F. Tuđman: Ostaje narod

 

 

F. Tuđman: ostaje narod

Kako su protjecali posljednji mjeseci 1999. postajalo je sve jasnije da je predsjednik Tuđman teško bolestan. Iako sam na Pantovčaku bio jedna od samo nekoliko osoba u rangu savjetnika Predsjednika, onog za znanost i strategiju razvitka Hrvatske, rijetko sam ga viđao. Franjo TuđmanBilo je to dijelom zbog smanjenja njegovih djelatnosti, a dijelom i zato što su ograničavali naše susrete, možda zato što sam bio poznat kao oštar kritičar nekih vidova hrvatske unutarnje politike. Ipak, ostao mi je nepisani minimum što me po protokolu išao, jedan ručak tjedno za njegovim stolom.

Toga je dana za stolom sjedilo samo nekoliko njegovih bliskih suradnika, posluživala se uobičajeno jednostavna hrana, i pilo, gotovo simbolički, vino. Ozračje za stolom bilo je teško. Predsjednik je jedva nešto jeo, samo je on znao kuda mu blude misli, a pogled mu je bio okrenut prema gore, kao da već izravno komunicira s Bogom. Ostali su šutke prebirali po tanjurima, tek ponekad bi se začuo zvuk pribora za jelo ili neka tiha riječ upućena susjedu.

Možda zato što sam bio rijedak gost, a možda i zato što spadam među ljude koji vjeruju da nikada ne treba odustati, odlučio sam prekinuti tišinu, otjerati oblak, pobuditi nadu, pa sam, da pokrenem razgovor, izrekao rečenicu:

- Predsjedniče, čini mi se da Hrvatska sve ozbiljnije klizi prema južno-američkom gospodarskom modelu!

Bila je to naša šifra iz prethodnih rasprava, još od početka 1991., kojom sam označavao neke države čija intelektualna elita, umjesto da se brine za nacionalne interese naroda koji ju je izdigao, u svojoj stvaralačkoj nemoći i ispraznoj želji za položajima i probitcima, služi kao zastupnik i fasada tuđih interesa, da ne kažem kao njihov obični prevodilac na nacionalni jezik. Među suprotne primjere znao sam navoditi de Gaulleovu Francusku i Izrael, kojima sam se divio, ne toliko zbog svih političkih poteza njihovih vođa, koliko zbog upravo suprotnog ponašanja njihovih elita uma, srca i mača.

Nakon moje je rečenice oko stola zavladao potpuni tajac. Predsjednikov se pogled počeo polako odvajati od stropa, izgledalo je kao da se spušta zajedno s njegovim mislima. Konačno me pogledao, a iz njegovih je očiju na časak ponovo provirila ona neopisiva intenzivnost i oštrina, koja ga je svojedobno učinila vođom. Rekao je međutim tihim, ravnim glasom:

- Pa to je već gotova stvar.

Učinilo mi se da je to rekao kao da ga se to ne tiče, kao da nije baš on desetak godina vodio hrvatsku vlast, kao da je to nešto izvan i iznad njega. Rekao je to gotovo nevoljko u naš tajac, i zatim su mu se oči ponovo odvojile od nas i počele dizati prema njegovoj izravnoj komunikaciji s Bogom.

Bio sam potpuno zaprepašten. Ne samo da su mi stale riječi nego i misli, pa je prošla mala vječnost dok nisam uspio, još uvijek u tajcu, izustiti:

- Predsjedniče, pa što ostaje?

Prosvjedi u organizaciji braniteljaNe spuštajući više pogled iz svojih visina, već udaljen, samo je ovlaš odgovorio:

- Ostaje narod.

Na mah me njegov odgovor duboko razočarao. Prvo sam pomislio da se radi o konvencionalnoj pristojnosti kojom prekida naš neželjeni mu ili dosadni razgovor. Zatim sam se zabrinuo da to nije samo slabašna floskula koju je bolest izvukla iz njegove partizanske prošlosti. Konačno, dok smo još svi sjedili za stolom, sjetio sam se da je za njega sve politika, da je politici uvijek davao prednost pred svime i da je duboko vjerovao u njenu gotovo neograničenu moć, odnosno u neograničenu moć naroda. Ručak je završio u istom ozračju u kojem je i počeo, u prebiranju po svojim vlastitim mislima, te po tanjuru bez apetita. Na kraju je ustao i, iako izmučen bolešću, vojnički nam kimnuo i odsječnim korakom otišao iz blagovaonice, na svoj put. To je bio moj zadnji pozdrav s njim očima u oči.

Od onda je prošlo šest godina i često sam mislio na taj razgovor od četiri rečenice. Hrvatska je u međuvremenu otklizala prema mom južno-američkom modelu u mjeri koju si onda nisam mogao ni zamisliti. No vjerujem da sam konačno do kraja razumio cijelu neizrečenu i izrečenu poruku koju je F. Tuđman uputio na kraju života. S te svoje dvije rečenice zatvorio je puni krug i vratio se na svoj početak, pozvao na novi početak. Ta zar nije bio najjači na početku, kada između naroda i njega nije stajao nitko i ništa. Znao je da se narod ne će otklizati. Mali narod, ugroženi narod, narod koji će opstati jedino ako prepozna svoje ljude uma i srca. A ti ljudi mogu postojati samo ako ostanu uz svoj narod, ako zajedno s njime stvore nadu, a i iz nje i budućnost, u koju je on tvrdo vjerovao.

Zagreb, 21. siječanj 2006.
Akademik Slaven Barišić

 

 

Sri, 23-07-2014, 15:58:18

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Hrvoje Hitrec Nenad PiskačLjubomir Škrinjar Davor Dijanović

Radio i TV

Visoka kvaliteta

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Posjetitelji

Imamo 128 gostiju i jedan član online

Administriranje

Broj 55

Najnovije vijesti

 • Stožer za obranu hrvatskog Vukovara: Referendumom o dvojezičnosti ne ukidamo manjinska prava
  2014-07-23 11:09:57

  stozer_vukovarVodi se negativna kampanja koju putem režimskih medija radi vladajuća većina i najviši državni dužnosnici, te razne tzv. nevladine udruge, kako bi izvršili pritisak na Ustavni sud da pitanje proglasi neustavnim iako tome nije tako. Nacionalnim manjinama poručujemo da mirno spavaju jer se ni jedno njihovo stečeno pravo neće ukidati ili mijenjati, a ravnopravna uporaba jezika i pisma će se moći ostvariti i kada na nekom području bude samo 1% bilo koje nacionalne manjine kao i do sada. (SOHV)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Akademik Reiner postao članom uredništva i drugog prestižnog svjetskog znanstvenog časopisa
  2014-07-23 08:16:12

  Željko ReinerAkademik Željko Reiner postao je članom Uredničkog odbora znanstvenog časopisa "Journal of the American College of Cardiology", jednog od tri najuglednija i najviše citirana svjetska znanstvena časopisa iz područja kardiologije, izvijestilo je danas Hrvatsko društvo za aterosklerozu Hrvatskog liječničkog zbora.(Hina)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Prljavi business s udžbenicima smijenjenog ministra i pisaca besplatnog pravopisa
  2014-07-22 17:34:40

  NovacBeskrupulozna pljačka hrvatskih roditelja postala je nezaobilaznim „zadatkom“ svakog ministra obrazovanja u Hrvatskoj nakon Ljilje Vokić, i u tome su vrli ministri vrlo uspješni, svaki uspije nadmašiti prethodnika. Razlikuju se samo po visini harača kojeg nameću obiteljima sa školskom djecom i po obrazloženju razloga za stalno „nove“ udžbenike. Taj prljavi business s udžbenicima u Hrvatskoj je pod Jovanovićem doživio svoj vrhunac. (djl)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Željka Markić u Dnevniku 3: Hrvatskoj su potrebne istinske promjene
  2014-07-21 16:21:32

  Markic„Nadamo se da će predsjednik još jednom razmisliti o svojoj kandidaturi, jer je on na sve moguće načine pokušao zaštiti g. Perkovića i spriječiti njegovo izručenje Njemačkoj. Zajedno s ovim novim zahtjevom EU da se u svim zemljama članicama provede lustracija, mislim da bi bilo odgovorno od predsjednika Josipovića da još jednom razmisli (o odustajanju od svoje kandidature)“, istaknula je dr. Markić. (narod.hr)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Vojske Rusije i Srbije održat će ove jeseni združenu vojnu vježbu u Srbiji
  2014-07-21 11:43:02

  Ruska vojskaVojske Rusije i Srbije održat će ove jeseni združenu vojnu vježbu, najavio je u ponedjeljak beogradski tisak. "Bit će to prva vježba vojski Srbije i Rusije na toj razini", navodi ovaj list i dodaje da su već u tijeku procesi "planiranja i usuglašavanja pojedinosti u svezi s detaljima vojne vježbe".(Hina)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Ukrajina - geostrateški sukob SAD i Rusije
  2014-07-20 09:07:01

  Barack ObamaOd rušenja Berlinskog zida Zapad želi proširiti svoju interesnu sferu do ruskih granica. U ovih 25 godina uspio je otrgnuti sve bivše komunističke zemlje koje nisu bile u sastavu Sovjetskog Saveza. Sada je na red došla i Ukrajina koja je, do nedavne pobune, figurirala kao svojevrsna tampon zona između dva bloka. Putin to tretira kao dolazak nepozvanog Zapada u svoje dvorište. Reagirao je aneksijom Krima i davanjem političke i vojne potpore proruskim pobunjenicima.(D. Ćurić, S. Veljković, VL)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Umro je don Živko Kustić, legenda hrvatskoga novinarstva
  2014-07-19 15:28:18

  kusticDugogodišnji glavni urednik "Glasa Koncila", grkokatolički svećenik don Živko Kustić umro je danas u Zagrebu u 84. godini života. Bio je jedan od najboljih hrvatskih novinara, pišući i pružajući ljudima nadu i u olovna vremena komunističkog mraka, Čuvena je njegova rečenica iz tog doba: „Staljin je umro, a papa je još uvijek u Rimu!“ (hkv/Hina)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Zahtjev budućoj Komisiji EK za povjerenikom za pitanje sjećanja na žrtve totalitarnih režima
  2014-07-18 21:19:12

  Josip Broz TitoSkupina od dvadesetak zastupnika Europske pučke stranke uputila je pismo novom predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru u kojem traže da jedan od povjerenika u budućoj Komisiji bude zadužen za pitanja europske povijesti i sjećanja na žrtve totalitarnih režima. Poziv Junckeru potpisalo je dvadesetak zastupnika, među njima i hrvatski članovi te skupine Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić i Marijana Petir. Potpisao ga je i predsjednik kluba zastupnika EPP-a, bavarski demokršćanin Manfred Weber.(Hina)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Nova eskalacija ukrajinske krize - namjerno srušen malezijski Boeing 777
  2014-07-17 19:15:23

  Malezijski zrakoplov Boeing 777Nakon američkog uvođenja novih sankcija Rusiji i vrlo oštroga odgovora ruskog ministarstva vanjskih poslova iz Ukrajine vijesti stižu vijesti o rušenju malezijskog putničkog zrakoplova pri čemu je poginulo svih 280 putnika i 15 članova posade. Zrakoplov je bio na letu na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur, a srušen je projektilom zemlja-zrak. Dakle, ne radi se o mogućem kvaru ili zabuni, već o svjesnom rušenju civilnog zrakoplova.(hkv)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Osječko-baranjski HSS:Jakovina predlaže Vladi program konačnog uništenja hrvatske poljoprivrede i hrvatskog sela
  2014-07-17 15:43:55

  SlavonijaMinistar Jakovina sistematski dvije i pol godine uništava hrvatsku poljoprivredu! Posljedica njegovog ,,rada“ su ovisnost Hrvatske o uvozu hrane i nedostatnost domaće proizvodnje čime je ugrožena nacionalna sigurnost Hrvatske! Često smo i sami tvrdili da je ministar Jakovina nesposoban i neznalica, ali sada možemo slobodno zaključiti da je ,,vrhunski stručnjak“! ,,Stručnjak“ koji planski i sistematski uništava hrvatsku poljoprivredu i hrvatsko selo! (HSS Osječko-baranjske županije)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Nizozemski sud: Država Nizozemska odgovorna je za smrt više od 300 muškaraca i mladića u Srebrenici
  2014-07-16 16:29:45

  srebrenicaDržava Nizozemska odgovorna je za smrt više od 300 muškaraca i mladića u Srebrenici 1995., presuda je nizozemskog suda donesena u srijedu u kojoj se ističe i da su ih nizozemske Plave kacige bile dužne zaštititi. “Država je odgovorna za gubitak što ga je pretrpjela rodbina muškaraca koje su bosanskih Srbi deportirali iz logora nizozemskog bataljuna u Potočarima 13. srpnja 1995. u poslijepodnevnim satima”, pročitala je presudu sutkinja Larissa Elwin. (Hina/narod.hr)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Diktatura: Vladajući u svom stilu izigrali referendum o braku
  2014-07-15 17:08:11

  SDPPovodom donošenja Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola u Hrvatskom saboru, iz Udruge „U ime obitelji" poručili su kako su duboko razočarani činjenicom da saborski zastupnici iz vladajućih stranaka stavljaju volju svoje stranke ispred jasno izražene volje birača i građana Hrvatske na prvom ustavotvornom narodnom referendumu u prosincu 2013. Donošenje Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola predstavlja apsolutno izigravanje volje birača iskazane na referendumu te stvara veliko nepovjerenje građana u pravnu državu i vladavinu prava.(UIO/hkv)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Vrijeme za pitanje kakve ima koristi od Šerbedžijinog igranja po Brijunima
  2014-07-15 14:10:16

  Teatar UlyssesIzgleda da je ipak došlo vrijeme da se zapitamo kakve koristi hrvatska kultura ima od Šerbedžijinog igranja po Brijunima za državni novac?  Sramotno naricanje za Jugoslavijom, zbog koje je u Hrvatskoj samo u Domovinskom ratu izginulo oko 20.000 ljudi, dogodilo se na Brijunima na dan kad je u Saboru znak Stožera za obranu hrvatskog Vukovara proglašen zabranjenim. Članovi Stožera morali su okrenuti svoje majice ako su htjeli ući u Sabor države za koju su ratovali, u Sabor države koja novcem poreznih obveznika, novcem iz proračuna koji više ni nema obvezne pričuve plaća naricanje za Jugoslavijom na Brijunima.(A.Gugo, politikaplus.com)

  Disqus komentari     Opširnije...     

 • Treći BadlFest u Krapinskim Toplicama od 17. do 21. srpnja
  2014-07-14 15:17:18

  badfestBadlFest 2014. održava se od 17. do 21. srpnja u Krapinskim toplicama pod pokroviteljstvom Župana Krapinsko-zagorske županije i Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba, a započinje okruglim stolom na temu „Turizam i umjetnost“. (hkv)

  Disqus komentari     Opširnije...     

Copyright © 2014 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).