• Pero kovečvić
  Nedjelja, 26. ožujka 2017. Razgovori Komentari

  P. Kovačević: Predviđam odlične rezultate nezavisnim listama s prepoznatljivim poštenim i moralnim pojedincima

  Imajući u vidu pitanja Žalbenog vijeća u završnoj žalbenoj raspravi može se očekivati da presuda bude donesena i objavljena i prije studenog ove godine, kako je najavljena u završnoj strategiji završetka rada Međunarodnog suda u Den Haagu. Hrvatska šestorka, a posebice general Praljak nisu u postupku branili samo sebe…
 • Vijece
  Nedjelja, 26. ožujka 2017. Artur Bagdasarov Komentari

  A. Bagdasarov: Ponovno treba uspostaviti Vijeće za hrvatski jezik i jezični zakon

  Mnogi su se ljudi, uključujući i jezikoslovce, složili da je Hrvatskoj potrebno Vijeće za hrvatski jezik i usvojenje jezičnoga zakona, a ne pisanje nove Deklaracije o hrvatskom jeziku. Ispada da od novoga još neformiranoga vijeća neki pojedinci ili skupine bježe kao vrag od tamjana. (A. Bagdasarov)
 • Todorić
  Nedjelja, 26. ožujka 2017. Hrvatski tjednik Komentari

  M. Jović: Kako je i zašto Agrokor krenuo putem propadanja

  Agrokor je na krilima kredita rastao enormnom brzinom, obveze zatvarao još većima i uzdao se u svoju veličinu, računajući da ga ni kreditori ni država ne će moći odbiti, umjesto da je odabrao rast utemeljen na kvaliteti. (M. Jović, HT)
 • Plenković
  Nedjelja, 26. ožujka 2017. Antun Babić Komentari

  A. Babić: Plenkovićev rimski ugovor

  Plenkovićeva Rimska deklaracija mogla bi se se u budućnosti "pretvoriti u tragične i za Hrvatske silno štetne Pavelićeve Rimske ugovore iz 1941. godine”, zbog kojih su Hrvati uz obalu Jadranskom mora i s otoka otišli u partizane u Drugom svjetskom ratu, što je rezultiralo u velikoj ideološkoj i teritorijalnoj podjeli…
 • Pravopis
  Nedjelja, 26. ožujka 2017. Hrvatski tjednik Komentari

  M. Curać: Početak kraja nelegitimnoga Jozićeva pravopisa?

  Danas je posve jasno da je podla egzekucija Vijeća za normu obavljena kako bi se moglo pristupiti izradi pravopisa po želji politike, neki špekuliraju po uputama savjetnika za kulturu nekadašnjeg premijera Milanovića. (M. Curać, HT)
 • Dujmović
  Petak, 24. ožujka 2017. Ostale reportaže Komentari

  Tihomir Dujmović: Moja knjiga daje odgovor na pitanje koje sam si tisuću puta postavio – kako to da nam mediji ovako izgledaju?

  Predstavljanju nove knjige Tihomira Dujmovića, naslova Hrvatske novinarske tragedije 1945.-1995. sinoć je u dvorani Vijenac na Kaptolu nazočio iznimno velik broj zainteresiranih građana. (M. Štahan, narod,hkv)
 • Miklenić
  Subota, 25. ožujka 2017. Komentari Komentari

  I. Miklenić: Zašto je važnost deklaracije podcijenjena?

  Propust glede obljetnice Deklaracije hrvatski političari mogu ispraviti puno angažiranijim zauzimanjem za hrvatski kulturni identitet i za očuvanje hrvatskoga književnoga jezika, u štokavskoj, čakavskoj i kajkavskoj varijanti. (I. Miklenić, GK)
 • london east 1
  Petak, 24. ožujka 2017. Prilozi građana Komentari

  F. Baras: Hvaranin diplomat, tajni agent i književnik

  U političkom, vjerskom i kulturnom životu Engleza XVII. stoljeća većeg su traga ostavila dvojica naših otočana: Rabljanin Markantun de Dominis (1560.-1624.) i Hvaranin Ivan Frano Biundović (1573.-1645.). Jedan je plemić i svećenik, drugi pučanin i odvjetnik, ali obojica gorljivi pristaše protestantizma. (F. Baras)
 • Antun Abramović
  Petak, 24. ožujka 2017. Prilozi građana Komentari

  Z. Čapalija: Zbogom dragi profesore

  Nakon smrti Marka Veselice Hrvatska je ostala bez još jednog velikog domoljuba, hrvatskog ratnika, profesora i erudita. 21. ožujka 2017. u kasnim večernjim satima iznenada je preminuo mr. sc. Antun Abramović - Toni, profesor povijesti, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske. (Z. Čapalija)
 • Agrokor
  Petak, 24. ožujka 2017. Damir Pešorda Komentari

  D. Pešorda: Propast Agrokora

  Priznajem, teško je naći koju lijepu riječ za Ivicu Todorića. Koliko se zna, nije se osobito isticao humanitarnim donacijama ili nekom prevelikom brigom za javno dobro. Ipak, krajnje je nepametno veseliti se njegovoj propasti, to jest propasti njegove korporacije. (D. Pešorda, HT)
 • KGK
  Četvrtak, 23. ožujka 2017. Egon Kraljević Komentari

  E. Kraljević: "Kolindini gafovi"

  Upravo je nevjerojatno, ali je nažalost istinito, da je najutjecajnijim domaćim glasilima važniji poneki sitni i u najboljoj namjeri počinjeni previd Predsjednice, od svjesnog, sustavnog i po Hrvatsku razarajućeg djelovanja njezinih prethodnika. (E. Kraljević)
 • Milisa5
  Četvrtak, 23. ožujka 2017. Zlatko Miliša Komentari

  Z. Miliša: Zašto učenici ne vole školu i zašto "markiraju"?

  Jedan od glavnih problema obrazovanja jest nepostojanje odgoja za kritičko mišljenje. Michel De Montaigne u knjizi "Ogledi o odgoju" kritizira skolastički tip obrazovanja. Ustrajava na učeniku koji kritički promišlja. Tvrdi kako učenje napamet nije znanje, nego učenje "koje pliva po površini mozga". (Z. Miliša)
 • Domazet
  Četvrtak, 23. ožujka 2017. Hrvatski tjednik Komentari

  „Vučji čopori“ ponovno u napadu nad hrvatski Domovinski rat

  Vučji čopori u Jutarnjem listu, Indexu, brojnim portalima i drugim medijima djeluju po Ljermontovu načelu «Slatko li je mrziti domovinu i žudno čekati propast njenu!» a nakon što su prihvatili iz Beograda prošireni mit o Hrvatima kao 'genocidnome narodu'. (D. D. Lošo, HT)
 • Praljak
  Četvrtak, 23. ožujka 2017. Komentari Komentari

  Praljak: Ne odričem se Tuđmanove politike jer je ona stvorila RH i omogućila opstanak BiH!

  Briljantni govor generala Slobodana Praljka u haaškoj sudnici na razini Sokratova ili onoga Vlade Gotovca, lekcija hrvatskim vlastodršcima u Banskim dvorima kako se brani istina, povijest, pravda i Domovina. (kamenjar)
 • London
  Četvrtak, 23. ožujka 2017. Inozemni tisak Komentari

  Deutsche Welle: Teroru nema kraja

  Napad u Londonu dogodio se na godišnjicu terorističkih napada u Bruxelessu. To stravično ponavljanje još jednom pokazuje da teror i dalje ostaje dio naših života, smatra Barbara Wesel. (hkv)
 • Piskač
  Srijeda, 22. ožujka 2017. N. Piskač Komentari

  Uz završetak Dana hrvatskoga jezika: Suradnik je trenutačno blokiran

  Diverzant pod imenom (Re)Creation pod krinkom novoga dobronamjernoga suradnika Wikipedije došao je pomoći kolegama sastaviti članak o Povijesti hrvatskih pravopisa. Ali, počeo je iznutra rušiti (brisati) sve što mu ne odgovara, ponajprije (političku) povijest nastanka Institutova pravopisa. (N. Piskač)
 • Domazet
  Srijeda, 22. ožujka 2017. Igor Baldassi Komentari

  I. Baldassi: Regionalna komisija „Borgova“

  Prvo predavanje o samoj pripremi agresije održao je admiral Davor Domazet – Lošo koji je svoje izlaganje započeo s rečenicom „nema dva rata, jedan u Hrvatskoj i drugi u Bosni i Hercegovini, sve je to jedan rat“! (I. Baldassi)
 • Komunizam
  Srijeda, 22. ožujka 2017. Prilozi građana Komentari

  Je li Hrvatska zaražena komunističkim ili fašističkim virusom?

  Danas u Hrvatskoj raspolažemo s bezbroj evidentnih dokaza, javno izrečenih, napisanih, elaboriranih, koji nedvosmisleno dijagnosticiraju osnovnu hrvatsku bolest. Naravno, nije teško pogoditi! Ta bolest je upravo projugoslavenska, velikosrpska, mentalno komunistička, titoistička gripa koja prerasta u pandemiju. (K.…
 • Šola
  Srijeda, 22. ožujka 2017. Komentari Komentari

  I. Šola: U ratu islama i Zapada ključno je žensko pitanje

  Nakon što su spriječeni novi teroristički napadi u Njemačkoj koji su trebali biti stravičnih razmjera, došlo je vrijeme stvari nazivati pravim imenom: Europa je u ratu s islamom, ovo što se događa je džihad, ma koliko politička korektnost i mediji to ublažavali. (I. Šola, SD)
 • Mislav Jezic6
  Srijeda, 22. ožujka 2017. Hrvatski tjednik Komentari

  M. Ježić: Potreban je zakon o zaštiti hrvatskoga jezika i Hrvatska po tome ne bi bila nikakva iznimka

  Časopis Jezik pokrenuo je inicijativu da danas, nakon 50 godina, ustanove sljednice onih koje su 1967. potpisale Deklaraciju tim povodom ponovno izraze svoju zauzetost za hrvatski jezik... (M. Ježić, HT)
 • Ljubić
  Utorak, 21. ožujka 2017. M. Ljubić Komentari

  M. Ljubić: Ništa se ne može savršeno zloupotrijebiti kao emocije

  Navijačko ponašanje na predstojećoj utakmici u petak s Ukrajinom, zapravo je očekivani javni sudar s jedne strane nacionalnog prkosa, opredjeljenosti, bunta i nezadovoljsva dubokim stanjem potiskivanja i suzbijanja nacionalne slobode i identiteta, prema, s druge strane, odavno otrgnutoj državi koja je odustala i…
 • Sveti Josip
  Utorak, 21. ožujka 2017. Damir Borovčak Komentari

  Povodom svetkovine sv. Josipa

  Jeste li znali da u Hrvatskoj postoji mjesto Sveti Josip, koje ima tri stanovnika, pet kućnih brojeva i crkvicu sv. Josipa? Kažu stanovnici, kako je to najmanje naseljeno mjesto s najvećom crkvom. Zgodna pošalica. Crkvica sv. Josip pripada župi Bednja, nalazi se u Hrvatskom zagorju, u Varaždinskoj biskupiji. (D.…
 • Hrvatski jezik
  Utorak, 21. ožujka 2017. Hrvatski tjednik Komentari

  Većina kroatista suglasna: Hrvatski jezik zaštititi hrvatskim zakonom!

  Uredništvo časopisa Jezik predložilo je ponovnu uspostavu Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika te pravnu zaštitu hrvatskoga jezika posebnim zakonom. Inicijativa uredništva nije svugdje glatko prihvaćena. (M. Curać, HT)
 • Ježić
  Utorak, 21. ožujka 2017. Komentari Komentari

  J. Jović: Revolucija pojela profesora

  Razlozi zbog kojih je Fakultet prekinuo radni odnos s Mislavom Ježićem, za kojega i nemaju odgovarajuću zamjenu, očito ne mogu biti ni nastavni ni znanstveni. Oni mogu biti samo politički, kao što je u nas nažalost sve, apsolutno sve od politike do kulture i znanosti obojeno ideološkim motivima i klanovskim vezama.…

F. Tuđman: ostaje narod

Kako su protjecali posljednji mjeseci 1999. postajalo je sve jasnije da je predsjednik Tuđman teško bolestan. Iako sam na Pantovčaku bio jedna od samo nekoliko osoba u rangu savjetnika Predsjednika, onog za znanost i strategiju razvitka Hrvatske, rijetko sam ga viđao. Franjo TuđmanBilo je to dijelom zbog smanjenja njegovih djelatnosti, a dijelom i zato što su ograničavali naše susrete, možda zato što sam bio poznat kao oštar kritičar nekih vidova hrvatske unutarnje politike. Ipak, ostao mi je nepisani minimum što me po protokolu išao, jedan ručak tjedno za njegovim stolom.

Toga je dana za stolom sjedilo samo nekoliko njegovih bliskih suradnika, posluživala se uobičajeno jednostavna hrana, i pilo, gotovo simbolički, vino. Ozračje za stolom bilo je teško. Predsjednik je jedva nešto jeo, samo je on znao kuda mu blude misli, a pogled mu je bio okrenut prema gore, kao da već izravno komunicira s Bogom. Ostali su šutke prebirali po tanjurima, tek ponekad bi se začuo zvuk pribora za jelo ili neka tiha riječ upućena susjedu.

Možda zato što sam bio rijedak gost, a možda i zato što spadam među ljude koji vjeruju da nikada ne treba odustati, odlučio sam prekinuti tišinu, otjerati oblak, pobuditi nadu, pa sam, da pokrenem razgovor, izrekao rečenicu:

- Predsjedniče, čini mi se da Hrvatska sve ozbiljnije klizi prema južno-američkom gospodarskom modelu!

Bila je to naša šifra iz prethodnih rasprava, još od početka 1991., kojom sam označavao neke države čija intelektualna elita, umjesto da se brine za nacionalne interese naroda koji ju je izdigao, u svojoj stvaralačkoj nemoći i ispraznoj želji za položajima i probitcima, služi kao zastupnik i fasada tuđih interesa, da ne kažem kao njihov obični prevodilac na nacionalni jezik. Među suprotne primjere znao sam navoditi de Gaulleovu Francusku i Izrael, kojima sam se divio, ne toliko zbog svih političkih poteza njihovih vođa, koliko zbog upravo suprotnog ponašanja njihovih elita uma, srca i mača.

Nakon moje je rečenice oko stola zavladao potpuni tajac. Predsjednikov se pogled počeo polako odvajati od stropa, izgledalo je kao da se spušta zajedno s njegovim mislima. Konačno me pogledao, a iz njegovih je očiju na časak ponovo provirila ona neopisiva intenzivnost i oštrina, koja ga je svojedobno učinila vođom. Rekao je međutim tihim, ravnim glasom:

- Pa to je već gotova stvar.

Učinilo mi se da je to rekao kao da ga se to ne tiče, kao da nije baš on desetak godina vodio hrvatsku vlast, kao da je to nešto izvan i iznad njega. Rekao je to gotovo nevoljko u naš tajac, i zatim su mu se oči ponovo odvojile od nas i počele dizati prema njegovoj izravnoj komunikaciji s Bogom.

Bio sam potpuno zaprepašten. Ne samo da su mi stale riječi nego i misli, pa je prošla mala vječnost dok nisam uspio, još uvijek u tajcu, izustiti:

- Predsjedniče, pa što ostaje?

Prosvjedi u organizaciji braniteljaNe spuštajući više pogled iz svojih visina, već udaljen, samo je ovlaš odgovorio:

- Ostaje narod.

Na mah me njegov odgovor duboko razočarao. Prvo sam pomislio da se radi o konvencionalnoj pristojnosti kojom prekida naš neželjeni mu ili dosadni razgovor. Zatim sam se zabrinuo da to nije samo slabašna floskula koju je bolest izvukla iz njegove partizanske prošlosti. Konačno, dok smo još svi sjedili za stolom, sjetio sam se da je za njega sve politika, da je politici uvijek davao prednost pred svime i da je duboko vjerovao u njenu gotovo neograničenu moć, odnosno u neograničenu moć naroda. Ručak je završio u istom ozračju u kojem je i počeo, u prebiranju po svojim vlastitim mislima, te po tanjuru bez apetita. Na kraju je ustao i, iako izmučen bolešću, vojnički nam kimnuo i odsječnim korakom otišao iz blagovaonice, na svoj put. To je bio moj zadnji pozdrav s njim očima u oči.

Od onda je prošlo šest godina i često sam mislio na taj razgovor od četiri rečenice. Hrvatska je u međuvremenu otklizala prema mom južno-američkom modelu u mjeri koju si onda nisam mogao ni zamisliti. No vjerujem da sam konačno do kraja razumio cijelu neizrečenu i izrečenu poruku koju je F. Tuđman uputio na kraju života. S te svoje dvije rečenice zatvorio je puni krug i vratio se na svoj početak, pozvao na novi početak. Ta zar nije bio najjači na početku, kada između naroda i njega nije stajao nitko i ništa. Znao je da se narod ne će otklizati. Mali narod, ugroženi narod, narod koji će opstati jedino ako prepozna svoje ljude uma i srca. A ti ljudi mogu postojati samo ako ostanu uz svoj narod, ako zajedno s njime stvore nadu, a i iz nje i budućnost, u koju je on tvrdo vjerovao.

Zagreb, 21. siječanj 2006.
Akademik Slaven Barišić

Pon, 27-03-2017, 06:44:14

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Zagreb

Aljosa Jurinic 1441716797
veljače 14, 2017 Komentari

Promocija CD-a Aljoše Jurinića "chopinalive"

in Zagreb
U utorak, 14. veljače, u 11,00 sati, u oredvorju Velike dvorane Koncertnej dvorane Vatroslav Lisinski, Trg Stjepana Radića 4, održat će se svečana promocija CD-a hrvatskog pijanista Aljoše Jurinića "chopinalive". (D. Denkovski, Ured gradonačelnika)

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Bujica: T. Dujmović

Zadnje vijesti

Josip Broz Tito
Nedjelja, 26. 03. Komentari

„Jogurt“ revolucija s Filozofskog prešla na Hrvatske studije

U jednom od mnogih članaka koji hvali ciljeve blokade na Hrvatskim studijima, ekstremno lijevi portal Telegram.hr istaknuo je, prenoseći komentar s Twittera podupiratelja prosvjeda koji kao profilnu sliku ima prikaz Josipa Broza Tita, kao simboličnu ikonu zagovornika blokade, piše Narod.hr.(hkv)
Kolinda
Nedjelja, 26. 03. Komentari

Grabar-Kitarović: EU i NATO izgubili jugoistočnu Europu iz fokusa

Europska unija i NATO u prošlom desetljeću izgubili su usredotočenost na jugoistočnu Europu jer se činilo da su veliki sukobi u tom dijelu Europe riješeni i da je razloga za zabrinutost manje, kazala je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na sveučilištu u švedskom Lundu i naglasila da tom području treba veća predanost međunarodne zajednice. (hkv)
Jelena Lovrić
Nedjelja, 26. 03. Komentari

Do kuda se palo: Jelena Lovrić brine i piše u korist HDZ-a

Lokalni izbori u gradu Zagrebu tek su sredstvo za ostvarenje utjecaja u stranci, manje njenog, a mnogo više nekih tajnovitih krugova koji su je politički izmislili i sada je kao svog trojanskog konja rentaju. Poletarka u politici zapravo pokazuje namjeru reketariti Andreja Plenkovića. Riječ je o desnom desantu na HDZ.(J.Lović, JL)
Vlaho Orepić
Subota, 25. 03. Komentari

Ne ćemo se valjda držati zakona kao pijan plota

Sindikat policijskih službenika uputio je 24. 1. 2017. godine dopis ministru Orepiću kojim je tražio podatke o izvanredno i iznimno promaknutim policijskim službenicima, no još nije i pored isteklog zakonskog roka dobio odgovor, priopćili su.(hkv)
EU
Subota, 25. 03. Komentari

Čelnici EU-a danas na summitu u Rimu iskazali jedinstvo

Čelnici 27 država Europske unije, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković, te predsjednici europskih institucija, okupili su se u glavom gradu Italije u povodu 60. obljetnice potpisivanja ugovora kojima su udareni temelji današnoj Uniji. Na rimskom summitu potpisana je zajednička deklaracija u kojoj zemlje EU-a žele demonstrirati jedinstvo nakon odluke Velike Britanije o napuštanju europske obitelji. (hkv)
Tolušić
Petak, 24. 03. Komentari

Tolušić: Pomoći ćemo Agrokoru maksimalno koliko možemo

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u petak da Vlada prati situaciju u Agrokoru i da će pomoći maksimalno koliko može. (hkv)
Houra
Petak, 24. 03. Komentari

Houra o popularnoj kulturi, medijima i 40. jubileju Prljavog kazališta

Osmi Medijski susreti u Matici hrvatskoj s temom Mediji, popularna kultura i Prljavo kazalište – četiri desetljeća jednog fenomena 23. ožujka ugostili su novinara po struci, a glazbenika po pozivu Jasenka Houru, osnivača legendarnoga zagrebačkog benda. (hkv)
Grmoja
Petak, 24. 03. Komentari

Grmoja: U javnom prostoru izloženi smo manipulacijama poviješću

Hrvatski sabor sjednicu je nastavio raspravom o Mostovu prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, koji je Vlada ocijenila manjkavim i utvrdila da treba doradu do drugog čitanja. (hkv)
Alaburic
Petak, 24. 03. Komentari

Alaburić: Optužuju Hrvatsku na temelju mapa istovjetnih onima međunarodne zajednice

Na Haškom sudu nastavljen je žalbeni postupak u slučaju šestorice bosansko-hercegovačkih Hrvata nepravomoćno osuđenih za pokušaj stvaranja etnički čiste Herceg-Bosne. (hkv)
MH
Četvrtak, 23. 03. Komentari

U Matici predstavljene knjige Etika Franje Markovića i Filozofijsko djelo Franje pl. Markovića

Predstavljanje nove knjige Matice hrvatske Etika Franje pl. Markovića, prvoga profesora filozofije na Zagrebačkom sveučilištu, i zbornika radova Filozofijsko djelo Franje pl. Markovića, održano je u Knjižari Matice hrvatske 22. ožujka, u organizaciji Matičina Odjela za filozofiju. (hkv)
Novosti
Četvrtak, 23. 03. Komentari

Splitski branitelji prijavili kolumniste tjednika "Novosti"

Sva trojica kolumnisti su tjednika "Novosti", koji izdaje Srpsko narodno vijeće. Prijavili su ih, kažu, jer su u nizu tekstova izrazili otvorenu nesnošljivost i mržnju prema hrvatskome narodu. Očekuju brzu reakciju DORH-a. (hkv)
Petokraka
Četvrtak, 23. 03. Komentari

Mađarska: I za petokraku na boci piva kazna do 48 milijuna kuna?

U slučaju kršenja zakona, kazna – bez obzira na tip poslovnog subjekta – kretala bi se od 500 tisuća forinti (12 tisuća kuna) do 5 posto neto godišnjeg prometa kompanije s maksimalnim iznosom od 2 milijarde forinti. (S. Veljković, VL)
Blokirani
Četvrtak, 23. 03. Komentari

Fina: Blokirano 11,45% radno sposobnih stanovnika Hrvatske

Krajem siječnja blokirane račune imalo je 328.977 građana, što čini 7,7 posto ukupnog broja stanovnika, odnosno 11,45 posto radno sposobnog stanovništva Hrvatske, pri čemu su ti udjeli najviši u Sisačko-moslavačkoj i Koprivničkoj županiji, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina). (hkv)
London napad
Srijeda, 22. 03. Komentari

Teroristički napad u Londonu: četiri osobe ubijene, a 20 ozlijeđeno

Četiri osobe su ubijene, a najmanje 20 ih je ozlijeđeno, dok je osoba za koju se vjeruje da je napadač ustrijeljena u srijedu poslijepodne ispred zgrade britanskog parlamenta u Londonu, objavila je policija dodajući da izgred tretira kao teroristički napad. (hkv)
BiH
Srijeda, 22. 03. Komentari

Bošnjaci protiv federalizacije koju podupire EU - udar na Hrvate

Bošnjaci su u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH bez prisutnosti Hrvata donijeli rezoluciju kojom se osuđuju pozivi na federalizaciju BiH. Hrvatske stranke iz bloka Hrvatskog narodnog sabora smatraju da su donošenjem takve rezolucije bošnjačke stranke napravile udar na Hrvate, na Europski parlament i Ustav BiH. (hkv)

Pretraži hkv.hr

Izdvojeno

Tihomir Dujmovic
Razgovori

T. Dujmović: Nemamo ni medije, ni školstvo ni pravnu državu, sve su preplavili aktivizam i gola ideologija

Ožu 14, 2017
U trenutku posve formirane nota bene i izabrane i potvrđene u parlamentu hrvatske Vlade, Milorad Pupovac i njegova klika dobivaju četiri silno moćna mjesta u izvršnoj vlasti, četiri mjesta putem kojih možete kontrolirati kompletan politički i financijski…
Šterc
Hrvatski tjednik

S. Šterc: Velikosrpska statistika stradanja na koljenima

Ožu 16, 2017
Vrlo je zanimljivo kako su dosadašnji mnogo puta citirani istraživači Kočović i Žerjavić uvijek nastojali izbjeći popis 1948. godine jer se u njemu po strukturama i brojnosti oslikavaju i događaji vezani za Križni put i Bleiburg. (S. Šterc, HT)
Hrvoje Hitrec
H. Hitrec

H. Hitrec: Pupovčev "bilten" je zlusutan napad na hrvatski narod u cjelini

Ožu 13, 2017
Pupovčev popis „komiteta pedesetorice“ iz 2016. je zlosutan napad na hrvatski narod u cjelini, kao što kronično čine i njegove „Novosti“ kojima u najmanju ruku treba uskratiti financiranje hrvatskim novcem, a DORH (kakav jest da jest) treba pročešljati…
Hitrec
H. Hitrec

H. Hitrec: "Posvećeni" Dayton mora doživjeti kardinalne izmjene

Ožu 20, 2017
„Posvećeni“ Dayton u koji se nitko ne usudi dirati, mora doživjeti kardinalne izmjene, makar i obliku „dorade“. A glede hrvatske države koja se trgnula, premda kasno: presude hercegbosanskim Hrvatima u Haagu padaju na dušu svim garniturama od početka stoljeća…
Tomac
Prilozi građana

Z. Tomac: Scenarij nacionalne katastrofe

Ožu 08, 2017
Ne treba zaboraviti da su i dalje brojne političke snage spremne napraviti velike incidente kako bi izbacivanjem Hrvatske iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo konačno smijenili Nogometni savez Hrvatske. Njima je važnije smijeniti Nogometni savez Hrvatske…
Zdravko Tomac
Prilozi građana

Z. Tomac: Plenkovićevo hrvatstvo nije upitno

Ožu 09, 2017
Plenkovićeva politička strategija utemeljena je na suverenističkoj politici Franje Tuđmana, ali i na različitom poimanju suvereniteta u suvremenim uvjetima svjetske politike u odnosu na 20. stoljeće. (Z. Tomac)
Plenković
Hrvatski tjednik

I. Marijačić: Čime je komunizam zadužio Plenkovića da ga od milja zove nedemokratskim, a ne zločinačkim

Ožu 19, 2017
Semantičkim odstupanjem od europskih deklaracija, Plenković i u imenu Vijeća želi izbjeći osudu komunističkoga režima kao zločinačkoga, u što, uostalom, uvjerava i sastav toga tijela u kojemu su zastupljeni svi osim žrtava komunizma. (I. Marijačić, HT)
Crno
Hrvatski tjednik

I. Marijačić: Gori od izvješća State Departmenta su hrvatski beskičmenjaci

Ožu 12, 2017
Trump i svi kongresnici deset su minuta pljeskali i klanjali se udovici poginuloga vojnika, a u Hrvatskome saboru razni pupovci, pernari, stazići, glavaševići, bauci, marasi i slični uklanjali bi spomen ploči poginulim braniteljima i prljaju svojim…
Borislav Ristic
Razgovori

Razgovor s B. Ristićem: Vrijeme kriminaliziranja desnice kao legitimne političke opcije daleko za nama

Ožu 07, 2017
Moramo krenuti politički odrastati, a to možemo samo ako se oslobodimo tutora i oslonimo se na vlastite snage, kakve god one bile. To je teži put, ali jedino mogući. Samo tako možemo trajno ojačati i institucije demokracije, vladavine prava i tržišne…
Boskovic Milano
Hrvatski tjednik

RH izgradila spomenik Boškoviću u Milanu, ali na njemu nema jezika hrvatskoga

Ožu 09, 2017
Protokolarno poniženje nije doživio samo zagrebački gradonačelnik već i hrvatska pomoćnica kulture jer od talijanske države nitko nije nazočio otkrivanju spomenika. (M. Curać, HT)
Piskač
N. Piskač

Izazivanje maspoka: Sinergija Plenkovićeva Povjerenstva i Pupovčeva Biltena

Ožu 13, 2017
Priča o porastu desnog ekstremizma i ustaštva plod je utjelovljene i dobro plaćene kreativne laži među nama, taktike mi ili oni i želje „ćeraćemo se još“. Vrijeme je da Hrvatska prestane prešutno pristajati biti hranidbenim lancem protuhrvatskih ekstremista i…
Matoš
D. Dijanović

D. Dijanović: Antun Gustav Matoš – Vjerujte u Hrvatsku!

Ožu 17, 2017
Antun Gustav Matoš bio je primjer prave kritičarske autonomnosti, ljudskog i osobnog integriteta, političke beskompromisnosti i nacionalne nepotkupljivosti. Hrvatskoj upravo danas nedostaju književnici, novinari i kritičari Matoševa kova koji će svaku izdaju…
Novak nova
J. Novak

J. Novak: Dohvatljiv

Ožu 07, 2017
Rijetko se u nas govori o udaljenostima od Zagreba do velikih gradova u relativno malom cestovnom krugu od 400 km. Vrijedi naglasiti kako su nam najbliži Budimpešta, Beč, Venecija. (J. Novak)
Deklaracija
Artur Bagdasarov

Uz 50. obljetnicu Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika

Ožu 16, 2017
Diljem Hrvatske svake se godine od 11. do 17. ožujka obilježavaju Dani hrvatskoga jezika. Taj je spomen-tjedan utemeljen odlukom Hrvatskoga sabora 1997. u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. Ove godine Hrvatska obilježava…
Sedlar
Hrvatski tjednik

Jakov Sedlar: Hribarov HAVC treba demontirati

Ožu 08, 2017
Laž je da dogodila ta tzv. renesansa hrvatskoga filma pod Hribarovim HAVC-om. Da je to istina, onda bi netko iz svijeta koji stvarno radi filmove pozvao nekoga od tih genijalaca iz Hrvatske da dođu u Hollywood, u Francusku, Englesku, Njemačku, da ondje rade.…
Novak
J. Novak

J. Novak: Pojave u Hrvatskoj

Ožu 14, 2017
Moram reći da brojne Oliverove pjesme, tijekom desetljeća, jako rado pjevam i u njima uživam. No... Dragojević se na koncertu ispričavao, glas ga je izdavao... što još ne znači da nismo pjevali u barem petnaest pjesama s njime... Iz sveg grla. Sve do ponoći.…
Ancic osobna
Hrvatski tjednik

Dr. Mladen Ančić: Ne bih zabranio ni Za dom spremni ni Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Ožu 13, 2017
Dr. Ančić kaže: "Jedno demokratsko društvo je zdravije što je manje u njemu zabrana. Ali se s druge strane stvara i održava kultura koja svijetu, ljudima koji se bavi javnim poslovima, jednostavno neke stvari definira kao ono što je izvan dosega dopuštenoga.…
Andjelic2
Hrvatski tjednik

Ivan Anđelić Doktor: Merčepu su presudili politika i mediji

Ožu 15, 2017
Cilj filma je da ljudi vide kako je to bilo u Vukovaru za vrijeme rata. Ovaj je film pokazao kako ljudi o Vukovaru nisu znali ni 30 posto onoga što se ondje događalo. Za nekoliko će mjeseci izaći i monografija s originalnim zapovijedima i tada će ljudi…
Copyright © 2017 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).