• Četvrtak, 26. svibnja 2016. Dnevnik Komentari

  Dnevnik – Ivan Poljaković: Srijeda, 10. 5. 2016. – utorak, 24. 5. 2016.

  Danas je međunarodni dan muzeja. I baš na taj dan muzej u Hrvatskoj dobio je eksponat koji je naše građane potpuno nepotrebno koštao gotovo 4 milijuna kuna, naime, Ured bivšeg predsjednika je danas većinom glasova u Saboru ukinut. (I. Poljaković)
 • Četvrtak, 26. svibnja 2016. Mira Ivanišević Komentari

  M. Ivanišević: Demokracija na hrvatski način

  Naša država nagrađuje agresora na Hrvatsku, valjda u demokratskom duhu, jer do sada nitko iz hrvatskih vlasti nije se usudio zatražiti plaćanje ratne štete od strane Srbije i Crne Gore, pa makar u ratama idućih sto godina. (M. Ivanišević)
 • Četvrtak, 26. svibnja 2016. Lucija Fosić Komentari

  L. Fosić: Živom zidu bilo bi bolje bez vođe

  Bi li Živi zid imao bolji prosperitet bez svojeg vođe? Tko je on i čemu služi njegova karikatura? Jedan kao nijedan kad se bode s rogovima u prazno. Ima li on valjane argumente i opravdanja za svoj stav ili je njegov stav ništa drugo doli vječito negiranje svih i svega. (L. Fosić)
 • Četvrtak, 26. svibnja 2016. Prilozi građana Komentari

  V. Buretić: Udbaška tranzicija

  U neku ruku, hrvatska i slovenska tranzicija iz društva komunističkog sustava u sustav slobodnog društva izvršena je po istom modelu. Slovenci su 1989. kao i danas korak ispred Hrvata. Zato je vrijedno pozabaviti se slovenskim iskustvima. (V. Buretić)
 • Vuk
  Četvrtak, 26. svibnja 2016. Prilozi građana Komentari

  I. Pletikos: Priča o zločestom vuku

  Albin je bio zločesti vuk. A kako će biti dobar vuk, kad niti nije bio rođen za vuka, već za psa ovčara; rođen da sluša pastira i da čuva povjerene mu ovce. (I. Pletikos)
 • Srijeda, 25. svibnja 2016. J. Novak Komentari

  J. Novak: Francuski kuriri

  Kako mediji u nas napuhuju, piše se da europski intelektualci traže smjenu našeg ministra. No, potpisani nisu ni većina, a niti reprezentativan uzorak europskih intelektualaca. Oni po broju nisu odlučujući niti u jednom velegradu tipa Pariza. (J. Novak)
 • Srijeda, 25. svibnja 2016. O. Barišić Komentari

  Umjesto da se Jokića pozvalo na odgovornost zbog loše pripremljene reforme...

  Boris Jokić dao je ostavku u trenutku kada je postalo jasno da se stručna rasprava ne će moći izigrati, odnosno da on sam ne će moći diskrecijski birati koje će prijedloge odbiti, a koje ne. Kako ojačavanje stručnog tima uz tisuće pristiglih prigovora reformi može biti problem njegovu voditelju?(O. Barišić)
 • Tijelovo5
  Srijeda, 25. svibnja 2016. Zoran Vukman Komentari

  Z. Vukman: Tijelovo je blagdan Božjega predanja čovječanstvu na neviđen način

  Tijelovo je blagdan Božjega predanja čovječanstvu na neviđen način, znak Božjega prijateljstva, i ujedno poziv na naše predanje. Znak otkupljenja, znak života, ali i poziv na mistični dijalog duše i Stvoritelja. (Z. Vukman)
 • Srijeda, 25. svibnja 2016. Hrvatska Komentari

  Blagdan Tijelova

  Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove je katolički blagdan. Slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. (hkv)
 • Utorak, 24. svibnja 2016. N. Piskač Komentari

  Kratka priča: Čestitka najvećem sinu naših naroda i narodnosti

  Sretan ti rođendan, dragi naš druže Tito, ma gdje bio, ma gdje rođen, ma tko bio, ma što o tebi govorili, kad god rođen ili nerođen bio ili ne bio. Mi starimo – ti si uvijek i uvek mlad. Mi smo tvoji, ti si naš. (N. Piskač)
 • Utorak, 24. svibnja 2016. Egon Kraljević Komentari

  Bez osnutka građanske udruge za istraživanje žrtava komunizma Hrvatska nikada neće doznati istinut o poratnim pokoljima

  Uz ovakvu raspolućenost hrvatskog političkog tijela i posljedično države, osnutak takve udruge je jedino što se može poduzeti protiv aktualne strategije jugofila koju se može opisati kao odugovlačenje istraživanja do potpunog zaborava bleiburških žrtava. (E. Kraljević)
 • Utorak, 24. svibnja 2016. Hrvatski tjednik Komentari

  I. Marijačić: Perkovićeva i Mustaćeva obrana panično pokušavaju produljiti suđenje

  Hrvatskoj javnosti promaknuo je prigovor Perkovićeva njemačkoga odvjetnika Petera Wagnera protiv odluke predsjednika Sudskoga vijeća dr. Manfreda Daustera da, zbog skoroga kraja suđenja, ograniči podnošenje novih dokaza do 1. lipnja ove godine. Prigovor je odmah odbijen. (I. Marijačić, HT)
 • Utorak, 24. svibnja 2016. Pero Kovačević Komentari

  P. Kovačević: Prisjetimo se kako je stvarana Hrvatska vojska

  Hrvatska vojska odnosno oružane snage Republike Hrvatske 28. svibnja slave svoj 25. rođendan. Naime, 28. svibnja 1991. godine na stadionu Zagreba u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu prvi put u javnosti su predstavljene prve postrojbe Zbora narodne garde. (P. Kovačević)
 • Bundestag
  Utorak, 24. svibnja 2016. Inozemni tisak Komentari

  Rezolucija Bundestaga o genocidu nad Armencima

  Ankara zastupa tezu da je smrt više stotina tisuća pripadnika armenske i drugih nemuslimanskih manjima u vremenu između 1915. i 1917. tragedija, ali da nije genocid. S druge strane, Armenija i veliki dio međunarodnih istraživača smatraju da je riječ o genocidu. (T. Seibert, DT)
 • Ponedjeljak, 23. svibnja 2016. H. Hitrec Komentari

  H. Hitrec: I dalje na snazi jugoslavenski zakon o pobačaju koji je imao političku funkciju

  U Hrvatskoj je na snazi još i sada zakon koji „regulira“ pobačaj, a donesen je sedamdesetih godina prošloga stoljeća, u vrijeme jugoslavenskoga komunizma. Tada je imao svoju logiku, da, naime, smanji broj dolazaka na ovaj svijet malih Hrvatica i Hrvata. (H. Hitrec)
 • Boris Jokić
  Ponedjeljak, 23. svibnja 2016. Politika Komentari

  Ultimatum Borisa Jokića ministru vlade RH: Odbacite zaključke saborskog Odbora

  Voditelj stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić u ponedjeljak je najavio da su članovi skupine spremni odstupiti ako ministar znanosti obrazovanja i sporta Predrag Šustar do srijede, 25. svibnja ne odbaci zaključke saborskog odbora za znanost među kojima je i onaj da je skupinu…
 • Ponedjeljak, 23. svibnja 2016. Hrvatski tjednik Komentari

  I. Šojat: Kad se ožiljci opet pretvore u rane

  Uz sedamdeset godina stare antagonizme naoštrene poput sječiva, dobivamo novi, vrlo moćan antagonizam između dvije Hrvatske: one koja je 'kušala' rat i one koja je taj rat preživjela čak relativno spokojno, u zaleđu. (I. Šojat, HT)
 • Ponedjeljak, 23. svibnja 2016. Komentari Komentari

  Đikićev genocid s ljudskim licem

  Panika je zavladala. Što drugo preostaje nego na tragu prikazivanja bivšeg režima "s ljudskim licem", pokušati i najvećem pokolju u Europi nakon 2. svjetskog rata, onom u Srebrenici, također malčice dati epitet "genocida s ljudskim licem", Bearinim. (I. Šola, SD)
 • Ponedjeljak, 23. svibnja 2016. DRAN - Only zunzarije&vuvuzele Komentari

  Nedjeljnji Večernjak: „Pitanje pobačaja je pitanje kad počinje ljudski život“

  Moje je osobno mišljenje na temelju životnih spoznaja da zametak nastaje spajanjem živih muških i ženskih spolnih stanica, čime počinje novi život ljudskog zametka i bića, manifestirajući se prvom diobom tih živih stanica. Zametak je od tog trenutka živ, nastao iz ljudskih živih stanica. (DRAN)
 • Ponedjeljak, 23. svibnja 2016. Hrvatski tjednik Komentari

  Neretvanska deklaracija o bosanskome jeziku nastavak prijepora na kulturno-jezičnom planu

  Osim nastavaka rata na kulturno-jezičnome planu, Neretvanskom deklaracijom o bosanskom jeziku želi se zauzeti bolja pozicija glede imena jezika BIH u razgovorima o pristupanju EU. Nakana je velikobošnjačkih krugova ući s jedinstvenim imenom jezika, tj. imenom bosanski jezik. (M. Curać, HT)
 • Nedjelja, 22. svibnja 2016. Razgovori Komentari

  Marcel Holjevac – razgovor: "Ili mi ili oni" logika je temelj totalitarnog i diktatorskog uma

  "Ili mi ili oni" logika je temelj totalitarnog i diktatorskog uma, u kojem nema mjesta za nas i njih, za koegzistenciju raznih ideja u društvu, za pluralizam. (D. Dijanović)
 • Subota, 21. svibnja 2016. Zlatko Miliša Komentari

  Z. Miliša: Ciljana destrukcija braka i obitelji

  Narod koji se odriče tradicije, vjere, (patrijahalnog) odgoja, kulture, običaja i mitova je kao pojedinac bez identiteta. Kao posljedica svega, može se dogoditi da "društvo prerasta u društvo bez obitelji" (P. Buchanan). (Z. Miliša)
 • Nedjelja, 22. svibnja 2016. Đ. Vidmarović Komentari

  „Veličanstveni Vraniczanyjevi“

  Posjetio sam izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt, posvećenu hrvatskoj plemićkoj obitelji Vraniczany. Budući sam se dobro poznavao s barunom Jankom Vranicanyjem-Dobrinovićem, postojao je dodatni razlog posjetiti ovu izložbu. (Đ. Vidmarović)
 • Subota, 21. svibnja 2016. Egon Kraljević Komentari

  E. Kraljević: „Mirna Bosna (i Hercegovina), ali bez Hrvata“

  Za BiH bi jedino pravedno bilo da se problem riješi na način kako je to zagovarala hrvatska strana do izbijanja rata, po modelu koji bi se mogao nazvati švicarskim. Svakom bi narodu trebalo dati njegov dio BiH i na taj način sačuvati minimum suživota i multietničnosti. (E. Kraljević)

F. Tuđman: ostaje narod

Kako su protjecali posljednji mjeseci 1999. postajalo je sve jasnije da je predsjednik Tuđman teško bolestan. Iako sam na Pantovčaku bio jedna od samo nekoliko osoba u rangu savjetnika Predsjednika, onog za znanost i strategiju razvitka Hrvatske, rijetko sam ga viđao. Franjo TuđmanBilo je to dijelom zbog smanjenja njegovih djelatnosti, a dijelom i zato što su ograničavali naše susrete, možda zato što sam bio poznat kao oštar kritičar nekih vidova hrvatske unutarnje politike. Ipak, ostao mi je nepisani minimum što me po protokolu išao, jedan ručak tjedno za njegovim stolom.

Toga je dana za stolom sjedilo samo nekoliko njegovih bliskih suradnika, posluživala se uobičajeno jednostavna hrana, i pilo, gotovo simbolički, vino. Ozračje za stolom bilo je teško. Predsjednik je jedva nešto jeo, samo je on znao kuda mu blude misli, a pogled mu je bio okrenut prema gore, kao da već izravno komunicira s Bogom. Ostali su šutke prebirali po tanjurima, tek ponekad bi se začuo zvuk pribora za jelo ili neka tiha riječ upućena susjedu.

Možda zato što sam bio rijedak gost, a možda i zato što spadam među ljude koji vjeruju da nikada ne treba odustati, odlučio sam prekinuti tišinu, otjerati oblak, pobuditi nadu, pa sam, da pokrenem razgovor, izrekao rečenicu:

- Predsjedniče, čini mi se da Hrvatska sve ozbiljnije klizi prema južno-američkom gospodarskom modelu!

Bila je to naša šifra iz prethodnih rasprava, još od početka 1991., kojom sam označavao neke države čija intelektualna elita, umjesto da se brine za nacionalne interese naroda koji ju je izdigao, u svojoj stvaralačkoj nemoći i ispraznoj želji za položajima i probitcima, služi kao zastupnik i fasada tuđih interesa, da ne kažem kao njihov obični prevodilac na nacionalni jezik. Među suprotne primjere znao sam navoditi de Gaulleovu Francusku i Izrael, kojima sam se divio, ne toliko zbog svih političkih poteza njihovih vođa, koliko zbog upravo suprotnog ponašanja njihovih elita uma, srca i mača.

Nakon moje je rečenice oko stola zavladao potpuni tajac. Predsjednikov se pogled počeo polako odvajati od stropa, izgledalo je kao da se spušta zajedno s njegovim mislima. Konačno me pogledao, a iz njegovih je očiju na časak ponovo provirila ona neopisiva intenzivnost i oštrina, koja ga je svojedobno učinila vođom. Rekao je međutim tihim, ravnim glasom:

- Pa to je već gotova stvar.

Učinilo mi se da je to rekao kao da ga se to ne tiče, kao da nije baš on desetak godina vodio hrvatsku vlast, kao da je to nešto izvan i iznad njega. Rekao je to gotovo nevoljko u naš tajac, i zatim su mu se oči ponovo odvojile od nas i počele dizati prema njegovoj izravnoj komunikaciji s Bogom.

Bio sam potpuno zaprepašten. Ne samo da su mi stale riječi nego i misli, pa je prošla mala vječnost dok nisam uspio, još uvijek u tajcu, izustiti:

- Predsjedniče, pa što ostaje?

Prosvjedi u organizaciji braniteljaNe spuštajući više pogled iz svojih visina, već udaljen, samo je ovlaš odgovorio:

- Ostaje narod.

Na mah me njegov odgovor duboko razočarao. Prvo sam pomislio da se radi o konvencionalnoj pristojnosti kojom prekida naš neželjeni mu ili dosadni razgovor. Zatim sam se zabrinuo da to nije samo slabašna floskula koju je bolest izvukla iz njegove partizanske prošlosti. Konačno, dok smo još svi sjedili za stolom, sjetio sam se da je za njega sve politika, da je politici uvijek davao prednost pred svime i da je duboko vjerovao u njenu gotovo neograničenu moć, odnosno u neograničenu moć naroda. Ručak je završio u istom ozračju u kojem je i počeo, u prebiranju po svojim vlastitim mislima, te po tanjuru bez apetita. Na kraju je ustao i, iako izmučen bolešću, vojnički nam kimnuo i odsječnim korakom otišao iz blagovaonice, na svoj put. To je bio moj zadnji pozdrav s njim očima u oči.

Od onda je prošlo šest godina i često sam mislio na taj razgovor od četiri rečenice. Hrvatska je u međuvremenu otklizala prema mom južno-američkom modelu u mjeri koju si onda nisam mogao ni zamisliti. No vjerujem da sam konačno do kraja razumio cijelu neizrečenu i izrečenu poruku koju je F. Tuđman uputio na kraju života. S te svoje dvije rečenice zatvorio je puni krug i vratio se na svoj početak, pozvao na novi početak. Ta zar nije bio najjači na početku, kada između naroda i njega nije stajao nitko i ništa. Znao je da se narod ne će otklizati. Mali narod, ugroženi narod, narod koji će opstati jedino ako prepozna svoje ljude uma i srca. A ti ljudi mogu postojati samo ako ostanu uz svoj narod, ako zajedno s njime stvore nadu, a i iz nje i budućnost, u koju je on tvrdo vjerovao.

Zagreb, 21. siječanj 2006.
Akademik Slaven Barišić

Komentirajte

Zadnji komentari
Pet, 27-05-2016, 18:03:29

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Kolumne

Radio i TV

Visoka kvaliteta

Zagreb

manjine
svibnja 13, 2016 Komentari

Manjinska događanja u Gradu Zagrebu između 16. i 22. travnja 2016.

in Zagreb - Česi
U okviru manjinskih događanja u Gradu Zagrebu između 16. i 22. svibnja 2016. održat će se Okrugli stol Mladi kao nositelji identiteta manjine u suvremenom hrvatskom društvu, Predstavljanje knjige Alana Polettija – Drugi život - Put iz Aprice prema Švicarskoj…

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Otvoreno: Kurikularna reforma

Zadnje vijesti

Petak, 27. 05. Komentari

Održana telefonska sjednica: Vlada dala potporu Karamarku, Mostovi ministri glasali za opoziv!

Vlada je dala potporu za ostanak Tomislava Karamarka, dok je svih šest Mostovih ministra glasalo za opoziv. (hkv)
Oružane snage
Petak, 27. 05. Komentari

Predsjednica RH odlikovala i promaknula brojne pripadnike OS RH u povodu njihova Dana

U povodu 25. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga RH, Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović donijela je odluke o promaknućima, odlikovanjima i pohvalama pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga, priopćeno je iz Ureda predsjednice.(Hina)
Petak, 27. 05. Komentari

Split: Simfonijski puhački ansambl iz Minnesote gostuje u HNK Split

Simfonijski puhački ansambl Sveučilišta St. Thomas iz Sjedinjenih Američkih Država iz Minnesote, nastupit će u Hrvatskom narodnom kazalištu Split u nedjelju 29. svibnja s početkom u 20 sati. (D. Zeljko)
EU
Petak, 27. 05. Komentari

Srbija više neće procesuirati hrvatske državljane

U procesima za ratne zločine mora se izbjeći sukob nadležnosti između država. Srbija mora potpuno surađivati s Haaškim sudom te provoditi sve njegove odluke i presude, dok u tretmanu manjina Beograd mora poštivati domaće i međunarodne obveze.(Vecernji.hr)
Petak, 27. 05. Komentari

Ministri Medved i Hasanbegović posjetili Kosovo

Ministar branitelja Tomo Medved, kao posebni izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, i ministar kulture dr. sc. Zlatko Hasanbegović susreli su se u četvrtak, 26. svibnja 2016. godine, s predsjednicima Vlade i parlamenta Republike Kosova Isom Mustafom i Kadrijem Veselim te ministrom sigurnosnih snaga Hakijem Demollijem. Ministar kulture RH sastao se s i ministrom kulture Republike Kosova dr. sc. Kujtimom Shalom.
Šustar
Petak, 27. 05. Komentari

Ministar Šustar ekspertnoj skupini: 'Obavite svoj posao do kraja, za to ste plaćeni'

Kurikularna reforma se nastavlja. Slijedi javna rasprava koja će trajati 30 dana, a nakon toga, u skladu sa znanstvenom praksom i recenzijski postupak u kojemu će sudjelovati i međunarodni stručnjaci. Na njemu inzistiram- izjavio je ministar obrazovanja, znanosti i sporta Predrag Šustar na konferenciji za novinare u povodu zatraženog razrješenja ekspertne radne skupine za Kurikularnu reformu. Šustar je pozvao stručnu radnu skupinu da nastavi raditi svoj posao jer su za to plaćeni.(Vecernji.hr)
Antonio Negri
Četvrtak, 26. 05. Komentari

‘Intelektualac’ Antonio Negri, osuđeni ubojica, predvodi iz Francuske pokret za smjenu Hasanbegovića

Ja ću samo podsjetiti našu javnost koja možda ne zna: gospodin Negri je zbog ubojstva koje je priznao, ubojstva više ljudi, osuđen od talijanskih sudova na 30 godina zatvora! Nakon toga je pobjegao u Francusku, zaštitio ga je neko vrijeme Mitterand, a onda je bio isporučen Italiji i odslužio 13 godina zatvora zbog ubojstva! (hkv)
Četvrtak, 26. 05. Komentari

Hrvatska je odustala od blokiranja pregovora Srbije i EU?

Hrvatska je dala pismenu suglasnost da se Srbiji otvori pregovaračko poglavlje 23 u pregovorima sa Europskom unijom, neslužbeno doznaje RTS. (hkv)
Četvrtak, 26. 05. Komentari

Okrugli stol: Kakva nam je kurikularna reforma potrebna?

Akademik Vladimir Paar i prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak bili su gosti okruglog stola o cjelovitoj kurikularnoj reformi koja se u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt i Matice hrvatske u Splitu održala 25. 05. 2016. u Gradskoj knjižnici Marko Marulić u Splitu. (S. Dragun, HUB)
Zlatko Hasanbegović
Srijeda, 25. 05. Komentari

Hasanbegović za Le Monde: Pseudo-ljevice nastavlja vršiti kulturnu i društvenu hegemoniju

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović, nakon velike kampanje njegovoga ocrnjivanja u inozemstvu, dao je veliki intervju za francuski Le Monde. Intervju su prenijeli hrvatski elektronički mediji i može se pročitati u nastavku.(hkv)
Predrag Šustar i Aco Stanković
Srijeda, 25. 05. Komentari

Jokić od Šustara napravio ridikula u čemu mu je ovaj svojski pomogao

- Iznenadilo me priopćenje ministra Šustara. Ali dosta je s priopćenjima, poručio je večeras HDZ-ovom ministru Predragu Šustaru voditelj kurikularne reforme Boris Jokić i dodao da se zna gdje je ministru mjesto: 'Nije ovo tržnica'. (hkv)
Nada Šikić
Srijeda, 25. 05. Komentari

Ministarstvo rada dobilo 1,8 milijardi eura od EU do 2020.

Ministarstvo rada i mirovinskoga Nada Šikićsustava je organiziralo sustav za uspješno povlačenje europskog novca i dobilo akreditaciju za korištenje 1 milijarde 850 milijuna eura do 2020. godine. Za proračun su spašena i značajna sredstva za zapošljavanje mladih.(Hkv.hr)
Srijeda, 25. 05. Komentari

Ministar Šprlje u Haagu posjetio šestoricu Hrvata iz BiH; u Haagz razmatraju da zahtjev Hrvatske da bude 'prijatelj suda'

Šestoricu Hrvata iz Bosne i Hercegovine optuženih za ratne zločine radi stvaranja etnički čiste Herceg Bosne, koji čekaju izricanje pravomoćne presude, posjetio je ministar pravosuđa Ante Šprlje. (hkv)

Pretraži hkv.hr

Izdvojeno

N. Piskač

Poslanica s povratnicom: Pošiljka vraćena pošiljatelju

Svi 10, 2016
Predsjednica Republike u posljednje vrijeme napravila je nekoliko poteza koji su joj ozbiljno uzdrmali popularnost i ugled u onom dijelu biračkoga tijela koje joj je dalo svoj glas u tijesnoj pobjedi protiv Ive Josipovića. Pad popularnosti zabrinuo je i…
Hrvatski tjednik

Mr. sc. Blanka Matković: Hrvatska je zatrovana lažima o Jasenovcu i o Drugome svjetskom ratu

Svi 16, 2016
Nema u Hrvatskoj napretka sve dok genie in a bottle vlada umjesto razuma i osjećaja vlastite odgovornosti. Kad vlastodršci prizivaju duh u dehumanizaciji neprijatelja pa govore o ustaškome zloduhu, onda je to znak bolesti i znak totalitarizma. (I. Marijačić,…
Pitali smo

Optužbe o fašizaciji Hrvatske i kako im se oduprijeti

Svi 12, 2016
O tome kako spriječiti stalne optužbe o fašizaciji i ustašizaciji Hrvatske, koje Hrvatskoj nanose štetu u međunarodnim krugovima za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju: dr. sc. Damir Pešorda, Mate Knezović, fra Miljenko Stojić, Ante Čuvalo, Damir…
H. Hitrec

H. Hitrec: Laž, nasilje, krivotvorine i podmetanje njihove su uzdanice

Svi 09, 2016
„Eksplozivne naprave“ iz polovice sedamdesetih i poljudska svastika iz iste su udbaške, u svakom slučaju protuhrvatske radionice, kao što je iz iste radionice cijela ova sadašnja pomamna histerija o fašizaciji Hrvatske. (H. Hitrec)
D. Dijanović

Fašističke tendencije u Zapadnobalkanskoj Republici Hrvatskoj

Svi 20, 2016
S obzirom na to da je filoustaška vlast ukinula ured Stjepana Mesića, najvećeg živućeg „antifašista“ Europe, iz Antifašističke lige predložili su da pisanje Uvodnika na Halteru preuzme bivši doživotni predsjednik RH kao istaknuti i radikalni protiv fašizma i…
prosvjed Krug za trg
Ostale reportaže

Krug za Trg: Jugoslavenski totalitarizam još je na djelu

Svi 07, 2016
Građanska inicijativa Krug za Trg organizirala je deseti put javni skup na kojem je ponovila zahtjev za preimenovanjem Trga maršala Tita u Kazališni trg, čime se, kako su kazali, ispunjava rezolucija Hrvatskog sabora o uklanjanju tragova totalitarnih režima,…
Marko Juric23
Razgovori

Razgovor s M. Juričem: Povijesne teme određuju odnose snaga u Hrvatskoj

Svi 15, 2016
Te povijesne teme su od životne važnosti za Hrvatsku jer one određuju odnose snaga u Hrvatskoj. Svaka priča kako bi trebalo ostaviti te teme i okrenuti se budućnosti tjera vodu na mlin sadašnje dominantne političke nomenklature koja svoje korijene ima upravo…
Razgovori

Razgovor s Mirom Gavranom: Većina političara nije svjesna koliko je kultura važna

Svi 08, 2016
Ja uvijek volim promatrati stanje u kulturi iz perspektive onih koji kulturu konzumiraju. Ako tako gledamo na kulturu, onda možemo reći da je stanje u našoj kulturi osrednje ili solidno. Ako stanje u kuturi promatramo iz perspektive kuturnih skandala onda je…
H. Hitrec

H. Hitrec: Gorak okus ostavlja što na Bleiburgu nije bio sav vrh hrvatske države

Svi 16, 2016
Gorak okus ostavlja što na Bleiburgu nije bio sav vrh hrvatske države, što uz predsjednika Sabora nije bila predsjednica države i predsjednik Vlade. Svi oni trebaju biti ondje, a ne u izdvojenim dvostrukim i trostrukim „kolonama“ na drugim, bezbrojnim…
Hrvatski tjednik

I. Marijačić: Gola mržnja prema Hrvatskoj

Svi 15, 2016
To što se glumac Rene Bitorajac koristio prizorima nacističkoga divljanja poljskih, ruskih, grčkih i srpskih huligana kao potkrjepu teze o fašističkoj Hrvatskoj, to je poraz njega kao čovjeka. No to je tipična metoda protuhrvatske ljevice. (I. Marijačić, HT)
D. Dijanović

Nemoguća je pomirba između Hrvatske i Jugoslavije

Svi 13, 2016
U Hrvatskoj se ne vodi rat između partizana i ustaša, nego između zagovornika hrvatske nacionalne ideologije i jugoslavenske nacionalne ideologije. Između Hrvatske i Jugoslavije ne može doći do pomirbe, izbor je to između slobode i ropstva. (D. Dijanović)
D. Dijanović

D. Dijanović: O stogodišnjem teroru jugoslavenstva i komunizma u Hrvatskoj

Svi 19, 2016
Knjiga „Stogodišnji teror jugoslavenstva i komunizma u Hrvatskoj“ objavljena je prošle godine u nakladi Dokumentacijsko informacijskog središta – DIS Zagreb, ima 279. str., podijeljena je na pet poglavlja, a obuhvaća izbor autorovih znanstvenih, stručnih i…
Hrvatski tjednik

Istina se mora znati

Svi 18, 2016
Vidi se da 'najbolji poznavatelj' Jasenovca, kakvim Slavka Goldsteina predstavljaju pojedini mediji, pojma nema o članovima svoje obitelji, ali kao mjesto njihove smrti bez dokaza navodi Jasenovac. (M. Koić, HT)
Grah prvi maj
Hrvatski tjednik

I. Šojat: Ljevica je svela Praznik rada na povorku ljudi koji hrle na besplatni grah

Svi 09, 2016
Ugnjetavani čikaški radnici koji su prije 130 godina srljali u borbi za svoja prava nisu sigurno znali da će „cvijet hrvatske Ljevice“ na zagrebačkoj „Špici“ nehajno kave ispijati u skupoj markiranoj, radništvu nedostupnoj odjeći, voziti se limuzinama. (I.…
Radman
Razgovori

Razgovor s D. Radmanom: Napredni Zapad izgubio je dušu onda kad je počeo prezirati Krista

Svi 13, 2016
Čovjek ili narod koji odbacuje ono što Bog kaže da je ispravno i dobro, biva prepušten samom sebi, stihijskim reakcijama i nižim strastima. Stoga, primjećujem da je, generalno govoreći, i taj napredni Zapad izgubio dušu onda kad je počeo prezirati Krista. (D.…
Hrvatski tjednik

Korištenje žrtava Auschwitza za jasenovački popis

Svi 11, 2016
Usporedbom 60 000 dostupnih smrtovnica iz Auschwitza s mrežnim jasenovačkim popisom otkriva se mnoštvo osoba čiji se podatci u cijelosti, većim dijelom ili djelomično podudaraju. Kako su onda završile na jasenovačkome popisu? Slučajno ili namjerno? (N. Banić,…
Dnevnik

N. Mogorović – Dnevnik: Srijeda, 4. svibnja – Utorak, 10. svibnja 2016.

Svi 12, 2016
Danas šaljem USKOK-u gotovo kilogram dokumenata u svezi davanja mita Ivi Sanaderu i drugovima koji su ga okruživali, u visini od dva milijuna eura, a koji mu (im) je velikodušno podario Danko Končar, mutan lik koji već godinama glumi „najbogatijeg Hrvata“...…
J. Novak

J. Novak: Svi njihovi neprijatelji naroda

Svi 15, 2016
Posljednjih desetak godina, otkako se, puno prekasno, slobodnije govori o prikrivenim grobovima, jamama socijalističkoga režima i nečovještva kakvo Europa nakon Hitlera nije poznavala, strahote Titovih mučkih ubojstava izranjaju iz zemlje posvuda. (J. Novak)
Copyright © 2016 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).