hkvBez obzira na zaključke slovenske Vlade o prijedlogu vođe Slovenske nacionalne stranke da samo Istra i Dalmacija uđu u Europsku uniju, sama činjenica da se takav prijedlog uopće mogao naći na službenoj sjednici Vlade nama susjedne države – zahtijeva oštru notu koju Republika Hrvatska neizostavno mora uputiti Sloveniji. Riječ je o bezočnoj provokaciji i miješanju u unutarnje stvari druge države, te očitom koketiranju sa zamislima koje su uperene protiv teritorijalne cjelovitosti hrvatske države.

Posve bliska povijest odnosa Hrvatske i Slovenije pokazuje da su isprva ignorirane ideje Zmage Jelinčiča u tijeku vremena postajale službenim stajalištem slovenske politike. Premda se u ovom slučaju doista teško može zamisliti da bi se aktualna službena slovenska politika upustila u za nju opasnu avanturu, držimo da Hrvatska treba reagirati brzo i odlučno kako bi spriječila Sloveniju i svaku drugu susjednu ili udaljeniju državu da se bilo kojim povodom i u bilo koju svrhu poigrava integritetom Republike Hrvatske.

Za Hrvatsko kulturno vijeće
predsjednik Hrvoje Hitrec

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.