F. Tuđman: ostaje narod

Kako su protjecali posljednji mjeseci 1999. postajalo je sve jasnije da je predsjednik Tuđman teško bolestan. Iako sam na Pantovčaku bio jedna od samo nekoliko osoba u rangu savjetnika Predsjednika, onog za znanost i strategiju razvitka Hrvatske, rijetko sam ga viđao. Franjo TuđmanBilo je to dijelom zbog smanjenja njegovih djelatnosti, a dijelom i zato što su ograničavali naše susrete, možda zato što sam bio poznat kao oštar kritičar nekih vidova hrvatske unutarnje politike. Ipak, ostao mi je nepisani minimum što me po protokolu išao, jedan ručak tjedno za njegovim stolom.

Toga je dana za stolom sjedilo samo nekoliko njegovih bliskih suradnika, posluživala se uobičajeno jednostavna hrana, i pilo, gotovo simbolički, vino. Ozračje za stolom bilo je teško. Predsjednik je jedva nešto jeo, samo je on znao kuda mu blude misli, a pogled mu je bio okrenut prema gore, kao da već izravno komunicira s Bogom. Ostali su šutke prebirali po tanjurima, tek ponekad bi se začuo zvuk pribora za jelo ili neka tiha riječ upućena susjedu.

Možda zato što sam bio rijedak gost, a možda i zato što spadam među ljude koji vjeruju da nikada ne treba odustati, odlučio sam prekinuti tišinu, otjerati oblak, pobuditi nadu, pa sam, da pokrenem razgovor, izrekao rečenicu:

- Predsjedniče, čini mi se da Hrvatska sve ozbiljnije klizi prema južno-američkom gospodarskom modelu!

Bila je to naša šifra iz prethodnih rasprava, još od početka 1991., kojom sam označavao neke države čija intelektualna elita, umjesto da se brine za nacionalne interese naroda koji ju je izdigao, u svojoj stvaralačkoj nemoći i ispraznoj želji za položajima i probitcima, služi kao zastupnik i fasada tuđih interesa, da ne kažem kao njihov obični prevodilac na nacionalni jezik. Među suprotne primjere znao sam navoditi de Gaulleovu Francusku i Izrael, kojima sam se divio, ne toliko zbog svih političkih poteza njihovih vođa, koliko zbog upravo suprotnog ponašanja njihovih elita uma, srca i mača.

Nakon moje je rečenice oko stola zavladao potpuni tajac. Predsjednikov se pogled počeo polako odvajati od stropa, izgledalo je kao da se spušta zajedno s njegovim mislima. Konačno me pogledao, a iz njegovih je očiju na časak ponovo provirila ona neopisiva intenzivnost i oštrina, koja ga je svojedobno učinila vođom. Rekao je međutim tihim, ravnim glasom:

- Pa to je već gotova stvar.

Učinilo mi se da je to rekao kao da ga se to ne tiče, kao da nije baš on desetak godina vodio hrvatsku vlast, kao da je to nešto izvan i iznad njega. Rekao je to gotovo nevoljko u naš tajac, i zatim su mu se oči ponovo odvojile od nas i počele dizati prema njegovoj izravnoj komunikaciji s Bogom.

Bio sam potpuno zaprepašten. Ne samo da su mi stale riječi nego i misli, pa je prošla mala vječnost dok nisam uspio, još uvijek u tajcu, izustiti:

- Predsjedniče, pa što ostaje?

Prosvjedi u organizaciji braniteljaNe spuštajući više pogled iz svojih visina, već udaljen, samo je ovlaš odgovorio:

- Ostaje narod.

Na mah me njegov odgovor duboko razočarao. Prvo sam pomislio da se radi o konvencionalnoj pristojnosti kojom prekida naš neželjeni mu ili dosadni razgovor. Zatim sam se zabrinuo da to nije samo slabašna floskula koju je bolest izvukla iz njegove partizanske prošlosti. Konačno, dok smo još svi sjedili za stolom, sjetio sam se da je za njega sve politika, da je politici uvijek davao prednost pred svime i da je duboko vjerovao u njenu gotovo neograničenu moć, odnosno u neograničenu moć naroda. Ručak je završio u istom ozračju u kojem je i počeo, u prebiranju po svojim vlastitim mislima, te po tanjuru bez apetita. Na kraju je ustao i, iako izmučen bolešću, vojnički nam kimnuo i odsječnim korakom otišao iz blagovaonice, na svoj put. To je bio moj zadnji pozdrav s njim očima u oči.

Od onda je prošlo šest godina i često sam mislio na taj razgovor od četiri rečenice. Hrvatska je u međuvremenu otklizala prema mom južno-američkom modelu u mjeri koju si onda nisam mogao ni zamisliti. No vjerujem da sam konačno do kraja razumio cijelu neizrečenu i izrečenu poruku koju je F. Tuđman uputio na kraju života. S te svoje dvije rečenice zatvorio je puni krug i vratio se na svoj početak, pozvao na novi početak. Ta zar nije bio najjači na početku, kada između naroda i njega nije stajao nitko i ništa. Znao je da se narod ne će otklizati. Mali narod, ugroženi narod, narod koji će opstati jedino ako prepozna svoje ljude uma i srca. A ti ljudi mogu postojati samo ako ostanu uz svoj narod, ako zajedno s njime stvore nadu, a i iz nje i budućnost, u koju je on tvrdo vjerovao.

Zagreb, 21. siječanj 2006.
Akademik Slaven Barišić

 

 

Sub, 23-05-2015, 16:51:08

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Zagreb

 • Nakon 150 godina školstva u Vrapču, vrijeme je za muzej
  2015-05-22 13:47:26

  vrapcanska116HDZ-ovi zastupnici u Gradskoj skupštini pokrenuli su i prezentirali inicijativu oko preuređenja napuštene škole izgrađene davne 1863. godine koja se nalazi tik uz župnu crkvu svete Barbare u Gornjem Vrapče i njezine prenamjene u muzejski prostor. Radi o kulturnom dobru, zgradi u ruševnom i teškom derutnom stanju koja vapi za revitalizacijom. S obzirom da je zgrada u vlasništvu Grada Zagreba, HDZ će predložiti nadležnim gradskim uredima projekt oko obnove stare škole, za što nudi stručne i kompetentne ljude koji su spremni pomoći oko realizacije tog projekta, prije svega oko dobivanja sredstava iz za to predviđenih EU fondova. (hkv)

  Komentari      Opširnije...

1 klik za nas

Radio i TV

Visoka kvaliteta

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Posjetitelji

Imamo 185 gostiju i jedan član online

Administriranje

Studio 4: Ruka ruku mije

Najnovije vijesti

 • Istina o Jasenovcu – tribina Hrvatskog kluba 26. svibnja 2015. u 19,00 sati
  2015-05-23 16:36:35

  Tribina - publikaPovijesne knjige u kojima se govori o II. svjetskom ratu na području bivše Jugoslavije obiluju mnogim netočnim podacima i neistinama, stoji u pozivu Hrvatskog kluba na tribinu u Zagrebu 26. svibnja 2015. U tome zasigurno prednjače priče o Jasenovcu. Broj stradalih i način postupanja sa zatvorenicima predmet su mnogih prijepora i predstavljaju ogromni uteg, odnosno kočnicu razvoja našeg društva.(hkv)

  Komentari      Opširnije...

 • HKS: Predstavnici nacionalnih manjina svojom' Deklaracijom o nesnošljivosti i etnocentrizmu u Hrvatskoj' šire neistine
  2015-05-22 17:26:41

  hksZbog svega izrečenog u Deklaraciji, HKS traži da se u Saboru otvori rasprava o pravima nacionalnih manjina kako bi se u budućnosti spriječilo da njihovi predstavnici, poput potpisnika 'Deklaracije', manipuliraju njihovom tobožnjom ugroženošću. HKS u svom programu ističe da nacionalne manjine predstavljaju bogatstvo Republike Hrvatske te kao takve moraju biti integrativni dio hrvatskog društva i uživati poseban status kulturne autonomije, ali ne i posebnu političku zastupljenost u tijelima izvršne i zakonodavne vlasti. Tek tada svi građani u Republici Hrvatskoj bit će jednaki. (HKS)

  Komentari      Opširnije...

 • Kukuriku vlada isti dan raspisala natjećaj i podijelila sredstva iz natječaja
  2015-05-22 16:55:37

  crnoNovo dostignuće "najbolje Vlade koju je ova zemlja imala". Raspiše natječaj 9. veljače, i već istog dana podijeli novac, odbija zbog zakašnjenja prijavu predanu 11. veljače, pa se u tri mjeseca ne mogu dogovoriti što će u svezi toga slagati Hrvatima, pa iz Vlade na sjednicu Sabora stignu ne jedno, već dva objašnjenja, ... Ukratko, vlada Zorana Milanovića svakim danom dokazuje da se dosljedno drži svog mota: "Pod vladavinom Kukuriku vlade već je danas bolje nego što će biti sutra." (hkv)

  Komentari      Opširnije...

 • Predstavljanje Tuđmanovog arhiva u prepunoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu
  2015-05-21 19:25:21

  Miroslav TuđmanU prepunoj velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu predstavljen je jučer istinski nakladnički pothvat - „Tuđmanov arhiv: Korespondencija predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana od 1990. do 1999. godine", koji je uredio prof. dr. Miroslav Tuđman. Na predstavljanju - oko 500 nazočnih - bili su brojni dionici političkog i javnog života Splita i cijele županije.(HDZ/hkv)

  Komentari      Opširnije...

 • Održan Kulturfest 2015.: Brojni zanimljivi gosti
  2015-05-21 19:05:49

  Stjepo BartulicaKulfest – festival progresivne kulture započeo je danas svečanim otvorenjem u Novinarskom domu. Festival je otvorio dr. Tibor Navracsics, povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i šport. Na okruglom stolu na temu "Temeljna načela zapadnog identiteta: što Zapad održava kao cjelinu" sudjelovali su prof. Orlando Carter Snead, jedan od vodećih stručnjaka na polju bioetike sa Sveučilišta Notre Dame, dr. Robin Harris, bivši savjetnik Margaret Thatcher te Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta.(COK/hkv)

  Komentari      Opširnije...

 • „Budimir Lončar je paradigma nekažnjenih jugoslavenskih komunističkih zločina"
  2015-05-21 18:27:53

  Budimir LončarU Matici hrvatskoj je 21. svibnja 2015 održana konferencija za novinare tijekom koje je predstavljena „Inicijativa EU 1481". Inicijativa je nazvana po imenu rezolucije Parlamentarne skupštine Vijeća Europe broj 1481 o osudi komunističkih zločina iz 2006. Zorislav Lukić je kao primjer budućeg djelovanja Inicijative prema hrvatskim pravosudnim tijelima naveo slučaj Budimira Lončara kao paradigme nekažnjenih jugoslavenskih komunističkih zločina iz prošlosti, kojim bi se mogao i baviti budući zakon o lustraciji.(MH/hkv)

  Komentari      Opširnije...

 • Poziv na tribinu 'Lustracija u Hrvatskoj - nužnost ili ne?'
  2015-05-21 16:34:13

  Organizacija 'Studenti za slobodu, FPZG' organizira tribinu pod naslovom 'Lustracija u Hrvatskoj - nužnost ili ne?', koja će se održati na Fakultetu političkih znanosti u utorak, 26. svibnja u 18 sati, u dvorani A. (hkv)

  Komentari      Opširnije...

 • ABH: Tužeći Ružu Tomašić Pupovac priznaje da je četnik?
  2015-05-21 11:30:18

  Razmisljanja jednog Pupovca Beograd je glavni grad Srba u HrvatskojPopustljivom politikom prema nacionalnim manjinama hrvatska država svoje većinsko stanovništvo dovodi do statusa građana drugog reda kakvog su imali za vrijeme komunističke diktature u bivšoj Jugoslaviji. Krajnje je vrijeme da se Hrvatska odmakne od ideologije jugoslavenstva i uistinu se pridruži demokratskim državama koje na prvom mjestu imaju razvijenu nacionalnu svijest kao temeljnog preduvjeta nacionalnog prosperiteta. Oni kojima smeta hrvatska nacionalna država i koji svojim propalim ideologijama podrivaju njene temelje, slobodno neka potraže neku drugu državu, neovisno jesu li Hrvati ili pripadaju nekoj nacionalnoj manjini. (ABH)

  Komentari      Opširnije...

 • "Dan 5. kolovoza mora biti dan pobjede, a ne dan podjele"
  2015-05-20 14:16:07

  Kolinda Grabar-KitarovićOdlučila sam sudjelovati u radu Državnog odbora za obilježavanje 20. obljetnice Oluje, izjavila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas na vrlo kratkoj izvanrednoj konferenciji za novinare u Uredu predsjednice.(HRT/hkv)

  Komentari      Opširnije...

 • Šeparović pozvan na obavijesni razgovor - oštra osuda HNES-a
  2015-05-20 08:10:56

  Zvonimir ŠeparovićHrvatsko nacionalno etičko sudište (HNES) najoštrije osuđuje postupanje tijela policije koja su u ponedjeljak, 18. svibnja o. g. naložila prof. dr. Zvonimiru Šeparoviću, predsjedniku HNES-a, dolazak na obavijesni razgovor u policijsku postaju u Nehajskoj ulici, priopćeno je iz HNES-a.(hkv)

  Komentari      Opširnije...

 • Slučaj Marić: Odgovor EK-a Marijani Petir
  2015-05-19 17:59:02

  Marijana PetirNa pitanje hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir o tome što će poduzeti vezano uz kršenje ljudskih prava hrvatskog branitelja Veljka Marića u ime Europske komisije odgovorio je povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn rekavši kako je učinkovito i nepristrano rješavanje pitanja ratnih zločina jedan od prioriteta u pristupnim pregovorima sa Srbijom.(narod.hr)

  Komentari      Opširnije...

 • Akcija za bolju Hrvatsku: Nije li neprovođenje Zakona o općem oprostu zločin?
  2015-05-19 12:39:15

  cetnici-u-VukovaruKoji je uopće smisao političkog dodvoravanja određenoj grupaciji ljudi koja sudjelovala u agresiji na RH, okupirala 1/3 hrvatskog teritorija, ubijala hrvatske branitelje i civile, razarala i palila imovinu ne srpskog stanovništva od kojih je 200 tisuća protjerano sa svojeg ognjišta. Zar to dodvoravanje nije zločin? Do kada će se tolerirati ne provođenje Zakona kako bi određene političke stranke s bivšim agresorima vodile neku zajedničku politiku, koalirale s njima radi vlasti i omogućavali im da budu zastupnici u Saboru RH-a? To je nedopustivo. (ABH)

  Komentari      Opširnije...

Copyright © 2015 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).