Priopćenje HKV-a u svezi s preimenovanjem Trga maršala Tita u Zagrebu

 

Glasovanje o referendumu za preimenovanje Trga maršala Tita u Gradskoj skupštini Grada Zagreba još je jednom ukazalo na krucijalni problem izigravanja demokracije u Hrvatskoj. Referendum bi trebao biti glasovanje cijeloga naroda (na nižoj razini svih građana lokalne jedinice) o prihvaćanju ili odbacivanju nekog zakona ili političkog pitanja od osobitog značenja. U Hrvatskoj se, međutim, voljom protudemokratske političke elite pokušava i uspijeva – pa i promjenama Ustava i zakona – da što manje ljudi odlučuje o bitnim pitanjima za državu u cjelini, ali i na lokalnoj razini. Tako se institucija referenduma svodi na karikaturu, s porukom politike da su građani «ulica» kojoj treba zapriječiti bilo kakvo političko izjašnjavanje.

Budući da je u Gradu Zagrebu raspored političkoga utjecaja očito u korist izigravanja demokracije, problem oko nazivanja trgova i ulica po osobama iz zloglasnih totalitarnih režima moguće je odmah riješiti zakonom koji će biti donesen u Hrvatskom saboru i važiti za cijelu Hrvatsku, pa onda i za Zagreb. Zakon bi, slijedom preporuka rezolucije Europske komisije o osudi komunističkih zločina, trebala predložiti Vlada RH. Ukoliko Hrvatski sabor želi prethodno mišljenje javnosti, može o tom pitanju raspisati referendum.

za Hrvatsko kulturno vijeće
predsjednik Hrvoje Hitrec

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.