F. Tuđman: Ostaje narod

 

 

F. Tuđman: ostaje narod

Kako su protjecali posljednji mjeseci 1999. postajalo je sve jasnije da je predsjednik Tuđman teško bolestan. Iako sam na Pantovčaku bio jedna od samo nekoliko osoba u rangu savjetnika Predsjednika, onog za znanost i strategiju razvitka Hrvatske, rijetko sam ga viđao. Franjo TuđmanBilo je to dijelom zbog smanjenja njegovih djelatnosti, a dijelom i zato što su ograničavali naše susrete, možda zato što sam bio poznat kao oštar kritičar nekih vidova hrvatske unutarnje politike. Ipak, ostao mi je nepisani minimum što me po protokolu išao, jedan ručak tjedno za njegovim stolom.

Toga je dana za stolom sjedilo samo nekoliko njegovih bliskih suradnika, posluživala se uobičajeno jednostavna hrana, i pilo, gotovo simbolički, vino. Ozračje za stolom bilo je teško. Predsjednik je jedva nešto jeo, samo je on znao kuda mu blude misli, a pogled mu je bio okrenut prema gore, kao da već izravno komunicira s Bogom. Ostali su šutke prebirali po tanjurima, tek ponekad bi se začuo zvuk pribora za jelo ili neka tiha riječ upućena susjedu.

Možda zato što sam bio rijedak gost, a možda i zato što spadam među ljude koji vjeruju da nikada ne treba odustati, odlučio sam prekinuti tišinu, otjerati oblak, pobuditi nadu, pa sam, da pokrenem razgovor, izrekao rečenicu:

- Predsjedniče, čini mi se da Hrvatska sve ozbiljnije klizi prema južno-američkom gospodarskom modelu!

Bila je to naša šifra iz prethodnih rasprava, još od početka 1991., kojom sam označavao neke države čija intelektualna elita, umjesto da se brine za nacionalne interese naroda koji ju je izdigao, u svojoj stvaralačkoj nemoći i ispraznoj želji za položajima i probitcima, služi kao zastupnik i fasada tuđih interesa, da ne kažem kao njihov obični prevodilac na nacionalni jezik. Među suprotne primjere znao sam navoditi de Gaulleovu Francusku i Izrael, kojima sam se divio, ne toliko zbog svih političkih poteza njihovih vođa, koliko zbog upravo suprotnog ponašanja njihovih elita uma, srca i mača.

Nakon moje je rečenice oko stola zavladao potpuni tajac. Predsjednikov se pogled počeo polako odvajati od stropa, izgledalo je kao da se spušta zajedno s njegovim mislima. Konačno me pogledao, a iz njegovih je očiju na časak ponovo provirila ona neopisiva intenzivnost i oštrina, koja ga je svojedobno učinila vođom. Rekao je međutim tihim, ravnim glasom:

- Pa to je već gotova stvar.

Učinilo mi se da je to rekao kao da ga se to ne tiče, kao da nije baš on desetak godina vodio hrvatsku vlast, kao da je to nešto izvan i iznad njega. Rekao je to gotovo nevoljko u naš tajac, i zatim su mu se oči ponovo odvojile od nas i počele dizati prema njegovoj izravnoj komunikaciji s Bogom.

Bio sam potpuno zaprepašten. Ne samo da su mi stale riječi nego i misli, pa je prošla mala vječnost dok nisam uspio, još uvijek u tajcu, izustiti:

- Predsjedniče, pa što ostaje?

Prosvjedi u organizaciji braniteljaNe spuštajući više pogled iz svojih visina, već udaljen, samo je ovlaš odgovorio:

- Ostaje narod.

Na mah me njegov odgovor duboko razočarao. Prvo sam pomislio da se radi o konvencionalnoj pristojnosti kojom prekida naš neželjeni mu ili dosadni razgovor. Zatim sam se zabrinuo da to nije samo slabašna floskula koju je bolest izvukla iz njegove partizanske prošlosti. Konačno, dok smo još svi sjedili za stolom, sjetio sam se da je za njega sve politika, da je politici uvijek davao prednost pred svime i da je duboko vjerovao u njenu gotovo neograničenu moć, odnosno u neograničenu moć naroda. Ručak je završio u istom ozračju u kojem je i počeo, u prebiranju po svojim vlastitim mislima, te po tanjuru bez apetita. Na kraju je ustao i, iako izmučen bolešću, vojnički nam kimnuo i odsječnim korakom otišao iz blagovaonice, na svoj put. To je bio moj zadnji pozdrav s njim očima u oči.

Od onda je prošlo šest godina i često sam mislio na taj razgovor od četiri rečenice. Hrvatska je u međuvremenu otklizala prema mom južno-američkom modelu u mjeri koju si onda nisam mogao ni zamisliti. No vjerujem da sam konačno do kraja razumio cijelu neizrečenu i izrečenu poruku koju je F. Tuđman uputio na kraju života. S te svoje dvije rečenice zatvorio je puni krug i vratio se na svoj početak, pozvao na novi početak. Ta zar nije bio najjači na početku, kada između naroda i njega nije stajao nitko i ništa. Znao je da se narod ne će otklizati. Mali narod, ugroženi narod, narod koji će opstati jedino ako prepozna svoje ljude uma i srca. A ti ljudi mogu postojati samo ako ostanu uz svoj narod, ako zajedno s njime stvore nadu, a i iz nje i budućnost, u koju je on tvrdo vjerovao.

Zagreb, 21. siječanj 2006.
Akademik Slaven Barišić

 

 

Sub, 22-11-2014, 12:09:47

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Hrvoje Hitrec Nenad PiskačLjubomir Škrinjar Davor Dijanović

Zagreb

Radio i TV

Visoka kvaliteta

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Posjetitelji

Imamo 283 gostiju i nema članova online

Administriranje

J. Cigelj: Ovo danas je bolnije

Najnovije vijesti

 • Bolno iskreni ratni zločinac o hrvatskoj Jugo avangardi
  2014-11-21 22:28:02

  Vesna PusićHaški optuženik i čelnik srpskih radikala Vojislav Šešelj nije previše zabrinut zbog reakcija u hrvatskoj javnosti zbog njegovog istupa o Vukovaru. Otkriva da je priopćenje o Vukovaru namjerno uputio samo na hrvatske redakcije. Smatra da njegov povratak i istupi u javnosti čak pomažu predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića. Za ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić kaže da je njegova najdraža političarka. Šešelj navodi da ima posebne simpatije prema njoj jer ju zna još iz disidentskih dana i poštuje ju zbog "njezinog obiteljskog (četničkog) pedigrea sa majčine strane".(JL)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Žene u crnom: Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru
  2014-11-21 17:01:40

  zeneucrnom2U priopćenju, Žene u crnom podsjećaju: “Vukovar je 1991. godine bio punih 87 dana pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija. kao i da je u tom gradu ubijeno više od 1.000 civila, ranjeno više od 25.000 ljudi, dok su tisuće bolesnih i ranjenih zarobljenika odvedeni u logore u Srbiji. (Z. Ifković)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • HAZ “Kralj Tomislav”: Politika je morala reći Srbiji da Hrvatska misli ozbiljno
  2014-11-21 16:42:25

  seseljHrvatska politika je trebala odmah povući snažne i učinkovite poteze i političke mjere i jasno im dati do znanja da takvo ponašanje srpske politike Hrvatska neće i ne može dopustiti. To je trebala učiniti opozivom hrvatskog veleposlanika iz Beograda, vraćanjem srbijanskog veleposlanika u Srbiju, uvođenjem viza za građane Srbije i sličnim mjerama. Politika je morala reći Srbiji – da Hrvatska misli ozbiljno. (Hrvatska akademska zajednica “Kralj Tomislav”)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Održan stručni skup Forum hrvatskih manjina
  2014-11-20 18:49:44

  matis-580x398Tema ovogodišnjeg skupa u Zagrebu, koji je po dvadeseti put organizirala Hrvatska matica iseljenika, bila je "Hrvatska kulturna baština je i kulturna baština hrvatskih manjina u europskim državama - kako Republika Hrvatska može pridonijeti njezinom očuvanju". (Z. Ifković)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Pitanje Europskoj komisiji: Može li status pokajnika amnestirati ratne zločince
  2014-11-20 18:28:05

  EU - pitanjeGotovo dvadeset godina od završetka srpske agresije na Hrvatsku, brojni okrutni zločini koje su srpski vojnici počinili nad hrvatskim narodom ostali su nekažnjeni, stoji u pismu Ruže Tomašić koje je ona uputila Europskoj komisiji tražeći pismeni odgovor. Srbijansko je pravosuđe, objašnjava se dalje u pismu, uspjelo jamčiti imunitet određenim ratnim zločincima, između ostalog im priznajući status „svjedoka suradnika".(hkv)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • 20. obljetnica izlaženja katoličkog mjesečnika „Zvonik" iz Subotice
  2014-11-20 12:10:01

  Obilježavanje obljetnice časopisa Zvonik - SuboticaSvečanim programom u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće prošli tjedan svečano je obilježen vrijedan jubilej 20. obljetnica izlaženja katoličkog mjesečnika „Zvonik" iz Subotice. Poslije 20 godina, katolički mjesečnik „Zvonik" i dalje je omiljeno štivo. Prvi broj Zvonika izišao je iz tiska za svetkovinu Svih svetih, tj. početkom mjeseca studenog 1994. godine, i to na 16 stranica, a danas izlazi na 52 stranice. Uredničko vijeće Zvonika sačinjavaju svećenici, redovnici i redovnice, te vjernici laici. List izlazi u nakladi od 1.500 primjeraka.(Z.Ifković)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Spin do spina = predsjednička kampanja
  2014-11-19 14:42:07

  Josipovic Kujudzic Vukovar TwitterNa dan kad smo saznali da će predsjednički izbori ipak biti održani u ustavnom roku 28. prosinca, prispjele su reakcije na dva zadnja spina vezana izravno za predsjedničku kampanju. Prvi se tiče predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, a drugi predsjedničkoga kandidata Milana Kujundžića.(hkv)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Biskup Mate Uzinić: Hrvatska je zbog nesposobnosti na rubu provalije
  2014-11-19 11:20:54

  Biskup Mate UzinićPrenosimo propovijed dubrovačkoga biskupa Mate Uzinića na Memorijalnom groblju u Vukovaru. Ovu propovijed pozorno su slušali i vladajući budući da upravo u Mati Uziniću vide hrvatskog biskupa koji bi njima trebao najviše politički odgovarati. To otvoreno danas piše i spin-majstor Jutarnjeg lista Davor Butković, iščitavajući na sebi svojstven način jučerašnje Uzinićeve riječi. No, kada se one stave na papir onako kako su zaista izrečene, onda od Butkovićevih konstrukcija ne ostaje ništa.(mm)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Konstituirano Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji
  2014-11-18 16:53:13

  sbacicNa konstituirajućoj sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeće u Srbiji, koja je održana 17. studenog u Subotici , konstituirano je najviše zastupničkog tijela Hrvata u Republici Srbiji. Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji i dalje će voditi dr. Slaven Bačić. Nadamo se da konstituirajuća sjednica neće biti nastavak podjela unutar hrvatske zajednice i da će vijećnici sa liste „Zajednička lista hrvatskih udruga - dr. Tomislav Stantić, prihvatiti poziv dr. Slavena Bačića i uključiti se u rad Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji. (Z. Ifković)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Srbija ne dopušta ni humanitarni posjet Veljku Mariću
  2014-11-18 16:29:52

  Ruža TomašićEuroparlamentarna zastupnica Ruža Tomašić, zajedno sa kolegom Ashley Fox, britanskim konzervativcem i glavnim koordinatorom za glasovanje u ECR grupi, danas je u službenu proceduru Europskog parlamenta uputila pisano pitanje Komisiji vezano uz Veljka Marića, hrvatskoga građanina koji je u Srbiji osuđen na 12 godina zatvorske kazne u srbijanskom zatvoru, za navodne zločine počinjene u Grubišnom Polju 1991.(hkv)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Hrvati iz Njemačke obilježavaju u Berlinu Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
  2014-11-18 12:09:47

  Berlin - Obilježavanje pada VukovaraPovodom današnje 23. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine Hrvati iz Njemačke odavaju počast žrtvama agresije bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine. Tom prilikom su projicirane riječi "Zapamtite Vukovar 2014", "Remember Vukovar 2014", te slike Vukovara pred poznatim znamenitostima njemačkog glavnog grada Berlina, kao što su Brandenburška Vrata i njemački parlament Bundestag.(M.Marić)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • ABH: Žrtve ne vape za lažnim pijetetom nego za istinom i pravdom
  2014-11-17 16:45:39

  VodotoranjŽrtve Vukovara kao i svi drugi koji su svoje živote utkali u temelje hrvatske države ne vape za lažnim pijetetom, licemjernim prozivkama i ispraznim govorima nego za istinom i pravdom. Istina je da u gledanju i očuvanju vrijednosti proisteklih iz Domovinskog rata nismo svi isti i istina je da vukovarska žrtva pravdu još uvijek nije dočekala. Ali o tome bi trebalo šutjeti!??. (ABH)

  Disqus komentari     Opširnije...     

Copyright © 2014 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).