F. Tuđman: Ostaje narod

 

 

F. Tuđman: ostaje narod

Kako su protjecali posljednji mjeseci 1999. postajalo je sve jasnije da je predsjednik Tuđman teško bolestan. Iako sam na Pantovčaku bio jedna od samo nekoliko osoba u rangu savjetnika Predsjednika, onog za znanost i strategiju razvitka Hrvatske, rijetko sam ga viđao. Franjo TuđmanBilo je to dijelom zbog smanjenja njegovih djelatnosti, a dijelom i zato što su ograničavali naše susrete, možda zato što sam bio poznat kao oštar kritičar nekih vidova hrvatske unutarnje politike. Ipak, ostao mi je nepisani minimum što me po protokolu išao, jedan ručak tjedno za njegovim stolom.

Toga je dana za stolom sjedilo samo nekoliko njegovih bliskih suradnika, posluživala se uobičajeno jednostavna hrana, i pilo, gotovo simbolički, vino. Ozračje za stolom bilo je teško. Predsjednik je jedva nešto jeo, samo je on znao kuda mu blude misli, a pogled mu je bio okrenut prema gore, kao da već izravno komunicira s Bogom. Ostali su šutke prebirali po tanjurima, tek ponekad bi se začuo zvuk pribora za jelo ili neka tiha riječ upućena susjedu.

Možda zato što sam bio rijedak gost, a možda i zato što spadam među ljude koji vjeruju da nikada ne treba odustati, odlučio sam prekinuti tišinu, otjerati oblak, pobuditi nadu, pa sam, da pokrenem razgovor, izrekao rečenicu:

- Predsjedniče, čini mi se da Hrvatska sve ozbiljnije klizi prema južno-američkom gospodarskom modelu!

Bila je to naša šifra iz prethodnih rasprava, još od početka 1991., kojom sam označavao neke države čija intelektualna elita, umjesto da se brine za nacionalne interese naroda koji ju je izdigao, u svojoj stvaralačkoj nemoći i ispraznoj želji za položajima i probitcima, služi kao zastupnik i fasada tuđih interesa, da ne kažem kao njihov obični prevodilac na nacionalni jezik. Među suprotne primjere znao sam navoditi de Gaulleovu Francusku i Izrael, kojima sam se divio, ne toliko zbog svih političkih poteza njihovih vođa, koliko zbog upravo suprotnog ponašanja njihovih elita uma, srca i mača.

Nakon moje je rečenice oko stola zavladao potpuni tajac. Predsjednikov se pogled počeo polako odvajati od stropa, izgledalo je kao da se spušta zajedno s njegovim mislima. Konačno me pogledao, a iz njegovih je očiju na časak ponovo provirila ona neopisiva intenzivnost i oštrina, koja ga je svojedobno učinila vođom. Rekao je međutim tihim, ravnim glasom:

- Pa to je već gotova stvar.

Učinilo mi se da je to rekao kao da ga se to ne tiče, kao da nije baš on desetak godina vodio hrvatsku vlast, kao da je to nešto izvan i iznad njega. Rekao je to gotovo nevoljko u naš tajac, i zatim su mu se oči ponovo odvojile od nas i počele dizati prema njegovoj izravnoj komunikaciji s Bogom.

Bio sam potpuno zaprepašten. Ne samo da su mi stale riječi nego i misli, pa je prošla mala vječnost dok nisam uspio, još uvijek u tajcu, izustiti:

- Predsjedniče, pa što ostaje?

Prosvjedi u organizaciji braniteljaNe spuštajući više pogled iz svojih visina, već udaljen, samo je ovlaš odgovorio:

- Ostaje narod.

Na mah me njegov odgovor duboko razočarao. Prvo sam pomislio da se radi o konvencionalnoj pristojnosti kojom prekida naš neželjeni mu ili dosadni razgovor. Zatim sam se zabrinuo da to nije samo slabašna floskula koju je bolest izvukla iz njegove partizanske prošlosti. Konačno, dok smo još svi sjedili za stolom, sjetio sam se da je za njega sve politika, da je politici uvijek davao prednost pred svime i da je duboko vjerovao u njenu gotovo neograničenu moć, odnosno u neograničenu moć naroda. Ručak je završio u istom ozračju u kojem je i počeo, u prebiranju po svojim vlastitim mislima, te po tanjuru bez apetita. Na kraju je ustao i, iako izmučen bolešću, vojnički nam kimnuo i odsječnim korakom otišao iz blagovaonice, na svoj put. To je bio moj zadnji pozdrav s njim očima u oči.

Od onda je prošlo šest godina i često sam mislio na taj razgovor od četiri rečenice. Hrvatska je u međuvremenu otklizala prema mom južno-američkom modelu u mjeri koju si onda nisam mogao ni zamisliti. No vjerujem da sam konačno do kraja razumio cijelu neizrečenu i izrečenu poruku koju je F. Tuđman uputio na kraju života. S te svoje dvije rečenice zatvorio je puni krug i vratio se na svoj početak, pozvao na novi početak. Ta zar nije bio najjači na početku, kada između naroda i njega nije stajao nitko i ništa. Znao je da se narod ne će otklizati. Mali narod, ugroženi narod, narod koji će opstati jedino ako prepozna svoje ljude uma i srca. A ti ljudi mogu postojati samo ako ostanu uz svoj narod, ako zajedno s njime stvore nadu, a i iz nje i budućnost, u koju je on tvrdo vjerovao.

Zagreb, 21. siječanj 2006.
Akademik Slaven Barišić

 

 

Pon, 28-07-2014, 20:25:49

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Hrvoje Hitrec Nenad PiskačLjubomir Škrinjar Davor Dijanović

Radio i TV

Visoka kvaliteta

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Posjetitelji

Imamo 238 gostiju i jedan član online

Administriranje

Pervan i učenici

Najnovije vijesti

 • A. Babić: Gdje je i što radi politička oporba u Hrvatskoj?
  2014-07-28 16:52:58

  Hrvatski saborZa mnoge hrvatske domoljube u Domovini i diljem svijeta veću zabrinutost od ponašanja sadašnjih najodgovornijih vladajućih političara u Hrvatskoj izaziva ponašanje i totalno nesnalaženje političke oporbe, kako one koja je okupljena oko HDZ-a tako i onog manjeg i slabijeg dijela oporbenih stranaka koje nastoje zajednički nastupati u okviru Saveza za Hrvatsku.(A.Babić)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • ABH: Siromašni Hrvati pune bogate EU riznice
  2014-07-28 15:55:20

  Hrvatska i EUUlazak u članstvo Europske unije Hrvatskoj donosi ogroman proračunski minus koji prema analizi HNB iznosi približno 4 milijarde kuna. Nažalost taj minus je tek dio izravne štete koju će Hrvatska pretrpjeti jer su ovom analizom obuhvaćena samo neposredna davanja u proračun EU kroz članarinu i razne obavezne fondove.(ABH)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Varaždinska biskupija – Spomen na žrtve Drugog svjetskog rata
  2014-07-28 09:55:19

  Misa za žrtve 2. svjetskog rata varaždinske biskupijeU spomen na 71. obljetnicu mučeničke smrti župnika Matije pl. Žigrovića, župnika na župi sv. Ivana Krstitelja u Gornjem Jesenju, Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava iz Varaždina i ove godine priredilo je u nedjelju, 20. srpnja 2014. godine spomen na žrtve Drugog svjetskog rata i poraća kao i stradale od posljedica vlasti diktatura i totalitarnih ideologija XX stoljeća.(F.Talan)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Mesić i Pupovac nastavljaju provocirati: "U Srbu pravi ustanak"
  2014-07-27 16:47:47

  Stjepan Mesić i Milorad PupovacBivši hrvatski predsjednik i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA) Stjepan Mesić ustvrdio je danas na proslavi tzv. Dana ustanka u Srbu da je ustanak protiv okupacije 1941. počeo baš u tom mjestu, a smatra da se time nimalo ne umanjuje značenje ranije osnovanoga Prvog partizanskog odreda u šumi Brezovica kod Siska, izvještava Jutarnji list.(hkv)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Proslava svetkovine sv. Jakova na Udbini
  2014-07-27 10:33:45

  Crkva hrvatskih mučenikaSvetkovina sv. Jakova, apostola zaštitnika drevne krbavske katedrale svečano je proslavljen 25. srpnja na Udbini u Crkvi hrvatskih mučenika. Koncelebrirano misno slavlje predslavio je gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Na misi su sudjelovali i svi sjemeništarci i bogoslovi biskupije na posljednjem danu svog ovogodišnjeg ljetovanja u kojem su upoznavali Otočki dekanat.(ika.hr)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Nova knjiga Hrvatske matice iseljenika
  2014-07-27 08:25:55

  Robert HajszanKnjiga izabranih Gradišćanskohrvatskih panonskih tema Roberta Hajszana, ima dvostruku vrijednost. S jedne strane dokumentira sustavan rad jednog zanimljivog povjesničara i filologa, dok s druge strane pokazuje snagu gradišćanskohrvatske zajednice koja u Austriji gotovo pola tisućljeća uspijeva njegovati i razvijati svoj jezik i kulturu.(V.Kukavica)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Akademik S. Damjanović: Hrvatska srednjovjekovna kultura bila je tropismena i trojezična
  2014-07-26 17:00:39

  damjanovicstjepanHrvatska srednjovjekovna kultura bila je tropismena i trojezična jer su tekstovi pisani latinicom, glagoljicom i ćirilicom, a ostvarivala se na latinskom, starocrkvenoslavenskom i hrvatskom jeziku, ističe akademik Stjepan Damjanović u studiji "Hrvatski srednjovjekovni tekstovi: tri pisma i tri jezika" objavljenoj u knjizi "Novi filološki prilozi", koju je tiskala Matica hrvatska u novom nizu svoje knjižnice Hrvatska jezična baština. (Hina)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Samo 6,7% građana podržava bezuvjetno postavljanje ćiriličnih natpisa u Vukovaru
  2014-07-26 11:51:57

  VukovarPovodom velikog istraživanja koje je u svom dnevnom barometru proveo cijenjeni Institut "dr. Ivo Pilar" i koje se odnosi na prijepore oko Vukovara, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara je u cijelosti analizirao istraživanje i sa zadovoljstvom možemo konstatirati da čak 64.4 % građana podržava inicijative Stožera, a naročito zahtjev za trajno ili privremeni izuzimanje Vukovara od dvojezičnosti, artikulirano kroz projekt Vukovar-Mjesto posebnog pijeteta.(Stožer za obranu hrvatskog Vukovara)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Američki saveznici iz Sirije srušili džamiju s grobom proroka Jone
  2014-07-26 09:03:51

  ISILIslamski teroristi, pripadnici takozvane Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), nastavljaju s razaranjima i kulturocidom u gradovima koje drže pod svojom kontrolom. Najnoviji primjer barbarstva dolazi iz iračkog grada Mosula gdje su pripadnici ISIL-a digli u zrak najstariju mosulsku džamiju, džamiju proroka Jone (Yunusa) unutar koje se nalazio i prorokov grob.(L. Capar, VL)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • U ime obitelji: HEP nabavlja 578 novih automobila, a ne pomaže poplavljenima
  2014-07-25 16:15:40

  hepKako je Republika Hrvatska vlasnik HEP-a, ljubazno Vas molimo da se kao predsjednik Vlade založite za stradale u poplavama u području Sisačko-moslavačke županije na način na koji se država založila za poplavljene u Posavini - donošenjem zakona ili akata koji će omogućiti HEP-u da otpiše mrežarine i potrošnju energije i tim građanima. (U ime obitelji)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Zanimljivo je da se inicijative promjene izbornog zakonodavstva podudaraju s onima Ive Josipovića
  2014-07-24 16:00:22

  Željko ReinerKroz izmjene izbornog zakonodavstva, smatra Željko Reiner, potrebno je riješiti pitanje glasovanja hrvatske dijaspore koja danas ima tri glasa u Saboru dok istodobno nacionalne manjine imaju pravo na osam glasova, kao i pitanje dopisnog glasovanja koje ima većina zemalja u Europi. "Zanimljivo je da se te inicijative javljaju sada i koincidiraju s vrlo sličnom inicijativom predsjednika Ive Josipovića koja je dana u predizborne svrhe, par mjeseci prije predsjedničkih izbora", primijetio je Reiner.(Hina)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Antun Babić: Hrvatski diplomati u Australiji jedva preživljavaju
  2014-07-24 12:03:08

  Antun BabićNeuspjeli posjet premijera Milanovića Australiji početkom ove godine rezultat je nekompetentnosti, ali i ignoriranja Australije i hrvatskih iseljenika od strane ministrice Vesne Pusić, kao i njezine želje da uništi hrvatsku diplomaciju na tom kontinentu.Taj je posjet bio daleko neuspješniji i sramotniji nego što je to hrvatskoj javnosti poznato.(A.Babić)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Hrast: Hoće li Ustavni sud ukinuti postojeći izborni zakon
  2014-07-24 08:38:22

  Izborne jediniceHrast je danas od Ustavnog suda službeno zatražio ocjenjivanje sukladnosti Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Zastupnički dom Hrvatskoga sabora s Ustavom jer smatra da taj zakon ne jamči opće i jednako biračko pravo u izborima za Hrvatski sabor. (narod.hr)

  Disqus komentari     Opširnije...     

Copyright © 2014 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).