak, 18. siječnja 2018. Aktualno Komentari

  Pariška izjava: Europa u koju možemo vjerovati

  Prošle je godine skupina europskih intelektualaca objavila „Parišku izjavu“, izniman dokument koji je u Hrvatskoj gotovo posve prešućen. Da ne bi ostalo na tome, pobrinula se Prilika, magazin Glasa Koncila, objavivši cjelovit prijevod dokumenta u svojem posljednjem broju (siječanj 2018., str. 10. – 13.). Dokument je na hrvatski jezik za Priliku preveo Darko Grden, a mi ga prenosimo u nastavku. (hkv)
 • Starešina
  Nedjelja, 21. siječnja 2018. Komentari Komentari

  V. Starešina: Hrvatska u zimskoj ofenzivi po susjedstvu

  Valja se uistinu ponašati kao strateški partner SAD-a. Ključna je riječ – LNG. I drugo: Hrvatska mora uistinu definirati što želi i kako to učiniti. U protivnom, sve može završiti kao: hodanje i govorenje. U kojem Hrvatska kao tzv. strateški partner može izgubiti na svim strateški važnim poljima. (V. Starešina, SD)
 • dd
  Nedjelja, 21. siječnja 2018. Hrvatski tjednik Komentari

  M. Vlahović: Četnikovanje kao preporuka za državnu službu u Hrvatskoj

  Na youtubeu ima prilog o glinskim 'Šiltovima', jedinici lokalnih četnika odgovornoj za zločine Hrvata, na kojemu se nalazi i ženska osoba, Tatjana Ljubičić, sestra Brankice Crljenko, koja je tijekom okupacije Gline radila u zdravstvenome sustavu tzv. SAO Krajine. (M. Vlahović, HT)
 • Miklenić
  Subota, 20. siječnja 2018. Komentari Komentari

  I. Miklenić: Cementirane uljepšanoga lica komunizma

  Objavljivanje takvih stajališta ne može biti drugo negoli u službi da se manipulira i sadašnjim generacijama, osobito mlađima; da se i dalje prikriva stvarno lice komunizma, a predstavlja nestvarno, idealizirano lice. (I. Miklenić, GK)
 • Rsitic
  Petak, 19. siječnja 2018. Razgovori Komentari

  Razgovor s B. Ristićem: Zbog Trumpa postali smo geopolitički bitni i dobili jakog saveznika u promociji vlastitih interesa

  Sutra se navršava godinu dana od inauguracije američkog predsjednika Donalda Trumpa. O prvoj godini Trumpova mandata i o stalnim napadima na njega razgovarali smo s kolumnnistom „Večernjeg lista“ i političkim analitičarom Borislavom Ristićem. (D. Dijanović)
 • Javor Novak
  Petak, 19. siječnja 2018. J. Novak Komentari

  J. Novak: Perverzija pod krinkom umjetničke slobode

  Hrvatski se branitelji nisu borili za ovakvu Hrvatsku. Za državu koja poklanja svoj teritorij, prodaje svoje nacionalno bogatstvo, medijski neprestano blati pobjedničku Hrvatsku vojsku, stvara primitivne obrasce vrijeđanja i psovanja na filmu, ali i u Pupovčevim Novostima, umjesto uljuđenog srednje-europskog ponašanja. Laž je da su se branitelji borili za takvu slobodu riječi i takvu umjetničku slobodu. (J. Novak)
 • skola 1
  Petak, 19. siječnja 2018. Hrvatska Komentari

  Prešućen uspjeh učenika OŠ Vladimir Nazor iz Škabrnje na natječaju u Abu Dhabiju

  Naše najiskrenije čestitke vrijednim učenicima i djelatnicima OŠ Vladimir Nazor u Škabrnji na sjajnom postignuću i pobjedi na natjecanju u Emiratima vrijednoj 100.000 dolara. U toj se školi radi! No, da ne bi bilo sve lijepo, pobrinuli su se najveći hrvatski „nezavisni“ mediji, pa je tu sjajnu vijest objavila tek njih nekolicina.(hkv)
 • Piskac
  Četvrtak, 18. siječnja 2018. N. Piskač Komentari

  Režim ozakonjuje hrvatsku šutnju?

  Predrag je Lucić, budimo realni, punih sedamnaest godina bio režimski čovjek trećejanuarskoga prevratničkoga režima i, ruku na srce, zavrijedio je režimsku minutu šutnje. Još više zaslužio je minutu šutnje za rad u predtrećejanuarskom Sorosevu pararežimu. I njemu je vjerno, koliko mi je poznato i unosno, služio. Dakle, u pitanju su dvije minute. Za svaki režim po minutu. (N. Piskač)
 • Javor Novak
  Četvrtak, 18. siječnja 2018. J. Novak Komentari

  J. Novak: Govor mržnje (2)

  Nikada se nije toliko govorilo o govoru mržnje kao sada. Bilo da je riječ o onoj mržnji u međumrežju, bilo u elektronskim i pisanim medijima, bilo na javnim okupljanjima ili pri tzv. umjetničkoj slobodi u kazalištu ili na filmu. Da o performerima i ne govorim. Pri tome se zaboravlja da najizdašniji izvor govora mržnje, ali i primitivizma jest nažalost Hrvatski sabor.(J. Novak)
 • Jović
  Četvrtak, 18. siječnja 2018. Komentari Komentari

  J. Jović: Kako je Nada Murganić digla zemlju na noge

  Nasilje u obitelji, nasilje nad ženama samo zato što su žene, bojni je poklič različitih feminističkih, transeksualnih i raznih drugih udruga kojima svaki slučaj nasilja ove vrste, između ostalog, dobro dođe kao argument za ratifikaciju konvencije oko koje se lome ideološka koplja. (J. Jović, SD)
 • Francuska
  Četvrtak, 18. siječnja 2018. Obnova Komentari

  N. Boljfetić: Crkva i Francuska revolucija – od pokretanja revolucije do sukoba s Napoleonom

  Potkraj revolucije primijetilo se opadanje utjecaja i prestiža katoličke crkve. Svećenstvo je bilo podijeljeno i neorganizirano, a ispovijedanje vjere sve rjeđe. Crkva i revolucija bile su nepomirljive u doktrinama, a samim tim i neprijateljice. No, veći dio naroda bio je povezan s tradicionalnom religijom što dokazuje činjenica brze obnove religije pod konzulatom. (N. Boljfetić, Obnova)
 • Ilsam
  Četvrtak, 18. siječnja 2018. Inozemni tisak Komentari

  Deutsche Welle: Strah od ostavštine "Islamske države"

  Teroristička organizacija "Islamska država" vojno je poražena, ali u ideološkom smislu ona još uvijek živi. Primjer su mnoga djeca terorista koja su odrasla pod režimom IS-a. A tu su i drugi izazovi. (K. Knipp, DW)
 • Vjera i znanosti
  Srijeda, 17. siječnja 2018. Obavijesti Komentari

  Znanost i religija - sukob ili dijalog: Može li znanstvenik biti vjernik?

  U četvrtak 18. siječnja u 20 sati, u Zagrebu, u Palmotićevoj 31 (dvorišna zgrada), održati će se redovita mjesečna tribina Hrvatskoga katoličkoga društva prosvjetnih djelatnika (HKDPD) pod naslovom: Znanost i religija - sukob ili dijalog: Može li znanstvenik biti vjernik? O toj temi govorit će: prof. dr. sc. Marijan Šunjić, fizičar, negdanji rektor Sveučilišta u Zagrebu i diplomat pri Svetoj Stolici. (hkv)
 • Tomac
  Srijeda, 17. siječnja 2018. Prilozi građana Komentari

  Z. Tomac: Uloga i djelo Franje Tuđmana je tako veliko da ne treba stvarati mit o Franji Tuđmanu

  Političke borbe vezana za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i dalje se nastavljaju. Franjo Tuđman ponovno je na udaru od istih onih snaga u zemlji i izvan zemlje koje su sustavno pokušavale godinama pa sve do danas provoditi detuđmanizaciju odnosno rashrvaćenje hrvatske države, koje su vrlo sustavno destruirale Hrvatsku kao nacionalnu državu hrvatskog naroda i koje su stalno pokušavale i pokušavaju…
 • Turska SAD
  Srijeda, 17. siječnja 2018. D. Dijanović Komentari

  Može li u Siriji doći do sukoba turske i američke vojske?

  Nereagiranjem na stvaranje jake kurdske vojske na svojim granicama Erdoğan risikira da mu sutra Kurdi uzmu dio teritorija Turske, a ulaskom u rat protiv Kurda protiv sebe bi dobio moćne Sjedinjene Države koje na Kurde gledaju kao na važne saveznike u borbi protiv ISIL-a i kao na sutrašnje partnere u kontroli strateški važnih područja Sirije. (D. Dijanović)
 • Miletic
  Srijeda, 17. siječnja 2018. Hrvatski tjednik Komentari

  Koncert četničkoga narodnjaka otkazan, ali time sramota gradonačelnik Pule nije umanjena!

  Taj lik Drljača, kako ga Miletić sada naziva, već je bančio po Istri, nikada mu nije smetao jer se u medijima nije toliko pisalo pa je njegova sadašnja reakcija više nego mizerna, odnosno samo je pokušaj da se opravda u očima Istrana, ali i ostalih hrvatskih građana koji su zgroženi nad činjenicom kako se čovjeku koji veliča četničke zločine, pjeva o Radovanu Karadžiću, Kapetanu Draganu i ostalim zločincima... (A.…
 • Kolinda BiH
  Srijeda, 17. siječnja 2018. Bosna i Hercegovina Komentari

  Kolinda Grabar Kitarović: Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu bili i neće biti nacionalna manjina

  Službeni posjet Bosni i Hercegovini predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović započela je sastankom s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon kojeg su se hrvatska Predsjednica i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. sc. Dragan Čović obratili javnosti. (hkv)
 • JNA
  Srijeda, 17. siječnja 2018. Hrvatski tjednik Komentari

  Hrvatski tjednik: Dokumenti JNA koji demantiraju višedesetljetne laži

  Hrvatska i danas isplaćuje 13.722 partizanskih mirovina iako je od toga rata prošlo čak 74 godine. Njihove mirovine nasljeđuju naraštaji za razliku od mirovina poginulih hrvatskih branitelja. (A. Černivec, HT
 • Marko Ljubić
  Utorak, 16. siječnja 2018. M. Ljubić Komentari

  M. Ljubić: Ministarstvo istine ili kako su ispratili Predraga Lucića

  Ako je netko savršeno eksplicitno od prvoga dana osamostaljivanja Republike Hrvatske i afirmacije pokreta za hrvatsku nacionalnu slobodu doprinosio stvaranju paradržavne infrastrukture i pripremi platforme za nastanak „Ministarstva ljubavi“, bio je to Predrag Lucić. (M. Ljubić)
 • Politika
  Utorak, 16. siječnja 2018. Pero Kovačević Komentari

  P. Kovačević: Kriza identiteta političkih stranaka

  Političke stranke učestalo koriste laž kao tehniku političkog komuniciranja, te ona postaje bit političkog jezika kojim stranke kreiraju lažnu političku stvarnost. Političke stranke imaju nizak ugled u javnosti i zbog činjenice da nisu iskazale dovoljno odlučnosti i političke volje da razriješe navažnije temeljne probleme hrvatskog društva zbog kojih se ono razvija daleko sporije nego bi trebalo i moglo.(P.…
 • RH SLOV
  Utorak, 16. siječnja 2018. Hrvatski tjednik Komentari

  G. Borić: Savudrijska vala – ispit hrvatske vanjske politike

  Slovensko ucjenjivanje traje od osamostaljenja dviju država. U mogućem sporazumu Zagreba i Ljubljane Hrvatska morala bi inzistirati na načelu da ne bude ni pobjednika, a niti pobijeđenih, a to bi značilo da bi Hrvatska dobila nešto u Savudrijskoj vali, a Slovenija nešto na kopnenoj granici. (G. Borić, HT)
 • Upitnik
  Utorak, 16. siječnja 2018. Mira Ivanišević Komentari

  M. Ivanišević: Tko vlada hrvatskim narodom – cijelom Hrvatskom?

  Nitko od političara ne navodi da je između ostalog još jedan razlog za iseljavanje. Hrvati uz gospodarsku krizu osjećaju i političku nezaštićenost u vlastitoj zemlji. Kao da nikoga stvarno nije briga što se iseljavaju cijele mlade obitelji,ako bude potrebno lako će ih se zamijeniti uvozom radne snage. Od 2000.godine sistematski se urušava pobjednički ponos i nacionalna svijest kod većine naroda. (M. Ivanišević)

F. Tuđman: ostaje narod

Kako su protjecali posljednji mjeseci 1999. postajalo je sve jasnije da je predsjednik Tuđman teško bolestan. Iako sam na Pantovčaku bio jedna od samo nekoliko osoba u rangu savjetnika Predsjednika, onog za znanost i strategiju razvitka Hrvatske, rijetko sam ga viđao. Franjo TuđmanBilo je to dijelom zbog smanjenja njegovih djelatnosti, a dijelom i zato što su ograničavali naše susrete, možda zato što sam bio poznat kao oštar kritičar nekih vidova hrvatske unutarnje politike. Ipak, ostao mi je nepisani minimum što me po protokolu išao, jedan ručak tjedno za njegovim stolom.

Toga je dana za stolom sjedilo samo nekoliko njegovih bliskih suradnika, posluživala se uobičajeno jednostavna hrana, i pilo, gotovo simbolički, vino. Ozračje za stolom bilo je teško. Predsjednik je jedva nešto jeo, samo je on znao kuda mu blude misli, a pogled mu je bio okrenut prema gore, kao da već izravno komunicira s Bogom. Ostali su šutke prebirali po tanjurima, tek ponekad bi se začuo zvuk pribora za jelo ili neka tiha riječ upućena susjedu.

Možda zato što sam bio rijedak gost, a možda i zato što spadam među ljude koji vjeruju da nikada ne treba odustati, odlučio sam prekinuti tišinu, otjerati oblak, pobuditi nadu, pa sam, da pokrenem razgovor, izrekao rečenicu:

- Predsjedniče, čini mi se da Hrvatska sve ozbiljnije klizi prema južno-američkom gospodarskom modelu!

Bila je to naša šifra iz prethodnih rasprava, još od početka 1991., kojom sam označavao neke države čija intelektualna elita, umjesto da se brine za nacionalne interese naroda koji ju je izdigao, u svojoj stvaralačkoj nemoći i ispraznoj želji za položajima i probitcima, služi kao zastupnik i fasada tuđih interesa, da ne kažem kao njihov obični prevodilac na nacionalni jezik. Među suprotne primjere znao sam navoditi de Gaulleovu Francusku i Izrael, kojima sam se divio, ne toliko zbog svih političkih poteza njihovih vođa, koliko zbog upravo suprotnog ponašanja njihovih elita uma, srca i mača.

Nakon moje je rečenice oko stola zavladao potpuni tajac. Predsjednikov se pogled počeo polako odvajati od stropa, izgledalo je kao da se spušta zajedno s njegovim mislima. Konačno me pogledao, a iz njegovih je očiju na časak ponovo provirila ona neopisiva intenzivnost i oštrina, koja ga je svojedobno učinila vođom. Rekao je međutim tihim, ravnim glasom:

- Pa to je već gotova stvar.

Učinilo mi se da je to rekao kao da ga se to ne tiče, kao da nije baš on desetak godina vodio hrvatsku vlast, kao da je to nešto izvan i iznad njega. Rekao je to gotovo nevoljko u naš tajac, i zatim su mu se oči ponovo odvojile od nas i počele dizati prema njegovoj izravnoj komunikaciji s Bogom.

Bio sam potpuno zaprepašten. Ne samo da su mi stale riječi nego i misli, pa je prošla mala vječnost dok nisam uspio, još uvijek u tajcu, izustiti:

- Predsjedniče, pa što ostaje?

Prosvjedi u organizaciji braniteljaNe spuštajući više pogled iz svojih visina, već udaljen, samo je ovlaš odgovorio:

- Ostaje narod.

Na mah me njegov odgovor duboko razočarao. Prvo sam pomislio da se radi o konvencionalnoj pristojnosti kojom prekida naš neželjeni mu ili dosadni razgovor. Zatim sam se zabrinuo da to nije samo slabašna floskula koju je bolest izvukla iz njegove partizanske prošlosti. Konačno, dok smo još svi sjedili za stolom, sjetio sam se da je za njega sve politika, da je politici uvijek davao prednost pred svime i da je duboko vjerovao u njenu gotovo neograničenu moć, odnosno u neograničenu moć naroda. Ručak je završio u istom ozračju u kojem je i počeo, u prebiranju po svojim vlastitim mislima, te po tanjuru bez apetita. Na kraju je ustao i, iako izmučen bolešću, vojnički nam kimnuo i odsječnim korakom otišao iz blagovaonice, na svoj put. To je bio moj zadnji pozdrav s njim očima u oči.

Od onda je prošlo šest godina i često sam mislio na taj razgovor od četiri rečenice. Hrvatska je u međuvremenu otklizala prema mom južno-američkom modelu u mjeri koju si onda nisam mogao ni zamisliti. No vjerujem da sam konačno do kraja razumio cijelu neizrečenu i izrečenu poruku koju je F. Tuđman uputio na kraju života. S te svoje dvije rečenice zatvorio je puni krug i vratio se na svoj početak, pozvao na novi početak. Ta zar nije bio najjači na početku, kada između naroda i njega nije stajao nitko i ništa. Znao je da se narod ne će otklizati. Mali narod, ugroženi narod, narod koji će opstati jedino ako prepozna svoje ljude uma i srca. A ti ljudi mogu postojati samo ako ostanu uz svoj narod, ako zajedno s njime stvore nadu, a i iz nje i budućnost, u koju je on tvrdo vjerovao.

Zagreb, 21. siječanj 2006.
Akademik Slaven Barišić

Pon, 22-01-2018, 13:08:43

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Zagreb

dan mimoza 1 large
siječnja 18, 2018 Komentari

U subotu 18. siječnja na Cvjetnom trgu obilježavanje 11. „ Dana mimoza“ i „Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice“

in Zagreb
U subotu, 20. siječnja 2018. godine, od 10-14 sati, na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) održat će se javnozdravstvena akcija kojom Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, već jedanaesti puta zaredom obilježava…

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Satira ili govor mržnje

Zadnje vijesti

maslenica
Ponedjeljak, 22. 01. Komentari

Obilježava se 25. obljetnica operacije Maslenica

Na današnji dan prije 25 godina počela je vojno-redarstvena operacija Maslenica, velika oslobodilačka akcija hrvatskih oružanih snaga protiv srpskih pobunjenika zahvaljujući kojoj je omogućeno prometno povezivanje juga Hrvatske s ostatkom domovine preko Novskog ždrila. (hkv)
Uran
Nedjelja, 21. 01. Komentari

Europske vlade smišljaju kako zadovoljiti Trumpa oko sporazuma s Iranom

Dan prije no što je Donald Trump 12. siječnja dao ultimatum oko "ispravljanja" nuklearnog sporazuma s Iranom, čelnici europskih sila susreli su se s iranskim ministrom vanjskih poslova kako bi iskazali potporu tom dogovoru, no to nije ublažilo protivljenje američkog predsjednika, otkrili su američki i europski dužnosnici. (hkv)
Katin
Nedjelja, 21. 01. Komentari

Poziv na ubijanje: Danas u kazalištu – sutra na ulici

U Zagrebu su prije nekoliko dana na kazališnim daskama “upucani” likovi oko čijeg identiteta nije bilo nikakve dvojbe, pa su svi prepoznali Zlatka Hasanbegovića, Željku Markić, Marka Perkovića Thompsona, biskupa Milu Bogovića, Velimira Bujanca i Josipa Klemma.(D. Ivanković,VL)
Miocic Ngannou
Nedjelja, 21. 01. Komentari

Najbolji u povijesti: Stipe Miočić obranio naslov svjetskog prvaka

Amerikanac hrvatskog podrijetla Stipe Miočić obranio je naslov svjetskog UFC prvaka u teškoj kategoriji nakon što je na bodove u Bostonu svladao izazivača iz Francuske Francisa Ngannoua. (hkv)
Irak
Subota, 20. 01. Komentari

Turska vojska izvela nove napade na kurdske snage na sjeveru Sirije!

Turska vojska objavila je da je izvela nove napade u subotu na kurdske snage YPG-a na sjeveru Sirije. (hkv)
papa
Subota, 20. 01. Komentari

Papa u Peruu pozvao na borbu protiv korupcije

Papa Franjo je jučer u Limi pozvao na borbu protiv "virusa korupcije", u govoru u predsjedničkoj palači pred političkim vodstvom zemlje. To je društveni virus koji pogađa sve aspekte života i koji mora biti pobijeđen, kazao je Papa. (hkv)
dd
Petak, 19. 01. Komentari

Socijalizam na djelu: Glad zavladala Venezuelom, jednom od naftom najbogatijih zemalja

Ono što ćemo mi primijetiti, a što ne piše u gore navedenoj vijesti HRT-a, je činjenica da je Venezuela zemlja u kojoj već neko vrijeme traje socijalistički eksperiment. Taj je eksperiment do pred koju godinu izazivao divljenje europskih ljevičara koji su isticali Chavezov model kao uzor za Europu. Sad, kad je došla žetva plodova socijalističkog "raja" - od ljevičara glasa čuti nije. (hkv)
Božinović
Petak, 19. 01. Komentari

Božinović i Wray dogovorili jačanje suradnje MUP-a i FBI-a

Drugog dana službenog posjeta SAD-u ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Washingtonu se sastao s direktorom FBI-a, Christopherom Wrayem. Na sastanku je dogovoreno jačanje suradnje MUP-a i američkog Federalnog istražnog ureda (FBI). (hkv)
Godina kulture
Petak, 19. 01. Komentari

Otvorenjem izložbe „Vlaho Bukovac 1/3 – pariško razdoblje 1877. ‒ 1893.“ svečano će se obilježiti početak Europske godine kulturne baštine u Hrvatskoj

Europska godina kulturne baštine u Republici Hrvatskoj svoj početak svečano će obilježiti izložbom „Vlaho Bukovac 1/3 – pariško razdoblje 1877. ‒ 1893.“ u četvrtak, 18. siječnja 2018. godine, u 19 sati u Galeriji Klovićevi dvori.(mk)
rh italija
Četvrtak, 18. 01. Komentari

Italija poduprla hrvatsko članstvo u Schengenu i OECD-u

U Rimu je održan treći sastanak Koordinacijskog odbora ministara vlada Republike Hrvatske i Talijanske Republike, prvi takav nakon sedam godina. Šefovi diplomacija ministrica Marija Pejčinović Burić te ministar Angelino Alfano potpisali su zajedničku deklaraciju kojom je obuhvaćena suradnja po sedam ministarstava obiju zemalja na konkretnim područjima. (hkv)
Davor Božinović
Četvrtak, 18. 01. Komentari

SAD spreman uključiti se u rješavanje problema Hrvatske sa Slovenijom

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović boravi u trodnevnom službenom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama gdje će održati niz sastanaka s ciljem unapređenja i jačanja bilateralne suradnje. (hkv)
dd
Četvrtak, 18. 01. Komentari

Predsjednica nenajavljeno posjetila Ahmiće i Križančevo Selo

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nenajavljeno je posjetila Ahmiće i Križančevo Selo u srednjoj Bosni kako bi odala počast bošnjačkim i hrvatskim žrtvama sukoba tijekom proteklog rata u BiH. (hkv)
Juncker Tusk
Srijeda, 17. 01. Komentari

Juncker nudi Britancima mogućnost promjene odluke o Brexitu

Predsjednik EK Jean-Claude Juncker poručio je Velikoj Britaniji da će joj EU pružiti ruku ako odluči promijeniti svoju odluku o izlasku iz tog saveza. "Britanci su istupili po članku 50., no postoji i članak 49. koji dozvoljava ponovni pristup, pa zbog toga možemo razumno razgovarati, a ne gurati drugu stranu u ponor", istaknuo je Juncker u Europskom parlamentu tijekom govora o bugarskom predsjedanju EU-om. (hkv)
Plenković
Srijeda, 17. 01. Komentari

Plenković: Da, smanjit ćemo PDV

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu u Aktualnom prijepodnevu da će Vlada smanjiti PDV. (hkv)

Pretraži hkv.hr

Izdvojeno

Leljak
Hrvatski tjednik

Roman Leljak za Hrvatski tjednik o zastrašujućim brojkama komunističkih žrtava

Sij 02, 2018
Zanimljiv je i podatak je da su I., II., III. i IV. Armija u završnim operacijama u Sloveniji od 9. do 15. svibnja 1945. godine, nakon završetka Drugoga svjetskog rata, u borbama likvidirale 92 507 vojnika i civila…
Juratović
Hrvatski tjednik

G. Borić: Juratović je neskriveni mrzitelj hrvatskoga naroda i zato ga Hrvati trebaju izbjegavati

Sij 03, 2018
Josip Juratović, pošvabljeni bivši Jugoslaven, osim što veliča J. B. Tita, jednoga od deset najvećih ratnih zločinaca, miješa se u unutarnje poslove Hrvatske. Sada likuje nad osuđujućom presudom Praljku i ostalima iz…
Sanda Ham2
Hrvatski tjednik

S. Ham: Recikliranje Jovanović-Golsteinovih projekata

Sij 02, 2018
Ako Ministarstvo znanosti smatra da Institutovi pravopisi baštine hrvatsku tradiciju, onda ili ne poznaju hrvatsku pravopisu tradiciju i otvorena pitanja suvremenoga pravopisa ili prihvaća smjer kojim je hrvatsku…
Hitrec
H. Hitrec

H. Hitrec: Demografska tragedija i grickanje hrvatskoga teritorija, koloplet diverzija i travestija

Sij 02, 2018
U svemu (demografska tragedija i grickanje hrvatskoga teritorija, koloplet diverzija i travestija) postoji konstanta: Hrvatskoj koja se na tako trijumfalan način osovila u povijesti ne dopustiti da se ikada tim svojim…
Dragan Čović
Hrvatski tjednik

Dragan Čović: Obnova Herceg-Bosne ostaje naša opcija

Sij 04, 2018
Da smo znali što će nam se događati, ne bismo pristali na ukidanje Herceg-Bosne. Bošnjački političari nisu svjesni da se ponašaju poput Srba u Jugoslaviji. Na žalost, bošnjačke strukture u miru žele ostvariti ono što…
Sutjeska i Neretva
Hrvatski tjednik

D. Marijan: Što su modernoj Hrvatskoj jugoslavenski mitovi o bitkama na Sutjesci i Neretvi?

Sij 11, 2018
Sutjeska je bila više klaonica no bitka. Gubitci partizana bili su zastrašujući i poraz je kompenziran mitskim mjestom u poratnoj državi. Najveću krivnju ima osobno Josip Broz Tito. (D. Marijan, HT)
Krčmar
Prilozi građana

V. Krčmar: Hitno treba rasplamsati rad hrvatskog iseljeništva ne samo po Kanadi, već po cijelom svijetu

Sij 04, 2018
Hitno treba rasplamsati rad hrvatskog iseljeništva ne samo po Kanadi, već po cijelom svijetu. Naša Hrvatska trgovinska komora radi na političkom polju, to nam je svima poznato, ali to nije dovoljno. Pojedinci i druge…
Mica Pupovac
Prilozi građana

A. Periša: Pupovčev politički igrokaz na pravoslavni Božić

Sij 03, 2018
Ne smijemo zaboraviti ni politički igrokaz u Novinarskom domu, 7. siječnja, na pravoslavni Božić, na koji Plenković s cijelom Vladom mora doći i podanički saslušati što će mu Pupovac očitati. Možda bude i zahtjev da se…
Pupovac
Hrvatski tjednik

M. Vlahović: Sav kipteći od bijesa, Pupovac inscenirao prekid Skupštine 'Prosvjete'

Sij 08, 2018
Bijesni Milorad Pupovac uz viku i galamu tjerao je van izaslanike iz prostora gdje je skupština 'Prosvjete' sazvana i započela s radom. Nije htio prihvatiti tajno glasovanje u strahu da njegov prijedlog za razrješenje…
Vedran Obućina
Razgovori

Razgovor s Vedranom Obućinom: Već se čitavo desetljeće spremamo za neminovni dolazak multipolarnosti i ona je tu

Sij 02, 2018
Iz tiska je nedavno izišla knjiga Vedrana Obućine „Politički sustav Islamske Republike Iran“. Vedran Obućina je politolog iz Rijeke, specijaliziran za Bliski istok i islamski svijet, koji trenutno radi i na doktorskom…
Slaviček
Mario Maks Slaviček

M. M. Slaviček - mišljenje: Tuđe sluge, tuđih gospodara

Sij 12, 2018
Prokockali su i prodali i znanje i imanje, prošlost, sadašnjost i budućnost. I sve to pred očima naroda kojeg lažu, varaju, obmanjuju, pljačkaju i zadužuju....U čije ime i za čiju korist, pitajte ih sami. Meni je svakim…
Ante tomić
J. Novak

J. Novak: Tomić sanja da se HDZ-ovci međusobno poubijaju

Sij 08, 2018
Tomić zaziva svoje omiljene komunističke koljačke odrede, on sanja strjeljačke vodove i Titova gubilišta. Još mu ih nije dosta? Nisu dosta tri cijele države prekrivene kostima Titovih žrtava? Tomiću je to lijepo kao…
Ministarstvo ljubavi2
J. Novak

Javor Novak o filmu „Ministarstvo ljubavi“ koji vrijeđa udovice poginulih branitelja

Sij 12, 2018
U cijelom filmu ne postoji nadalje redak suvisla dijaloga, nižu se klišeji i banalnosti od jedne do druge. Film nema ni tempa ni kadra. Kadar vožnje, deseti put. Kadar zvonjenja na kućna vrata. Kadar s glavnim glumcima…
Crno
Hrvatski tjednik

I. Marijačić: Godina u kojoj su nas ponižavali

Sij 07, 2018
Sve što nam se događa dio je mnogo opasnije priče no što su pojedinačni slučajevi sami po sebi suspektni. Cilj je da se Hrvatima zgadi vlastita država, a u jednome trenutku, kada stupanj ravnodušnosti ili gađenja prema…
Jović
Hrvatski tjednik

J. Jović: Zašto u Hrvatskoj nema desnih stranaka?

Sij 15, 2018
Zašto u Hrvatskoj nema ni na vidiku snažne desnice kao u Češkoj, Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Njemačkoj..., iako je stanje u Hrvatskoj porazno, a HDZ, posve otuđen od hrvatskoga naroda, vodi bruxellesku politiku…
Hitrec
H. Hitrec

H. Hitrec: Stvorena je nova transverzala Berlin-Moskva, s južnim ogrankom Ljubljana-Beograd

Sij 08, 2018
Stvorena je nova transverzala Berlin-Moskva, s južnim ogrankom Ljubljana- Beograd, što dosadašnje kratke i kratkovidne vlade u Hrvatskoj nisu na vrijeme opazile ili su puštale da se događa gledajući iza spuštenijeh…
Nenad Piskac
N. Piskač

Hrvati pod KOS-ovim krilom nacionalne nesigurnosti

Sij 02, 2018
Hrvatski državljani, uglavnom povezani s represivnim mrežama jugoslavenskoga totalitarnoga aparata, pa i najviše ustanove premrežene KOS-ovim mrežama, aktivno su sudjelovali u provedbi haaške formule Londona i Beograda.…
Pojas i put
Razgovori

Kineska inicijativa “Pojas i put” – što donosi EU, SAD-u i Rusiji, a što Hrvatskoj?

Sij 12, 2018
O kineskoj inicijativi „Pojas i put“, zasigurno najambicioznijem infrastrukturnom i ekonomskom projektu u povijesti, razgovarali smo s Branimirom Vidmarovićem, doktorom međunarodnih odnosa i jednim od ponaboljih…
Copyright © 2018 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).